Здравей!

Това е 5 дневната програма на Джейсън Вейл, която той разпространява безплатно и аз преведох за теб.

Преди да я опиташ, искам да отбележа няколко неща, които според мен са важни при започването и приключването на такъв тип Програми.

Като за начало, това не е диета, за това не трябва да я възприемаш като нещо такова. В тази програма няма гладуване и лишаване. Напротив, точно обратното е. Идеята е за период от 5 дни тялото ти да се презареди и да получи всички хранителни вещества, които са му липсвали. Да му дадеш възможност да си почине и да се излекува. Да си помогнеш като кажеш сбогом на безсънието, умората, стреса, депресиите и още много други :)

Към тази програма трябва да подходиш с нагласата, че правиш нещо много хубаво за себе си, за здравето си и за тялото си. Дори и за хората около теб :). Да имаш нагласа за промяна. Според мен е голям грешка да правиш такъв тип режим и след това отново да се завърнеш към предишните си навици и начин на хранене. Това никога няма да ти донесе успех, защото с предишният начин на хранене, се връщаш към предишното си състояние. Не започвай Програмата ако единствената ти мисъл е как една седмица ще пиеш сок, ще постигнеш резултат и после с най-голямо удоволствие ще си купиш един огромен шоколад или парче нездравословен сладкиш и ще го изядеш. Това не работи и няма как с такъв тип мислене да излезеш от омагьосания кръг.

Идеята е да осъзнаеш, че най-важният си ти, ти си този, който решава какво поставя в устата си и ти си този, който решава дали ще бъде здрав или не. Трябва да осъзнаеш, че в здравословното хранене, няма забранени неща, просто има неща, които ти не искаш да ядеш, защото искаш да се чувстваш невероятно, да имаш много енергия и желание за живот :). Не е нужно да гледаш нездравословните сладкиши, теста, шоколади, чипсове, газирани и напитки и тн. и да казваш – Аз не мога да ям това, по-лесно е ако ги видиш и кажеш – Аз НЕ ИСКАМ да ям това :).

Описание и насоки

Какво се случва, когато тялото се изчиства и как да му помогна?

ВАЖНО: По време на разтоварващи и изчистващи програми, тялото започва да се освобождава от токсините по-бързо от обикновено. Те се освобождават в тялото и нашата задача е да помогне да излязат от нас. Ако не положим това усилие е възможно да натоварим тялото. Хубавото е, че да се отървем от тях не е толкова трудно! :)

С какво може да подпомогнем изчистването?

 • Да пием повече вода, поне 2 литра на ден!
 • Да започваме деня с топла вода с лимон.
 • Да приемаме достатъчно фибри – може да включиш на ротационен принцип пектин, хуск, ленено семе и инулин – 10-15 гр. – 2 пъти на ден –  15-30 минутки преди хранене.
 • Да извършваме някакви физически упражнения, от които да се изпотим – 15-30 минути на ден
 • Да се движим повече
 • Да правим 2 пъти на ден дихателни упражнения – 10 минутки
 • Да пием билков чай с билки стимулиращи храносмилането и помагащи детоксикацията и изчистването на лимфата – глухарче, сладък корен – виж Чай Здравей
 • По желание да добавим супер храни с изчистващ ефект – спирулинапшенична трева или хлорела – специално за кампанията съм ви подготвила Промо Пакет Детокс

СЪВЕТ:  Да ходим редовно по голяма нужда също е много важно, така не задържаме в себе си отрови. Ако имаш проблеми с това, дори след старта на програмата, може да направиш пречистване на дебелото черво чрез клизма. Хубаво е всеки ден да ходиш поне по един път, за да не задържаш отровите в тялото.


Описание и насокиКакво да очаквам? Как да се подготвя?

Ако правиш такъв тип програма за първи път в началото може да не се чувстваш много комфортно, все пак спираш всички храни към, които посягаш несъзнателно, за да се почувстваш по-добре или да подтиснеш или угодиш на някакво друго емоционално състояние. Също така е възможно да имаш главоболие, особено ако пиеш повече кафе и ядеш предимно храни съдържащи захар. За да намалиш тези главоболия пий повече вода.

Ако няколко дни преди програмата започнеш да се храниш по-добре страничните ефекти ще са много по-малко и много бързо ще се почувстваш по-добре, по-освежен и по-зареден! Ето нещата, които може да направиш (разбира се те са по желание, но ако ги следваш ще ти бъде изключително лесно и приятно) :)

СЪВЕТ: Седмицата преди да започнеш намали или спри боклучивата храна – храните с бяла захар, бяло брашно, пържени храни и обработени продукти, чието съдържание е цяла наука. Намали месото и алкохола, като 1-2 дни преди програмата спри месото и млечните продукти. Намали кафето и пий повече вода – около 2 литра на ден. Отдели повече време за сън. Хапвай повече салати, бобови, ядки и семена. Пий поне по един прясно издене сок или смути на ден.

Опитай соковете от програмата преди да започнеш, за да видиш какъв е вкуса им и дали ти се отразяват добре. Ако използваш добавките Пшенична Трева и Спирулина също ги опитай предварително. В редки случаи на някои хора Спирулина не им понася, тогава е хубаво да се добавя само Пшенична трева или да опитат друга добавка като Хлорела.


Описание и насокиКак да се мотивирам?

Мотивацията и нагласата играят ключова роля при изпълнението на такъв тип програми. Много е хубаво, когато подходим с желание, когато сме мотивирани и знаем какво искаме да постигнем. Тогава е много по-трудно нещо да ни изненада или нещо да ни попречи да достигнем целта си. Често търсим мотивация и подкрепа в хората около нас, но в повечето случаи това ни изиграва лоша шега. За това ти предлагам да изгледащ някой хубав филм на подобна тематика или да прочетеш книга.

Идеи намери ТУК


Описание и насокиКаква техника ми е необходима?

ВАЖНО: За да изпълниш първата част от програмата ще са ти необходими сокоизстисквачка и блендер (някои използват и пасатор). Може да я изпълниш и само с блендер (пасатор), но ще трябва да добавяш вода към рецептите и да намаляваш леко количеството на продуктите.

Ако нямаш необходимите уреди и желаеш да направиш правилния за теб избор прочети

какво препоръчва Здравей ТУК


Описание и насокиПодходяща ли е за мен тази програма?

Програмата е подходяща почти за всеки. Моля не прави такъв тип програми ако си бременна, кърмиш или имаш специфично заболяване. Ако не си сигурен или приемаш някакви медикаменти, моля консултирай се с лекуващия си лекар преди да започнеш какъвто и да е тип програма или режим.


Съвети, които да следвам по време на програмата


Описание и насокиХранене

Ако по някаква причина не искаш или не можеш да спазваш дните, които са на сок и смути, вместо тях хапвай целите плодове и зеленчуци.

Има малък процент хора, на които зелените смутита и сокове не понасят. При тях се появява гадене или повръщане. Ако смутитата ти действат така, отново мини  към горното предложение.

Храни се само тогава, когато почувстваш глад. Не е нужно да изяждаш или изпиваш всичко за деня. Гледай да имаш поне 2 часа разстояние между храненията, като оптималното е поне 3 часа. Нека има поне два часа между последното ти хранене и съня. По възможност гледай да имаш поне 12 часа между последното хранене и първото за следващия ден, за да може стомахът ти да се справи добре със всичката храна и тялото да отпочине. Ако пък храната не ти стигат или спортуваш активно, може да използваш SOS опция или междинно хранене. Винаги опитай с вода преди това – изпий 1-2 чаши и виж след това дали изпитваш глад. Много често сигналите, които получаваме и мислим, че са за глад, всъщност са сигнали за жажда.

Яж бавно и дъвчи добре храната, смутитата и соковете си – това е много важно, за да се отдели слюнка и стомашни сокове. Така тялото ще усвои всички полезни хранителни вещества.
Ако спортуваш активно намали интензитета на тренировките си или приемай двойни количества от соковете/смутитата, като към тях може да добавяш растителен протеин – например конопен протеин.

По желание добави фибри – може да включиш на ротационен принцип пектин, хуск, ленено семе и инулин – 2 пъти на ден 15-30 минутки преди хранене.

Седмицата преди да започнем премини на по-лек режим на хранене, за да е по-лесно на тялото ти да се адаптира и да избегнеш главоболията.


ПодготовкаОписание и насоки

Подготвени ли сме добре няма какво да ни изненада ;) Много от нас нямат време да правят всичките си сокове, смутита или основни хранения на момента, но това не трябва да ни спира, нали?

За да ти е по-лесно може да приготвяш част от храната си от предната вечер или сутринта. Направи си заготовки за няколко дни напред дори. Нарежи салатите и ги затвори в кутии или подготви всичко, което ти трябва за дадена рецепта сок или смути и го сложи в плик или кутия. Така, когато дойде момента да го приготвиш, ще ти е много лесно! Използвай кутии за храна, препоръчително стъклени и съхранявай в хладилник. Ако приготвяш някои от соковете и смутита от сутринта, съхранявай ги в стъклена бутилка, добави повече лед, затвори плътно и съхранявай в хладилник.

Преди да започнеш програмата опитай част от рецептите, виж колко време за приготвяне ти отнемат, виж дали ти харесват, особено ако добавяш супер храни.


Описание и насокиСън

Една от важните части от програмата, редом с пиенето на достатъчно количество вода! Много е важно тялото ни да си почива достатъчно време, да намалим стреса, за да може по-бързо да се възстанови.

Наспивай се добре. Лягай си по-рано, за да се чувстваш свеж и да се възползваш от най-пълноценния сън, който е от 22.00 до 02.00 часа. Така ще помогнеш на тялото ти да се презареди, а сутрин ще се будиш значително по-свеж! :)


Описание и насокиВода и билков чай

По време на програмата пий много вода, вода с лимон и билкови чайове – може да се възползваш от предложенията на Здравей. Опитай се поне да изпиваш 2 литра чиста вода на ден. Тя е най-мощния детоксикатор. Не позволявай да ожаднееш! Пий вода сутрин след водата с лимон, опитай се да изпиеш поне две чаши, така ще закусиш и малко по-късно. Не пий докато се храниш. Пий вода 15 минути преди хранене и поне четиредесет минути след. В дните на течна храна може да пиеш вода 15-20 минути след хранене. Водата е от изключителна важност за ефект от програмата и ти гарантира постигане на добри резултати! Не я подценявай! ;)


Описание и насокиГлавоболие

През първите два-три дни от програмата е възможно да имаш главоболие. Това е резултат от изчистването на организма и от това, че сме му спрели вредните неща :) Бъди спокоен и пий повече вода, главоболието е само временно ;) Най-силно главоболие се усеща при хората, които консумират големи количества кафе. Ако си от тях, намали кафето преди старта, за да ти е по-лесно след това.


Описание и насокиОрганични продукти

Използвай възможно най-чисти продукт, за да бъде процеса на изчистване успешен. Избирай качествени продукти от малки производители или органични такива. Ако не си сигурен, накисвай зеленолистните с 1-2 сл оцет за 20 минутки и след това изплаквай, останалите зеленчуци бели. Списък на най-замърсените плодове и зеленчуци може да намериш тук. Стреми се да купуваш най-замърсени от възможно най-добър източник.


Описание и насокиСупер Храни

За още по-добър резултат към рецептите са добавени супер храни. Те помагат на тялото да се изчисти по-бързо от токсините и му набавят ценни хранителни вещества. Използването им разбира се не е задължително те просто ускоряват процеса. Главните, които ще ползваме са Спирулина и Пшенична Трева, за теб съм подготвила Специален Пакет! По време на програмата е хубаво да приемаш и качествен пробиотик.


Описание и насокиЯдки и семена

Важно е да накисваш ядките и семената, които използваш по време на програмата. Оставяй ги да киснат през нощта в студена вода и сутрин ги изплаквай. Съхранявай в хладилник. Повече за накисването научи тук.


Описание и насокиТренировки

Опитай се всекидневно да извършваш някаква физическа активност. Не е нужно да правиш тежки тренировки и да поставяш рекорди ;). Просто отдели 30-40 минутки за себе си, излез и се поразходи с една по-бърза крачка, така че да се учести дъха ти, подскачай на въже или изкачи много стълби, използвай всичко, което ти е под ръка и не си намирай оправдание от типа, на работа съм, нямам време да отида да тренирам, не знам къде. Истината е, че може да тренираш и да се раздвижиш на всякъде. Дори да ставаш на всеки 40 минути в офиса и да правиш 10 клека е чудесно, пък и ще е забавно за околните ;). Варианти има хиляди, важно е да има желание :)


Описание и насокиНагласа и Съвети

 • На първо място, програмата е само 10 дни, които ще минават страшно бързо, докато започнеш и вече ще си към края. Също така, сокчетата и рецептите са много разнообразни и винаги ще опитваш нещо ново и интересно.
 • Помни, че правиш тази програма за себе си, за да се чувствуваш добре, за да дадеш време на тялото ти да си почине и да се възстанови, да се заредиш с енергия, изобщо да направиш нещо добро за себе си. Не я правиш за никой друг и не трябва да те интересува какво казват и мислят другите. Поставил си си прекрасна цел, просто я последвай и я изпълни :)
 • Важна част е нагласата! Когато по време на програмата видиш някакво изкушение, например как някой около теб си хапва вкусна торта или сандвич, не си казвай – Ох, това не мога да го изям, на диета съм. Първо не си на диета и второ, ти можеш да изядеш всичко. Никой не ти е сложил ръка на устата и не те е спрял да ядеш каквото поискаш. Важното е, че ти НЕ ИСКАШ да изядеш това, не, че не можеш. Ти не искаш, защото си взел решение и имаш цел, която следваш и искаш да постигнеш определен резултат, искаш да се чувстваш добре и искаш да направиш промяна към по-добро, искаш да си здрав. Ти си този, които избира и решава, ти си този, който казва какво искаш и какво не искаш да изядеш и ти си този, който знае, защо.
 • Бъди благодарен на себе си за това, което правиш по време на програмата. Казвай си, че си доволен и горд със себе си, поощрявай се. Мисли си хубави неща и се опитай да се отървеш от всички лоши мисли и чувства. Така по време на програмата, не само ще изчистиш тялото си, но ще изчистиш ума си и ще презаредиш тялото с много положителна енергия :)
 • Не си мисли постоянно, че си на диета, няма храна и че е малко. Това не е така, всичко е в главата. На човек не му трябват тонове с храна, особено, когато тя е качествена и пълноценна. Питай се от врем на време – ако не знаех кога последно съм ял и колко храна съм изял, дали бих бил гладен? Слушай тялото си и не се поддавай на „лакомия“ мозък ;)
 • Не се качвай всеки ден на кантара, за да видиш има ли резултат или не. Това е излишен стрес. Премери се сутринта преди да започнеш и след това чак на шестия ден сутринта след като станеш :) Може да се премериш с кантар, а може и обиколките на талия, ханш, бедра с метърче, за мен това е по-добрият избор ;)
 • Опитай се да не гледаш дълго време телевизия и да киснеш пред компютъра, а вместо това почети хубава книга, виж се с близките и приятелите си, излез на разходка или свърши нещо, което отлагаш от много време.

След като приключиш програмата важно е и да се захраниш добре. Тъй като 5 дни си бил на течна храна, трябва да представиш твърдата постепенно. За да задвижиш добре метаболизма си и да не шокираш стомаха си.

Към какво да се придържаш след като изпълниш Програмата:

 • следващите 5 дни (а защо не и много повече) си прави зеленчуков зелен сок за закуска – най-добър е сокът Закуска за шампиони от Здравей Книжка с Рецепти
 • следващите закуски, ако не си решил да продължиш със сок, може да хапваш пълнозърнести овесени ядки, яйца, плодове.
 • първите 2 дни обядвай салата – спанак или маруля, краставица, домат, броколи, авокадо, моркови, маслини, зехтин и лимон – или някаква твоя вкусна вариация или сок като от закуската.
 • следващите дни за обяд хапвай – зелена салата като тази горе или салата с истински пълнозърнест хляб или салата + печена бяла риба или натурално кисело мляко + плод + истински пълнозърнест хляб или супа или някаква твоя вкусна вариация.
 • първите 2 дни вечеряй голяма салата или салата + див ориз или задушени зеленчуци.
 • Следващите вечери хапвай – голяма салата или салата + див ориз или задушени зеленчуци или салата + печена или задушена риба или супа или някаква твоя вкусна вариация.

Тези принципи не са трудни за следване и могат да се превърнат в начина ти на хранене. Също така много важно нещо, за да си успешен след програмата е да си гъвкав. Не бъди краен, ако някой е направил нещо специално за теб, не му казвай – А това е вредно аз не ям такова, а просто го опитай, нищо няма да ти стане. Важното е да знаеш къде ти е границата.

Има още няколко принципа, които можеш да следваш и които ще са ти от полза:

 • Старай се 60-80% от храната, която консумираш дневно да е жива храна с високо съдържание на вода – плодове, зеленчуци, сокове и смутита. Останалите %-ти нека бъдат за храни като риба, пилешко, пълнозърнест ориз, пълнозърнест хляб, ядки, семена и ако желаеш някакви млечни продукти.
 • Яж храната си бавно.
 • Пий соковете и смутитата си бавно.
 • Не яж ако не си наистина гладен.
 • Спортувай 1-2 пъти дневно, общо поне 45 минути.
 • Прави си такъв тип програма поне 2 пъти годишно.
 • Чувствай се благодарен и се радвай на всичко, което си постигнал.
 • Бъди гъвкав и никога не си слагай етикет – веган, вегетарианец и тн.
 • Гледай минимално телевизия.
 • Излез и играй ;)

_____________________________________________________________________________________________________

*Отказ от отговорност – Всичката информация, която споделям, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения или е взета от сайт или книга, които са упоменати. Не съм специалист, диетолог или медицинско лице. Сайтът ми няма за цел да дава медицински съвети, а само да информира.

Преди да започнеш каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирай се с личния си лекар или диетолог, особено ако взимаш предписани медикаменти.

Не нося отговорност за нито един човек, спънките, загубите или вредите, причинени или смятани за причинени директно или индиректно, като резултат от прилагането, интерпретацията и използването на материалите споделени от Здравей.

**Източници: www.juicemaster.com |  5lbs in 5 days Book

10 коментара по “Описание и насоки”
 1. Албена здравей. Минах успешно малко повече от 5 дни със соковата програма за детоксикация. Мога смело да кажа, че се чувствам много, много добре и съм енергична и щастлива. Другото което е много важно за мен е това, че курса от пет дни мина и моята дъщеря-и при нея резултатите са отлични и тя е доволна. Благодаря ти Албена. Освен благодарността си искам и да те поканя на една от нашите презентации на продукти-топли напитки- обогатени с екстракт от гъба РЕЙШИ. И ще се радвам да се видим и да се запознаем. Поканата е за 19.01 или 26.01 2014 година в София, х-л Будапеща от 14.00 часа.
  До скоро.

  1. Здравей, Калинка!

   Много се радвам, че със дъщеря ти сте направили успешно програмата и тя ви е донесла полза ;) Браво!
   Ще ти пиша ако успея за презентацията.

   Поздрави и благодаря!
   Бени

   1. Здравейте Албена!
    Благодаря Ви!Невероятен резултат!
    И на Вас желая безмерен късмет и успех във всичко!
    Поздрави,
    Ваня Атанасова

    1. Много благодаря, Ваня! Радвам се, че има резултати ;)

     Успех и усмихнат ден!
     Бени

 2. Много бих искала да опитам, но в момента кърмя и не знам кога ще отбия детето. Та въпросът ми е може ли да се прилага тази програма по време на кърмене? Защото знам, че при детоксикация, вредните вещества, които се отделят, се абсорбират в кърмата.

  1. Здравей, Румяна :)

   Да, най-добре изчакай да спреш кърменето и тогава направи детокса. Сега просто включи повече свежа храна в менюто си, това ще е добре и за детето :)

 3. Здравейте, Албена!

  Първо, благодаря Ви за труда, който полагате! Ще започна с 5-дневната програма с ден закъснение. Всеки ден пия зелени смутита за закуска, които приготвям с блендера. Питах се дали е възможно да се мине през програмата, приготвяйки смутита, вместо сокове. Какви биха били пропорциите за „порция“ в този случай?

  Много ще се радвам ако намерите време да ми отговорите, поздрав!

  1. Здравей, Тина :)

   Да, може да направите програмата и с блендер. Ще трябва да добавяш по чаша вода към соковете и да намалиш част от съставките – като това ще си го импровизираш на момента. Идеята е да се получава количество, което ще може да изпиеш.

   Успех!
   Бени

 4. Благодаря много! Днес се събудих с добро настроение само от мисълта за предстоящите дни :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *