Моника Богданова

Моника БогдановаМоника Богданова е психоаналитик, един от най-младите доценти и доктори на педагогическите науки в СУ „Св. Климент Охридски”.

Работи с деца и семейства от 1998 г., а от 2015 г. е Директор на терапевтично-обучителен център Зеленият двор (http://zeleniatdvor.org).

С нея се свързва практиката в България за развитие на мултисензорния принцип в терапевтична среда, синергията между медицина и психоанализа, както и психоанализата с бебета, и малки деца. През последните 6 г. е ангажирана с тяхната кауза, развивайки френския и немския опит.

Лекция: Храненето като общуване или какво ни казва бебето/детето с избора на храна

Дата и час: 12.06.2016 – 12:00

Кратко представяне на лекцията: Какво означава да храниш – да предлагаш храна или да храниш чувства?

И има ли разлика всъщност?

Храненето не е единствено поглъщане на блюдо – за бебето/детето то е поглед, глас, мирис, емоция, Желание. Усещанията му са в тясна връзка с усещанията на родителите и гладът или т.нар. лакомия изразяват емоционално състояние, тревога, вина, въпроси около грижата и отношенията в семейството.

От друга страна, засищането е възможно единствено с афективните храни, които носят удоволствие от общуването през повода хранене, без да се настоява за определено количество и съдържание. Те помагат за изграждане на равновесието апетит-ситост, необходимо за себе-възприемането и себе-усещането на тялото.

Именно в това се изразява изкуството да не-се- храни бебето/детето, което започва още преди зачатието – с афективната и физическа храна в конкретния културен и семеен контекст. Какво ни казва То с избора на храна?

А какво му (по-)казвате Вие?

Лекцията ще представи психоаналитичната практика и разбирането на бебето/детето през това, което изразява (и без да говори).

Моника Богданова

Моника Богданова

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *