7 черти на силните личности, които всеки може да развие

Много хора си мислят, че личностните им черти са нещо, с което са се сдобили по рождение. Докато някои се раждат с чувство за хумор и харизма, при други тези черти липсват и те считат, че е невъзможно да ги придобият. Възприемайки положителните си личностни черти за даденост, ние не допускаме, че има начини да развиваме и подобряваме други наши черти, които не са толкова развити. Това е напълно възможно. Някои качества могат да бъдат установени доста лесно, други черти изискват последователна и упорита работа, преди те наистина да станат част от това кои сме. Като цяло, почти всяка положителна личностна черта може да бъде придобита и разработена, за да ни помогне да станем по-привлекателен и успешен човек.

Ние избрахме някои личностни качества, които можете да подобрите, за да извлечете максимума от живота си!

1. Самоувереност

7 черти на силните личности, които всеки може да развие

Самоуверените хора винаги имат предимство пред онези, които непрекъснато се съмняват, защото хората със силна воля вдъхновяват другите и поемат контрол над ситуациите. Според последни проучвания, хората със самочувствие печелят повече и се развиват по-бързо в кариерата.

Един чудесен начин да се чувствате по-уверени е да тренирате тялото си! Усещането за концентрация и контрол върху тялото осигурява както физическа, така и емоционална стабилност. Реакциите на другите хора не бива да определят правилата, по които живеете, както и тяхното одобрение не ви е нужно, за да знаете, че сте на правилния път. Самоуверените хора сами контролират живота си и поемат отговорност за действията си.


2. Способността на казваме „НЕ“

7 черти на силните личности, които всеки може да развие

Неспособността да казваме „не“ говори за ниско самочувствие. Освен това хората, които винаги са готови да помогнат, не винаги намират благодарност у другите, защото тази особеност рядко се оценява и всяка помощ най-често се възприема като нещо нормално. Всяка ситуация, в която дадено лице дава повече, отколкото получава или споделя нещо, което му липсва, предизвиква стрес у него.

Да кажете „не“ е нещо съвсем нормално. Не се страхувайте, че ще оскърбите някого с отказа си, тъй като е много вероятно да не сте единственият човек, който може да му помогне. Това също ще ви помогне да се отървете от паразитни хора, които се възползват от доброта ви. Наистина силните хора разбират, че не винаги е възможно да им помагаме и че няма нищо страшно в това да им кажем „не“.


3. Чувство за хумор

7 черти на силните личности, които всеки може да развие

Забавните хора могат да се самоиронизират и да се надсмиват над собствените си неуспехи. Смехът помага да се справяме със стреса, да виждаме позитивната страна на нещата и да общуваме с останалите хора. Остроумните хора биват много ценени и всички искат да бъдат около тях.

За да развиете тази черта, спрете да вземате нещата твърде сериозно. Гледайте как другите хора отговарят на коментарите с шега, която води до още повече шеги. Не се обиждайте на най-малкото нещо и се научете да се смеете на себе си. Можете да подобрите уменията си за асоциативно мислене, тъй като играта на думи е в основата не шегите.


4. Работохолизъм

7 черти на силните личности, които всеки може да развие

Въпреки погрешното общоприето схващане, най-добрите служители не се преработват, както показват проучванията. За по-добри резултати и по-висока ефективност, изключете всички месинджъри и нотификации на телефона си, оставете го само на вибрация и не слушайте музика по време на работа, ако това ви разсейва. Потопете се в задачата, която трябва да завършите. Точно както апетитът идва с яденето, вдъхновението идва с работата. Когато превключвате между различни дейности, за мозъка е трудно да се върне към първоначалната задача. Всичко, което считаме за трудно, нашият мозък обработва като неприятно – затова мотивацията изчезва.

Освен това е важно да следвате здравословен дневен режим, така че да не се разсейвате от липсата на сън или чувство на глад.


5. Способността да определяме другите хора

7 черти на силните личности, които всеки може да развие

Много хора си предполагат, че да знаеш какво си мислят другите е суперсила, която притежават само екстрасензорните хора. Това обаче не е пълната истина. Всичко, което трябва да направите, е да слушате думите им и да наблюдавате действията им.

Например, помислете над следната ситуация: Общували сте с някого за известно време, след което той изведнъж изчезва и вие почвате да се чудите: „Как може да се случи това?! Мислех, че всичко върви чудесно!“ След внимателно анализиране на отношенията ви, осъзнавате, че този човек е обещавал да ви отдели време, но всъщност не го е направил. Независимо какви са причините, поради които не сте се видели, вие сте били убедени, че ще намери време за вас и че иска да прекара време с вас. Не сте успели да разберете, че този човек просто се е опитвал да бъде учтив в извиненията си, за да не се срещне с вас.

Ситуациите могат да бъдат различни. Представете си колко ще се изненадате, ако един от вашите познати признае, че е влюбен във вас, докато вие сте си мислили, че едва ли ви е забелязал. Това може да се случи просто защото не сте обърнали внимание на факта, че този човек често ви е писал, за да ви попита как сте, за да попита дали искате да излезете някъде заедно.

За да разберем мотивите на другите хора и причините за тяхното поведение, трябва да обърнем внимание на това, което те казват и правят, къде гледат и кой ги кара да се усмихват. Ако комбинирате всички тези улики, ще бъде лесно да видите истината.


6. Способността да привличаме другите хора

7 черти на силните личности, които всеки може да развие

Някои хора са толкова очарователни, че изглежда сякаш всеки ги харесва и иска да бъде около тях. Тези хора имат харизма – качество, което всеки човек може да развие.

Когато говорите с някого, опитайте се да го гледате в очите – погледнете събеседника си със спокоен поглед. Не забравяйте да се усмихвате! Харизматичните хора умеят да слушат другите внимателно. Така че не бързайте да говорите за себе си и не забравяйте, че е по-добре да задавате въпроси. Не подтискайте емоциите си – ако някой каже нещо обидно, покажете му, че не ви е приятно. Можете да направите това, като прекратите разговора или рязко промените темата, вместо да изнесете дълга лекция за това колко са ви обидили.

И обратно, ако някой се отвори пред вас, можете да направите същото. Искреността трябва да се посреща с искреност.


7. Способността да контролираме реакциите на тялото си

7 черти на силните личности, които всеки може да развие

Самоконтролът е способността да контролираш собствените си емоции и поведение и това е, което помага на хората да постигнат целите си. Това е абсолютно необходимо, за да се изградят възнаграждаващи лични взаимоотношения и успешна кариера. С негова помощ можете да станете балансирани, умерени и да поддържате външен и вътрешен мир. За да развиете тази способност, трябва да се научите да определяте и разбирате емоциите си.

Бързо сърцебиене, напрегнати мускули и липса или излишък на енергия или апетит са признаци на безпокойство. Може да се успокоите с помощта на дихателни упражнения и медитация.

Паник атаките също могат да бъдат прекратени чрез специални упражнения. Докато по-простите реакции като раздразнение, грубост или крясъци могат лесно да бъдат избегнати чрез овладяване.


Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :)

Източник: https://brightside.me/inspiration-psychology/7-traits-of-a-strong-personality-that-any-person-can-develop-517060/

7 черти на силните личности, които всеки може да развие

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *