Описание и Насоки

Описание и НасокиЗдравей! :)

Това е една програма, която ще ти помогне да влезеш в ритъм, да се презаредиш с енергия, да почувстваш лекота и свежест, да свалиш някое друго килце ако е необходимо и да кажеш Здравей на Тялото си по един лесен и хубав начин! :)


Описание и НасокиКакво представлява Програмата?

Целта на програмата е да ти помогне да направиш първите крачки към по-здравословно хранене и начин на живот, да ти даде възможност да се изчистиш и тялото ти да отпочине и да използва силите си, за да се възстанови.

Продължителността й е 14 дни. Първите 4 и последните 5 дни ще се храним с твърда храна – различни салати, смутита, супи и основни, а от 5ти до 9ти ден ще се храним с разнообразни смутита и сокове от сезонни зеленчуци и плодове с добавени супер храни по желание. Храна ще има! Няма да гладуваме ;) Ако по някаква причина не искаш или не можеш да спазваш дните, които са само на сок и смути, вместо тях след ден 4 направи дни 3, 4, 10, 11 и 12 и продължи с ден 10.

ВАЖНО: Има малък процент хора, на които зелените смутита и сокове не понасят. При тях се появява гадене или повръщане. Ако смутитата ти действат така, следвай схемата горе.

В дните на течна храна ще имаш 4 хранения, както и SOS опция ако почувстваш глад. Смутитата са богати на фибри и са около 600 мл, соковете са около 400 мл.

СЪВЕТ: Не е нужно да изпиваш всички сокове и смутита, пий ги само тогава, когато почувстваш глад. Ако пък не ти стигат или спортуваш активно, може да повториш някое от тях по избор или да добавиш повече растителни фибри като конопен протеин или чиа семена.

В дните на твърда храна ще имаш 3 хранения, като ако почувстваш силен глад отново ще има SOS опция. Идеята ни не е да стоим гладни все пак. :)

Към тази програма са включени базови упражнения и няколко техники за дишане. Те са от изключителна важност! По-надолу ще разбереш защо. След края на програмата има 14 дневен план за хранене, който може да използваш като ориентир как да се храниш балансирано :)


Каква е идеята?Описание и Насоки

Идеята на този тип детокс не е да гладуваме и да се лишаваме. Не подхождай към тази програма като към диета и с нагласата, че няколко дни ще издържиш, а след това ще се върнеш към предишния си начин на хранене. Това не работи! Ако си с този тип нагласа по-добре не започвай. Така няма да направиш желаната промяна, а по-скоро ще си навредиш. Няма как с начина ни на хранене, който ни е довел до състояние на постоянна умора, главоболия, проблеми със стомаха, безсъние и куп други здравословни проблеми, да направим промяна. За да се чувстваме добре и да сме здрави, трябва единствено да се замислим какво слагаме в устата си докато ядем. Може да погледнем тялото като една машина, когато на нея й се дава правилното гориво, тя работи добре, когато й даваме некачествено гориво, тя работи зле или отказва да работи. Не може да имаме очакване да сме здрави и тялото ни да работи, когато му даваме боклуци, от които то не може да извлече нищо полезно, не може да очакваме от тялото ни да бъде щастливо докато го измъчваме и вместо да живее то се бори да оцелее.

Наистина, тялото ни е една много силна машина, която може да издържи на какво ли не, но идва момент, в който то вече е безсилно и рухва. Това най-често се усеща с напредването на възрастта, защото с годините се натрупват всичките ни своеволия и липса на грижа. Да се грижим за тялото не означава да се мажем с хубави кремове и лосиони, не означава да слагаме най-хубавите дрехи и да се къпем с най-ароматните шампоани. Тези неща просто маскират симптомите и знаците, които тялото ни дава, а понякога ни вредят още повече. Ако се погрижим за тялото от вътре, ако се погрижим то да получава най-доброто гориво, ако се погрижим то да получава достатъчно сън, достатъчно вода и достатъчно движение, то ще се отблагодари и цялото му щастие ще се покаже от вън! Ще имаме хубава кожа без да е нужно да се мажем с кремове, ще имаме свеж вид, движението ще бъде радост за нас и всеки ден ще бъдем изпълнени с енергия, радост и желание за живот!

ВАЖНО: Знаем, че телата ни са съвършени машини и като такива те имат механизъм за детоксикация и изчистване на всички токсини, които влизат в него не само от храната, но и от околната среда и от стреса, който изживяваме всеки ден. Идеята на Детокса със сокове и смутита е да подпомогне това изчистване на тялото и да го улесним. Много често средата, в която живеем ни излага на прекалено много фактори, които ни вредят и тялото ни не може да се справи с тях и ги блокира вътре в нас. Така с времето те се натрупват и тялото стига момент, в който не може да се справи с тях – разболява се.

За това няколко пъти в годината е хубаво да си правим изчистване и разтоварване, за да помогнем на тялото и да му дадем възможност да се излекува и да работи по-добре :)

Когато ядем повече плодове и зеленчуци приемаме много витамини, минерали и фитонутриенти. А когато в определен период ги приемаме под течна форма, тези важни частици се усвояват много бързо и качествено.

Така само за няколко дни тялото ни започва да желае здравословна храна, започва да изхвърля токсините, да редуцира теглото си, засилва имунната си система, подобрява кожата и подобрява храносмилането.


Какво се случва, когато тялото се изчиства и как да му помогна?

ВАЖНО: По време на разтоварващи и изчистващи програми, тялото започва да се освобождава от токсините по-бързо от обикновено. Те се освобождават в тялото и нашата задача е да помогне да излязат от нас. Ако не положим това усилие е възможно да натоварим тялото. Хубавото е, че да се отървем от тях не е толкова трудно! :)

С какво може да подпомогнем изчистването?

 • Да пием повече вода, поне 2 литра на ден!
 • Да започваме деня с топла вода с лимон.
 • Да приемаме достатъчно фибри
 • Да извършваме някакви физически упражнения, от които да се изпотим – 15-30 минути на ден
 • Да се движим повече
 • Да правим 2 пъти на ден дихателни упражнения – 10 минутки
 • Да пием билков чай с билки стимулиращи храносмилането и помагащи детоксикацията и изчистването на лимфата – глухарче, сладък корен
 • По желание да добавим супер храни с изчистващ ефект – спирулина, пшенична трева или хлорела – специално за кампанията съм ви подготвила Промо Пакет Детокс

Аз ще се погрижа максимално да ви осигуря всичко необходимо, да ви дам режим богат на фибри, упражнения и идеи как да се раздвижим, допълнителни продукти, които ще са ви от полза и непрекъснати напътствия. :)

СЪВЕТ:  Да ходим редовно по голяма нужда също е много важно, така не задържаме в себе си отрови. Ако имаш проблеми с това, дори след старта на програмата, може да направиш пречистване на дебелото черво чрез клизма.


Описание и НасокиКакво да очаквам? Как да се подготвя?

Ако правиш такъв тип програма за първи път в началото може да не се чувстваш много комфортно, все пак спираш всички храни към, които посягаш несъзнателно, за да се почувстваш по-добре или да подтиснеш или угодиш на някакво друго емоционално състояние. Също така е възможно да имаш главоболие, особено ако пиеш повече кафе и ядеш предимно храни съдържащи захар. За да намалиш тези главоболия пий повече вода.

Ако няколко дни преди програмата започнеш да се храниш по-добре страничните ефекти ще са много по-малко и много бързо ще се почувстваш по-добре, по-освежен и по-зареден! Ето нещата, които може да направиш (разбира се те са по желание, но ако ги следваш ще ти бъде изключително лесно и приятно) :)

СЪВЕТ: Седмицата преди да започнеш намали или спри боклучивата храна – храните с бяла захар, бяло брашно, пържени храни и обработени продукти, чието съдържание е цяла наука. Намали месото и алкохола, като 1-2 дни преди програмата спри месото и млечните продукти. Намали кафето и пий повече вода – около 2 литра на ден. Отдели повече време за сън. Хапвай повече салати, бобови, ядки и семена. Пий поне по един прясно издене сок или смути на ден.

Опитай соковете от програмата преди да започнеш, за да видиш какъв е вкуса им и дали ти се отразяват добре. Ако използваш добавките Пшенична Трева и Спирулина също ги опитай предварително. В редки случаи на някои хора Спирулина не им понася, тогава е хубаво да се добавя само Пшенична трева или да опитат друга добавка като Хлорела.


Описание и НасокиКак да се мотивирам?

Мотивацията и нагласата играят ключова роля при изпълнението на такъв тип програми. Много е хубаво, когато подходим с желание, когато сме мотивирани и знаем какво искаме да постигнем. Тогава е много по-трудно нещо да ни изненада или нещо да ни попречи да достигнем целта си. Често търсим мотивация и подкрепа в хората около нас, но в повечето случаи това ни изиграва лоша шега. За това ти предлагам да изгледащ някой хубав филм на подобна тематика или да прочетеш книга.

Идеи намери ТУК


Описание и НасокиКаква техника ми е необходима?

ВАЖНО: За да изпълниш първата част от програмата ще са ти необходими сокоизстисквачка и блендер (някои използват и пасатор). Може да я изпълниш и само с блендер (пасатор), но ще трябва да добавяш вода към рецептите и да намаляваш леко количеството на продуктите.

Ако нямаш необходимите уреди и желаеш да направиш правилния за теб избор прочети

какво препоръчва Здравей ТУК


Описание и НасокиПодходяща ли е за мен тази програма?

Програмата е подходяща почти за всеки. Моля не прави такъв тип програми ако си бременна, кърмиш или имаш специфично заболяване. Ако не си сигурен или приемаш някакви медикаменти, моля консултирай се с лекуващия си лекар преди да започнеш какъвто и да е тип програма или режим.


Съвети, които да следвам по време на програмата


Описание и НасокиХранене

Продължителността е 14 дни. Първите 4 и последните 5 дни ще се храним с твърда храна – различни салати, смутита, супи и основни, а от 5ти до 9ти ден ще се храним с разнообразни смутита и сокове от сезонни зеленчуци и плодове с добавени супер храни по желание. Храна ще има! Няма да гладуваме ;) Ако по някаква причина не искаш или не можеш да спазваш дните, които са само на сок и смути, вместо тях след ден 4 направи дни 3, 4, 10, 11 и 12 и продължи с ден 10.

ВАЖНО: Има малък процент хора, на които зелените смутита и сокове не понасят. При тях се появява гадене или повръщане. Ако смутитата ти действат така, следвай схемата горе.

Храни се само тогава, когато почувстваш глад. Не е нужно да изяждаш или изпиваш всичко за деня. Гледай да имаш поне 2 часа разстояние между храненията, като оптималното е поне 3 часа. Нека има поне два часа между последното ти хранене и съня. По възможност гледай да имаш поне 12 часа между последното хранене и първото за следващия ден, за да може стомахът ти да се справи добре със всичката храна и тялото да отпочине. Ако пък храната не ти стигат или спортуваш активно, може да използваш SOS опция или междинно хранене. Винаги опитай с вода преди това – изпий 1-2 чаши и виж след това дали изпитваш глад. Много често сигналите, които получаваме и мислим, че са за глад, всъщност са сигнали за жажда.

Яж бавно и дъвчи добре храната, смутитата и соковете си – това е много важно, за да се отдели слюнка и стомашни сокове. Така тялото ще усвои всички полезни хранителни вещества.
Ако спортуваш активно намали интензитета на тренировките си или приемай двойни количества от соковете/смутитата, като към тях може да добавяш растителен протеин – например конопен протеин.

Седмицата преди да започнем премини на по-лек режим на хранене, за да е по-лесно на тялото ти да се адаптира и да избегнеш главоболията.


ПодготовкаОписание и Насоки

Подготвени ли сме добре няма какво да ни изненада ;) Много от нас нямат време да правят всичките си сокове, смутита или основни хранения на момента, но това не трябва да ни спира, нали?

За да ти е по-лесно може да приготвяш част от храната си от предната вечер или сутринта. Направи си заготовки за няколко дни напред дори. Нарежи салатите и ги затвори в кутии или подготви всичко, което ти трябва за дадена рецепта сок или смути и го сложи в плик или кутия. Така, когато дойде момента да го приготвиш, ще ти е много лесно! Използвай кутии за храна, препоръчително стъклени и съхранявай в хладилник. Ако приготвяш някои от соковете и смутита от сутринта, съхранявай ги в стъклена бутилка, добави повече лед, затвори плътно и съхранявай в хладилник.

Преди да започнеш програмата опитай част от рецептите, виж колко време за приготвяне ти отнемат, виж дали ти харесват, особено ако добавяш супер храни.


Описание и НасокиСън

Една от важните части от програмата, редом с пиенето на достатъчно количество вода! Много е важно тялото ни да си почива достатъчно време, да намалим стреса, за да може по-бързо да се възстанови.

Наспивай се добре. Лягай си по-рано, за да се чувстваш свеж и да се възползваш от най-пълноценния сън, който е от 22.00 до 02.00 часа. Така ще помогнеш на тялото ти да се презареди, а сутрин ще се будиш значително по-свеж! :)


Описание и НасокиВода и билков чай

По време на програмата пий много вода, вода с лимон и билкови чайове – може да се възползваш от предложенията на Здравей. Опитай се поне да изпиваш 2 литра чиста вода на ден. Тя е най-мощния детоксикатор. Не позволявай да ожаднееш! Пий вода сутрин след водата с лимон, опитай се да изпиеш поне две чаши, така ще закусиш и малко по-късно. Не пий докато се храниш. Пий вода 15 минути преди хранене и поне четиредесет минути след. В дните на течна храна може да пиеш вода 15-20 минути след хранене. Водата е от изключителна важност за ефект от програмата и ти гарантира постигане на добри резултати! Не я подценявай! ;)


Описание и НасокиГлавоболие

През първите два-три дни от програмата е възможно да имаш главоболие. Това е резултат от изчистването на организма и от това, че сме му спрели вредните неща :) Бъди спокоен и пий повече вода, главоболието е само временно ;) Най-силно главоболие се усеща при хората, които консумират големи количества кафе. Ако си от тях, намали кафето преди старта, за да ти е по-лесно след това.


Описание и НасокиОрганични продукти

Използвай възможно най-чисти продукт, за да бъде процеса на изчистване успешен. Избирай качествени продукти от малки производители или органични такива. Ако не си сигурен, накисвай зеленолистните с 1-2 сл оцет за 20 минутки и след това изплаквай, останалите зеленчуци бели. Списък на най-замърсените плодове и зеленчуци може да намериш тук. Стреми се да купуваш най-замърсени от възможно най-добър източник.


Описание и НасокиСупер Храни

За още по-добър резултат към рецептите са добавени супер храни. Те помагат на тялото да се изчисти по-бързо от токсините и му набавят ценни хранителни вещества. Използването им разбира се не е задължително те просто ускоряват процеса. Главните, които ще ползваме са Спирулина и Пшенична Трева, за теб съм подготвила Специален Пакет! По време на програмата е хубаво да приемаш и качествен пробиотик.


Описание и НасокиЯдки и семена

Важно е да накисваш ядките и семената, които използваш по време на програмата. Оставяй ги да киснат през нощта в студена вода и сутрин ги изплаквай. Съхранявай в хладилник. Повече за накисването научи тук.


Описание и НасокиТренировки

Опитай се всекидневно да извършваш някаква физическа активност. Не е нужно да правиш тежки тренировки и да поставяш рекорди ;). Просто отдели 30-40 минутки за себе си, излез и се поразходи с една по-бърза крачка, така че да се учести дъха ти, поскачай на въже или изкачи много стълби, използвай всичко, което ти е под ръка и не си намирай оправдание от типа, на работа съм, нямам време да отида да тренирам, не знам къде. Истината е, че може да тренираш и да се раздвижиш на всякъде. Дори да ставаш на всеки 40 минути в офиса и да правиш 10 клека е чудесно, пък и ще е забавно за околните ;). Варианти има хиляди, важно е да има желание :) Към тази програма са включени базови упражнения и няколко техники за дишане, които ще получиш другата седмица.


Описание и НасокиНагласа и Съвети

 • На първо място, програмата е само 10 дни, които ще минават страшно бързо, докато започнеш и вече ще си към края. Също така, сокчетата и рецептите са много разнообразни и винаги ще опитваш нещо ново и интересно.
 • Помни, че правиш тази програма за себе си, за да се чувствуваш добре, за да дадеш време на тялото ти да си почине и да се възстанови, да се заредиш с енергия, изобщо да направиш нещо добро за себе си. Не я правиш за никой друг и не трябва да те интересува какво казват и мислят другите. Поставил си си прекрасна цел, просто я последвай и я изпълни :)
 • Важна част е нагласата! Когато по време на програмата видиш някакво изкушение, например как някой около теб си хапва вкусна торта или сандвич, не си казвай – Ох, това не мога да го изям, на диета съм. Първо не си на диета и второ, ти можеш да изядеш всичко. Никой не ти е сложил ръка на устата и не те е спрял да ядеш каквото поискаш. Важното е, че ти НЕ ИСКАШ да изядеш това, не, че не можеш. Ти не искаш, защото си взел решение и имаш цел, която следваш и искаш да постигнеш определен резултат, искаш да се чувстваш добре и искаш да направиш промяна към по-добро, искаш да си здрав. Ти си този, които избира и решава, ти си този, който казва какво искаш и какво не искаш да изядеш и ти си този, който знае, защо.
 • Бъди благодарен на себе си за това, което правиш по време на програмата. Казвай си, че си доволен и горд със себе си, поощрявай се. Мисли си хубави неща и се опитай да се отървеш от всички лоши мисли и чувства. Така по време на програмата, не само ще изчистиш тялото си, но ще изчистиш ума си и ще презаредиш тялото с много положителна енергия :)
 • Не си мисли постоянно, че си на диета, няма храна и че е малко. Това не е така, всичко е в главата. На човек не му трябват тонове с храна, особено, когато тя е качествена и пълноценна. Питай се от врем на време – ако не знаех кога последно съм ял и колко храна съм изял, дали бих бил гладен? Слушай тялото си и не се поддавай на „лакомия“ мозък ;)
 • Не се качвай всеки ден на кантара, за да видиш има ли резултат или не. Това е излишен стрес. Премери се сутринта преди да започнеш и след това чак на шестия ден сутринта след като станеш :) Може да се премериш с кантар, а може и обиколките на талия, ханш, бедра с метърче, за мен това е по-добрият избор ;)
 • Опитай се да не гледаш дълго време телевизия и да киснеш пред компютъра, а вместо това почети хубава книга, виж се с близките и приятелите си, излез на разходка или свърши нещо, което отлагаш от много време.

Успех! Бени :)


*Отказ от отговорност – Всичката информация, която споделям, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения или е взета от сайт или книга, които са упоменати. Не съм специалист, диетолог или медицинско лице. Сайтът ми няма за цел да дава медицински съвети, а само да информира.

Преди да започнеш каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирай се с личния си лекар или диетолог, особено ако взимаш предписани медикаменти.

Не нося отговорност за нито един човек, спънките, загубите или вредите, причинени или смятани за причинени директно или индиректно, като резултат от прилагането, интерпретацията и използването на материалите споделени от Здравей.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *