Здравей Лято - Захранване

След като сме приключили десет дневната програма е много важно да продължим с хубавия начин на хранене, за да запазим създадените навици и постигнатите резултати. А защо не и да ги подобрим! ;)

Какви са вариантите за след програмата?

 • Може да повториш отново самата програма и така вместо десет да на правиш едно двайсе дневно разтоварване. Ако програмата ти е харесала и чувстваш, че можеш още, това е прекрасна опция!
 • Може да повториш дните на твърда храна – дни 1, 7, 8, 9 и 10. Може да ги повториш един път, можеш и два пъти. Отново в зависимост от това, което искаш да постигнеш и това как се чувстваш.
 • Може да направиш 14 дневната програма, която е описана по-долу.
 • Може просто да следващ следните принципи: опитай се поне седмица да продължиш с по-лек режим на хранене; не включвай в менюто си бяло брашно, бяла захар, тежки меса, нездравословни десерти; през тази седмица започни постепенно да включваш в менюто си риба (не пържена), яйца и пълнозърнести храни; ако включваш хляб, нека той да бъде с квас и да е в малко количество; винаги добавяй голяма салата; включвай поне едно зелено смути или сок през деня; пий поне 2 литра вода на ден.

Не забравяй, че подкрепа по твоя път към Здравето, може да намериш във Фейсбук Групата ;)


14 дневна програма

Това е 14 дневна програма, която може да следваш след като изпълниш Лятната Здравей Програма, а и всякакъв друг тип програма включваща течна храна или ограничени количества храна, не зависимо от дължината. Това захранване е 2 седмици и целта му е не само да се захраниш след Програмата, но и да си създадеш полезни навици на хранене, да видиш колко разнообразни и здравословни ястия може да ядеш и да разбереш, че нямаш нужда от полуфабрикати, тестени и захарни изделия :)

Ако искаш може да следваш целият план или просто да използваш първите 5-7 дни, за да се захраниш качествено и пълноценно. Също така може да адаптираш рецептите според твоят вкус, предпочитания и ситуация – ако не хапваш риба, я заменяй с веган опция по избор. Важно е да бъдеш гъвкав, това ще те улесни и ще ти помогне да разбереш, че това не е някаква диета, а лесен и здравословен начин на хранене.


Идеята е да осъзнаеш, че най-важният си ти, ти си този, който решава какво поставя в устата си и ти си този, който решава дали ще бъде здрав или не. Трябва да осъзнаеш, че в здравословното хранене, няма забранени неща, просто има неща, които ти не искаш да ядеш, защото искаш да се чувстваш невероятно, да имаш много енергия и желание за живот :). Не е нужно да гледаш нездравословните сладкиши, теста, шоколади, чипсове, газирани и напитки и тн. и да казваш – Аз не мога да ям това, по-лесно е ако ги видиш и кажеш – Аз НЕ ИСКАМ да ям това и знам защо :).

Важно е да осъзнаем, че щом един начин на хранене ни е довел до състояние, което не ни харесва, той пак ще ни доведе там. Трябва да помним, че връщайки се към стария си начин на хранене няма как да задържим постигнатите резултати и няма как да бъдем здрави. Не може да очакваме различни резултати от едно и също действие, нали?

И пак повтарям бъди гъвкав и балансиран. Никога не изпадай в крайности, защото това само ще ти попречи и затрудни. Например ако някой е направил нещо специално за теб, не му казвай – А това е вредно аз не ям такова, а просто го опитай, нищо няма да ти стане. Важното е да знаеш къде е границата ;)

Ето и главните принципите:

 • Старай се 60-80% от храната, която консумираш дневно да е жива храна с високо съдържание на вода – плодове, зеленчуци, сокове и смутита. Останалите %-ти нека бъдат за храни като риба, пилешко, пълнозърнест ориз, пълнозърнест хляб, ядки, семена и ако желаеш някакви млечни продукти – кисело мляко, козе сирене.
 • Яж храната си бавно и дъвчи.
 • Пий соковете и смутитата си бавно и дъвчи.
 • Пий поне 2 литра вода на ден.
 • Не яж ако не си наистина гладен.
 • Спортувай 1-2 пъти дневно, общо поне 45 минути.
 • Прави си такъв тип програма поне 2 пъти годишно.
 • Чувствай се благодарен и се радвай на всичко, което си постигнал.
 • Бъди гъвкав и никога не си слагай етикет – веган, вегетарианец и тн.
 • Гледай минимално телевизия.
 • Излез и играй ;)

От менюто долу избери денят и ще ти се покажат рецептите, които той съдържа ;)  (Съвсем скоро очаквай по-голямо разнообразие от рецепти)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *