Как да разпознаем истинските натурални сапуни?

Освен луксозните магазини за „натурална“ козметика по моловете все по-често ми се случва да се натъквам на малки, уютни магазинчета за ръчно изработени сладки нещица. Често в тях намирам и козметика. Обожавам да гледам, да питам, да откривам и купувам красоти от такива места.

Тук ще се спра по-конкретно на „натуралните сапуни“

Как да разпознаем истинските натурални сапуни?Най-общото ми впечатление е, че с изключение на единични случаи става въпрос за франчайзинг или големи вериги. Да ги споменавам ли или няма нужда?
Това, което всъщност ме дразни, е че „производителят с традиции“ използва едни омайни похвати, които намирам за противни. То не са обяснения за вековна традиция, то не е ръчна изработка, то не беше „директно от природата“ …. гарнирани тук-там с някой псевдо-научен термин, задължително включващ думата „натурален“ за подсилване на ефекта от качествата на сапуна.  Добре де, ама обръщам гърба на опаковката и нещата рязко се променят. Къде ти преди един век дядо ми е слагал в домашния „свински“ сапун tetrasodium EDTA, бе, хора, не сме всички дошли от гората ….

“Нашите сапуни са ароматизирани само с етерични масла“ …. Е добре де, кажете ми как се прави етерично масло от диня или ягода. А сапунът с мирис на „бриз“ и „море“?
“Нашите сапуни съдържат повече от 20% етерични масла”. Няма как да стане сапун от това. Етеричните масла могат да бъдат влагани в сапуните в количество максимум от 2-4%.

Как да разпознаем един истински натурален сапун от „менте“?

Ето моите похвати:
задавайте въпроси. Искайте информация за съставките INCI и произхода, проверете всички страни на етикета.
етеричните масла могат да произхождат само от растения, не съществуват етерични масла от плодове, освен цитрусовата група, където се добиват чрез изстискване. Сапунът с аромат на манго няма как да е натурален.
цветовете: цикламеното, електрик, сигналното жълто или зелено … не съществуват в природата. Естествените цветове са в пастелната гама.
прозрачните сапуни: изключително трудно е да се намери истински натурален сапун, който е прозрачен. Процесът на правенето на такъв сапун е сложен, като трябва да се добави и глицерин. Глицеринът може да бъде както от натурален, така и обаче от петролен произход, разликата обикновено е в цената.

Според вас, в сапунче от 1,20 лв, какъв ли глицерин са използвали?


Как да разпознаем истинските натурални сапуни?

Как да разпознаем истинските натурални сапуни?

Повече за Валентина Бевакуа

Казвам се Валентина Бевакуа, аз съм дипломиран икономист и специализант по биотехнологии и фин органичен синтез (козметична химия). Освен това съм професионален козметик. Родена съм в София, като последните 15 години от живота си прекарах в Италия, където се потопих в света на съвременните био и козметични технологии. Притежател съм на сайта Екомама www.ekomama.bg и се грижа се до потребителите да достигнат най-добрите и най-съвременните натурални и етични продукти от наши и чуждестранни производители. Автор съм и на едноименния блог blog.ekomama.net. Там споделям рецепти и идеи за естествена грижа за кожата и косата, естествено почистване на дома, както и други теми, касаещи съвременния и етичен начин на живот. От 2012 година водя уникална поредица от любителски курсове за съвременните и информирани български жени и мъже - Забавна бяла козметика за начинаещи и за напреднали, Хиалуроновата киселина в козметиката, Въведение в международната номенклатура INCI и други.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *