Кои са вредните и полезните подсладители!

Време е да надникнем зад завесата на привидностите и да си припомним кои са вредните и полезните подсладители!

Вече не е тайна почти за никого, че бялата рафинирана захар е едно от най-опасните, пристрастяващи и разрушаващи здравето ни подсладители. Но пък се нароиха много алтернативни подсладители, които сме склонни да приемаме за безвредни, само защото са различни от захар. Ето ви един ценен материал, който ще ви даде качествена информация, за да можете да избирате информирано.

Вреден подсладител №1: Аспартам (E 951)

Кои са вредните и полезните подсладители!Един от най-подлите и отровни подсладители. За жалост масово се употребява в подсладители за диабетици с търговското име “Кенди”, или “Нутрасуит” например. Съдържа се и в напитките на прах “Степ” и “Танг”, в безалкохолните напитки Cola Light, Pepsi Light, всички дъвки, диетични вафли и десерти, евтини безалкохолни напитки като лимонада, Дерби, Флорина, енергийни напитки, боза,  в някои медикаменти, сиропи и витамини за деца. Последствията от употребата на аспартам: натравяне с метанол (което имитира симптомите на множествена склероза), мускулни болки, спазми, гърчове, виене на свят, болки в главата, депресия, ставни болки, шум в ушите, влошаване на зрението. Особено опасен за диабетиците. (а масово се слага в диетични хранителни продукти, предназначени точно за диабетици!!!) Способства нивото на кръвната захар да стане неконтролируемо, в резултат на което много от пациентите могат да изпаднат в кома. Аспартамът силно повишава апетита за сладки неща, навярно поради спадане нивото на серотонина в кръвта. Води и до проблеми с опознавателната дейност на интелекта и намалява интелигентността. Спирането на консумацията на аспартам води до отслабване с 8-9 кг. Аспартамът е едно от изобретенията на печално известната компания Монсанто.

Вреден подсладител №2: Фруктоза (глюкозо-фруктозен сироп, oбикновено царевичен):

Кои са вредните и полезните подсладители!Напоследък този подсладител присъства навсякъде в продуктите по диетичните щандове. И думата “фруктоза” звучи плодово и безопасно. Наистина – фруктозата която си набавяме през плодове или мед е чудесна. Но в продуктите има друго вещество – глюкозо-фруктозен сироп. Глюкозата в него изгаря бързо, или се складира в мускулите, черния дроб или мастните тъкани. Поради бързото си усвояване, тя стимулира панкреаса да произвежда много инсулин, което често е свързано с покачването на излишни килограми. Черният дроб има ограничени възможности за преработка на фруктоза, и когато тя дойде в голямо количество, голяма част от нея се превръща в мазнини. При експеримент с плъхове, хранени с големи количества фруктоза, всички развили анемия, висок холестерол и сърдечна хипертрофия. А черният дроб бил увреден като при прекомерна употреба на алкохол.

Така че – не се заблуждавайте от новият, модерен подсладител, който е полазил всички диетични щандове, присъства в шоколади, десерти, вафлички, сладки, готови сосове, сладки ядкови и зърнести блокчета и бисквити.  Глюкозо-фруктозеният сироп е също толкова опасен, както и химическото вещество от точка първа. Пагубен за хората в пред-диабетно състояние, или вече с усложнен диабет.  Ето ТУК можете да прочетете резултатите от научно изследване на сладкия сироп върху възможностите за запаметяване и учене.

Вреден подсладител №3: “ацесулфам к” и “цикламат”

Кои са вредните и полезните подсладители!Ацесулфам К е подсладител, добавян често заедно с аспартама, одобрен от FDA (Агенция за храните и лекарствата на САЩ) през 1988 г. Добавя се в диетичните храни, напитки на прах, дъвки. Чрез разпадния си продукт ацетоацетамид води до тумори на белите дробове, млечните жлези, тимусна жлеза, левкемия. 
Цикламат – подсладител, забранен през 1970 г., след като в края на 60-те стана ясно, че е напълно способен да причини рак на лабораторни мишки но отново се употребява в безалкохолни напитки. Натриев цикламат не следва да се употребява при бъбречна недостатъчност, а така също и по време на бременност и кърмене. Попадайки в стомаха, този заместител на захарта под действието на живеещите там бактерии се превръща в циклахексаламин — вещество, което не е изследвано и изучено окончателно.

Вреден подсладител №3: Сукралоза

Кои са вредните и полезните подсладители!Сукралозата е вид преработена захар. Но крайният резултат е далеч от натурален. При изпитанията, проведени с гризачи, се установява намаляване на обема на тимуса, както и увеличаване на черния дроб и бъбреците. Свързват го и с увеличен апендикс, намален растеж на организма, намален брой червени кръвни телца, образуване на камъни в бъбреците, удължаване на периода на бременност, аборт. Този подсладител се преработва с помощта на хлор, а изследванията показват, че сукралозата преминавайки през телата ни нанася сериозни щети. Отделя при преработка в тялото силно токсични съединения, уврежда тъканите на клетъчно ниво, обърква трайно метаболизма, функцията на нервната система, на мозъка. И накрая, онази част която тялото ни изхвърля, попада в заводите, пречистващи отходната вода, където не може да се разгради.

На границата вредните и полезните подсладители: Сироп от агаве.

Кои са вредните и полезните подсладители!Това е растение, подобно на кактус, което расте в Мексико и от което се прави и нектар, 1.5 пъти по-сладък от захарта, с относително нисък гликемичен индекс и мек, натурален вкус, разгражда се бързо и лесно. Нектарът от агаве се използвал успешно още преди хиляди години за подслаждане на различни храни и напитки. Наричали го “медена вода”, защото бил по-сладък от меда и с далеч не толкова гъста консистенция. За производство на нектар от агаве се използва сърцевината на растението, като полученият сок (който се състои от фруктоза и глюкоза) се филтрира. Много нектари от агаве обаче съдържат 70-80% фруктоза. Агавата освен това е силно преработена по начин, сходен с този, по който превръща царевицата във високо фруктозен царевичен сироп. Така че – ако се спрете на този подсладител – по-умерено с него!

На границата на вредните и полезните подсладители: Захарен алкохол

Най-популярни от този вид подсладители са ксилитол, сорбитол, малтилол и еритритол. Всички те са естествени подсладители, които са направени чрез процес на ферментация от захарна тръстика. Те съдържат по-малко калории от меда и чистата захар. Предпазват от кариес. Това са алкохоли, направени от захар, но толкова много химически променени, че се считат за несъдържащи захар. Обикновено продукт, чиято структура е променена, за да стане “по-добър”, не е полезен за здравето. Някои дори твърдят, че тези продукти са много по-вредни от захарта и стимулират затлъстяването. Други странични ефекти на тези вещества включват коремна болка и диария.

Полезен подсладител No.1 : Стевия

Кои са вредните и полезните подсладители!Стевия е вечно зелен храст, чийто листа са естествен и безвреден подсладител (Парагвай, Бразилия). Древна билка със сладък вкус, която е възможно най-добрият заместител на захарта. Стевия е близка по вкус до захарта, но е около 300 пъти по-сладка. Тя е полезна за диабетици. Но FDA забранява използването й като подсладител поради конкуренцията, и унищожава готварските книги на Stevia Co.Всички видове стевия се получават като екстракт от листата на едноименното растение, като някои разновидности са по-вкусни от други. Стевията е богата на стевиозиди (сладки гликозиди), които участват в обмяната на веществата (но без съдържание на инсулин) и нормализират нивото на захарта в кръвта. Стевията съдържа също богат набор от витамини и въпреки силната сладост – няма калории. Притежава антимикробично и антигъбично действие, укрепва кръвоносните съдове, помага да се регулира квърното налягане, да се разгради лошия холестерол.

Полезен подсладител №2: органичен суров мед

Кои са вредните и полезните подсладители!Прочутият лекар Авицена препоръчвал меда като храна, която повишава работоспособността и удължава живота. Медът според него запазва младостта, изостря ума и възстановява паметта
Медът дава много енергия, сила и издържливост, съдържа имуностимулатори, възстановява силите след продължително боледуване. Можем да го използваме и за облекчаване на изгаряния, както и като естествено антисептично средство при порязвания и рани. Всекидневната доза за възрастен човек е около 100 г. Най-добре се усвоява като се разтваря 1 с.л. в чаша топла вода – 2-3 дневно.

Полезен подсладител №3: Тръстикова меласа, петмез. Нерафинирана тръстикова или цвеклова захар

Кои са вредните и полезните подсладители!Макар да е с високо съдържание на калории, този вид подсладител изобилства от желязо, калций и калий. По този начин се превръща в здравословна алтернатива на повечето подсладители. Важно е да се знае обаче, че меласата не е подходяща за диабетици.

С нерафинираната тръстикова или цвеклова захар (кафява захар) също много се злоупотребява. Голяма част от кафявата захар в магазините е просто боядисала бяла захар. Трудно вече човек може да се довери на магазините, защото са безброй вратичките, които разрешават продажбата на откровени отрови, добре замаскирани с лъжливи или подвеждащи етикети. Но истинската нерафинирана кафява захар можете да познаете по това, че стои мокра, лепкава и тежка. Има особен, специфичен вкус, който не може да се сбърка. 

Материалът няма претенции да е изчерпателен до край. Има и други не толкова известни подсладители като кокосова захар, кленов сироп, които също са чудесни и имат своите безспорни качества. Изброихме най-важните, най-масовите и често срещани, които са завоалирани зад добри рекламни кампании и се възползват от липсата на информираност сред хората. 

Целта на този материал е да информира кои са вредните и полезните подсладители.  А на вас остава правото да направите разумен, информиран избор – какво да допускате на трапезата си, и още по-важно – какво да допускате в телата си.

Четете внимателно етикетите, информирайте се, и то не от телевизията, обсъждайте наученото с познати и приятели. Винаги можете да надградите знанията си, и да помогнете на някой, който има нужда от едно подбутване, за да се справи с болест, неразположение, или дискомфорт.

Силата на здравето е в нашите ръце. Време е да го осъзнаем и да поемем отговорност за него. Сладко да ни е!

Кои са вредните и полезните подсладители!

Повече за Мартина Иванова

Мартина Иванова е един от най-популярните автори и лектори на духовна тематика в България. Нейният сайт за духовно израстване, себепознание и хармоничен живот - Свой Избор, е истински виртуален оазис съдържащ богата авторска информация: статии, практики, терапевтични методики, водени медитации. Водените й медитации са едно от най-отличаващите и разпознаваеми средства за духовно разгръщане в България, впечатлили с трансформиращата си сила дори големия Нийл Доналд Уолш, в съвместно проведена практика. Нейните текстове и семинари, практическата мъдрост, приложима в ежедневния живот, стигат директно до сърцата на стотици хиляди духовно търсещи, водят до мощни осъзнавания и трансформации. Мартина е вестител на новото време, който пробужда, вдъхновява, свързва хора и идеи. През 2010г. оставя успешната си кариера на експерт човешки ресурси в корпоративния свят и се отдава на индивидуална и групова работа с хората, търсещи себе си. Холистичен терапевт, мотиватор, писател, лектор, медиатор, вдъхновител на промени. Мисията й е да помогне на милиони българи от цял свят да открият и разгърнат духовната си същност и сила, за да подобрят осезаемо качеството си на живот. Посветила е работата си на една заветна цел: създаването на нова среда от осъзнати, духовно, умствено, емоционално и физически свободни хора. Когато всеки "малък" човек осъзнае, че съдържа в себе си творческия потенциал и мощ на цялата Вселена, и започне да твори осъзнато живота си, всички заедно ще създадем един нов свят. И това вече се случва. Човек по човек. Със силата на Свободния Избор. www.svoizbor.com
Един коментар по “Кои са вредните и полезните подсладители!”
  1. Всеки разумно мислещ човек, който е загрижен за своето здраве, се интересува от вредните и полезните подсладители. Марти, за мен кокосовата захар и кленовия сироп си остават най-добрите подсладители, след като и аз се лутах в търсене на полезния заместител. Също така и пресни фурми, петмез от фурми и сироп от фурми, в зависимост от рецептата, в която ще се ползват. Прави ми впечатление, че в многото такива материали, свързани с вредни и полезни подсладители, не се споменават най-важните (за мен) кокосова захар и кленов сироп. Само в този материал са леко загатнати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *