Каква слънцезащитна козметика използваме?

Моето най-голямо желание да помогна на хората да се замислят, каква козметика използват и че нейното използване е свързано и с петролната катастрофа в световен мащаб. Ще попитате, как?, защо? Много просто. Конвенционалната, натуралната козметика използват петролни деривати, при всяко едно измиване под душа, ръцете на чешмата, влизането в морето със слънцезащитен крем е причина за петролна катастрофа. Едно изследване показва, че чрез козметиката за един месец в почвата и водните басейни попадат 50 тона петролни деривати!!! Т.е. нашият ангажимент към природата започва още в нашата баня!!!

Каква слънцезащитна козметика използваме?И точно за това вече няколко години изнасям беседи на тема химичните съставки в козметиката, почистващите, перилни препарати и какво могат да причинят на здравето ни. Искам хората да могат да имат информиран избор. За мен не може да се говори само за здравословно хранене и това да бъде единственото, което да заключва здравословния начин на живот. От изключително значение, и дори по-важно от самото хранене, е какво слагаме върху кожата си. А за това почти не се говори. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя изпълнява ролята и на бъбреци. Ако храната попада в баня от стомашни киселини, то чрез кожата всичко стига до всяка една клетка на нашето тяло.

Тук е и момента да споменем, че няма козметичен продукт, до който като се докоснем и веднага да се разболеем. Всичко става с натрупване, но проблемът е, че никой не знае, какво точно има в тялото и коя е капката, която е необходима, за да прелее „чашата”. Именно дозата прави отровата!!! Истинският продукт, полезен за тялото минава през клетката, извършва си необходимо и се изхвърля от тялото. Ако нещо се задържи на повърхността на кожата, вътре в клетката, това е вече проблем. Например, когато моя приятелка започна курсове за масажист, още в първия урок, им казаха да не използват бебешко мляко за масаж. Защо ще ме попитате? Защото конвенционалното мляко образува филм върху кожата и когато се правят масажните движения, кожата се възпалява и зачервява!!! В следствие на запарването.

Списъкът със синтетични съставки, с доказано канцерогенно действие, алергично, хормонално действащи и такива със съмнително действие, постоянно се увеличава. Те могат да „помогнат” на тялото да стигне до сериозни заболявания – канцерогенни заболявания, хормонален дисбаланс, стерилност, алергии, заболявания на опорно-двигателния апарат, нарушено кръвообръщение, болни вътрешни органи и много други. За това върху кожата си не трябва да слагаме нещо, което не можем да сложим в устата си.

И нека не забравяме, че – ПРИРОДАТА НЯМА АЛТЕРАНТИВА

Намираме се в летния сезон, във времето, когато морето се изпълва с туристи, слънчевите лъчи са по-силни от всяко друго време на годината и постоянно сме обстрелвани с предупреждения, колко вредни са слънчевите лъчи. В магазините се предлагат козметични продукти със слънцезащитни филтри и колкото е по-голям фактора, толкова и цената на продукта е по-висока. Всичко това е достатъчен повод да споделя с читателите и няколко интересни факта, свързани със слънцезащитните филтри.

Един разследващ журналист М. Шимелпфениг казва: „Ако ракът не Ви убие, то това вероятно би направил слънцезащитният филтър във Вашия сленцезащитен крем…”

Каква слънцезащитна козметика използваме?Звучи доста провокативно. Без съмнение, прекомерното излагане на слънце е вредно за незащитената кожа. Същевременно има изключително много препоръки, че е по-здравословно да се избягва излагането на слънце, вместо да се използват продукти със синтетични слънцезащитни филтри. Върху тази препоръка стъпват някои изследвания на водещи учени в тази област.

Синтетичнита слънцезащитни филтри могат да влязат в тялото ни по различни пътища: чрез устата – от продукти за устни, чрез белите дробове – от спрейове и чрез кожата – от лосиони, кремове. Едно американско изследване показва, че в 96% на проби на урина са намерени слънцезащитни филтри като Benzophenon-3. Едно друго изследване, направено в Базел, показва, че при 75% от изследваните жени слънцезащитни филтри има и в майчиното мляко – кърмата. Това означава, че неродените деца са натоварени със сленцезащитни филтри.

Приемът през кожата е най-опасен. Чрез продуктите за кожа слънцезащитните филтри попадат директно в кръвоносната система, неподправени, без дори и минимална възмжоност за черният дроб да ги разгради дори и частично.

Едно изследване с плъхове, които са мазани със слънцезащитен филтър 4- Methylbenzylidene Camphor, показва три пъти по-високо естрогенно действие, в сравнение с прием през устата.

Слънчевите лъчи – UVA попадат директно бързо дълбоко в кожата в сравнение с UVB-лъчите и могат да увредят много повече клетки. UVB-лъчите остават на повърхността на кожата и водят до изгаряне. Те са изключително важни за стимулиране производството на вит. D, който е важен за нашето здраве и може да предотврати появата на рак. Слънцезащитните филтри блокират именно UVB-лъчите и в съвсем малка степен UVА-лъчите. Напр. В слънцезащитен филтър LSF 30защитата от UVА-лъчите е едва 10. Колкото е по-висок факторът, толкова цената на продукта е по-висока!!! Но истината е, че LSF 20 дава 96% защита от UVB-лъчите, при LSF 40 тя е 97,4%, т.е. разликата е едва 1.5%

Каква слънцезащитна козметика използваме?Множество изследвания върху хора и животни показват, че слънцезащитните филтри имат хормонално действие и още много други съмнителни негативни действия върху здравето. Европейската комисия установява 2011/2012 , че при орален прием на слънцезащитни филтри по време на бременност при плъхове се показва повишено действие на естрогена върху щитовидната жлеза. В Университета в Цюрих откриват нарастване на раковите клетки на гърдата от пет различни слънцезащитни филтъра. При неродени, подрастващи и деца в пубертета, съдържанието в телата на тези съставки води сериозни смущения в развитието им и поява на канцерогенни клетки в гърдите и тестисите.

Някои от слънцезащитните филтри са също и формалдехидни донори, под въздействие на слънчева светлина образуват и свободни радикали, които могат да предизвикат увреждане на гените.

Каква слънцезащитна козметика използваме?

Повече за Гергана Дойчинова

Първо искам да благодаря за поканата да бъда част от мисията на ЗДРАВЕЙ. Моето лично послание е: Всеки ден една крачка по пътя на здравето! По образование съм химик-инженер и от 5 години зелен посланик. Повече от 15 години работех в сферата на козметиката и по-специално със суровините за производство на тези продукти, в едно с почистващи и перилни препарати. Да, всички заедно, защото и съставките,от които се произвеждат са еднакви  Преди пет години, едно гостуване при мои приятели, се оказа преломен момент в живота ми. Те ми представиха една компания – първи и единствен производител в света на свежа козметика, с 0% синтетични съставки и консерванти!!! Бях изключително впечатлена. До този момент, здравословният начин на живот за мен се изчерпваше само със здравословното хранене!!! За козметиката, която използвах, успокоявах съвестта си, когато четейки листовете за безопастност се надигаше безпокойство в мен, че продуктите носят надпис – дерматологично тестван и умът ми отхвърляше всяка една мисъл, че на пазара може да се предлага нещо, което не само не е полезно, но и вредно за здравето. Започнах да се зачитам в етикетите на козметичните продукти, които използвах – паста за зъби, шампоан, сапун, дезодорант и пр. Изненадата беше доста неприятна... натъквах се на информация, която будеше повече тревога. Така разбрах, че козметиката, перилните, почистващите препарати са частичката от пъзела, коята ми липсваше за моя здравословен начин на живот, който се опитвах да водя. Тогава трябваше да взема решение, а именно, че не мога повече да предлагам нещо, което не само не е полазно, но и вреди на здравето.Тук е имястото да изкажа своето благодаря на тези мои приятели и на тази компания, които не само тотално преобърнаха представатие ми, но и ми помогнаха да тръгна по един път на живот в пълна хармония с природата. Защото здравословният начин на живот и е устойчиво производство, отношение към човека до теб, към животните и природата. Повече за Инж.-хим. Гергана Дойчинова - Консултант свежа грижа за тялото можете да намерите тук www.ringana.com/347893
5 коментара по “Каква слънцезащитна козметика използваме?”
 1. УАУ, никога не съм се замисляла за тези неща. Какъв тип слънчезащита тогава препоръчвате? Благодаря!

  1. Здравейте Александра,
   Радвам се, че статията е била полезна за Вас. Колкото по-натурално, толкова по-добре. Интересувам от всичко ново, излизащо на пазара и до момента (вече 5 години) използвам само един слънцезащитен крем, който все още няма 100% тна алтернатива. Мига да Ви изпратя повече информация нс ЛС :)

   1. Привет,

    Може ли да ми дадете и на мен информация кои продукти са по-безопасни, за да ги ползвам за децата ми?

 2. И като заключение на тази статия каква слънцезащитна козметика съветвате да се ползва?>

 3. Тази информация за вредата от съставките на слънцезащитните кремове я следя от няколко години и въпреки това си купувам от кремовете, предлагани в аптеките, защото не виждам алтернатива, а със сигурност и липсата на защита е опасна. Затова ще съм ви много благодарна, ако посочите конкретен крем и марка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *