Бъди Здрав – 5 Лесни Стъпки за Начинаещи

Бъди Здрав - 5 Лесни Стъпки за НачинаещиЗдравей :)

Здравето е най-голямото ни богатство! Като се замисля наистина няма по-важно. Колкото и финансови възможности да имаме, колкото и богатства, вещи и придобивки да сме натрупали, ако не сме здрави и не може да им се насладим, ако не може да се насладим на живота като цяло, какъв е изобщо смисъла? Смятам, че не бива заради материални неща, да захвърляме приключението живот, не бива да захвърляме здравето си, възможността да използваме пълноценно тялото и ума си :)

На каквото и ниво да се намираме в момента винаги може да направим нещо, за да се подобрим! Да подобрим начина, по който се чувстваме, движим и живеем! Никога не е късно да започнем, никога не е късно да опитаме :)

Виждам много хора около мен, които смятат, че да си здрав е много сложно или просто не знаят от къде да започнат. А аз вярвам, че дори и малки стъпки ще подобрят значително качеството ни на живот и ще ни накарат да се замислим как се грижим за себе си, с какво се храним, как се движим, как дишаме и тн и тн…

За това ти предлагам 5 лесни стъпки, с които може да направиш първата крачка към по-здрав живот! Те са изключително лесни и всеки може да започне да ги прилага в ежедневието си. Може да започнеш да прилагаш всички заедно, а може да ги включваш една по една. Важното е да ти е лесно и приятно, да си създадеш хубави навици, които да ти се отплатят ;)


Бъди Здрав - 5 Лесни Стъпки за Начинаещи1. Пий една чаша хладка вода след като се събудиш

Водата е извор на живот и много от нас просто не пият от този извор! Опитай сутрин да пиеш по една чаша хладка вода след като се събудиш. Когато е хладка, водата се пие много по-лесно, отделно с нея събуждаш тялото си. Пий я на малки глътки докато се разсънваш. Когато свикнеш, може да се опиташ да добавиш още една чаша преди закуска, нека отново бъде хладка.

Опитвай се водата да присъства в ежедневието ти, не се оставяй да ожаднееш. Винаги имай под ръка малка бутилка и отпивай от нея. Друг навик, който може да включиш е да пиеш вода 15 минутки преди хранене, да не пиеш вода по време на хранене и да пиеш вода минимум 30-40 минути след хранене. Така ще си осигуриш по-пълноценно усвояване на хранителните вещества и няма да стресираш храносмилателната си система :)

Ето и няколко полезни статии:

Ползи от Пиене на Вода с Лимон

Как да Разберем Дали Пием Достатъчно Вода?


2. Дъвчи добре храната си

Един прекрасен навик, който повечето от нас някак сме изгубили! Да сдъвкваме добре храната си е от изключително голямо значение. Така подготвяме храносмилателната система, за това което ще и изпратим и я предпазваме от редица заболявания, усвояваме много повече хранителни вещества от храната, не преяждаме и регулираме по-лесно теглото си, имаме по-здрави венци.

Хапвай малки хапки и ги сдъвквай добре, нека храна стане на каша и някак преглъщането да дойде от само себе си. Храни се с благодарност към храната и към себе си. Така ще я заредиш с положителна енергия и тялото ти ще има още повече ползи от нея. Докато се храниш се концентрирай изцяло върху храната си, изключи телевизора или намали силната музика. Опитай, ефектът ще е поразителен ;)


Бъди Здрав - 5 Лесни Стъпки за Начинаещи3. Добави салата преди основните хранения

Един много лесен навик, който ще ти донесе много ползи! Идеята му е да ти осигури свежа и жива храна. От нея тялото извлича най-много ценни хранителни вещества. Също така салатата ще запълни голяма част от стомаха ти и след нея ще ядеш по-малко.

Добавяй салата преди обяд и преди вечеря. Ако искаш хапвай салата и на закуска. Целта ни е поне 60% от дневното ти меню да е от свежа и жива храна.

Идеи за вкусни салата може да намериш тук:

Рецепти за Салати и Сурови Супи


Бъди Здрав - 5 Лесни Стъпки за Начинаещи4. Дай възможност на тялото да отпочине и да се презареди

Изключително полезен навик! Повечето от нас хапваме по всяко време, ядем късно вечер, сутрин се будим освирепели от глад и хапваме нещо набързо. Ядем непрекъснато, оставяме тялото да почива само докато спим, а някои от нас дори и това не правят ;) Така не даваме възможност на тялото да си почине и да започне да се възстановява.

Вместо да използва нощта, за да прави това, то я използва, за да смила храна. Малко сме нечестни, не мислиш ли?

Идеята на този навик е да имаме един прозорец от около 14 часа, в който да не се храним. Трудно, ще кажеш. Но не е чак толкова, дори е доста лесно. Например, за да имаш 14 часов прозорец е достатъчно да вечеряш в 18.00 часа и сутринта да закусиш в 10.00 часа. Разбира се интервалът може да е 12 и 13 часа. както прецениш, пак ще е добре за тялото. Направи го така, че да ти е лесно, бъди гъвкав :)

Прочети повече за това тук:

Как Периодичното Гладуване Може да ни Помогне да Живеем По-Качествено?


Бъди Здрав - 5 Лесни Стъпки за Начинаещи5. Намали солта и ядките

Две неща, които хем са полезни, хем не са, когато прекалим с количествата :)

Принципно е добре да хапваме до 2 грама сол на ден. Лошото е, че ние ядем много повече. С всичката пакетирана и обработена храна, която си купуваме ние поемаме много сол и то от не най-добрата за нашето тяло. Опитай да сведеш приема на сол до 2 грама на ден, замени бялата трапезна сол с каменна или морска. Внимавай с пакетираните и обработени храни, интересувай се какво има в тях, ще се изненадаш на колко места ще откриеш сол, да не говорим за захар ;)

Ядките са прекрасен източник на полезни мазнини. Ако целиш да регулираш теглото си обаче внимавай с ядките и семената. Хапвай до 40 грама на ден. Ядките са много калорични, а се хапват толкова лесно, че често не осъзнаваме какво количество от тях сме изяли. В 100 грама ядки има около 600 калории. Не е малко, нали :)

Друг важен фактор при ядките е накисването. Хубаво е да ги хапваме накиснати. Защо, разбери тук:

Защо Накисваме Ядките и Семената?


Стъпки за Напреднали

Ако горните навици вече са част от ежедневието ти и искаш да направиш още една крачка към по-здрав живот, ти предлагам следните опции:

Бъди Здрав - 5 Лесни Стъпки за Начинаещи6. Включи по едно зелено смути всеки ден

Зеленото смути е изключително богато на ценни хранителни вещества, които се усвояват много лесно от тялото ти. Едно зелено смути на ден ще ти осигури още повече свежа и жива храна, а и е чудесен начин да вмъкнеш в него зеленчуците, които трудно хапваш.

Повече за селените смутита научи тук:

Джусинг – Първи Стъпки

30 Дневно Зелено Предизвикателство

Рецепти за Зелени Смутита


Бъди Здрав - 5 Лесни Стъпки за Начинаещи7. Направи разтоварваща програма

След като зеленото смути е част от твоя ден, спокойно може да направиш някоя от разтоварващите ни програми. Всички са абсолютно безплатни! Може да направиш някоя от тях самостоятелно, а може и да се включиш в груповите детокси, които правим на всеки 3 месеца. И в двата случая ще спечелиш много ;)

В момента тече записването за Голямото Пролетно Презареждане, което е напълно безплатно! Научи повече, включи се и усети силата на Групата! Направи своята първа стъпка към по-здрав Живот!

НАУЧИ ПОВЕЧЕ ТУК


Бъди Здрав - 5 Лесни Стъпки за Начинаещи

Други Програми:

Сокоделник – 1 Ден на Сок и Смути

3 и 5 Дневни Програми

10 Дневна Програма


Пожелавам ти успех и здраве по пътя на Здравето!

Бени

Бъди Здрав - 5 Лесни Стъпки за Начинаещи

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *