Как Луната влияе на тялото ни

Как всяка фаза на Луната  влияе на нашето тяло

Едва ли има някой от нас, който да не е чувал за лунната диета, или за различни здравни ритуали, изпълнявани при определени фази на Луната. Какво означава обаче всичко това и имаме ли обяснение защо Луната влияе на тялото и защо нашето здраве се обвързва с лунните цикли?

Още от дълбока древност хората са наблюдавали и познавали добре движението на небесните тела и тяхното влияние върху техния живот както на макро, така и на микро ниво. Древните, за разлика от нас са изучавали нещата отвън навътре, т.е. от големия мащаб към малкия; от Вселената към отделния човешки организъм. В днешно време сме поставили човека в центъра, изучавайки го от ниво клетка към ниво организъм, и изключвайки външните фактори които му оказват влияние. Този начин ни дава един наистина детайлен поглед върху нещата, който за съжаление се оказва неочаквано повърхностен.

Нашият естествен спътник има определени фази, свързани с осветяването й от Слънцето и това как се наблюдават от Земята. Няма никакъв спор по въпроса, че тези фази оказват влияние върху световния океан под формата на приливи и отливи чрез колебания в гравитационните сили.

След като 70% от теглото ни е вода, защо ни е толкова трудно да приемем, че фазите на луната влияят и върху човешкият организъм? Това важи с особено голяма сила за женския организъм, чийто менструационни цикли са също обвързани с луната.

Разбирайки точно фазите на луната и техният ефект върху нас, можем да планираме ежедневието си така, че да ни носи повече здраве и да ни зарежда с енергия.

Фазите на луната са няколко

Как Луната влияе на тялото ниKато тези, които ни оказват най-голямо влияние са Новолуние и Пълнолуние.

Новолуние е тогава, когато луната е обърната с тъмната си страна към Земята и обикновено не може да бъде видяна, тъй като се намира между Земята и Слънцето. Това е времето на отливите в световния океан. Във вековните традиции на йога, това е моментът, в който енергията апана, която отговаря на последната фаза на издишането, елиминационните и прочистващи процеси в тялото, е най-висока.

Изхождайки от тези знания, можем лесно да се досетим, че времето от деня след пълнолуние, до новолуние, т.е. времето на намаляваща луна, е най-подходящото за провеждане на очистителни процедури, като гладуване, детоксикация и други, свързани с изхвърляне на отпадни вещества и токсини от тялото. Това е и времето, когато най-лесно успяваме да понижим теглото си.

Пълнолуние е момента, в който Земята е между Луната и Слънцето. Тогава в повечето случаи можем да видим целият и диск. Това е времето на приливите, времето когато жизнената енергия прана, която ни дава жизнената енергия, е с най-високи нива. 
Пълнолуние и времето на нарастваща луна (след новолуние) е момента, в който хранителните вещества се усвояват най-пълноценно. Това е и времето, когато ще имаме най-голям ефект от приеманите хранителни добавки или лекарства, затова е добре да сме внимателни с това, което приемаме по това време. При нарастваща луна и пълнолуние, гравитационните сили започват да ни оказват по-голямо внимание и можем да се сдобием с някой килограм отгоре. Тук е времето, когато няма да постигнем добри резултати от диетите и разтоварващите режими.

През дните на Пълнолуние и Новолуние е възможно да изпитате сериозни колебания в нивата на жизнената си енергия или неразположение, така че може да се окаже добра идея да пропуснете физическата дейност предвидена за деня.

Дори и да не вярвате на „лунните съвети”, можете да направите експеримент със себе си и да прецените за себе си дали е добра идея да уважавате движението на небесните тела в ежедневния си живот или не.

Автор: Маргарита Манева, Strenght&Grace.


Как Луната влияе на тялото ни

Как Луната влияе на тялото ни

Повече за Мартина Иванова

Мартина Иванова е един от най-популярните автори и лектори на духовна тематика в България. Нейният сайт за духовно израстване, себепознание и хармоничен живот - Свой Избор, е истински виртуален оазис съдържащ богата авторска информация: статии, практики, терапевтични методики, водени медитации. Водените й медитации са едно от най-отличаващите и разпознаваеми средства за духовно разгръщане в България, впечатлили с трансформиращата си сила дори големия Нийл Доналд Уолш, в съвместно проведена практика. Нейните текстове и семинари, практическата мъдрост, приложима в ежедневния живот, стигат директно до сърцата на стотици хиляди духовно търсещи, водят до мощни осъзнавания и трансформации. Мартина е вестител на новото време, който пробужда, вдъхновява, свързва хора и идеи. През 2010г. оставя успешната си кариера на експерт човешки ресурси в корпоративния свят и се отдава на индивидуална и групова работа с хората, търсещи себе си. Холистичен терапевт, мотиватор, писател, лектор, медиатор, вдъхновител на промени. Мисията й е да помогне на милиони българи от цял свят да открият и разгърнат духовната си същност и сила, за да подобрят осезаемо качеството си на живот. Посветила е работата си на една заветна цел: създаването на нова среда от осъзнати, духовно, умствено, емоционално и физически свободни хора. Когато всеки "малък" човек осъзнае, че съдържа в себе си творческия потенциал и мощ на цялата Вселена, и започне да твори осъзнато живота си, всички заедно ще създадем един нов свят. И това вече се случва. Човек по човек. Със силата на Свободния Избор. www.svoizbor.com
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *