Визуализацията в услуга на човека

Напоследък все повече се говори за силата на визуализацията и приложението и в ежедневието ни. Темата не е много популярна, но набира скорост затова искам да й обърна специално внимание. За много хора това са чисти глупости, но тези, които се интересуват от нея, знаят, че визуализацията е силен способ за постигане на желаното.

Визуализацията в услуга на човекаВизуализацията е създаване на ментален образ на това, което искаш да получиш, да преживееш или да постигнеш.

С други думи това е формиране на конкретна представа, картина или усещане. За някои хора картините са ясни и конкретни, за други са просто бегъл образ.  Това е нормално, всеки един от нас възприема информацията по различен начин. Силата на образа зависи и от това колко често се връщаме към този образ. Нашият мозък борави добре с картини и независимо дали си даваме сметка или не, всички ние използваме тези картини, за да формираме бъдещето си. Ако се замислите за момент какво трябва да свършите утре, през съзнанието ви вероятно ще преминат и образи, свързани със задачите, които ви очакват. Има редица научни доказателства, подкрепящи твърдението, че от гледна точка на мозъчната активност почти няма разлика дали си представяме нещо или го изживяваме в действителност. Защо да не ползваме това в наша полза?

Без да задълбавам много в темата, ще спомена, че визуализацията се различава от мечтите по своята конкретика. Едно е просто да мечтаем за нещо, а съвсем друго да си представяме това нещо в детайли, при това всекидневно. Същевременно умението да визуализираш е умение като всяко друго. За да се развие, то изисква практика и постоянство. Ако в началото формирането и задържането на образ пред вътрешното око е трудно, с практиката то става все по-лесно и все по-ефективно.

Визуализацията намира все повече място в много аспекти от живота ни, от създаването на навици до справянето с трудните ситуации, които предстоят.

Например, затворете очи и си представете тялото, което искате да имате. Виждате ли го ясно – контури, усещане, лекота на движението, гъвкавост, мускулен релеф? Вероятно не, особено ако не сте използвали визуализации досега.  Но ако в рамките на един месец всеки ден отделяте по няколко минути, за да „видите“ този образ, в края на месеца ще се учудите колко реален изглежда той. Почти ще можете да пипнете тялото, което виждате в съзнанието си. Тогава подсъзнанието в усилието си да подпомогне съзнанието, ще започне да работи за постигането на този образ наистина. Важно е все пак да се спомене, че за да постигнем резултатите, които искаме, трябва да подкрепим визуализацията с реални действия, като включване на повече физическа активност и/или по-правилно хранене. Този процес е различен за различните хора, но при всички случаи визуализацията носи значителни ползи.

Един от основните проблеми, които хората срещат, когато се опитват да визуализират, е че те трудно дефинират какво искат. За нас е много по-лесно да кажем какво не искаме. Обърнете внимание обаче, че подсъзнанието не разбира „Не-то“ пред „искам“ като отрицание. То се стреми да си „свърши работата“ и да постигне целите, представени от съзнанието. Ако сега ви кажа „НЕ си представяйте розов слон“, кой образ ще видите – на розов слон или друго животно, например жираф? Много по-вероятно е да видите слона, който не трябваше да си представяте. Този прост пример показва, че въпреки „не-то“, визуализираме и усилваме образите, които не искаме, вместо тези, които искаме. Затова бъдете много конкретни в желанията си и внимавайте, те да не се изместят от негативни искания.

Визуализацията в услуга на човекаВажен аспект от процеса на визуализация е каква е силата на желанието нещо да се случи. Ако ми е все едно дали ще го постигна или не, резултатите едва ли ще са значителни. Ако обаче желанието ми е силно и неудържимо, резултатите могат да се изненадващо скоро. 

За да ускорите и подкрепите процесите на визуализация, използвайте всякакви неща, които ви напомнят за това, което искате. Да кажем, че искате да посетите точно определена дестинация. Вкъщи или на компютъра си отделете място за събиране на подходяща информация за него. Това може да се снимки или изрезки от списание на мечтаната дестинация, пощенски картички от мястото, което искате да посетите, снимки на храната, която сервират там, та ако щете и написани фрази от езика, на който говорят.  Опитайте се да засегнете възможно най-много различни аспекти от мечтаната дестинация. Можете да си отделите специална папка или тефтер, в който да събирате тази информация или да си направите визуална дъска. За визуална дъска може да послужи всяка плоска повърхност (най-удобно е с коркова дъска), на която да закачите снимките и материалите, които събирате. Сложете я на видно място вкъщи или в офиса, за да са ви пред очите постоянно. Отделяйте по няколко минути, няколко пъти дневно, за да се потопите в образите, които виждате. Ако нямате възможност или не желаете да съставите истинска визуална дъска, направете си виртуална такава. Създайте папка в Pinterest и там събирайте снимки. Преглеждайте ги от време на време и се опитвайте да си представите какво ще е усещането да сте на желаното място наистина. Така, независимо кой начин изберете, като затворите очи и се опитате да визуализирате мечтаната почивка, ще имате съвсем конкретни неща, за които да се хванете.

От собствен опит мога да споделя, че и двата начина работят, стига да го поискаш наистина и да си направиш труда да създадеш визуални дъски. 

И последно, да използваме силата на визуализацията, за да вместим малко спорт в ежедневието си с няколко прости стъпки. Първо се замислете кога ви е удобно да спортувате – сутрин или вечер, по време на работа или през уикендите. Запишете си тези дни и часове в календара. После, всяка вечер преди да заспите прекарайте целия филм през съзнанието си – например, как ставате, обличате се, отивате на спорт, какво точно тренирате и прочие. Така на сутринта вие сте психически подготвен за деня и спортуването става доста по-лесно. Ние не изпълняваме голяма част от нещата, които плануваме поради простата причина, че не обръщаме достатъчно време на създаването на самия план, а после се ядосваме, че не ни е останало време за него. Визуализирането на отделните стъпки от плана ни помага да видим нещата по-ясно и да ни подготви за реалното им изпълнение. Да се възползваме от това!

Визуализацията в услуга на човека

Повече за Гергана Радович

Гергана Радович е специалист по човешки фактор. Мисията й е да помогне на хората, които се чувстват преуморени, стресирани и недоволни от живота си, да намерят баланс, да подобрят физическото и психическото си състояние и отново да се почувстват щастливи. Повече от десет години се занимава с преподаване и опознаване на човешката природа в когнитивен и физически аспект като непрекъснато търси нови начини за подпомагане на хората по пътя им към по-добро физическо и психическо състояние. Гергана притежава магистърска степен по Когнитивна наука и редица други сертификации, сред които са специалист по човешки фактор към Европейската асоциация за авиационна психология (EAAP), фасилитатор по Сай Кей (Psych K) и Мастер Ти-Тап треньор. Обича да открива (и снима) нови места, хора и вкусна храна.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *