Топ 20 здравословни съвети на 2016 година според д-р Меркола

По случай навършването на 20 години от практиката си през 2017 г., доктор Меркола избира 20 съвета от 20-те най-популярни статии на 2016 година.

Ако все още не сте чели всички, сега е моментът да им се насладите, тъй като те обхващат голямо разнообразие от здравни теми.

Прилагането на някои или всички от тях може да помогне за опазването на вашето здраве и благополучие.


1. Оптимизирайте своя митохондриален метаболизъм

Топ 20 здравословни съвети на 2016 година според д-р МерколаСега започваме да осъзнаваме, че митохондриалната дисфункция е в основата на почти всички болести, а положителното действие на кетозното хранене се увеличава значително. 2016 беше пробивна година за този вид информация. В продължение на повече от 80 години хранителната кетоза е наложена при лечението на деца, страдащи от гърчове. Сега откриваме, че може да се използва в широк спектър от други заболявания, включително невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, затлъстяване, диабет, сърдечна недостатъчност, сърдечни заболявания, артрит и др.

Една от причините, поради които тя работи толкова добре, е, че намалява възпалението до много ниски нива. Когато възпалението изчезне, тялото може да се излекува. Това също забавя и процеса на стареене. Без тази информация хората ще продължат да умират преждевременно. Понастоящем онкологичната индустрия се съсредоточава върху последиците от проблема, поради което „войната срещу рака“ има нещастен провал.

Когато погледнете на рака като на метаболитна болест, всъщност можете да насочите и да управлявате болестта без да създавате системна токсичност. Направете това преди всичко чрез насочване към горивата, които раковите клетки използват, а именно – главно глюкоза. Без подходящото гориво раковите клетки не могат да растат и да се размножават. Шест стратегии, които ще ви помогнат да оптимизирате митохондриалната функция, включват:

 • Гладуване/постене
 • Консумиране на храни с ниско съдържание на въглехидрати и протеини със здравословни мазнини
 • Оптимизирайте нивата на желязо
 • Физическа активност
 • Намалете производството на митохондриални реактивни кислородни видове (ROS), като избягвате храната поне три часа преди лягане

Излагане на слънце – по-голямата част от енергията, която тялото ви изисква, за да поддържа системно равновесие, идва от експозицията на естествена инфрачервена светлина, идваща от околната среда и избягването на LED осветлението.


2. Избягвайте LED светлините

Значението на излагането на инфрачервена светлина и неблагоприятните ефекти от LED осветлението, беше още едно пробивно откровение за здравето през 2016 г. LED осветлението всъщност може да е едно от най-вредните, неестествени експозиции на радиация, на които сте подложени ежедневно. Инфрачервените честоти са това, което липсва при нетермични изкуствени източници на светлина като светодиодите (LED) и флуоресцентите. Те насърчават свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD), която е водещата причина за слепота. Главно синята светлина, излъчвана от светодиодите, генерира прекомерни количества ROS, като по този начин изостря здравните проблеми, които са в основата на митохондриалната дисфункция, които преминават от групата на метаболитните заболявания до раковите заболявания. Най-здравословното вътрешно осветление са крушките с нажежаема жичка (2700 К нажежаема, термо аналогова светлина), халогенни лампи с ниско напрежение, работещи на постоянен ток (а не AC, което генерира мръсно електричество), както и неароматизирани свещи.


3. Периодично гладуване

Топ 20 здравословни съвети на 2016 година според д-р МерколаЕдин фактор за начина на живот, който изглежда, че води до затлъстяване и много хронични заболявания, е фактът, че ядем твърде често. Когато ядете през целия ден и никога не пропускате хранене, тялото ви се адаптира към изгарянето на захар като основно гориво, което регулира ензимите, които използват и изгарят съхраняваните мазнини.  Много биологични и подмладяващи процеси също се извършват, когато тялото ви не е заето да преработва на храна. Изследвания показват, че вашето тяло е проектирано да циркулира през периоди на празник и глад, и без периоди на глад, вашето здраве страда. Периодичното гладуване, което имитира хранителните навици на нашите предци, помага да възстановите тялото си в по-естествено състояние, което позволява да се появят множество биохимични ползи.

Периодичното гладуване представлява гладуване от 13 до 18 часа всеки ден и поемане на всичките ви хранения в рамките на оставащия прозорец от 6 до 11 часа. За да направите това, трябва да пропуснете закуска или вечеря. Ако обаче сте избрали да ядете вечеря, не забравяйте да го направите най-малко три часа преди лягане. Когато спите, тялото ви се нуждае от най-малко количество енергия. Храненето в момент, когато не е необходима енергия, в крайна сметка създава ситуация, при която вашите митохондрии освобождават прекомерни количества вредни свободни радикали. Това е друг важен фактор, който може да ви помогне да оптимизирате митохондриалната функция и да ограничите клетъчните увреждания, които стимулират стареенето и възспалението.


4. Наблюдавайте нивата си на желязо

Претоварването с желязо е много разпространено и доста опасно за здравето. Повишените нива на желязо създават прекомерно много свободни радикали, които увреждат вашата митохондриална ДНК, клетъчни мембрани и протеини. Ако не се лекува, може да увреди органите ви и да допринесе за рак, сърдечни заболявания, диабет, невродегенеративни заболявания и много други нарушения. Тестът за серумния феритин измерва нивата ви на желязо. Силно препоръчвам на всички възрастни да правят този тест на ежегодно.


5. Повишете възстановителните процеси в тялото си

Терминът „автофог“ означава „самоизяждане“ и се отнася до процесите, при които вашето тяло почиства различни замърсители, включително токсини, и рециклира повредени клетъчни компоненти. Чрез увеличаване на процеса на автофогиране на тялото, вие намалявате възпалението, забавяте процеса на стареене и оптимизирате биологичната функция. Ето четири стратегии за стимулиране на процеса на автофог на тялото ви:

 1. Физически упражнения. Количеството упражнения, необходими за стимулиране на автофогията при хората, все още не е известно; обаче, се смята, че интензивното упражнение е по-ефективно от лекото упражнение. Изследванията показват, че зоната, в която упражнението има най-голяма полза за дълголетието, е между 150 и 450 минути умерена активност на седмица, което намалява риска от ранна смърт съответно с 31 и 39%. Прекарването на най-малко 30 процента от тренировката с такава с висока интензивност допълнително увеличава продължителността на живота с около 13 процента, в сравнение с упражненията с постоянно умерено темпо.
 2. Не прекалявайте с протеина. Един от най-бързите начини за спиране на автофогията е да се ядат големи количества протеини, тъй като това стимулира мощните инхибитори на автофогията. За да избегнете това, ограничавайте протеина си до 1 грам протеин за всеки килограм телесна маса.
 3. Постенето е друг биологичен стрес, който води до много благоприятни резултати, включително автофагия. Всъщност, някои от ползите, свързани с гладуването – като намален риск от диабет и сърдечни заболявания – могат поне частично да бъдат приписани на този процес.
 4. Хранителната кетогенеза е четвъртата стратегия, която ще ви помогне да стимулирате автофогията и за да постигнете това, трябва да намалите въглехидратите без фибри и да увеличите количеството на здравословните мазнини във вашата диета заедно с умерено количество протеини.


6. Прилагане на хранителна кетоза


Топ 20 здравословни съвети на 2016 година според д-р МерколаХранителната кетоза е ефективен начин за подобряване на здравето и може да се използва както за профилактика, така и за лечение на хронични заболявания, включително рак. Ако вашите митохондрии функционират добре, те ефективно ще метаболизират мазнините. Ако не, това предполага, че изгаряте въглехидратите като основно гориво. Хранителната кетоза включва премахване на захарите и обработените въглехидрати, като заместваме калориите със здравословни мазнини и умерено количество висококачествен протеин. Това ще промени тялото ви в метаболитно състояние, в което тялото ви изгаря мазнините като основно гориво, а не глюкозата. Като общо правило, приемайте най-малко 50 до 75% от общите калории от здравословни мазнини като маслини, авокадо, кокосово масло, какаово масло, сурови ядки, семена като черен сусам, кимион, тиквени и конопени семена, органични яйца и месо, свинска мас.

Инструмент, който ще подобри радикално способността ви да разберете какво ядете и да следвате кетогенна диета, е инструмент за проследяване на хранителните вещества. Има много от тях, но най-точните са Cronometer.com/Mercola.


7. Увеличете приема на триглицеридни мастни киселини със средна дължина на веригата (ТМК)

Катастрофалната догма за „ниско съдържание на мазнини“ през последния половин век доведе до опустошителен спад в потреблението на здравословни наситени мазнини, включително и ТМК. Освен кокосовите орехи, кокосовото масло и маслото от палмови ядки, малки количества ТМК могат да бъдат намерени в масло и други млечни продукти с високо съдържание на мазнини.

ТМК могат да бъдат разделени на четири групи на базата на въглеродната им дължина, която варира от 6 до 12 въглеродни атома. Като общо правило колкото по-къса е въглеродната верига, толкова по-ефективно ТМК ще се превърне в кетони, които са отличен източник на енергия за вашето тяло – много по-предпочитана от глюкозата.

Моето лично предпочитание е права каприлова киселина (С8), тъй като се превръща в кетони далеч по-бързо от по-често срещаните С8 и С10 смеси. Тъй като маслото от ТМК и особено каприловата киселина (C8) е далеч по-концентриран източник от кокосовото масло, то често е подходящо за клинични употреби, които включват:

 • Намаляване на апетита и загуба на тегло
 • Подобрена когнитивна и неврологична функция с възможни последици при невродегенеративните заболявания
 • Повишени енергийни нива и подобрени атлетични резултати
 • Подобрена митохондриална функция и последващ намален риск за заболявания като атеросклероза, диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания, автоимунни заболявания и епилепсия
 • Предотвратяване на неалкохолна мастна чернодробна болест

8. Яжте повече от тези 18 храни, за да стимулирате растежа на мускулите

Топ 20 здравословни съвети на 2016 година според д-р МерколаОбщото вярване е, че ако искате да изградите мускули, трябва да ядете много протеини и въглехидрати, защото въглехидратите подхранват мускулите, а протеините ги изграждат. Прекаляването с въглехидрати и протеини обаче може да има значителни недостатъци по отношение на дългосрочното здраве и увеличаващите се изследвания свидетелстват, че нямате нужда от прекомерни количества, за да изградите мускули.

Едно особено интригуващо откритие е, че тялото ви има механизъм, който му позволява да изгражда мускули дори когато е лишен от храна. Някои аминокиселини – най-вече аминокиселините с разклонена верига като гените на сигналните мускули – левцин, за да растат и да изграждат протеини, правят това дори и в периоди на лишаване от храна, докато тези аминокиселини циркулират през кръвния поток.

Приемането на следните храни, колкото е възможно по-често, ще ви осигури левцин и други хранителни вещества, които играят важна роля в изграждането и поддържането на мускулите:

 • диво уловена сьомга от Аляска
 • авокадо
 • спанак
 • кокосово масло
 • MCT масло
 • зеле
 • горски плодове
 • банани
 • диня
 • грейпфрут
 • папая
 • сурови ядки
 • био говеждо месо
 • гъби
 • студено-пресован зехтин
 • суроватъчен белтък
 • броколи
 • ТМК масла

9. Следете приема на витамини и хранителни вещества

Като общо правило препоръчвам по-голямата част от вашето хранене да е с истинска храна. В някои случаи, приемането на специфични хранителни вещества може да бъде терапевтично целесъобразно или необходимо и може да бъде далеч по-малко токсично и по-евтино от лекарственото лечение. Освен това според мен има някои добавки, от които повечето хора ще се възползват.

Витамин D3 (освен ако не можете да получите достатъчно количество излагане на слънце целогодишно) е в горната част на този списък, заедно с витамин К2. Омега-3 мазнина на животинска основа, като мазнината, открита в крилско масло, е друго хранително вещество, което повечето хора просто не получават.

Ако все още не сте се отрекли от преработените храни, витамин С може би си заслужава да бъде разгледан, тъй като преработените храни няма да ви осигурят много от този витамин. Ако не ядете традиционно ферментирали храни, би било разумно да вземете висококачествена пробиотична добавка и най-малкото да помислите за увеличаване на консумацията на пресни зеленчуци, тъй като фибрите са важна храна за полезните бактерии в червата, които ви помагат да калибрирате имунната си система.

Когато избирате висококачествена хранителна добавка, уверете се, че тя е възможно най-близка до естествената форма и спазва индустриалните стандарти за осигуряване на качеството, включително сертификати по ISO 9001, ISO 17025 и сертификати за добри производствени процеси (GMP).


10. Поддържайте бъбреците си здрави

Топ 20 здравословни съвети на 2016 година според д-р МерколаКамъните в бъбреците могат наистина да бъдат голям проблем. За щастие съществуват начини да се предотврати появата им. Последните проучвания показват, че екстракт от съединение, наречен хидроксицитрат от азиатския плод на габриция камбоджа, известен също като малабран тамаринд, има силата да потиска растежа на камъните в бъбреците. Дори може да се използва за разтварянето им след генериране на камък.

Ако всичко върви по вода, хидроксицитратът ще бъде най-драматичният напредък в лечението на бъбречните камъни през последните три десетилетия. Въпреки това, строгите проучвания при хора все още не са започнали, така че все още е твърде рано да се оправдае използването му. Междувременно, за да поддържате бъбреците си здрави и да предотвратите бъбречните камъни:

 • Пийте много вода, за да избегнете обезводняване
 • Ограничете приема на протеини до половин грам протеин на килограм телесна маса
 • Избягвайте храни с високо съдържание на оксалат, като например швейцарски картоф, цвекло, чай, сладки картофи, шоколад, бадеми и спанак, ако имате висок риск от бъбречни камъни
 • Уверете се, че получавате достатъчно магнезий (особено ако избягвате висококаломатните храни, които са също така и с високо съдържание на магнезий)

11. Яжте богати на магнезий храни

Магнезият е жизнено важен за биологичната функция и оптималното здраве. Ако липсва клетъчен магнезий, това може да доведе до влошаване на клетъчната ви метаболитна функция, което от своя страна може да предизвика по-сериозни здравословни проблеми. Важно е, че магнезият е жизненоважен за оптимизирането на вашите митохондрии.

Храненето с много органични непреработени храни е най-добрият ви залог, но тъй като повечето почви са изчерпали хранителните вещества, някои магнезиеви експерти вярват, че на практика всеки трябва да взима магнезий допълнително.

Препоръчителната дневна доза е около 310 до 420 милиграма на ден в зависимост от възрастта и пола ви, въпреки че някои експерти смятат, че може да се нуждаем от 600 до 900 мг / ден за оптимално здраве. Един от начините да определите идеалната си доза е да използвате интестиналната си реакция като маркер. Започнете, като вземате 200 mg перорален магнезиев цитрат на ден и постепенно увеличавайте дозата си, докато развиете леко разхлабени изпражнения.

Когато тялото ви се сдобие с прекалено много магнезий, то го изчерпва, така че по този начин можете да определите своя лична гранична точка. (Не забравяйте да използвате магнезиев цитрат, тъй като е известно, че има слабително действие.)

Когато става въпрос за магнезиеви добавки, моето лично предпочитание е Магнезиев Треонат, тъй като изглежда е най-ефективен при проникването през клетъчните мембрани, включително и на митохондриите, които могат да помогнат за повишаване на енергийното ви ниво. Той прониква в кръвно-мозъчната ви бариера и може да ви помогне да подобрите паметта.


12. Опитайте тези зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати

За оптимално здраве тялото ви се нуждае от повече зеленчуци с ниско съдържание на нетни въглехидрати и с високо съдържание на здрави фибри, ценни витамини и минерали. Някои обаче са по-полезни от други. Сред най-добрите от тях са:

 • Кълнове, особено от броколи и слънчогледови семки
 • Кръстосани зеленчуци като карфиол и броколи
 • Листни зеленчуци като зеле, листа от цвекло, рукола, спанак, швейцарски орех и зелени зеленчуци
 • Пипер/чушки
 • Някои кореноплодни зеленчуци, по-специално джинджифил, куркума и лук

13. Контролирайте приема на захар/фруктоза

Топ 20 здравословни съвети на 2016 година според д-р МерколаДо 40% от разходите за здравеопазване в САЩ са за заболявания, пряко свързани с прекомерната консумация на захар. Един от ключовите механизми, чрез които захарта стимулира рака и други хронични заболявания, е чрез причиняване на митохондриална дисфункция. Както бе споменато по-рано, захарта не е идеално гориво, тъй като генерира свободни радикали, което на свой ред причинява увреждане на митохондриална и ядрена ДНК заедно с клетъчна мембрана и белтъчно увреждане.

Препоръчвам да намалите общия прием на фруктоза до максимум 25 грама на ден от всички източници, включително плодове. Ако сте устойчиви на инсулин, добре е да направите горната граница 15 грама на ден. Пациентите с рак вероятно ще бъдат най-добре повлияни от още по-строги ограничения. Освен това аз лично вярвам, че повечето биха се възползвали от намаляването на всички въглехидрати без фибри до по-малко от 100 грама на ден.

Най-лесният начин да намалите драстично консумацията на захар и фруктоза е да преминете към истински храни, тъй като по-голямата част от добавената захар, идва от преработените храни. Други начини за намаляване включват:

 • Намаляване на количеството захар, което добавяте към храната и напитките
 • Използвайте Стевия или други естествени подсладители вместо захар и / или изкуствени подсладители
 • Използване на пресни плодове вместо консервирани плодове или захар за ястия или рецепти
 • Използвайте подправки вместо захар, за да добавите вкус към храната си

14. Направете това, за да се преборите с побеляването на косата

Цветът на косата ви се образува от пигмент, наречен меланин. С възрастта меланинът намалява, а в последствие се изчерпва напълно, поради което косата става бяла. През 2016 г. изследователите са открили ген, който отговаря с около 30 процента за побеляването на косата. Останалите 70% вероятно се дължат на фактори като възраст, токсични експозиции, хранителни недостатъци и стрес. За да ограничите побеляването:

 • Избягвайте пушенето
 • Намалете оксидативния стрес, като избягвате замърсяването и стреса
 • Здравословна антиоксидантна диета
 • Увеличете приема на витамин В12
 • Нормализирайте теглото си

15. Премахнете глутена от вашата диета

Топ 20 здравословни съвети на 2016 година според д-р МерколаИзследвания потвърждават, че много хора изпитват нежелани реакции към глутен, дори и да не страдат от целиакия – автоимунно заболяване, при което глутенът трябва да се избягва на всяка цена. Това предполага, че чувствителността към глутен е истински проблем, и че диета без глутен може да бъде от полза за много хора, а не само за тези с целякия. В едно скорошно проучване хора, които са реагирали на глутен, въпреки че не са имали целиакия, се установили, че имат пропускливи черва, което вероятно е причинило имунната активация.

Очевидното лечение за целиакия и непоносимостта към глутен е безглутенова диета, което означава да се въздържате от всякаква храна, която съдържа глутен.

Имайте предвид обаче, че понеже храната не съдържа глутен, това не я прави автоматично здравословна. Има много безглутенови боклучави храни, така че бъдете наясно с вашия избор.


16. Физически упражнения в борба с остеоартрозата

Ако имате остеоартрит – дегенеративна форма на заболяване на артритните стави – упражненията са от решаващо значение за вашето благополучие. Идеята, че упражненията са вредни за вашите стави, е погрешно схващане; няма доказателства в подкрепа на тази вяра. Важно е, че упражненията могат да спомогнат за намаляване на болката в ставите и да ви улеснят да извършвате ежедневни задачи.

Важно е също, че хората с артрит трябва да избягват дейности, които влошават болката в ставите и всяко упражнение, което утежнява значително нестабилната връзка.

Трениране с тежести, високо-интензивни кардио и стречинг могат да бъдат интегрирани във вашата тренировка в зависимост от вашите способности. Поредица от упражнения за гъвкавост ще ви помогнат да укрепите бедрата си, които са подходящи за тези с тазобедрена остеоартроза.


17. Не позволявайте на политическия стрес да ви завземе

Тазгодишните президентски избори предизвикаха лавина от тревога и емоционално бедствие, като повече от 8 от 10 гласоподаватели съобщиха, че се чувстват „отблъснати“ от кампанията. За съжаление много от тях са попаднали в манталитета на жертвите, забравяйки, че силата на индивида е все още жива дори и в тази дълбоко провалена система.

С всяко действие, което взимате, вие също давате пример за това, което другите да следват, като по този начин ще ви превърнат в агент за промяна в собствения си малък кръг от семейства, приятели и познати. В крайна сметка нашите колективни действия ще създадат промените, които са толкова отчаяно необходими.

Ако не ви харесва състоянието на нацията (или света), спрете да ядете преработени и ултра преработени боклуци. Някои може първоначално да мислят, че това решение няма нищо общо с това, което не е наред в света, но ако наистина помислите, ще осъзнаете, че колкото повече независимост печелите от вашата храна, толкова повече независимост ще създадете и в други области.


18. Спестете време, като тренирате по-ефективно

Топ 20 здравословни съвети на 2016 година според д-р МерколаИнтензивността и обемът на тренировката са обратно пропорционални, така че колкото по-голяма е интензивността, толкова по-малко време отделяте и по-рядко трябва да тренирате. Интервалното трениране с висока интензивност (HIIT) може значително да намали количеството упражнения, което трябва да направите, като съкратите времето до 15 минути веднъж седмично или по-малко.

Освен това, с нарастването на интензитета, вие също се нуждаете от по-дълго време за възстановяване между сесиите, така че честотата на вашите тренировки също намалява. Най-много бихте могли да правите HIIT три пъти седмично. Можете да извършвате HIIT с помощта на велосипед, бягаща пътека или спринт, например.

Или можете да използвате тежести – техника, известна като SuperSlow тренировка. По отношение на здравните ефекти, HIIT може да помогне за подобряване на редица биомаркери, свързани с подобрена метаболитна активност и добро здраве, включително:

 • Подобрена инсулинова чувствителност и преборване на диабет тип 2
 • Нормализиран холестерол
 • Възстановяване на загубата на костна минерална маса и остеопороза
 • Подобрени нива на С-реактивен протеин (маркер за възпаление)

19. Подобрете състоянието на чревната флора без опасни навици и лекарства

Проучвания ясно показват, че инхибиторите на протонната помпа (PPIs) повече вредят, отколкото помагат в дългосрочен план. Ако страдате от чести киселини, има много алтернативни стратегии за лечение, които могат да ви помогнат да премахнете този проблем без сериозните нежелани реакции, които включват бъбречни заболявания, пневмония, остеопороза, фрактури на бедрената кост, деменция и повишен риск за сърдечни заболявания и инфаркти.

Дългосрочният начин за борба с киселини и проблемно храносмилане е да възстановите естествения баланс и функция на стомаха. Най-важната стъпка е да се яде истинска храна, тъй като преработените храни и захарите са сигурен начин да влоши киселинния рефлукс. Възстановяването на червата с полезни бактерии и такива от естествено ферментирали храни, или от висококачествена пробиотична добавка също е важно. Други стратегии за лечение без медикаменти включват използването на:

 • Суров, нефилтриран ябълков оцет
 • Сода за хляб
 • Сок от алое вера
 • Корен на джинджифил
 • Витамин D
 • Астаксантин
 • Хлъзгав бряст
 • Глутаминът
 • Фолат (витамин B9) и други витамини от вида B
 • Бетаин

20. Обмислете среща с уелнес хиропрактик

Топ 20 здравословни съвети на 2016 година според д-р МерколаПротивно на общоприетото схващане, хиропрактиката може да се използва за оптимизиране на вашия цялостен уелнес, а не само за лечение на болка. Изследванията показват, че хиропрактичните лечения могат да помогнат за предотвратяване на прогресивна дегенерация на гръбначния стълб, т.е. остеоартрит или дискова болест.

Вашият гръбначен стълб, прешлените и дисковете защитават най-деликатна и важна система – нервната система – и настъпванията могат да допринесат за редица здравословни проблеми и заболявания. Следователно защитата и подхранването на гръбначния стълб ще стимулират по-голямото изразяване на нервната интелигентност и по-жизненото здраве.

Разбира се, някои хиропрактици се съсредоточават основно върху болки и наранявания и не разполагат с пълния набор от умения, необходими за справяне с проблеми като алергии или болести. Така че се уверете, че хиропрактикът, който сте избрали има подходяща жизнерадостна философия.


Пожелавам на вас и любимите ви щастлива и здравословна година!

Оставаме ангажирани да ви помагаме да поемете контрол над здравето си. Заедно с вас помогнахме на милиони хора да направят информиран избор за здравето и  се надяваме, че с нашaта непрекъсната помощ ще останете мотивирани да контролирате вашето здраве тази година и в бъдеще.

Вие сте тези, които променят света – един пост във Facebook, Twitter, петиция или дарение. Така че, от семейството на Mercola.com до твоето, май 2017 г. е година, в която завладяваш юздите на живота си, за да покажеш възможно най-високото ниво на здраве и щастие.


Източник д-р Меркола | Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :)

Топ 20 здравословни съвети на 2016 година според д-р Меркола

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Един коментар по “Топ 20 здравословни съвети на 2016 година според д-р Меркола”
 1. Благодаря Марти за статията има много насоки за нас .Бъди здрава и успешна в работа си Прегръдки Мария

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *