Психология на здравето: как се храним?

В тази статия ще разкрием интересни факти за връзката между тялото и психиката. Може би вече се питате какво е психология на здравето ? Oxford Dictionary of Psychology я определя като наука за нормалните и патологични процеси, които определят нашето физическо и душевно здраве. Истината е, че те са свързани. Поговорката “здрав дух в здраво тяло” отлично олицетворява тази деликатна и често проблематична връзка.

Откъде идват проблемите?

Психология на здравето: как се храним?Масово, хората си мислят, че проблемна е храната. За никой не е тайна, че модерният човек масово се храни бързо, лошо и евтино. В държави като Англия и Америка, ресторантите за бързо хранене никнат като гъби, а възрастовата граница на консуматорите е все по-ниска. В отговор на това, индустрията за отслабване (чудотворни хапчета и диети, козметични корекции) не спира да продава фалшива и достъпна надежда на вече закърмения консуматор. Защо тези продукти не действат?

Отговорът е много прост : защото главният проблем не са храната и качването на килограми, а какво точно храним с нея. На кой не се е случвало да хапне обилно шоколад когато е бил нервен, когато е претърпял раздяла, или провал? На всички нас, нали? Грешката, която правим е да си мислим, че храната храни наранената ни психика. Забравяме, че главното предназначение на храната е да поддържа тялото живо, тоест да дава нужната енергия, за да живеем. Днес, храната масово служи за вид универсален “антидепресант”, лекуващ всички душевни проблеми. Индустрията, разбира се, спомага за това. Тя знае как да създаде перфектния вкус, този който ще ни накара да бъдем още по-гладни и по-жадни. Но не решава проблемите ни, напротив, създава нови.

Как ще реагирате, ако ви кажем, че качването на килограми, депресията, алкохолизмът и един куп други душевни проблеми се ръководят понякога от едни и същи допирни точки – самотата, липсата на любов, липсата на внимание, стресът, чувството за неудовлетворение, ниското самочувствие? Какъв е процесът? Чувствам се самотна, изоставена, ще изпия една чашка или ще изям един шоколад, хайде нека да са два, три, четири… Ох, не мога да спра, пък и шоколадът е вкусен. Схванахте ли процеса? Мислим си, че си помагаме, а изпадаме във все по-дълбока дупка.

Психология на здравето: как се храним?Как ще реагирате също, ако Ви кажем, че емоционалната наслада, която изпитваме, след като сме изяли един шоколад или изпили едно уиски, има и други източници като спорта, йогата, танците. Забелязахте ли колко много се развиха в последно време дейности като онлайн фитнесът, йога и групи за правилно хранене (веган и вегетариански). Очаква се в близките години, тези дейности да се развият с бясна скорост.

Хубавата новина е, че депресията, липсата на любов и внимание, алкохолизмът и всички други душевни проблеми се лекуват (не казваме, че е лесно, но пък е напълно възможно), стига човек да положи малко воля и усилия.

Интересно ли ще Ви бъде да ви разкажем някой път истории на наши пациенти, които ще представим анонимно, и които ще Ви помогнат да си обясните, всички тези процеси, за които говорихме по-горе? Мислите ли, че техните истории ще Ви помогнат да погледнете на храната, може би, по друг начин?

Психология на здравето: как се храним?

Повече за Иванка Ежова

Здравейте! Казвам се Иванка Ежова. Някои от вас може би ме познават като Ваня, половинката на Ваня & Нина от facebook страницата Positive Psychology Net. По образование съм Доктор по клинична психология. Дълги години живях във Франция, а днес работя за един от най-престижните университети в света – King’s College London, където съдействам за развитието на международни проекти в сферата на детското и семейно здраве. Влюбена съм в професията си – тя е мое хоби и вдъхновение. Когато не съм в университета съм във фитнес залата или на някое малко квартално пазарче. Една от главните цели в живота ми е търсенето на вътрешен баланс, който аз намирам чрез позитивно мислене, правилно хранене и спорт. Именно това е темата на моите статии, с които се надявам да бъда полезна. Поздрави от Лондон ☺
2 коментара по “Психология на здравето: как се храним?”
  1. За примерите с вашите пациенти е добра идея, човешкият мозък има нужда да открие самоличността си в други истории, особено ако завършват с happy end. Вдъхва се кураж и мотивация.
    Благодаря за статията. Хареса ми!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *