Витамин Е в дефицит – какво означава това?

 

Витамин Е в дефицит – какво означава това?Витамин Е е важен мастноразтворим витамин и антиоксидант, който помага в борбата с вредните свободни радикали. Той също така играе роля в производството на червени кръвни клетки и помага на тялото ви да използва витамин К, последният от които е важен за здравето на сърцето.

За съжаление, изследвания показват, че около 6 милиарда души по света имат дефицит на този основен микроелемент.

Недостигът на витамин Е може да увеличи риска на широк спектър от заболявания, включително имунна дисфункция, когнитивно влошаване и сърдечно-съдови заболявания. Както е отбелязано от „Предотвратяване на заболяванията“:

„Адекватните нива на витамин Е, съществен микроелемент, са особено важни за младите, възрастните и жените, които са бременни или могат да забременеят.

Дефицитът на витамина се появява с тревожна честота и последиците от това са по-малко очевидни в краткосрочен план, засягащи всичко, от плодородието до болестта на Алцхаймер.“

От колко витамин Е се нуждаем за оптимално здраве?

Според най-скорошни проучвания само 21% от изследваните хора имат защитно ниво на витамин Е.

Това изглежда е прагът, над който се получават „определени последици върху човешкото здраве в множество области“. Изследванията също установиха, че за да се постигне ниво от 30 микромола на литър (μmol / L), е необходимо дневен прием от най-малко 50 международни единици (IU) витамин Е.

Не е изненадващо, че основната причина за такъв широко разпространен дефицит е фактът, че повечето хора ядат основно преработена храна, в която обикновено липсва не само витамин Е, но и много други важни антиоксиданти и микроелементи, включително здравословни мазнини.

Витамин Е е мастноразтворим и ако сте на режим с ниско съдържание на мазнини, може да не са достатъчни, за да абсорбирате правилно витамин Е, присъстващ в храните, които ядете или добавите, които приемате.

В действителност, проучванията показват, че тялото ви ще абсорбира около 10% от витамин Е от добавка, ако я приемате без мазнини. Това е още един нежелан ефект от режимът с ниско съдържание на мазнини.

Признаци, симптоми и ефекти върху здравето от дефицита на витамин Е

Признаците и симптомите на сериозен дефицит на витамин Е включват:

 • слабост в мускулите и нестабилна походка
 • проблеми със зрението, включително свиване на зрителното поле; необичайни движения на очите; слепота
 • загуба на мускулна маса
 • деменция
 • сърдечна аритмия
 • чернодробни и бъбречни проблеми

Както споменахме, дефицитът на витамин Е по време на бременност може да бъде особено проблематичен. В световен мащаб около 13% от хората имат нива на витамин Е под прага на „функционалната недостатъчност“ от 12 μmol / L, като повечето от тях са новородени и малки деца.

Бебетата с дефицит на витамин Е са с повишен риск от проблеми с имунната система и зрението. Дефицитът витамин Е по време на бременност също повишава риска от спонтанен аборт.

Проучвания също установяват, че ниските нива на витамин Е са склонни да бъдат свързани с по-висок риск от рак и сърдечно-съдови заболявания.

Може да се отбележи, че докато някои изследвания са установили, че приемането на витамин Е може всъщност да увеличи риска от рак и няма благоприятно въздействие върху здравето на сърцето, подобни изследвания показват, че разликата се корени между синтетичен и естествен витамин Е, която ще разгледаме по-надолу.

Синтетичният витамин Е произхожда от нефтохимически продукти и има известни токсични ефекти, но синтетичният алфа-токоферол е най-често използваният тип при изследване на здравните ефекти на витамин Е.

Следователно, не е изненадващо, че синтетичните добавки на витамин Е не биха могли да осигурят ползи за здравето и потенциално могат да увеличат някои здравни рискове.

Метаболитният синдром повишава риска от недостиг на витамин Е 

Витамин Е в дефицит – какво означава това?Затлъстелите хора с метаболитен синдром са с повишен риск от недостиг на витамин Е, отчасти защото се нуждаят от повече витамин Е (поради повишения оксидативен стрес) и отчасти защото състоянието им влошава усвояването на витамин Е.

Метаболитният синдром се отнася до група симптоми, които включват излишната коремна мазнина, високо кръвно налягане, ниски нива на добър холестерол, висока кръвна захар и повишени триглицериди. Както отбелязва Марет Трабер, доктор, който е главен изследовател в института Линус Паулинг:

„Витамин Е се свързва с липидите или с мазнините, които се намират в кръвта, но това е най-вече само микроелемент, който циркулира… Тъканите на затлъстелите хора отхвърлят приема на някои от тези липиди, защото вече имат достатъчно мазнини … В процеса те също отхвърлят свързания с тях витамин Е. „

Приемането на витамин Е с някои здравословни мазнини като кокосово масло или авокадо може да помогне за увеличаване на бионаличността на витамин Е.

Натурален срещу синтетичен витамин Е

Витамин Е включва общо осем различни съставки и с балансът от всичките осем оптимизира своите антиоксидантни функции. Тези съединения се разделят на две групи молекули, както следва:

Токофероли:

 • Алфа
 • Бета
 • Гама
 • Делта

Токотриенолите:

 • Алфа
 • Бета
 • Гама
 • Делта

Токоферолите се считат за „истински“ витамин Е и много експерти твърдят, че това е единственият вид, който има ползи за здравето. Част от проблема е, че токотриенолите просто не са получили толкова много научно внимание. Проучванията, разглеждащи токотриеноли, представляват само 1% от общата литература на витамин Е.

Въпреки това, проучванията показват, че токотриенолите могат да подпомогнат поддържането на нормални нива на холестерола, предпазват от увреждане на свободните радикали и нормалните ефекти на стареенето, а в комбинация с токофероли изглежда, че стимулират здравето на мозъка.

Според мен е безопасно да се предположи, че бихте се възползвали от баланса на всички тях, а не само на един. Храните са идеалният източник на витамин Е, тъй като всички осем витамин Е съединения са естествени.

Синтетичните добавки с витамин Е обикновено включват само един от осемте съединения – алфа-токоферол. Една добавка всъщност няма да ви каже, че това е синтетично, но обикновено можете да го направите, като внимателно прочетете етикета.

 • Синтетичният алфа-токоферол обикновено е изписан като „dl“ (т.е. dl-алфа-токоферол)
 • Несинтетични или естествено получени обикновено са изброени с „d“ (d-алфа-токоферол)

Витамин Е добавки, които трябва да се избягват 

Витамин Е в дефицит – какво означава това?Силно препоръчвам да се избягват синтетични добавки на витамин Е, тъй като те имат токсични ефекти в по-големи количества и / или в дългосрочен план. Така че, ако изберете добавка, уверете се, че получавате добре балансирана изцяло естествена добавка на витамин Е, а не синтетична.

Друг основен проблем с повечето добавки е, че ако вземете високо количество алфа-токоферол в изолация, то потенциално може да разруши другите токофероли и токотриеноли от тялото ви.

Това е така, независимо дали приемате естествен или синтетичен, затова препоръчвам да търсите такъв, в който алфа-токоферолът не е единствената форма на витамин Е. Много добавки от витамин Е могат да съдържат и други вредни съставки като соята, която съдържа редица проблемни съединения, включително:

 • Глюкогени, които могат да блокират синтеза на тиреоидни хормони и да пречат на йодния метаболизъм
 • Изофлавони, които наподобяват човешки естроген и могат да нарушат ендокринната функция
 • Фитинова киселина, която се свързва с метални йони, предотвратява абсорбирането на някои полезни минерали, включително калций, магнезий, желязо и цинк

Поради тези причини препоръчвам да се избягват храни и добавки, съдържащи неферментирала соя като цяло и по-специално соево масло. По-голямата част от соята, отглеждана в САЩ, има допълнителния недостатък на това, че е генетично конструирана (GE), което означава, че тя може да бъде силно замърсена с токсични хербициди.

Храни, богати на витамин Е 

Витамин Е в дефицит – какво означава това?Добавките се приемат най-добре като допълнение, а не вместо здравословна храна, и само ако наистина се нуждаете от тях. Един от начините да прецените нуждата си от витамин Е или други добавки е да използвате трактор за хранителни вещества, като Cronometer.com/Mercola.

Витамин Е може лесно да бъде получен чрез храна, така че преди да се замислите за добавка, силно препоръчвам да включите повече храни, богати на витамин Е във вашата диета. Три основни категории храни, които съдържат по-големи количества витамин Е, са:

 • зеленолистни зеленчуци
 • храни с високо съдържание на мазнини, като ядки, семена и мазни риби / морски дарове, включително скариди и сардини
 • богати на масла и мазнини растения като маслини и авокадо

Повечето от тези храни е най-добре да се консумират сурови, тъй като топлинната обработка ще унищожи някои от естествените хранителни вещества. Разбира се, съществуват очевидни изключения. Не яжте сурови скариди, например. По-конкретни примери за храни с високо съдържание на витамин Е включват:

масло от пшенични зародиши   1 с.л.                                  20.3 мг.

слънчогледово семе                         30 гр.                                 7.4 мг.

бадеми                                                    30 гр.                                 6.8 мг.

слънчогледово масло                      1 с.л.                                   5.6 мг.

лешници                                               30 гр.                                  4.3 мг.

авокадо                                                  половин купичка         2.0 мг.

броколи (варени или на пара)   половин купичка          1.2 мг.

манго                                                      половин купичка          0.7 мг.

спанак                                                    половин купичка          0.6 мг.

Как да идентифицираме висококачествените добавки на витамин Е 

Ако решите да взимате добавка, уверете се, че е висококачествена, приготвена с всички естествени съставки. Ето няколко критерия, които трябва да имате предвид, когато правите своя избор:

 • Произведен с естествен витамин Е. Синтетичните варианти обикновено се идентифицират с „dl“ в началото (dl-алфа-токоферол), докато несинтетичните използват „d“ (d-алфа-токоферол).
 • Без соеви или соеви производни. Поради потенциалните рискове за здравето (описани по-горе), избягвайте добавките от витамин Е, които съдържат всякакъв вид соя.
 • Без ГМО съставки. Това може да е малко предизвикателно, тъй като производителите не са задължени да изброяват специфични данни за съставките на ГМО. Въпреки това, тъй като витамин Е е естествено образуван в различни растения и много от тези растения сега са ГМО (особено когато се отглеждат в САЩ), препоръчвам да се избягват добавки от царевица, соя и памук.
 • Има баланс на всичките четири токофероли. Ако това е синтетична форма на витамин Е, то най-вероятно няма да съдържа нито един от другите токофероли (бета, гама и делта). Вярвам, че те са важни за цялостното ви здраве и трябва да бъдат включени.
 • Има баланс на всичките четири токотриенолни хранителни вещества. Рядко откривате тези важни съединения, изброени върху етикетите на витамин Е и причината за това е, че синтетичните формули няма да съдържат токотриеноли. Според мен те са важна част от добре балансираната формула.

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :)

Витамин Е в дефицит – какво означава това?

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
2 коментара по “Витамин Е в дефицит – какво означава това?”
 1. Здравейте бих искал да ми препоръчате някаква добавка на витамин Е която може да се вземе от аптеките .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *