Вкусен Хумус

Вкусен Хумус

Здравей!

Винаги съм подминавала хумуса и съм го смятала за нещо странно и безвкусно. Но мнението ми за него тотално се промени, когато опитах да си направя сама :) Разбрах, че е изключително вкусен и може да се овкуси по много различни начини.

СЪСТАВКИ:

250 гр нахут
4-5 сл лимонов сок
1 сл тахан
1 чл хималайска сол
200 мл вода 
3 сл зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Има няколко начина за приготвяне. Ако желаеш може да си направиш суров хумус или такъв със сварен нахут.

За тези, които не са свикнали със суровата кухня, предлагам да си направят първо хумус със сварен нахут ;)

Накисни нахута в подходящ съд, сложи повечко вода, защото нахута набъбва много. Остави така за 8-12 часа и след това измий и подсуши. След като го накиснеш имаш три опции, да го покълнеш и да си направиш хумус с покълнал нахут, да го използваш така и да си направиш суров хумус или да го свариш. Ако решиш да го покълнеш, го измий хубаво и го остави на стайна температура на непряка слънчева светлина. След 8 -12 часа го измий и подсуши и повтори този процес още 1-2 пъти. Ако решиш да използваш варен, свари нахута за 30 минути.

След като си си избрал вариант, постави съставките в кухненски робот, мощен блендер или пасирай – първо постави зехтина, после лимоновия сок, тахана, солта, нахута и водата. Пасирай до получаване на гладка смес. Ако се наложи добави още вода. Понякога сместа става гъста и ако уреда ти не е много мощен ще се затрудни, така че спокойно добавяй вода :)

Това е чист хумус, ако искаш да си направи нещо по интересно и различно може да го овкусиш като в кухненския робот добавиш:

ВАРИАНТИ:

  • добави 6-7 сушени домата
  • добави чесън и черен пипер
  •  добави 1/2 връзка магданоз, копър или кориандър
  • добави чесън
  • добави кимион
  • добави съставка по свой избор :)

Вкусен Хумус

Вкусен Хумус

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени