8 храни, за които панкреасът ще ви благодари

Панкреасът е важна част от нашата храносмилателна система. Той не само регулира и неутрализира киселинната храна, но ензимите, отделяни от панкреаса, спомагат усвояването на въглехидрати, протеини и липиди. Здравият панкреас осигурява регулиран прием на захар и добра храносмилателна система.

1. Куркума

8 храни, за които панкреасът ще ви благодари

Куркумата е естествен противовъзпалителен агент, който спомага за намаляването на болката, причинена от парещото усещане в панкреаса. Освен това стимулира производството на инсулин в панкреаса, който регулира нивата на кръвната ни захар и предотвратява диабета.

2. Чесън и мед

8 храни, за които панкреасът ще ви благодари

Може да сте чували съвета да се ядат чесън и мед на празен стомах. Чесънът е естествен антибиотик и комбинацията му с различни видове храни умножава неговия ефект. Чесънът може да се използва в допълнение към мед, лук, глухарче и др. Тези комбинации са известни, че повишават имунитета чрез възстановяване на тъканите на различни вътрешни органи, включително панкреаса.

3. Спанак

8 храни, за които панкреасът ще ви благодари

Богат на витамин В и желязо, спанакът удовлетворява основните нужди на панкреаса. Желязото спомага за предотвратяването на възпаленията, а витамин B подхранва панкреаса. Комбинирайте спанака с лук, за да си набавите сила или го съчетайте с чесън, за да подхраните панкреаса. Спанакът съдържа средство за борба с рака, наречено MGDG (моногалактосилдиацилглицерол), което може да намали шансовете от рак на панкреаса.

4. Броколи

8 храни, за които панкреасът ще ви благодари

Броколите и други кръстоцветни зеленчуци като зеле, карфиол и кейл са известни със своите свойства, които се борят с раковите клетки в панкреаса, като същевременно поддържат функциите на органите и ги предпазват от болести. Тези зеленчуци осигуряват лесно абсорбируеми хранителни вещества, богати на флавоноиди, които спомагат засилването на детоксикиращия механизъм на нашите тела.

5. Червено грозде

8 храни, за които панкреасът ще ви благодари

Червеното грозде съдържа ресвератрол, фенолно вещество, което се смята за мощен антиоксидант. Той спомага за намаляване на възпалението на панкреаса и унищожава раковите клетки на панкреаса.

Експертите съветват да се хапва сурово червено грозде веднъж на ден когато е в сезон. Някои хора също така консумират червено вино, за да постигнат същите резултати. Въпреки това яденето му суров вид е по-рационален избор.

6. Сладки картофи

8 храни, за които панкреасът ще ви благодари

Вярвате ли в теорията, че ако една храна изглежда подобно на орган в тялото ни, тя се грижи за този конкретен орган? Като орехи за мозъка, целина за кости, и домати за сърцето, приликата между сладките картофи и панкреаса по форма и цвят е невероятна.

Сладките картофи намаляват риска от рак на панкреаса с до 50%. Също така стабилизират нивата на кръвната захар, като постепенно освобождава захарта в кръвта.

7. Риган

8 храни, за които панкреасът ще ви благодари

Риганът е надежден лек за заболявания, причинени от окисляване като диабет, тъй като е богат на фенолни антиоксиданти. Той е мощно антихипергликемично вещество и е много благоприятен за панкреаса.

8. Глухарче

8 храни, за които панкреасът ще ви благодари

Чаят от глухарче е известен, че спомага детоксикацията на черния дроб и панкреаса, което спомага да се излекуват увредените панкреатични тъкани, докато се стимулира производството на жлъчни сокове. Екстрактът от корен от глухарче помага в борбата с раковите клетки, без да има сериозен ефект върху нераковите такива.

Бонус: Съвети за поддържане на здрав панкреас:

8 храни, за които панкреасът ще ви благодари

  • Хората с увреден панкреас или панкреатит трябва да получават 30-40% от дневния си калориен прием под формата на здравословни мазнини
  • Избягвайте алкохол, всякакъв вид преработени храни и рафинирани въглехидрати, тъй като тези храни действат противопоказно на инсулина, секретиран от панкреаса.
  • Пиенето на много вода е ключът към предотвратяването на всяка свързана с панкреаса болест, като например панкреатит.

Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :)

Източник: https://brightside.me/inspiration-health/8-foods-your-pancreas-will-thank-you-for-502160/

8 храни, за които панкреасът ще ви благодари

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Един коментар по “8 храни, за които панкреасът ще ви благодари”
  1. Бени,благодаря ти за ценната и полезна статия за панкреаса и храненето!Много е актуална!
    Поздрави от слънцето!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *