Да включиш пиенето на прясно изцедени сокове и смутита в ежедневието си, изобщо не е трудно. Има много начини и варианти.

Много важно нещо, което искам да отбележа и изясня е, че да добавиш свежи плодове и зеленчуци в менюто си, да пиеш сокове и смутита, изобщо не означава да се храниш само с това. Има много различни програми, които са свързани с изчистване на организма, при тях за определен период се приема само течна храна. Но не е задължително да правиш такива изчиствания или може да ги правиш веднъж годишно, за да се заредиш максимално с енергия, да премахнеш от тялото си натрупалите се токсини, да дадеш на стомаха си малко почивка и да помогнеш на тялото си да се излекува.

През останалото време соковете и смутитата може да пиеш между храненията или като закуска или обяд. Всеки организъм е различен, всеки от нас има различна програма, някои се натоварват повече, други по-малко, някои имат по-бърз метаболизъм, други по-бавен. От това се определя колко и каква течна храна ще включиш в дневното си меню :)

Според мен има три начина, по които може да включиш Джусинга в ежедневието си:

1. Джусинг + нормално хранене

В този случай, соковете и смутитата могат да се използват като заместител на закуска или обяд или да се пият между храненията, преди или след тренировка. Аз препоръчвам да се пият повече зеленчукови смутита и сокове. Тези с повече плодове е най-удачно да се пият сутрин, преди или след тренировка. Тъй като те са по-калорични и дават повече енергия. Ако си начинаещ в Джусинга, започни с по-плодови сокове и постепенно преминавай към по-зеленчукови. Така ще свикнеш с  вкуса.

Аз закусвам сутрин със зеленчуково смути, което включва и 2 ябълки за сладост и понякога пия сок като следобедна закуска, ако ми се прияде нещо по-сладко или преди тренировка.


2. Джусинг + сурова храна

Този тип се води детоксикация. Не е толкова ограничаваща в сравнения с детокс програмите, които включват само сокове, защото ти позволява да ядеш салати, плодове и зеленчуци, допускат се дори и леко задушени зеленчуци. Идеята е да се пият предимно сокове и смутита (отново предимно с повече зеленчуци, не само плодови), около 2 литра и ако имаш място да хапнеш някоя салата или плод. Например сутрин закусваш смути или сок, на обед хапваш салата от зеленчуци и вечерта отново сок или смути. Може да пиеш и зеленчукови сокове като следобедна закуска или преди хранене, включващо твърда храна. Важно е и да се пие много вода.

Идеята е да не сме гладни и да пием предимно сокове пред твърда храна. Продължителността на детокса може да определиш сам, според това как ти се отразява и как се чувстваш.

По време на такъв режим, трябва да премахнем всички вредни храни от менюто си – бяло брашно и захар, обработени и пържени храни, млечни и месни продукти, газирани напитки, алкохол, кофеинови напитки, кафе.


3. Джус Фаст

Този тип детоксикация включва пиене само на прясно издени сокове и смутита от плодове и зеленчуци. Те заместват напълно храненията през деня, могат да се пият от 3 до 5 пъти на ден. От моя гледана точка и тестове, най-добре е соковете и смутитата да се пият през 3 часа, за да не огладняваме прекалено много. Може да се пие билков чай и е задължително да се пие много вода.

Този тип детокс не е гладуване, идеята му е да се изчистим от натрупалите се токсини, да позволим на стомахът ни да си почине и на тялото ни да се излекува и възстанови. Преди да започнеш такъв тип изчистване, може да преминеш на по-лек хранителен режим, за да подготвиш тялото си и да не го стресираш.

Как работи: когато приемаме течна храна, тялото ни спестява енергията, която иначе изразходва за да обработи твърдата храна. С тази енергия, тялото започва да се лекува и изчиства. По-време на детокса тялото се обръща към черния дроб като към заместващ източник на енергия, така запасите от захар се превръщат в глюкоза. Обикновено до третия ден всичките запаси са изразходвани. След като това се случи, започват истинските ползи от Джус фаста. Тялото започва да разрушава и премахва токсините от мастните тъкани. Кръвоносната система доставя повече кислород на тялото и се освобождава енергия, която използваме за възстановяване на всичко повредено.

Принципно тялото постоянно се чисти и възстановява, но когато го атакуваме с много лоши храни, когато околната среда е замърсена и сме подложени на много стрес, то няма как да се справи със всичко това наведнъж. За това е хубаво от време на време да му помагаме, да му предоставим много ценни хранителни вещества и да му дадем възможност да се излекува.

Този тип детокс може да има различна продължителност – от 3 дни до колкото поискате. Според мен за съвсем начинаещи е хубаво да започнат с един ден, за да видят как се чувстват. След това да опитат 3 дни, а по-натам и седмица. Ако за първи път правиш подобен детокс, през първите няколко дни може да имаш главоболия, те преминават след като организма се освободи от вредните захари, зависимостта от кафето и лошите храни.

Хубаво е да правите подобно изчистване поне 2 пъти в годината или всяка седмица по 1 ден.


Съвети:

 • за да започнеш каквато и да било детоксикация е хубаво да се съобразиш с физическото ти състояние в момента – бременност, диабет, хранителни разстройства, лекарства, анемия и други проблеми. Най-добре е да се консултираш с личен лекар или диетолог ако не си сигурен, че детокс ще е безопасен за теб.
 • по възможност избирай органични/био продукти. Поне тези, които са в списъка на най-замърсените.
 • взимай като добавка пробиотици
 • прави соковете и смутитата си от разнообразни плодове и зеленчуци – да има от различните цветове
 • пий много вода
 • мисли положително
 • пий соковете си прясно изцедени
 • не се притеснявай ако имаш главоболия или спад на енергията първите 2-3 дни
 • приемай фибри, за да изчистиш червата си
 • движи се повече, поне по 20 минути на ден прави нещо по-активно, дори да е бързо ходене. Важното е да се изпотиш.
 • не консумирай – пържени, млечни, месни храни и такива, които съдържат захар и брашно.

Моля пиши ми ако имаш някакви въпроси или би искал да допълниш нещо към този материал :) Успех!


 

*Отказ от отговорност – Всичката информация, която споделям, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения или е взета от сайт или книга, които са упоменати. Не съм специалист, диетолог или медицинско лице. Сайтът Здравей няма за цел да дава медицински съвети. Преди да започнеш каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирай се с личния си лекар или диетолог.

**Източници: www.enwikipedia.org | www.juicebenefits.net | www.healthalternatives2000.com | www.juicemaster.com | Hungry for Change Movie| Fat, sick and nearly dead Movie | 7lbs in 7 days Book| www.all-about-juicing.com |www.juicing-for-health.com

26 коментара по “ДЖУСИНГ В ЕЖЕДНЕВИЕТО”
  1. Здравей Милица!
   Под отслабване тук, имам предвид здравословно регулиране на теглото. Като цяло идеята на Джусинга е изчистване, лекуване на тялото и набавяне на липсващите хранителни вещества. А отслабването може да се каже, че е страничен ефект. Всеки отслабва различно и според нуждите на тялото, а хора които са по-слаби дори нямат промяна в теглото. Наистина зависи много от човека и състоянието му в момента. :)

   Поздрави!
   Бени

 1. Бени благодаря за стимула и вече 4 дни съм на сокове-чувствам се добре. Кажи за фибрите и пробиотиците-от какво да ги набавя?
  И сутрин пия вода с лимон.

  1. Здравей, Калина!
   Радвам се да чуя, че се чувстваш добре :). Фибри може да си набавиш, като блендираш авокадо с един от соковете през деня, също така може да добавиш хуск – растителни фибри или овесени/пшенични трици, към някой сок.

   Пробиотик си купи от някоя аптека. Има различни видове, може да се посъветваш с аптекаря, кой е най-хубав и с най-много микроорганизми.

   Важно е и след като приключиш със соковете да се захраниш добре. В 5 дневната програма е описано как да стане това:
   http://www.zdravei.org/pages/programi/

   Поздрави и успех!
   Бени

 2. Здравей, Бени!
  Каква алтернатива би предложила на работещите в офис, които нямат възможност да си приготвят соковете непосредствено преди консумация.
  Безсмислено ли е консумирането им, ако примерно се приготвят сутрин и се съхраняват през деня в хладилник?

  1. Здравей, Невена!

   Може да си ги приготвяш от сутринта. Важното е да ги съхраняваш на студено и тъмно – в алуминиеви или стъклени бутилки, също така пълни бутилката догоре, за да има по-малко окисление на сока. Според мен това е добър вариант и е много по-добре от нищо ;) Така че, давай смело.

   Хубав ден!
   Бени

 3. Здравей, Бени,

  Искам да те попитам, как набавяш протеините в менюто си?

  Благодаря ти!
  Сиси

  1. Здравей, Сиси :)

   Протеини се набавят от много места – ядки, плодове, зеленчуци, семена и бобови :)

 4. Всеки ден пия смути или сок вече 3 месеца и се чувствам перфектно. Направих нещо като традиция шот джинджифил сутрин и си мисля, че на него дължа доброто си здраве през тези толкова „болни“ месеци.
  Сайта е страхотен, благодаря ти Бени!

  1. Здравей, Вили! Много се радвам, че си дала шанс на сокчетата ;) Джинджифиловият шот наистина е много подходящ за студените сезони ;)

   Успех!
   Бени

  2. Привет! Интересува ме как се приготвя джинджифиловият шот? Благодаря:)

   1. Много, много лесно!:) Виж рецептата тук: http://www.zdravei.org/djindji/

 5. Привет, Бени! Вчера си направих сок от 2 ябълки, морков и едно цвекло. Там е работата , че не изчаках сока от цвекло да постои…Сгреших ли :(

  1. Привет :)

   Ако след като си го изпила си била ОК, няма проблем. Принципно някои хора го оставят, защото е по-силен и така му се намалява силата. Но ако нямаш след това някакви проблеми си го пий така ;)

 6. Чувствам се пълна с енергия , дори и да не направя пълната програма ! Благодаря , Бени !!!!!!! Сутрин не мога без да не си направя нещо от това !!!!! Продължавай да ни радваш :) !!!

 7. Здравей Бени, понеже прочетох, че трябва да бъдем внимателни когато правим детокс ако имаме някакви здравословни проблеми, искам да те попитам какво би ме посъветвала да правя и какво не при анемия, защото и двете с майка ми имаме такава, а съм решила да включа и нея при следващия такъв?
  Поздрави :)

  1. Здравей, Дани :)

   Да, когато човек има някакъв здравословен проблем е добре да се консултира. Другата опция е да започнете детокса и просто да следите как се чувствате и да взимате решение на момента. Като цяло соковете повлияват добре анемията.

   Успех!
   Бени

 8. Здравей Бени,
  благодаря за чудесния сайт. Около година всеки ден пия смути. Явно , обаче не успявам да си доставя достатъчно енергия, тъй като спортувам активно и вечер се чувствам много изморена. Според теб кога е по добре да се тренира – сутрин на гладо или първо да си изпия смутито, да изчакам около час и след това да тренирам? Благодаря:)

 9. Здравейте Бени! Имам въпрос относно комбибирането на плодове и зеленчуци. Според Ян Драйз..това е трудна комбинация..т.е смутитата би следвало да са такива..а повечето рецепти са в комбинация. Според Бутенко- листните. не са зеленчуци..и това е прекрасна комбинация..Опитът какво показва? За мен смутитата са много нова информация..С пречиствания, детоксикации и захранвания- правя от години и съм запозната, но..въпросът ми е за вези комбинирани, така вкусни иначе :) смутита. Благодаря ви предварително!

 10. Защо не трябва да се пие кафе по време Джус Фаст.А също и чаша червено вино вечер.

  1. По време на детокса изключваме кофеина, тъй като той натоварва тялото.

 11. Zdravey!
  Az hodya na ucilice i na posledik kacih 8 kg! I tozi rejim mislya ,ce ste e prekrasen za men i samo az ne moga da otkaja kraveskoto mlyako i moje li da go upotrebyavam nali ne preci? Naistina moga da piya golyamo kilicestvo mlyako tooolkova go obicam….
  Blagodarq predvaritelno! <3<3<3<3<3<3<3<3<3<3

 12. Здравей! Искам да започна един режим за детоксикация, поръчах си блендер. ще е мой в понеделник. Но кърмя все още , а бебка има атопична кожа и трябва да избягвам напълно цитруси, ядки, шоколад и риба. Според теб какво меню от зеленчуци и плодове мога да си подбера, с което да постигна ефекта на детоксикация и да не повлияя на малката ? Благодаря!

  1. Здравей :) За предпочитане е да се обърнеш към специалист, който да ти изготви меню с подходящи плодове и зеленчуци, така че бебка да е в безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *