Как да посрещнем здрави студения сезон

Как да посрещнем здрави студения сезонВнезапното застудяване, рязката разлика в температурите при неочаквано бързата смяна на сезоните тези дни може да доведе до пик в простудните заболявания и като цяло отпадналост на организма. Изключително важно за да се избегнат задълбочени простудни и вирусни заболявания е имунната система да е силна и добре подготвена за всички тези външни стресови фактори, подлагащи съпротивителните сили на организма ни на изпитание.

Добра предварителна подготовка, за да работи добре имунната ни система и клетките да функционират с поне 50% от капацитета си, е да сме пречистили тялото си през предишните сезони. Различни методи за прочистване на отделни органи и системи, цялостна детокскация – това са ключетата, които отключват и възстановяват съпротивителните сили на организма.

Обикновено пролетта и лятото (според аюрведа) са сезоните, в които е най-добре да подлагаме организма си на детоксикация. Есента е времето, в което трябва да подсилим организма си. Разбира се, ако простудите, вирусните инфекции и пневмониите ви повалят една след друга, ако се чувствате отпаднали и ви липсва енергия, дори в този сезон е препоръчително да направите прочистване на организма. В противен случай, и най-ценните витамини, аминокиселни и добавки, които приемате, ще имат само частичен ефект върху тялото ви. Когато клетките са задръстени и буквално се давят в токсични наслагвания и шлаки, няма как да функционират правилно. Обикновено клетките в организма ни функционират едва с 30% от капацитета си. Дори не можем да си представим на какво е способна биологията ни, ако направим качествено изчистване на клетъчно ниво..

А какво още можем да направим още днес, в този сезон, в който не сме сигурни дали трябва да обуем сандалите, или ботушите, необичайни горещини и резки застудявания се редуват буквално през часове разлика?

Както често казват китайците: “Ако искате да намерите причините за заболяванията си, погледнете на дъното на чинията си”. По същия начин, и на същото място можете да намерите и най-верните си помощници за поддържане на прекрасен здравословен баланс, тонус и енергия. 

Преди да се обърнете към фармацията, погледнете какво имате в кухненския шкаф за продукти. Храната може да бъде едно от най-мощните средства за поддържане на здравето.

В Китай, най-висшия клас храни за здраве и билки са т. наречните тонус билки. Те са предназначени за поддържането на висок здравен статус, поддържане и удължаване на човешкия живот. Това са например жен-шенът и астрагалът. Астрагалът е сред най мощните природни антиоксиданти, стимулиращ имунната система. Съдържа уникален комплекс от аминокиселини, тритерпенови гликозиди, витамини А,Е,С, разтворими микро и макро елементи, включително безценният селен. Препоръчва се за бързо възстановяване при хронични вирусни инфекции и за изграждане на имунитет. 
За коренът на младостта и енергичността – жен-шен сме чували всички. Освен познатите му енергизиращи и подсилващи половата активност свойства, той е и мощен стимулатор за имунната система. Топъл чай със жен-шен, или астрагал е лесен, приятен и вкусен начин да подсилите организма си.

Други храни и подправки, които могат да са ни много полезни през този сезон са: джинджифил, пипер, куркума, кардамон, карамфил, въобще – храни и подправки, които загряват и подсилват кръвообращението. Те са истински здравословен елексир за тялото, могат да пресекат настинката още в началото, като спират патогенните организми още на повърхността – преди да са навлязли дълбоко на клетъчно ниво и да са засегнали сериозно вътрешните органи.

Още от дълбока древност джинджифилът е на особена почит, в някои страни го смятат за чудодейно растение. Днес западният свят го преоткрива като подправка и лечебно средство. Вече е доказано положителното му действие Как да посрещнем здрави студения сезонза намаляване процента подкожни мазнини – изключително полезна съставка в хранителни режими за намаляване на теглото. Чистият чай от корени джинджифил, или добавен към зелен чай способства хем за изгаряне на мазнините, хем са подсилване на имунната система и успешна борба с вече действащо простудно заболяване, кашлица и възпалено гърло. Този чай действа доста енергизиращо, така, че не е добра идея да се пие вечер преди лягане. Можете да намерите разнообразно приложение на джинджифила в кухнята.
Джинджифилът е пръв помощник при простудни заболявания, кашлица, хрема, възпаление на дихателните пътища, при нарушено храносмилане. Съдържа много потентни анти-възпалителни съединения, наречени гингероли, които облекчават много възпалителни процеси, включително ревматоидни и атритни болки. Гингеролите, основите му активни компоненти имат анти-оксидантни, анти-възпалителни и анти-туморни ефекти върху клетките.
Джинджифилът, както и останалите храни и подправки, за които си говорим днес принадлежи към горещите продукти, които стимулират кръвообращението и ускоряват на метаболизма.

Куркумата е друго растение от семейство джинджифилови. И тя е много мощен, естествен антиоксидант, имуностимулант, има анти-сетпично и мощно оздравяващо действие – при простудни заболявания, възпалителни процеси, сърдечно-съдови заболявания, хранителни разсторйства и гастрит. Изключително е действието на куркумата при различни форми на нарушаване целостта и здравето на кожата – от най-обикновена раничка, Как да посрещнем здрави студения сезонпрез тежки форми на акне, до рак на кожата. Куркумата ефективно разлага мазнините в храносмилателната система, с което съществено облекчава процесът на храносмилане, облекчава работата на стомашно-чревния тракт при употреба на алкохол. Куркуминоидите са източниците на антиоксиданти в тази прекрасна подправка. Те са с 5-8 пъти по -мощно въздействие от витамините Е и C, 3  пъти по-силни от екстракт от гроздови семена. Би било прекрасно да добием навика да ползваме ежедневно куркума, дори да не е под формата на екстракт като хранителна добавка, ами просто да добавяме по една лъжица в сутрешната си напитка – кафе, чай, или мляко. Едва пред последните години учените от запад откриха чудодейните свойства на куркумата, особено действието й при онкологични заболявания. Не случайно при индийците и в Аюрведа куркумата се ползва почти за всичко.

Кардамонът Как да посрещнем здрави студения сезоне още един представител на семейство джинджифилови. Повече е познат у нас като екзотична древна подправка със силен и отчетлив вкус и аромат, използван предимно в кулинарията и парфюмерията. Той действа благоприятно при лечението на много заболявания, включително астма, бронхит, камъни в бъбреците, анорексия, обща слабост и заболявания на пикочните пътища. 
В допълнение – кардамонът е ефикасно средство за премахване на лош дъх, облекчава стомаха и действа спазмполитично.

Карамфиловите пъпчици от вечнозеленото карамфилово дърво са последното чудо на природата, с което ще ви запозная днес. Освен с кулинарните си качества, които придават уникален топъл вкус и аромат в кухнята, карамфилът е и сред най-добрите помощници по пътя към доброто здраве. Еугенолът, основният компонент в карамфиловото масло, действа като аКак да посрещнем здрави студения сезоннти-възпалителна субстанция. Има отчетени случаи, в които редуцира възпалителните процеси с още 15-30% като добавка към други лечебни методи. Карамфилът съдържа и разнообразни флавоноиди, които също допринасят за неговите анти-възпалителни свойства. Карамфиловото масло е мощен антиоксидант и е полезен за регулиране на инсулина. На последно, но не по важност място, карамфилът се използва за третиране на паразити, вируси, и най-различни бактериални инфекции. Като част от прословутата тройчатка на Малахов (за която обещавам да пиша подробно друг път) изчиства организма от многобройните вътрешни паразити, които си съжителстват с нас, без дори да подозираме.

Обширна и безценна е съкровищницата от познания, завещана ни от древните ни предшественици. Или по-скоро – знанието, което сами сме си завещали, от онези древни времена. Време е отново да се обърнем към него, да преоктрием всичко онова, което ни води към по-добро познаване на самите нас, към себеусъвършенстване и овладяване на биологията, съзнанието и ума. Само от нас зависи. Лесно е. Просто трябва да направим правилния за нас избор Как да посрещнем здрави студения сезон

Да бъдем здрави и осъзнати, във всеки сезон и всяка ситуация!


Как да посрещнем здрави студения сезон

Как да посрещнем здрави студения сезон

Повече за Мартина Иванова

Мартина Иванова е един от най-популярните автори и лектори на духовна тематика в България. Нейният сайт за духовно израстване, себепознание и хармоничен живот - Свой Избор, е истински виртуален оазис съдържащ богата авторска информация: статии, практики, терапевтични методики, водени медитации. Водените й медитации са едно от най-отличаващите и разпознаваеми средства за духовно разгръщане в България, впечатлили с трансформиращата си сила дори големия Нийл Доналд Уолш, в съвместно проведена практика. Нейните текстове и семинари, практическата мъдрост, приложима в ежедневния живот, стигат директно до сърцата на стотици хиляди духовно търсещи, водят до мощни осъзнавания и трансформации. Мартина е вестител на новото време, който пробужда, вдъхновява, свързва хора и идеи. През 2010г. оставя успешната си кариера на експерт човешки ресурси в корпоративния свят и се отдава на индивидуална и групова работа с хората, търсещи себе си. Холистичен терапевт, мотиватор, писател, лектор, медиатор, вдъхновител на промени. Мисията й е да помогне на милиони българи от цял свят да открият и разгърнат духовната си същност и сила, за да подобрят осезаемо качеството си на живот. Посветила е работата си на една заветна цел: създаването на нова среда от осъзнати, духовно, умствено, емоционално и физически свободни хора. Когато всеки "малък" човек осъзнае, че съдържа в себе си творческия потенциал и мощ на цялата Вселена, и започне да твори осъзнато живота си, всички заедно ще създадем един нов свят. И това вече се случва. Човек по човек. Със силата на Свободния Избор. www.svoizbor.com
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *