Простият принцип на 90/10, който засяга целия ви живот

В интерес на истината рядко разчитаме на шанса в ежедневието си – в повечето случаи сами решаваме как ще протече нашият ден. Именно това писателят Стивън Кови нарича „Принципът 90/10″ и показва как работи, използвайки очевиден пример.

Какво представлява Принципът 90/10?

Работата е там, че не можем да контролираме само 10% от събитията в живота ни. Не можем да попречим на устройство да се счупи или да се отложи самолетен полет. Но ние можем да контролираме собствената си реакция към тези неща.

Останалите 90% от събитията са резултат от нашите реакции, най-просто казано това, което правим, когато сме изложени на стрес.

Представи си следната ситуация:

Закусваш със семейството си. Без да иска дъщеря ви разлива кафето върху ризата ти. Скачаш от стола и й се развикваш, развикваш се и на жена си, че е сложила чашата твърде близо до ръба на масата. Втурваш се към спалнята, за да се преоблечеш, но когато се върнеш при останалите, виждаш, че твоята плачеща дъщеря не е приключила със закуската си и не се е приготвила за училище.

Простият принцип на 90/10, който засяга целия ви живот

В резултат на това тя изпуска училищния си автобус. Жена ти бърза за работа, а ти закарваш дъщеря си на училище с колата. Закъснявате, така че шофираш безразсъдно. В допълнение откриваш, че си забравил важни документи у дома. Началото на деня ти беше ужасно и продължава по същия начин. Нямаш търпение да свърши. Като се прибереш, поздравяваш жена си и дъщеря си. Те и двете са сърдити и в лошо настроение.

Защо денят ти беше помрачен?

А. Защото дъщеря ти изля кафето ти

Б. Защото дъщеря ти изпусна автобуса и трябваше да я закараш на училище

В. Защото имаше задръстване и ти закъсня

Г. Защото реагира погрешно на ситуацията сутринта

Правилният отговор е Г. Ти развали целия ден за себе си и за семейството си с реакцията си. Не можеше да направиш нищо относно разлятото кафе, но можеше да контролираш емоциите си.

Всичко можеше да е различно!

Кафето е разлято върху панталоните ти и дъщеря ти е на път да се разплаче. Ти й казваш тихо: „Спокойно, следващия път бъди по-внимателна.“ Отиваш в спалнята, преобличаш се, взимаш всичко необходимо за работа. След това се връщаш в трапезарията и виждаш дъщеря ти да маха с ръка от училищния автобус. Казвайки сбогом на жена си, отиваш на работа, пристигаш 5 минути по-рано и енергично поздравяваш всичките си колеги.

Простият принцип на 90/10, който засяга целия ви живот

Два различни сценария, които започват по подобен начин. От значение са реакциите ти към събитията в живота. Разбира се, можеш да продължиш да обвиняваш другите за проблемите си и да се оплакваш, че всичко върви наопаки, но това ще ти помогне ли?

Научи се да реагираш правилно и няма да помрачиш нито един ден повече!

Ако някой иска да те изпревари по магистралата, пусни го. Не бързай толкова – каква разлика ще има, ако се забавиш няколко секунди? Запомни правилото 90/10 и не се притеснявай прекалено.

Полетът ти е забавен и графикът за деня ти е провален. Не си го изкарвай на персонала на летището, не е тяхна вина. Вместо това използвай времето – прочети книга или опознай други пътници.

Няма да съжаляваш, ако използваш принципа 90/10 в живота си. Точно обратното – ще бъдеш изумен от резултатите.


Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :)

Източник: „Седемте навика на високоефективните хора“, автор: Стивън Кови

Простият принцип на 90/10, който засяга целия ви живот

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *