Здравей Живот - Тренировъчна Програма - Ти-Тап

Здравей Живот - Тренировъчна Програма - Ти-Тап

Тези тренировки са създадени специално за програмата за детокса и включват упражнения за цялото тяло, които ще ти помогнат по-бързо да се освободиш от токсините, без да прекарваш изтощителни часове във фитнеса.

Необходими са ти 20-30 минути дневно. Всяко от тренировките може да се прави всеки ден, като ефикасността й зависи от това колко точно се придържаш към инструкциите и активираш тялото си до твоя собствен максимум. Целта не е да прекарваш повече време тренирайки, а да тренираш по-малко, но по-ефективно.

Тези тренировки са с много силен рехабилитиращ за тялото ефекти и са подходящи за всички, включително бременни и хора със здравословни проблеми.

Започни първо от тази, която ще те запознае с основните принципи на Ти-Тап, ще се спрем подробно на всяко упражнение и споменете ползите от него.

Когато направиш горната тренировка няколко пъти, за да се запознаеш подробно с особеностите на упражненията,  може да преминеш към второто видео. То показва същите движения, но без допълнителните инструкции. Не бързай да започваш от второто видео – колкото по-добре усвоиш основните елементи от упражненията, толкова по-големи ползи ще ти донесат те.

Всяка тренировка може да правиш веднъж или два пъти дневно, за предпочитане сутрин или в ранния следобед. Това ще те зареди с енергия и ще ти помогне да се справиш по-бързо с отделянето и отстраняването на токсините в тялото. Болките в гърба, колената и кръста, както и сутрешната скованост, ще намалеят или изчезнат.

За повече информация и тренировки онлайн или на живо, свържете се с мен – Гергана. Повече информация ще намерите тук www.shapesweetness.com

Осмели се да се промениш!

Гергана Радович

Авиационен инструктор, специализирала в областта на авиационната психология и физиология, по-специално в управление на съня и умората, Мастер Ти-Тап треньор, ТЕС практик  и практик по Пренареждане на матрицата с ТЕС на майсторско ниво


Здравей Живот - Тренировъчна Програма - Ти-Тап

 Какво е Ти-Тап?

Ти-Тап е метод на мускулна активация, който развива тялото и духа за кратко време, с минимално количество повторения. Основните принципи, заложени във всяко упражнение, са линейно подравняване на тялото, засилена комуникация между лявата и дясната половина на мозъка, както и между мозъка и тялото, изометрични контракции на мускулите – мускулите се упражняват в двата края на закрепване, едновременно активиране на между пет и седем мускула (за сравнение – повечето други практики включват между един и три), усилена лимфатична функция и пълноценно включване на фасцията във всяко едно движение.

Ти-Тап води до бързи и трайни резултати – подобрява метаболизма и лимфатичната функция, а така подпомага изхвърлянето на токсините от тялото, способства за регулиране на хормоните и подобрява съня и настроението, значително повишава енергичността и устойчивостта на стрес.

Редовното практикуване на Ти-Тап създава издължени и плътни мускули, като ефективно и бързо премахва ненужните мазнини. Важна особеност при Ти-Тап е, че той активира мускулите в двата края на закрепване към ставите, на не само средната част на мускула, както е при повечето други упражнения. Това помага за бързо изграждане на мускулна плътност, а не толкова на мускулен обем.  По-голямата мускулната маса води до изгаряне на повече мазнини в спокойно състояние и в крайна сметка – до здраво и стегнато тяло.

За постигане и задържане на здраво тяло е особено важно да се намалят вътрешните мазнини – тези, които не се виждат с просто око, но обвиват всеки орган и тъкан в тялото. Дълбоките контракции на мускулите и специфичните елементи на Ти-Тап упражненията помагат за постигането на това по бърз и ефективен начин.

Основната Ти-Тап стойка усилва елиминиране на токсините, особено задържаните в областта на слабините, което най-често се среща при жените, и увеличава значително метаболитната и лимфатична функции на тялото. Съчетано с подходящ детоксикиращ режим, резултатите настъпват още по-бързо.

Но може би основното предимство на Ти-Тап е, че изгражда тялото отвътре-навън, като за това не са необходими допълнителни уреди, специална екипировка или много повторения. 30 минути на ден, но редовно, ще ви помогнат да се заредите с енергия, сила и жизненост, ще подобрят съня ви и ще ви позволят да се справяте по-лесно със стреса.

Всичко това прави Ти-Тап уникален рехабилитиращ метод. С практикуването му се изграждат отново загубените връзки между конкретни мускулни групи и мозъка. Така по-лесно се топят мазнини в считаните за „трудни зони“ – гръб, вътрешна и външна част на бедрата, ръце и корем. А най-хубавото е, че основните практически насоки в Ти-Тап могат да се прилагат в ежедневието или в други спортове, което да ви позволи да практикувате любимия си спорт по-пълноценно, без да се притеснявате от травми.


Здравей Живот - Тренировъчна Програма - Ти-Тап

 Справяне със стреса

Важна част от процеса за освобождаване на задържаните в тялото токсини е и балансирането на стреса. Ако не намалите стреса в живота си, едва ли ще постигнете дълготраен ефект. За съжаление, невинаги е възможно да ограничите стреса, на който сте подложени ежедневно – загуба ни близък човек, напрегната работна среда, семейни неприятности – това са само някои от причините, които поддържат нивото на стреса високо. Това обаче, което може да направите е да се научите как да балансирате и да управлявате стреса, така че да живеете по-добре въпреки него.

Ефективното справяне със стреса е на няколко нива – физическо, когнитивно и емоционално. Ти-Тап и подходящото здравословно хранене ще ви помогнат да поддържате физическото си тяло. Осъзнаването на причини и симптомите на стреса ще ви покажат на какво трябва да обърнете внимание и в каква насока да работите. Техниките за емоционална свобода или ТЕС са силен инструмент, който да използвате, за да се преборите с негативните емоциите и да ги освободите по лесен и здравословен начин.

За много хора промяната на режима на хранене, дори за кратък период от време, мога де бъде много стресиращо. Редовното прилагане на ТЕС ежедневно или при желание за храна, която е извън позволените, ще ви помогне да се справите с предизвикателствата и да завършите програмата успешно, а защо не да я направите и важна част от живота си. Здравословното хранене (и редовното движение) са в основата на здравия живот. Опитай!

Повече за ТЕС, както и няколко видео ТЕС практики, може да намериш тук  –  www.ShapeSweetness.com


Техники за емоционална свобода (ТЕС) като средство за справяне с предизвикателствата

Здравей Живот - Тренировъчна Програма - Ти-Тап

 Какво е ТЕС?

Техниките за емоционална свобода или накратко ТЕС са сравнително нова и много бързоразвиваща се част на енергийната психология.

Създателят на ТЕС Гари Крейг твърди, че: „Причината за всички отрицателни емоции е разстройство в енергийната система на тялото.“

При ТЕС се нанасят леки потупвания с върха на пръстите върху основни акупунктурни точки в тялото, при което се въздейства върху блокираната в точките енергия. Тази задържана енергия е основната причина за физическите и емоционални проблеми, с които човек се сблъсква ежедневно.

ТЕС може да бъде изключително ефективен метод при преодоляване на проблеми като лоши междуличностни отношения, вътрешни блокажи, стрес, страх от говорене пред публика, фобии, невъзможност за вземане на решение, редица сериозни и не толкова сериозни заболявания, проблеми със съня и безсъние, и прочие.

Редовното прилагане на ТЕС може да подобри всеки един аспект от живота ви. Може да го прилагате самостоятелно или с помощта на ТЕС практик.

Ако не си попадал на ТЕС досега, виж основните точки на потупване в това видео.

А това видео ще ти покаже как в рамките на по-малко от десет минути да намалиш стреса, който изпитваш. Може да прилагаш практиката – сутрин, ако ти предстои натоварен ден, или вечер преди лягане, както и по всяко друго време от деня, в което имаш нужда.


Здравей Живот - Тренировъчна Програма - Ти-Тап

 Бонус: ТЕС практика за справяне със стреса

Може да използваш тази ТЕС рецепта за моментите, когато искаш да потупваш, за да се освободиш от стреса, но не знаеш откъде да започнеш.

Започни като определиш нивото на емоция или физическо напрежение, което изпитваш в момента по скалата от 0 до 10, като 10 е най-силно. Запиши или запомни това число. Обърни внимание на физическите усещания в тялото си – стягане в гърдите, болки, затруднено или повърхностно дишане, напрежение в мускулите и други.

Потупвай леко по точките и произнасяй думите на глас. Започни от страничната част на дланта, наречена карате точка.

 • КТ (Карате точка): Въпреки че изпитвам силно напрежение, аз избирам да се приема и обичам такъв/такава.
 • КТ: Въпреки че усещам тялото си напрегнато, а умът ми блуждае, аз избирам да се харесам и обичам такъв/такава.
 • КТ: Въпреки че имам чувството, че ще експлодирам и не мога да се фокусирам, аз се приемам такъв/такава и всичко е наред.
 • ВГ (върха на главата): Напрегнат/а съм.
 • НВ (начало на веждата): Чувствам се под стрес…
 • ОО (отстрани на окото): Не мога да дишам нормално…
 • ПО (под окото): Толкова съм напрегнат/а…
 • ПН (под носа): Усещам мускулите си свити и стегнати…
 • ПУ (под устната): Не знам какво да направя, за да се разтоваря от това напрежение…
 • К (ключица): Не си спомням откога не съм дишал/а нормално и спокойно…
 • ПМ (под мишницата): Имам толкова неща да свърша…
 • Палец (П): Напрегнат/а съм до пръсване…
 • Показалец (П): Не знам откъде да започна…
 • Среден пръст (СП): Толкова съм стресиран/а…
 • Кутре (К): Ще се пръсна от нерви…
 • ВГ: Изнервен/а съм…
 • НВ: Всичко ме ядосва…
 • ОО: А имам толкова работа…
 • ПО: Работа, която няма кой да свърши…
 • ПН: Не знам какво да правя…
 • ПУ: Чувствам се непрекъснато напрегнат/а…
 • К: Чувствам, че губя контрол…
 • ПМ: Не мога да свърша всичко, което искам…
 • П: И това ме тревожи…
 • П: Не знам откъде да започна…
 • СП: Не знам как ще се справя…
 • К: Няма да успея…
 • ВГ: Не знам как ще намеря време за всичко…
 • НВ: Всичко опира до мен…
 • ОО: Ако не съм аз, никой няма да може да го свърши…
 • ПО: Ако не съм напрегнат/а, не мога да го свърша навреме…
 • ПН: Цялото това напрежение, което изпитвам…
 • ПУ: Умствено и физическо напрежение…
 • К: Оставям го да си отиде…
 • ПМ: Избирам да го оставя да си отиде…
 • П: Това малко ме притеснява…
 • П: Но все пак избирам да го оставя да си отиде…
 • СП: Избирам да се освободя от това напрежение…
 • К: Сега…
 • ВГ: Търся начин да го оставя да си отиде…
 • НВ: Приемам как се чувствам…
 • ОО: И знам, че е ОК това чувство да си отиде…
 • ПО: Оставям го да си отиде…
 • ПН: Избирам да го оставя да си отиде…
 • ПУ: Това чувство на напрежение…
 • К: И стрес…
 • ПМ: Оставям го да си отиде…
 • П: Избирам да го пусна да си отиде…
 • П: И съм в безопасност…
 • СП: Тук и сега…
 • К: И всичко е наред…

Затвори очи, сложи ръка на сърцето и си поеми дълбоко дъх няколко пъти. Вдишай и издишай дълбоко. Определи интензитета на емоцията, която изпитващ по скалата от 0 до 10. Виж дали това число се отличава от първоначалната стойност. Ако все още се чувстваш напрегнат, повтори потупването или потупвай по точките, докато изразяваш усещанията си с твои думи.

За най-добри резултати можете да разпечаташ тази ТЕС рецепта, за да ти е под ръка, или да я закачиш на огледалото в банята или на друго подходящо място, където лесно да я виждаш сутрин или вечер. Няколко минути потупване преди да излезеш от вкъщи, след като се прибереш или преди да си легнеш, ще ти помогнат да се почувстваш много по-добре.

Вижте повече на www.shapesweetness.com.

Осмели се да се промениш!

Гергана Радович

Мастер Ти-Тап треньор и ТЕС практик на майсторско ниво

Един коментар по “Здравей Живот – Тренировъчна Програма – Ти-Тап”
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *