Ползи за здравето от Пшеничната трева

Ползи за здравето от Пшеничната треваАко желаете да подобрите начина си на хранене и имате желание да отглеждате собствената си храна, кълновете са идеалният начин да го направите. На практика всички покълнали семена и зърна влизат в категорията „суперхрана“, лесни са за отглеждане, дори и да не разполагате с много пространство. Пшеничната трева се покълва от пшенични семена и съдържа големи количества хлорофил. Популярна е като добавка към сок или смути.

Както съобщава Чикаго Трибюн:

„Нейните ползи за здравето и лечебни сили бяха установени през 1940-та година от холистичния лекар Ан Уигмор.

Според Уигмор, хората могат да се възползват от ползите й, следвайки примера на кучетата и котките, които хапват трева, за да се чувстват по-добре.

Тя разработва диетата с пшенична трева, програма, в която се пие сок от пшенична трева, избягва се месото, млечните продукти, преработената и сготвена храна, набляга се на „живата“ храна като кълнове, сурова храна, ядки и семена.

Диетата и нейните изтъкнати здравословни и лечебни преимущества биват потвърдени до ден днешен, а именно детоксикация на организма, контролиране на диабет, превенция от бактериални инфекции, обикновена настинка, висока температура; защита срещу кожни заболявания, подагра и дори рак.”

Потенциалните ползи от пшеничната трева

Както разбрахте, вдъхновението на Уигмор за приемане на пшенична трева идва оттам, че също както животните, и хората могат да се възползват от нейната хранителна стойност.

Много от хората, практикуващи алтернативна грижа за здравето, намират пшеничната трева за много полезна. Институтът за Здраве „Хипократ“, например, има дълъг списък на предполагаемите ползи от пшеничната трева:

 • Увеличава броя на червените кръвни клетки; изчиства кръвта, органите и стомашно-чревния тракт; стимулира обмяната на веществата
 • Подобрява функцията на щитовидната жлеза
 • Намалява киселинността в кръвта и облекчава пептични язви, улцеронен колит, запек, диария и други стомашно-чревни оплаквания
 • Детоксикира черния дроб и кръвта, неутрализира химическите замърсители от околната среда
 • Високото съдържание на хлорофил снабдява кръвта с кислород. Ако държите жива пшенична трева близо до леглото си, тя ще увеличи кислорода във въздуха и ще генерира здравословни отрицателни йони, които подобряват съня
 • Спомага за намаляване на вредните ефекти на радиация, благодарение на ензим с противовъзпалително съединение

Ползи за здравето от Пшеничната треваТвърди се още, че пшеничната трева има редица ползи за здравето, втривайки сока й в кожата си или добавяйки я във ваната.

„Взимайки си вана с пшеничната трева може да удвои броя на червените ви кръвни клетки. В книгата си „Магично здраве с хлорофил“, известният диетолог д-р Бернард Йенсен излага твърдението, че няма по-големи кръвни строители от зелените сокове и пшеничната трева.

Той споменава за няколко случаи, в които броят на червените кръвни клетки са удвоява в рамките на няколко дни с метода на хлорофилната вана. Резултатите са още по-впечетляващи когато ваната се съчетава с приемане на зелени сокове и смутита с пшенична трева.“

Други източници сочат, че не съществуват медицински изследвания, които да подкрепят заключенията на д-р Йенсен. Според д-р Крис Рейнолдс ползите от пшеничната трева са по-скоро биологични, отколкото хранителни.

„Рейнолдс твърди, че има изобилие от доказателства, които доказват ролята на екстракта от пшенична трева в подкрепа на биологичните функции, включително едно проучване в списанието на експериментални и клинични изследвания на рака,  която показва, че екстракт от ферментирали житни стъбла упражнява значително антитуморна активност.“

Важни подробности, които трябва да знаете преди да употребявате Пшенична трева

Ползи за здравето от Пшеничната треваПшеничната трева съдържа големи количества хлорофил и разнообразие от здравни ползи. Тези ползи, обаче, до голяма степен са свързани с качеството на отглеждането й. Като всяка храна или добавка, качеството й е много променливо и ако сте избрали да я използвате, е важно да му обърнете внимание. Излиза много евтино да си отглеждате пшеничната трева сами, която ще бъде и с много по-добро качество.

Жътвата е от решаващо значение и е важно да се прави около една седмица след като покълнат семената. Някои магазини, които продават пшенична трева я събират веднъж, след което я оставят да порасте отново за втора реколта. Други продават замразена трева, но тя е далеч по-малко ефективна от свежата.

Обикновено пшеничната трева има горчив вкус. Мнозина вярват, че трябва да я отглеждат на пряка слънчева светлина, но именно това допринася за горчивината й. Тревата трябва да е на непряка слънчева светлина и да се събира около седмица след като покълне, защото тогава е най-сладка.

Едно от усложненията при отглеждането на пшеничната трева е, че много лесно хваща мухъл, поради влажната почва, в която се отглежда. Ако се появи мухъл, той може да причини здравословни проблеми. Обикновено се появява в долната част на тревата, където е в близост до почвата. Мухълът може да се избегне с добра вентилация и ниска влажност на въздуха, както и посяването на по-малко количество семена, така че растежът да не е много гъст.

Ако решите да употребявате пшенична трева, трябва да бъдете внимателни с количествата й, тъй като прекомерната употреба може да причини гадене. Тя не е храна, а детоксикираща билка и не бива да се консумира ежедневно в продължение на дълги периоди от време.

Не е необичайно, хора, които пият пшенична трева ежедневно в продължение на няколко месеца или години, да развият отвращение към вкуса й, или дори да им се гади от нея. Разумната й употреба е задължителна, тъй като тя е силно детоксикиращо лечебно растение, което може да предизвика силни реакции в организма.

Ползи от суровия сок

Ползи за здравето от Пшеничната треваМакар, че аз не съм убеден, че пшеничната трева е подходяща за директна консумация, то няма съмнение, че под формата на кълнове и зелен сок играе значителна роля за оптималното здраве. В края на статията ще обясним как се отглеждат кълнове, но нека сега си поговорим за сока й.

На практика всеки здравен авторитет препоръчва 6-8 порции плодове и зеленчуци на ден, но много малко хора достигат тази доза. Джусингът е лесен начин, който гарантира, че ще приемете дневната си порция плодове и зеленчуци. Съществуват три основни причини, които бихте искали да включите джусингът в ежедневието си:

 1. Джусингът помага на организма да усвои хранителни вещества от зеленчуците. Това е важно, защото повечето от нас имат проблеми с храносмилането, предизвикани от неправилен хранителен избор в продължение на години. Това ограничава възможността на организма да абсорбира всички хранителни вещества от зеленчуците. Джусингът ще ви помогне да заредите тялото си с всичко, от което има нужда и му е липсвало.
 2. Джусингът ви дава възможност да консумирате здравословни количества зеленчуци и да ги усвоявате по ефикасен начин. Ако обичате да си похапвате въглехидрати, трябва да консумирате близо по половин килограм зеленчуци на 20 килограма телесно тегло. Яденето на толкова много зеленчуци би било трудно достижимо за много хора, но лесно може да се постигне с чаша зеленчуков сок.
 3. Можете да разнообразите зеленчуците в диетата си. Много хора ядат едни и същи зеленчуци ежедневно. Това нарушава принципа на свободната ротация на храната и увеличава шансовете да развиете алергия към определена храна. В джусингът можете да включвате зеленчуци, които по принцип не бихте яли.

Пиенето на сок/смути сутрин на гладно ще ви даде естествен тласък на енергия, без да има нужда да прибягвате до стимуланти като кафето. Тъй като сокът/смутито е лесно смилаема храна, тя може да допринесе за съживяване на вашите енергийни нива в рамките на най-малко 20 минути. Повече информация за джусингът можете да намерите тук:

Кълнове – направи си сам суперхрана

Ползи за здравето от Пшеничната треваНа пшеничната трева не бива да се гледа като храна, а на мощен лечебен агент, стига да се използва внимателно и предпазливо. Кълновете играят значима роля в подобряването на здравето, тъй като те са източник на много полезни хранителни вещества. Те съдържат 30 пъти повече полезни вещества от органичните зеленчуци, позволявайки на тялото ви да извлече повече витамини, минерали, аминокиселини и есенциални мазнини от храната, която ядете.

По време на покълването, минерали като калций и магнезий се свързват с протеините, което ги прави по-бионалични. Освен това, качеството на протеините и фибрите в при бобовите, ядките и семената се подобрява при покълването им. Съдържанието на витамини и есенциални мастни киселини също се увеличава драстично по време на покълването. Можете да отглеждате кълнове от най-разнообразни бобови, ядки, семена и зърнени храни, ето и някои от ползите им:

 • Подобряват регенерацията на клетките
 • Мощни източници на антиоксиданти, минерали, витамини и ензими, които предпазват свободните радикали
 • Алкализиращ ефект върху тялото, който предпазва от болести, включително рак
 • Богати са на кислород, което защитава от анормален растеж на клетките, вируси и бактерии, които не могат да оцелеят в една богата на кислород среда

Моите най-любими кълнове са от грах и слънчогледово семе. Те осигуряват някои от най-висококачествените протеини. Кълновете на слънчогледовото семе също съдържат много желязо и хлорофил, последният от които спомага за детоксикацията на кръвта и черния дроб. Сред семената, слънчогледовите са с най-цялостна хранителна стойност, а покълването им увеличава тази хранителна стойност от 300 до 1200%! По същия начин, покълналият грах ще подобри бионаличността на цинк и магнезий.

Засаждане и прибиране на реколтата от домашно отгледани кълнове

До преди около 10 години отглеждах кълновете си в стъклени буркани. Убеден съм, че да се отглеждат в почва ги прави много по-питателни, също така отнема по-малко време. При отглеждането им в стъклени буркани трябва да ги изплаквате по няколко пъти на ден, за да предотвратите появата на мухъл. Ако ги отглеждате в тава отнема по-малко пространство и и растат по-бързо.

Един от най-важните детайли, които мнозина не правят, е да покрият тавата с кълновете с капак, който не само осигурява им тъмнина, но и предоставят тежест върху тях. Тежестта е необходима, за да се получи високо качество на кълновете.

Ползи за здравето от Пшеничната трева
Готови за посяване – семена от пшенична трева и слънчоглед, накиснати за 2 дни
Ползи за здравето от Пшеничната трева
Семе от пшенична трева и слънчоглед – 3 ½ дни след поникването
Ползи за здравето от Пшеничната трева
Кълнове от грах и слънчоглед – 3 дни преди да станат готови за жътва
Ползи за здравето от Пшеничната трева
Покълналите семена от слънчоглед и пшеница – готови за жътва

Кълновете са идеално допълнение към ферментиралите зеленчуци. В момента любимата ми салата се състои от слънчогледови кълнове, ферментирали зеленчуци, червена чушка, червен лук, авокадо, органична растителна мазнина и сьомга. Това е основната ми храна. В късния следобед обикновено похапвам макадамия и домашно приготвени кокосови бонбони в допълнение към зеленчуковия ми прясно изцеден сок.

Здравей рецепти с пшенична трева:

Специално за теб Здравей ти предлага Органична Пшенична трева на Здравей! Повече за прекрасния ни продукт с изключително много ползи може да намериш тук: Пшенична трева

Ползи за здравето от Пшеничната трева


Източник д-р Меркола | Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :)

Ползи за здравето от Пшеничната трева

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *