Какво е то Ти-Тап?

Ти-Тап е метод на мускулна активация, създаден и патентован от Тереза Тап в края на 90-те години на 20ти век в САЩ. Ти-Тап не може да бъде лесно класифициран като кардио, стречинг или силова тренировка, защото всяко едно движение включва едновременно и трите.

Какво е то Ти-Тап?Ти-Тап използва мускулните влакна по цялата им дължина и в двата края на закрепване. Това води до създаване на плътни, издължени мускули, а не само на мускулен обем и стяга тялото отвътре навън като корсет. Ти-Тап активира лимфната система, повишава лимфния дренаж и ускорява циркулацията на кръвта. Това помага за изхвърлянето на токсините от организма и подобряването на обмяната на веществата. Обичайните резултати показват загуба на по няколко сантиметра в областта на талията, ханша и бедрата още в първите няколко седмици.

Ако попаднете на тренировка по Ти-Тап, тя ще ви се стори измамно лесна. Това е така, защото все още тялото ви не осъзнава напълно какво трябва да направи и движенията ви не активират напълно всички необходими мускули. С практиката ще установите, че вероятно противно на очакванията ви, упражненията не стават по-лесни с времето, а напротив. Правилното изпълнение на всяко упражнение включва между 5 и 7 мускула едновременно, без да са необходими помощни материали като тежести, ластици или въжета. Целта е трениращият да постигне своят собствен максимум във всеки един момент. Специалните движения и положение на тялото намаляват необходимостта от много повторения. С малки изключения всяко упражнение се изпълнява в една серия от 8 повторения (за всяка страна).

Същевременно практикуването на Ти-Тап е подходящо за възраст и физическо състояние. Методът има изключително благоприятно въздействие за хора с болки в гърба, коленете, раменете. Ти-Тап намалява възпаленията в тялото отвътре навън и спомага за облекчаване на болките в коленете, заздравява коленните връзки и ги прави по-гъвкави.

Какво е то Ти-Тап?Това са изключително прости, но същевременно много ефективни упражнения. 15 минути на ден, няколко пъти седмично, са напълно достатъчни, за да усетите техния благотворен ефект. Ако се изпълнява редовно и правилно, Ти-Тап помага на тялото да върне времето назад. Резултатът е стегнато и здраво тяло, здраво сърце, гъвкави стави и хормонален баланс.

До Ти-Там ще може да се докоснете и на Фестивала на Здравето!

Ако сте любопитни да научите повече, заповядайте на нашите тренировки в Sport & Social Club Spark (http://www.spark-bg.com/bg/spark.html), в София, всеки вторник и четвъртък от 7:30 до 8:30 часа.

Някои от упражненията може да опитате и вкъщи на Ти-Тап канала в Youtube (https://www.youtube.com/user/TTapperCentral).

Какво е то Ти-Тап?

Повече за Гергана Радович

Гергана Радович е специалист по човешки фактор. Мисията й е да помогне на хората, които се чувстват преуморени, стресирани и недоволни от живота си, да намерят баланс, да подобрят физическото и психическото си състояние и отново да се почувстват щастливи. Повече от десет години се занимава с преподаване и опознаване на човешката природа в когнитивен и физически аспект като непрекъснато търси нови начини за подпомагане на хората по пътя им към по-добро физическо и психическо състояние. Гергана притежава магистърска степен по Когнитивна наука и редица други сертификации, сред които са специалист по човешки фактор към Европейската асоциация за авиационна психология (EAAP), фасилитатор по Сай Кей (Psych K) и Мастер Ти-Тап треньор. Обича да открива (и снима) нови места, хора и вкусна храна.
Един коментар по “Какво е то Ти-Тап?”
  1. Здравейте, аз съм на 65 години и имам проблеми със ставите. Имам и автоимунно заболяване при което е необходимо много движение. За първи път прочетох за ТИ-ТАП гимнастиката във вестник „Доктор“. Потърсих още информация в Интернет . Впечатлена съм от прочетеното . Тази гимнастика ще ми бъде много полезна , но живея във Варна . Моля да ми съобщите има ли спортен клуб в който да се практикува ТИ-ТАП гимнастика? Ще съм Ви много благодарна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *