10 Удивителни причини да хапвате целина

10 Удивителни причини да хапвате целина

Ползите от целината започват с това, че е отличен източник на антиоксиданти и полезни ензими, в допълнение към витамините и минералите като витамин К, витамин С, калий, фолат и витамин В6.

Прилаган като антихипертензивен агент в народната медицина, целината продължава да доказва, че има много ползи  за сърдечно-съдовото здраве. В последните фармакологични проучвания, целината демонстрира както антиоксидантни, така и противовъзпалителни действия, които спомагат за подобряване на кръвното налягане и нивата на холестерола, както и за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Целината също така осигурява и диетични фибри, които спомагат храносмилането и загубата на излишно тегло. В допълнение, високият процент на вода и електролити може да предотврати дехидратацията, а специалните съединения помагат на целината да действа като диуретик и да намали задържането на вода в организма. Освен, че доставя антиоксидантни флавоноиди и полифенолни фитонутриенти в тялото, други значителни ползи от целината включват способността й да подобрява състоянието на черния дроб, кожата, зрението и когнитивното здраве.

Ползи от целината, хранителни факти и рецепти

Повечето хора избират да ядат стеблата на целината, но листата и семената също са годни за консумация. Например, листата от целина правят чудесно допълнение към супи.

Семена от целина – могат да бъдат намерени или като цяло семе, или под формата на екстракт – имат впечатляващи ползи за здравето, тъй като помагат за намаляване на възпалението и бактериалните инфекции. В някои части на света целината се отглежда главно заради полезните си семена. Семената се използват често като подправка, а също и за медицински цели.

Хранителни факти

Една чаша нарязана целина има:

 • 16 калории
 • 0 мазнини
 • 1 грам протеин
 • 5 грама фибри
 • 5 милиграма витамин К (37%)
 • 36 милиграма фолат (9%)
 • 22 милиграма витамин А (9%)
 • 263 милиграма калий (8%)
 • 1 милиграм витамин С (5%)
 • 40 милиграма калций (4%)
 • 0,08 милиграма витамин В6 (4%)

Ползи за здравето от целината

1. Помага за понижаване на високия холестерол

Ползите от целината включват понижаване на холестерола, което я прави полезна за подобряване или поддържане на здравето на сърцето. Целината съдържа уникално съединение, наречено 3-n-бутилфталид (BuPh), което има понижаващо липидите действие, но изследователите вярват, че целината има и много други полезни съединения, които продължават да се появяват в изследванията.

В проучване, проведено от Катедрата по фармакология в Сингапурския университет, плъхове са хранени с храна с високо съдържание на мазнини в продължение на осем седмици докато през цялото време получават екстракт от целина. Те показват значително по-ниски нива на липидите в кръвта си в сравнение с контролната група плъхове, които не получават екстракт от целина.

Групата, приемаща екстракт от целина, има благоприятно намаляване на серумния общ холестерол (ТС), концентрациите на липопротеин холестерол с ниска плътност (LDL-C) и триглицерид (TG).

2. Намалява възпалението

Целината съдържа антиоксиданти и полизахариди, за които е известно, че действат като противовъзпалителни агенти, особено флавоноидните и полифеноловите антиоксиданти. Те подпомагат цялостното здраве, особено при напреднала възраст, когато организмът се бори със свободните радикални увреждания (или оксидативен стрес), които могат да доведат до възпаление. Възпалението често причинява хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания, артрит и много други.

Изследователи са идентифицирали над дузина различни типове антиоксиданти, които са отговорни за ползите от целината – те включват фенолни киселини като кофеинова киселина и ферулинова киселина. Това прави целината полезна за лечение на широк спектър от състояния, които се влошават от възпаление: болки в ставите (като например артрит), подагра, бъбречни и чернодробни инфекции, кожни заболявания, синдром на раздразнените черва и инфекции на пикочните пътища.

3. Помага за предотвратяване или лечение на високо кръвно налягане

Екстрактът от семена от целина има антихипертензивни свойства, които спомагат за намаляване на високото кръвно налягане, един от важните рискови фактори за коронарните сърдечни заболявания, който е най-голямата причина за смъртността в индустриалните страни.

Ползите от семената от целина включват подпомагане на контрола на хроничните повишени нива на кръвното налягане. Понижаването на кръвното налягане се предизвиква от семената, които съдържат хексанови, метанолови и водно-етанолови екстракти, които подобряват циркулацията, понижават възпалението и помагат за контролиране на кръвното налягане.

4. Помага за предотвратяване на язви

Ето една полза от целината, за която може би не сте знаели: предотвратява образуването на болезнени язви. Проучване от 2010 г., публикувано в Journal of Pharmaceutical Biology, установява, че целината съдържа специален екстракт от етанол, който предпазва лигавицата на храносмилателния тракт от язви. Екстрактът попълва изчерпани нива на стомашна слуз, които са необходими в стомашната лигавица, за да предотвратят формирането на малки отвори и язви.

Изследователите смятат, че целината подхранва стомаха, дебелото черво и тънките черва, поради наличието на химически съставки като флавоноиди, танини, летливи масла и алкалоиди, които контролират нивото на освобождаваната стомашна киселина, като същевременно подобряват нивото на защитната слуз.

5. Защитава здравето на черния дроб

Когато изследователи от Департамента по хранене и наука за хранене в Хелванския университет в Египет хранели плъхове с целина (заедно с цикория и ечемик), количеството натрупани опасни мазнини в черния дроб на същите плъхове било намалено.

Точно когато изследователите прибавят целина, цикория и ечемик към храненето на плъховете с високо съдържание на холестерол, те наблюдават подобрение на чернодробните ензимни функции и нивата на липидите в кръвта. Колкото повече целина, цикория и ечемик са били дадени на плъховете, толкова повече здравето на черния им дроб се подобрява. Това предполага, че диета с високо съдържание на целина, както и цикория и ечемик, може да бъде от полза за хора, страдащи от чернодробно заболяване.

6. Благоприятства отслабването

Целината съдържа изключително малко калории, но осигурява жизненоважни хранителни вещества и подпомага регулирането на метаболизма на липидите (мазнините), което я прави ценна храна, спомагаща отслабването. Едно от основните предимства на целината е, че е наситена с антиоксиданти, електролити, витамини и минерали като витамин С, витамини В и калий – всичко това с много малко калории.

7. Увеличава храносмилането и намалява подуването

Семената съдържат съставка, която има диуретичен ефект и помага на тялото да се детоксикира. При проучвания, включващи плъхове, обемът на урината е значително по-голям, когато плъховете получават екстракт от целина.

Храносмилателните ползи от целината частично се дължат на нейния диуретичен ефект. Това също може да бъде един от възможните антихипертензивни механизми на семената от целина, които спомагат за понижаване на кръвното налягане. Тъй като подобрява циркулацията в червата, тя също така е полезна за подобряване на храносмилането, като помага да се облекчи подуването и подпухването от задържането на вода.

8. Бори инфекциите

Семената от целина всъщност се използват от векове като билково лекарство с доказани антибактериални ефекти. Доклад от 2009 г., публикуван в Journal of Pharmacy and Pharmacology, показва, че целината съдържа специални антимикробни компоненти, открити в семената на растението.

Когато екстрактът от семената бива комбиниран с вредни бактериални съединения, които причиняват инфекция при хората, екстрактът от целина значително е намалява растежа на бактериите, което предполага, че целината може да се използва за естествено повишаване на имунитета и борба с бактериалните инфекции.

9. Предпазва от инфекции на пикочните пътища

Целината спомага редуцирането на пикочната киселина и стимулира производството на урина,  както и борбата с бактериалните инфекции в храносмилателния тракт и репродуктивните органи. Подобно на боровинките, които са известни като редуктор на инфекциите на пикочните пътища, целината може да помогне за предотвратяване на такива инфекции, както и на нарушения на пикочния мехур, проблеми с бъбреците и вероятно дори кисти върху репродуктивните органи.

10. Предпазва от рак

Друга важна полза от целината е съдържанието на химио-защитни съединения, наречени полиацетилени. Ранните проучвания показват, че полиацетилените помагат за намаляване на токсичността и борба с образуването на рак, по-специално рак на гърдата, рак на червата и левкемия.

Полиацетините имат много имуностимулиращи ефекти, включително и борба с туморите, като  спират мутирали клетки от пролиферация. Според факултета на Катедрата по селскостопански науки в Аронския университет в Дания „полиацетилените показват много интересни биоактиви, включително противовъзпалителна, антитромбоцитна, агрегационна, цитотоксична, антитуморна активност, както и активност срещу бактерии и микоплазми“.

История на Целината

10 Удивителни причини да хапвате целинаЦелината е изключително стар зеленчук, чиито листа са част от останките, открити в гробницата на фараона Тутанкамон, който почива през 1323 г.пр.н.е. В древна Гърция листата от целина са били използвани като гирлянди за мъртвите и венци или корони, давани на победителите в битки. Целината дори се споменава в Илиада на Омир и Одисеята; конете се казва, че се хранят с дива целина, която расте в Троя.

В миналото целината се е отглеждала като зеленчук предимно през зимата и началото на пролетните месеци. Хората са обичали да ядат целина, за да помогнат при „почистването“ на тялото и вярват, че целината действа като естествен детоксикационен тоник, който може да предотврати болести. Семената й също са се използвали за облекчаване на болката.

Как да купуваме и съхраняваме целина

Целината расте за дълъг период от време и отглеждането й отнема време и грижа, тъй като се нуждае от постоянна влага и не може да издържа на топлина. Тя расте най-добре в хладен и влажен климат и може да бъде намерена най-често през есента и зимните месеци.

Целината е един от най-химически обработваните зеленчуци, така че винаги търсете органична целина, за да се възползвате максимално от нея, без да се консумират токсини и химикали. Докладът за работната група по околната среда за 2014 г. показва, че целината обикновено се пръска с множество видове пестициди и е в списъка на плодовете и зеленчуците, които съдържат най-много остатъци от пестициди.

Когато избирате целина, уверете се, че стъблата изглеждат свежи и не са прекалено твърди. Ако стъблата са с листата си, гледайте листата да са свежи на вид и цвят.

Съхранявайте целината, опакована в хартиен плик в хладилника за около 5-7 дни. След това, целината има склонност да се втвърдява и съдържанието на хранителни вещества започва да намалява. Също така не се препоръчва замразяване на целината, тъй като тя лесно ще увехне, след като се размрази.

За да почистите и нарежете целината, изхвърлете основата, която обикновено е твърда и бяла. Можете да запазите листата и да ги използвате в рецепти за супи. Листата на целината са добър източник на витамини и минерали, точно като стъблата й, така че не ги изхвърляйте! Изплакнете дръжките на целината добре, за да отстраните замърсяванията от продължителното пръскане с пестициди и след това ги нарежете на парчета.

Рецепти с целина

В сравнение с варенето, печенето или бланширането на целината, приготвена на пара тя запазва повече антиоксиданти непокътнати. Съединенията от целина, включително флавоноидите и полифенолите, са деликатни хранителни вещества, които могат да се загубят, когато прекалим с топлинната обработка. Така че най-добре е да ядете целината сурова или леко сготвена, като например задушена за няколко минути.

Ето ги и нашите свежи предложения с целина!

10 Удивителни причини да хапвате целина

10 Удивителни причини да хапвате целина

10 Удивителни причини да хапвате целина

10 Удивителни причини да хапвате целина


Източник theheartysoul.com | Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :) 

10 Удивителни причини да хапвате целина

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Един коментар по “10 Удивителни причини да хапвате целина”
 1. Много хубава статия, много интересно и полезно съдържание, но превода има някои недостатъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *