Обичай тялото си

Възможно ли е да постигнете перфектно тяло? 

Кой не мечтае да прилича на хората от екрана или от списания? Дали говорим за телевизионни звезди или актьори няма голямо значение. Всички ние тайно се надяваме да имаме визията на известните и често страдаме, когато се погледнем в огледалото и оттам ни гледа собственото ни изражение.

Възможно ли е обаче да се сдобием с тялото, което искаме? Отговорът на този въпрос е доста по-сложен, отколкото изглежда първоначално, защото засяга много неща. Краткият отговор би бил: „Да, възможно е да постигнем най-добрата фигура за нашия конкретен тип тяло.“ И под тип тяло нямам предвид тяло с крушовидна или ябълковидна  форма, според една популярна класификация.

Реалистични очаквания

За да отговорим на горния въпрос, трябва да започнем от там, че е важно да имаме реалистични очаквания за това, което искаме да постигнем. Когато гледаме снимки на известни или не толкова известни личности, особено от модния свят, не трябва да забравяме, че всяка снимка, която предстои да се публикува в списание или онлайн, преминава през сериозна обработка с Photoshop или друга подобна програма. Цели екипи от хора се занимават с изтъняване (ханш, талия, лице) или пък изпълване на обема (ханш, бюст), туширане на видими недостатъци и бръчки, подсилване или променяне (на цвета на очите, белотата на зъбите, други специфични черти на лицето), издължаване (на фигурата, косата, краката) и ред други манипулации, които целят да доближат снимката до общоприетият идеал за красота. Често крайният резултат няма нищо общо с модела, който е застанал пред фотоапарата.

Туширането на снимки не е от вчера или най-много от възникването на Photoshop. То съществува почти откакто е открита фотографията. В момента обаче възможностите за обработка на образите са много по-големи от когато и да е било досега. Обикновеният човек не си дава сметка за това, защото рядко се сблъсква с известните на улицата. Образът, който той пази за тях в съзнанието си, е този от списанията и вярва, че това е действителното им аз.

Жените сме много по-подвластни на тази тенденция, отколкото мъжете. Дали защото четем повече модни списания или защото обръщаме повече внимание на тези неща, няма голямо значение. Фактите сочат, че почти всяка жена не е доволна или иска да промени нещо във фигурата, косата, зъбите, краката, ръцете си – списъкът може да е доста дълъг.  Почти всяка от нас се стреми съзнателно или не да се доближи максимално до идеалния образ, който има в главата си, без изобщо да се замисля дали това е практическо възможно. По-лошото е, че ако  позволи на този стремеж да измести останалите и желания и мечти, нещата могат да излязат извън контрол и първата корекция за бъде последвана от втора, трета, четвърта… За съжаление в такива случаи проблемите са по-скоро психически, а не физически.  Тук не казвам, че не трябва да обръщаме внимание на тялото и на себе си, а по-скоро, че трябва да се съобразяваме с него и неговите възможности. 

Най-доброто за конкретния тип тяло

Обичай тялото си
Като хора всички ние сме различни, с различни физиологични особености и психологични черти. Трудно е, да не кажа невъзможно, толкова различни индивиди да бъдат „моделирани“ по един калъп, но това към което всички ние можем да се стремим е да постигнем най-доброто за СОБСТВЕНОТО си тяло. А това вече е напълно постижимо.

За да го постигнете, обаче, трябва да сте наясно как наистина изглежда тялото ви. Не как изглеждате в дрехи, а какво стои под тях – каква е костната и мускулната ви структура. Вероятно за много от вас определения на тялото като крушовидна форма и форма на ябълка са доста познати. В единия случай се има предвид, че фигурата е по-закръглена в ханша, с тънка талия и по-тесни бюст и рамене, а в другия, че целият торс е закръглен и без ясно обособена талия. Тази проста класификация обаче не показва цялата истина, защото не определя причината за това специфично натрупване на мазнини, което е далеч по-важното в случая.

От многогодишния си опит и работа с най-различни хора – елитни спортисти, модели и обикновени хора, Тереза Тап предлага една по-особена класификация на типовете тяло. Тя го разделя по следния начин: тип тяло с дълъг торс и къси крака, тип комбинирано тяло с еднакво дълги крака и торс и тип тяло с къс торс и дълги крака. Допълнително добавя още два междинни типа – комбиниран тип с тенденция към дълъг торс и комбиниран тип с тенденция към къс торс. Това разделение е въз основа на физическото разстояние между глезените и коленете, коленете и тазовите кости, тазовите кости и ребрата. Тази класификация обхваща и двата пола, т.е. няма значение дали става дума за жени или мъже.

Хората с дълъг торс/къси крака имат ясно изявена талия и закръглен ханш. Те са склонни да натрупват мазнини върху ханша, дупето и краката си, докато горната част на тялото остава сравнително стройна. Дългият торс позволява достатъчно място за разполагането на вътрешните органи и дава възможност за съществуване и лесно поддържане на плосък корем и тънка талия. Често двете половини на тялото изглеждат като случайно събрани една към друга, толкова е голяма разликата между тях. Вероятно тук се сещате за ваши познати, които въпреки че изглеждат доста закръглени в дупето имат ясно изразена талия.

На хората с къс торс/дълги крака по-скоро им липсва ясно дефинирана талия, но за сметка на това имат дълги и стройни крака, които се запазват такива дори с напредване на възрастта. Целулитът не е особено голям проблем за тях. Дупето е по-скоро плоско, а не закръглено. Късият торс предлага много по-малко място за разполагане на вътрешните органи. С възрастта и отпускането на коремните мускули, започва натрупване на мазнини предимно около талията и в горната част на тялото – под и около бюста, по гърба, както и по ръцете. Понякога и този тип тяло изглежда силно диспропорционално, като горната му част е доста по-масивна от долната. Вероятно познавате хора, които въпреки напредналата си възраст имат стройни крака, въпреки закръгленото си коремче.

И двата типа тяло много често изискват различен размер дрехи за горната или долната част на тялото, което е особено трудно за удовлетворяване, ако трябва да купите костюм или бельо от две части.

Хората с комбиниран тип тяло – сравнително равни по дължина торс и крака, са най-пропорционални като фигура, но от друга страна страдат от недостатъците и на горните два типа. При тях излишните мазнини се натрупват равномерно по тялото и запазват баланса на цялото тяло. Дрехите винаги стоят добре. Бритни Спиърс е отличен представител на тази категория.

При двата междинни комбинирани типа балансът на тялото като цяло е запазен, но се наблюдава склонност към натрупване на мазнини около ханша и корема за едните (комбинират тип, с тенденция към дълъг торс) и натрупване на мазнини по краката (комбинират тип, с тенденция към къс торс). Като че ли по-голяма част от хората попадат в тези две категории.

Като имате предвид всичко това, вероятно няма да ви изненадам, ако кажа, че манекените и фотомоделите се подбират според типа тяло. Повечето от тях са с комбиниран тип или тяло с къс торс/дълги крака. Затова останалите от нас, които не спадат към тези категории, колкото и да се стараят не могат да приличат на тях. От друга страна, ако тялото ви е с къс торс, най-вероятно никога няма да имате талията на оса на вашата приятелка с дълъг торс, но пък и тя няма да има вашите крака.

Още нещо интересно. В зависимост от типа тяло едни и същи дрехи или бельо стоят по различен начин и това се използва в модната индустрия. Банските от две части стоят отлично на жени с дълъг торс, докато високо изрязаните цели бански са по-скоро за жени с къс торс. Дънките с ниска талия стоят добре на жени с дълги крака и къс торс, докато тези с по-дългия торс е добре да заложат на нещо със средна височина на талията.

При всичко казано до тук, най-важният въпрос за мен е какво можем да постигнем с тялото, което имаме? Тук отговорът е само един – много! Осъзнаването на основната конструкция на нашето тяло е първата стъпка към създаването на реалистични очаквания, към които да се стремим. Допълнително това ни дава и представа за проблемните зони, върху които да съсредоточим вниманието си.

Добрата новина е, че Ти-Тап може да ни помогне да постигнем най-доброто тяло, на което сме способни, особено ако подпомогнем този процес с правилно хранене и достатъчно почивка. Целта не трябва да е да влезем в определен размер, а да балансираме пропорциите на тялото си.

Всяко Ти-Тап упражнение е упражнение за цялото тяло и е подходящо и всички типове тела, но амплитудата на движение ще е различна за различните хора. Движенията, които включват усукване на горната част на тялото спрямо долната, са много по-лесни за хората с дълъг торс, отколкото на тези с по-къс торс и съответно амплитудата на движение на първите е много по-голяма. Това от своя страна означава, че хората с къс торс трябва да направят тези движения приоритет, за да постигнат максимално възможната за тях стегната талия.

Резултатите от редовното практикуване на Ти-Тап се забелязват много бързо, особено в ясно обособените проблемни зони като ханша, талията, под и над бюста. Тялото е по-балансирано и цялостната визия е по-стегната и красива.

И за финал искам да завърша с думите на Тереза Тап, че не размерът е важен, а колко балансирано е тялото. Балансираното и стегнато тяло, дори в 44 размер, е много по-привлекателно от отпуснатото и непропорционално тяло в 36 размер. 

Намерете Ти-Тап упражнения ТУК

Гергана Радович

Холистичен терапевт и Мастер Ти-Тап треньор

Обичай тялото си

Повече за Гергана Радович

Гергана Радович е специалист по човешки фактор. Мисията й е да помогне на хората, които се чувстват преуморени, стресирани и недоволни от живота си, да намерят баланс, да подобрят физическото и психическото си състояние и отново да се почувстват щастливи. Повече от десет години се занимава с преподаване и опознаване на човешката природа в когнитивен и физически аспект като непрекъснато търси нови начини за подпомагане на хората по пътя им към по-добро физическо и психическо състояние. Гергана притежава магистърска степен по Когнитивна наука и редица други сертификации, сред които са специалист по човешки фактор към Европейската асоциация за авиационна психология (EAAP), фасилитатор по Сай Кей (Psych K) и Мастер Ти-Тап треньор. Обича да открива (и снима) нови места, хора и вкусна храна.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *