Качвам килограми! Спокойно, това е навик, ще го изкорениш! Част 2-ра

Здравейте, прекрасни!

Качвам килограми! Спокойно, това е навик, ще го изкорениш!  Част 2-раКакто Ви обещахме миналият път, днес ще Ви дадем практически насоки, които ще ви помогнат да изкорените вредните навици, свързани с храната. Насоките са вдъхновени от Когнитивно-поведенческата терапия (англ. Cognitive Behavioural Therapy – CBT), която често съм прилагала в клиничната работа с моите пациенти. Тя е актуална и полезна при борбата с килограмите. Внимание: прилагайте долунаписаните стъпки, а не същинската терапия, четейки за нея в интернет например. Единствено квалифициран и лицензиран специалист може да използва тази терапия за психотерапевтични нужди. “Автотерапията“ може да бъде опасна!

Защо тези стъпки биха Ви били полезни?

Защото те влияят на вашето поведение и навици. Процесът, по който се създава един навик е същият, по който този навик се променя. От когнитивна гледна точка, на човешкия мозък са нужни средно около 4 седмици, за да му се наложи дадено действие. Ако Вие повтаряте това действие в продължение на още 4 месеца = 16 седмици, има голям шанс то да се превърне в навик. Тогава ще почувствате промяна не само на когнитивно ниво (нивото на мозъчната дейност), но и на нивото на сетивата. Откъде да започнем?

1. Купете си тетрадка и измислете заглавие за нея. Примерно: “План за положителна промяна“. От психологична гледна точка, по този начин, Вие слагате ново начало на нова епоха, чието бъдеще ще зависи от вас самите.

2. Напишете 5 правила, които искате да бъдат постигнати в следващите десет дни. Например: ще намаля шоколада и тестените изделия; ще се качвам по стълбите; няма да взимам автобуса за две спирки; ще си лягам рано; ще се опитвам да гоня негативните мисли. По принцип не е хубаво изведнъж да спирате дадена дейност, защото всяка промяна, било хубава или лоша, Ви взима много енергия и до известна степен агресира тялото и психиката. Затова е добре да започнете да намалявате вредните навици и след време да ги спрете!

3. Започнете да спазвате този списък първо десет дни, а след това повторете тази операция 3 или 4 пъти.

4. След около месец, ако сте работили добре, ще изпитате промяна със сетивата си. Дори когато се погледнете в огледалото, ще бъдете по- различни – отпочинали, тонизирани и ведри. Когато се вслушате в коментарите на другите, ще чувате : “Изглеждаш добре! Браво“. Благоусещането чрез сетивата (зрение, слух, обоняние, вкус, осезание) ще повлияе на мозъчната дейност и психиката Ви. Ако сте чели статията ни “Психология на здравето : как да увеличим благосъстоянието ни“, вече знаете, че тялото и психиката са свързани. Ако чрез сетивата ни усещаме положителна промяна, тя ще бъде запаметена от мозъка и психиката веднага ще отрази тази промяна.

5. След като се почувствате по-добре, самочувствието и самооценката Ви ще се повишат и ще искате повече. Ще спрете може би съвсем естествено сладкото и тестеното. Ще започнете да се товарите повече физически (тренировки в зала; разходка в планината или бързо ходене по улицата). Самооценката е централен фактор при промяната : вярвате ли в себе си, сте мотивирани и тялото Ви следва. Първите 4 етапа спомагат за вярата в себе си.

6. След няколко месеца намалена вредна храна и спорт, ще почувствате еуфория. Много пациенти искат бързо и ефикасно справяне с проблемите. Истината е, че ако искате дълготрайна промяна, трябва да изтриете формулата “Бързо и ефикасно“. Бързото не е ефикасно. Трябва време, просто защото човешкият мозък има нужда от седмици, дори месеци, за да запише даден навик. Вие не може да вървите срещу природата си. Подобни опити се венчаят, за съжаление, с неуспех.

7. Еуфорията е извор на “естествени“ ендорфини. Всички знаете, че ендорфинът се смята за “хормонът на щастието“. Често си мислим, че шоколадът или сладоледът спомагат за нашето щастие. Истината е, че ендорфинът има и други източници, като насладата, когато сме доволни от нас самите след тренировка или оглеждайки се в огледалото. Ако повишим нашето самочувствие, ще повишим и хормоните на щастието, без да имаме нужда от шоколад или всякакъв друг вид материална храна. Както вече разбрахте всичко е свързано. Удовлетворението е нематериална храна. Хранете се в големи количества от нея. :)

8. Вярата в себе си. Когато изминете първите 7 стъпки, вие съвсем естествено ще започнете да вярвате повече в себе си. Трайната промяна е естествената. Всякакви бързи методи за промяна, като курсове, обучения, магически хапчета или напитки, няма да Ви доведат до желания резултат, защото не са натурални и тъй като са бързи, агресират вашето тяло и психика. Вярвате ли повече в себе си, мотивацията и действията също ще са повече.

9. Празнувайте своите победи. Когато намалите шоколада или започнете редовно да бъдете активни физически, това е победа, която трябва да се отпразнува, както празнувате рожден ден или важно събитие. От психологична гледна точка, отбелязването на дадено събитие го прави по-важно, давайки му тежест и значение. Дайте значение на своя напредък!

Може би някои от вас ще се усмихнат или няма да погледнат сериозно на тези 9 прости правила. Други може да опитат, както направих самата аз преди няколко години. Оставяме избора във вашите ръце :)

В следващата статия ще ви дадем насоки, вдъхновени от психоаналитичната психотерапия, която също много успешно се прилага в борбата с излишните килограми.

Хубав ден!

Ваня & Нина

Качвам килограми! Спокойно, това е навик, ще го изкорениш!  Част 2-ра

Повече за Иванка Ежова

Здравейте! Казвам се Иванка Ежова. Някои от вас може би ме познават като Ваня, половинката на Ваня & Нина от facebook страницата Positive Psychology Net. По образование съм Доктор по клинична психология. Дълги години живях във Франция, а днес работя за един от най-престижните университети в света – King’s College London, където съдействам за развитието на международни проекти в сферата на детското и семейно здраве. Влюбена съм в професията си – тя е мое хоби и вдъхновение. Когато не съм в университета съм във фитнес залата или на някое малко квартално пазарче. Една от главните цели в живота ми е търсенето на вътрешен баланс, който аз намирам чрез позитивно мислене, правилно хранене и спорт. Именно това е темата на моите статии, с които се надявам да бъда полезна. Поздрави от Лондон ☺
Един коментар по “Качвам килограми! Спокойно, това е навик, ще го изкорениш! Част 2-ра”
  1. Статията е много хубава и поучителна.Ще се опитам да направя някои промени,както е описано, че дано да успея.Аз работя и живея в чужбина много години, пушех цигари,след като спрях цигарите напълнях(надебелях) Опитвах различни диети, свалят някой килограм и после ги качвах , че и отгоре.Ще опитам и това дано да успея.
    С обич Нина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *