Гхи или Масло? Кое е по-добро?

Каква е разликата между гхи и масло? Дали гхито е по-здравословно от маслото? Ето всичко, което трябва да знаете и за двете.

Гхито и маслото изглеждат сходно на вид и имат подобен вкус, продават се едно до друго в магазините за хранителни стоки, но има някои съществени разлики между тях. Гхи е индийската версия на пречистеното масло и се слави като здравословна алтернатива на маслото. Но наистина ли е така? За да разберем, отидохме направо при експертите – Джилин Бъркюм, собственик на Mилениал Нутришън и Mая Фелър, собственик на Мая Фелър Нутришън.

Каква е разликата между Гхи и Масло?

Гхи или Масло? Кое е по-добро?

Маслото се предлага в много разновидности – солено и безсолно, култивирано и некултивирано, американско и европейско, с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на мазнини. Конкретният вид масло, което използвате, зависи от вашите лични предпочитания. Маслото има ниска точка на пушене от около 120°С, което означава, че е по-малко подходящо при термична обработка.

Гхи е индийският вариант на пречистеното масло, и се приготвя чрез процес, който включва топене на обикновено масло, изпаряване на водното съдържание и премахване на млечните твърди частици, докато всичко останало е чиста мазнина. Гхи е по-ароматната версия на чистото масло, дължаща се на карамеления вкус, който се постига чрез топлинното обработване на млечните твърди вещества, преди да се изцеди от маслото. Млечните твърди вещества са причината обикновеното масло да има ниска точка на пушене. Чрез отстраняването им, точката на пушене на Гхи се повишава до около 200°С, което го прави подходящо за готвене при висока температура.

Докато гхи е продукт, получен от обикновено масло, той има различен хранителен профил от маслото, тъй като млечните твърди вещества и казеинът са отстранени. Тази стъпка позволява гхито да бъде подходящ заместител на масло за хора с непоносимост към лактоза.

По-полезно ли е Гхито от Маслото?

Гхи или Масло? Кое е по-добро?

Маслото е добре познато с предизвикването на висок холестерол поради голямото съдържание на наситени мазнини. Докато гхи е мазнина без лактоза и казеин и следователно е полезна за хората с чувствителност към млечни продукти, тя все пак е мазнина. „Точно както с маслото, трябва да се внимава с количеството, което се приема“, казва Баркюмб. „Твърде голямото количество мазнини – независимо дали са мононенаситени, полиненаситени или наситени – могат да увеличат рисковете за здравето като например сърдечните заболявания.“

Освен това, когато сравните хранителните стойности на гхито и маслото, второто излиза малко по-напред в класацията. „Гхи има малко по-висока концентрация на мазнини от маслото и повече калории (1 супена лъжица гхи има 120 калории, а 1 супена лъжица масло има 100 калории)“, добавя Баркюмб.

Вълната около здравословните ползи от гхито датира още от древната Аюрведа. Практикуващите Аюрведа, главно в Индия, вярват, че гхито има прочистващ ефект върху червата, повишава действието на имунната система и още лечебни ползи. Това убеждение произтича от факта, че истинското гхи според древните традиции се прави с култури, подобни на киселото мляко, които съдържат пробиотици. Въпреки това, повечето марки гхи, които се продават в търговската мрежа или се приготвят вкъщи, не се произвеждат с такива култури, което намалява здравословните му ползи.

И така, за кого се препоръчва гхи? „Ако търсите по-ниско съдържание на лактоза, то тогава гхи би било по-добрата алтернатива за вас“, казва Фелер. „Ако се придържате към Кетогенна диета, то гхи би било по-добър избор поради по-високото съдържание на мазнини“.  Гхи е подходящо както Кето, така и Палео режим на хранене. Въпреки това, „ако някой търси продукт с ниско съдържание на мазнини, маслото ще бъде най-добрият вариант”, добавя тя.

Как се готви с Гхи?

Гхи или Масло? Кое е по-добро?

Баркюмб използва Гхи в умерени количества и обича да го поръсва върху зеленчуци ,като брюкселско зеле, преди да ги изпече. „Гхи се карамелизира и прави всичко вкусно!“ казва тя. Разтопеното гхи, поръсено върху пуканки, също й е любимо.

От друга страна, Фелер предпочита да стои на страна от наситените мазнини и вместо това използва разнообразни растителни масла за готвене.

Любопитно ли ви е да опитате гхи? Поръсете разтопено гхи върху пуканки или го съчетайте с кокосово масло за допълнителен аромат. За почитателите на Кето диетата, използвайте гхи с риба и зеленчуци.


Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :)

Източник: https://www.realsimple.com/food-recipes/recipe-collections-favorites/popular-ingredients/ghee-vs-butter

Гхи или Масло? Кое е по-добро?

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *