Промяната – малка дума, голям страх

Промяната - малка дума, голям страхПромяната е неизбежна част от живота ни. Днешният момент е най-динамичният в цялата човешка история и по всичко личи, че тази тенденция само ще засилва. Ние като цяло не обичаме много много промяната, защото тя ни изважда от зоната ни на комфорт и ни кара да се страхуваме от неизвестното. Промяната може да е свързана със смяна на жилище, на работа, на партньор или населено място (или държава дори). Тя води и добри, и лоши неща със себе си, но ние като правило виждаме предимно лошите. Нали знаете, че на страха очите са големи. Това не е случайно – страхът е този, който ни е помогнал да оцелеем като вид толкова хиляди години, не е лесно да го игнорираме.

За щастие има начини да се справим с промяната, така че да извлечем ползите от нея и да сведем до минимум неприятните неща.

Погледнете от забавната страна

Всяка ситуация си има и добрите, и лошите страни. Ако успеем да запазим чувството си за хумор и самоирония докато ситуацията се променя, вече сме едни гърди напред. Наскоро сестра ми участваше в кулинарно телевизионно предаване със състезателен характер. Това което я спасяваше и буташе напред (освен очевидните й кулинарни способности, разбира се) беше чувството й за хумор. Всички обичат да са в компанията на забавни хора. Те ни карат да се чувстваме добре, карат ни да се смеем и да забравим колко грижи имаме. Смехът засилва формирането на социални връзки. Все пак внимавайте за чия сметка се смеете – личните препятствия и самоиронията (това се различава от самосъжалението) са златна мина за шеги.

Фокусирайте се върху конкретните проблеми

Промяната носи много негативни емоции. В този момент се разкриват дълбоко потискани чувства, отношения и желания. Нормално е. Приемете го и се фокусирайте върху конкретните проблеми, а не чувствата, които стоят зад тях. Ако не можете да го направите, отстъпете крачка встрани и обърнете внимание на емоциите си първо. Техниките за емоционална свобода (ТЕС) са чудесен начин за отработване на емоциите, преди да насочите вниманието си към проблемите. Ако отделите малко време за ТЕС, може да откриете, че проблемите са се разрешили от само себе си.

Заобиколете се с подкрепа

Промяната - малка дума, голям страхЧовекът е стадно животно и като такъв той има нужда от останалите. Запитайте се вие от кого и какво имате нужда и се погрижете да си я осигурите. Обадете се на близък приятел, който ще ви изслуша и подкрепи. Намерете групова практика, в която ще срещнете хора, които преживяват подобна ситуация. Прекарайте повече време със семейството и децата си. Или пък с кучето си. Идете на вечеря в нов ресторант с хора, които харесвате. Заобиколете се с приятни емоции, които да ви помогнат да преодолеете промяната по-лесно. Дори да си поплачете на нечие рамо, пак ще се почувствате по-добре. Важното е след това да се изправите и да продължите напред.

Не се стресирайте излишно

Промяната е неизбежна, това което я прави изключително трудна е нашата вътрешна съпротива и страхът, че промяната е съпроводена от много стрес. Кели МакГонигъл, психолог от Стансфорд, споделя в своята книга The Upside of Stress, че това, което ни оказва по-травматично влияние не е самият стрес, а нашата реакция към него.

Не забравяйте, че основната полза от стреса е да ни мобилизира, за да се справим със ситуацията пред себе си. Ако се усетите под напрежение, спрете и се запитайте с какво може да ви помогне стресът сега – да излезете от токсична връзка, да ви даде сили, за да се справите с натоварен работен период, да ви помогне да се представите по най-добрия начин при следващата си презентация. Чуйте и обмислете добре отговора.

Всекидневно си припомняйте целите и постиженията си

Робин Шарма има една проста техника, която води до сигурни резултати. Той препоръчва да започваме всеки ден, изброявайки 5 цели, които да постигнем през деня и които са свързани с голямата цел, която имаме пред себе си, а на лягане да си спомним за 3 неща, които сме свършили добре през този ден. По този начин ние се фокусираме върху позитивното, а не върху негативното. От друга страна, тази техника ни помага да гледаме напред в бъдещето, а не да съжаляваме за миналото. Твърде много хора съжаляват за това, което се е случило, вместо да вложат усилия да променят настоящето, за да постигнат по-добро бъдеще.

И последното нещо, на което искам да обърна внимание е просто да приемете промяната. Приемете, че няма да е лесно, че ще трябва да се разделите с някои неща, вероятно и хора, на които държите, но това е част от процеса. Ще мине време, нещата ще се наредят по най-добрия за вас начин. Докато не забравяте да си повтаряте това, всичко ще е наред.

Успех по пътя напред!


Промяната - малка дума, голям страх

Промяната - малка дума, голям страх

Повече за Гергана Радович

Гергана Радович е специалист по човешки фактор. Мисията й е да помогне на хората, които се чувстват преуморени, стресирани и недоволни от живота си, да намерят баланс, да подобрят физическото и психическото си състояние и отново да се почувстват щастливи. Повече от десет години се занимава с преподаване и опознаване на човешката природа в когнитивен и физически аспект като непрекъснато търси нови начини за подпомагане на хората по пътя им към по-добро физическо и психическо състояние. Гергана притежава магистърска степен по Когнитивна наука и редица други сертификации, сред които са специалист по човешки фактор към Европейската асоциация за авиационна психология (EAAP), фасилитатор по Сай Кей (Psych K) и Мастер Ти-Тап треньор. Обича да открива (и снима) нови места, хора и вкусна храна.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *