Как ябълковият оцет може да промени живота ви

Как ябълковият оцет може да промени живота ви

Счита се, че оцетът е бил открит около 5 000 години преди Христа, когато най-случайно гроздов сок се превръща във вино, а виното в оцет. Първоначално оцетът бива използван като консервант за храни, а след това и за медицински цели.

Хипократ е използвал оцетът за лекуване на рани, докато през 1700г. лекари го прилагат за лечение на всичко, от отравяне с бръшлян и стомашни болки до диабет.

Оцет означава „кисело вино“ на френски и може да се направи от почти всеки въглехидрат, който може да ферментира, включително грозде, фурми, кокос, картофи, свекло и, разбира се, ябълки.

По традиция, правенето на оцет е един дълъг и бавен процес на ферментация, правейки го богат на биоактивни компоненти, като оцетна киселина, галова киселина, катехин, епикатехин, кафеена киселина и други, което го прави мощен антиоксидант с антимикробно и много други свойства.

Както съобщава Медскейп Дженерал Медицин:

„Бавните методи се използват главно в производството на традиционния винен оцет, така бактерията на оцетната киселина расте на повърхността на течността и ферментацията протича в продължение на седмици или месеци.

Колкото по-дълго трае ферментацията, толкова повече се натрупва нетоксична слуз, съставена от дрожди и оцетни кисели бактерии, известни като майката на оцета.“ 

Как ябълковият оцет може да промени живота ви„Майката“ на оцета е паякоподобна субстанция, базирана на аминокиселина, която се намира в нефилтрирания, непреработен оцет от най-добро качество. Повечето производители пастьоризират и филтрират оцета си, за да избегнат образуването на майката, но най-добрият оцет за консумиране е този с тъмен цвят.

Оцетът е не само приложим в кухнята, но и за здравни, почистващи, градински, хигиенни и много други цели. В действителност една бутилка оцет е едно от най-икономичните и всестранни лекарства. Препоръчвам ви винаги да държите бутилка оцет в дома си…

Здравословни ползи от ябълковия оцет

Няма официални данни относно ползите от консумирането на оцета. Някои хора взимат по една-две супени лъжици оцет с вода преди хранене и докладват ползи от това.

Диабет

Как ябълковият оцет може да промени живота виСчита се, че оцетът има анти-гликемичен ефект и действа благоприятно върху нивата на кръвната захар. Смята се, че оцетната киселина може да понижи кръвната захар чрез предотвратяване на пълното разлагане на сложни въглехидрати, което се постига чрез ускоряване на изчистването на стомаха или увеличаване на усвояването на глюкозата от телесните тъкани.

Има теория, която гласи, че оцетът деактивира някои от храносмилателните ензими, които разграждат въглехидратите в захар, като по този начин забавят превръщането на сложни въглехидрати в захар, постъпваща към кръвта.

Това дава на тялото повече време да изтегли захарта от кръвта, предотвратявайки повишаването на нивата й там. Доста проучвания подкрепят прилагането на оцет при лечение на диабет.

Проучване установява, че лечението с оцет подобрява инсулиновата чувствителност с 19% при хора с Диабет 2 и с 34% на тези с Диабет 4.

Друго проучване установява, че приема на две супени лъжици ябълков оцет преди лягане намалява нивата на кръвната захар при хора с Диабет тип 2 с до 6% до настъпването на сутринта.


Как ябълковият оцет може да промени живота ви


Здраво сърце

Как ябълковият оцет може да промени живота виОцетът спомага здравето на сърцето по няколко начина. Както е обяснено в Джърнал оф фууд сайънс:

„Полифенолите като хлорогеновата киселина, която се съдържа във високи нива в ябълковия оцет, би могла да предотврати окислението на липопротеин с ниска плътност и да подобри здравето, и да избегне сърдечно-съдови заболявания.“

Изследване показва, че оцетът може да намали холестерола при лабораторни мишки, докато друго проучване върху мишки открива, че кръвното налягане може да бъде понижено посредством оцетната киселина.

Установено е, че оцетът намаля нивата на триглицеридите и лошия холестерол при изследвания с животни.

Отслабване

Как ябълковият оцет може да промени живота виОцетът може да спомогне за отслабване, тъй като увеличава чувството за ситост и по този начин намалява количеството на консумираната храна.

Например, след като доброволци консумират малко количество оцет заедно с високо въглехидратна храна, през остатъка на деня  те приемат по-малко храна от обикновено. Намаляват дневния прием калории с около 200 до 275 калории, което дава месечна загуба от около половин килограм.

Друго изследване открива, че приемането на оцет заедно с хляб не само намалява глюкозата и реакцията на нивата на инсулина, но и повишава чувството на ситост. Нивото на ситостта е в пряка връзка с нивата на оцетната киселина.

Синузит

Ябълковият оцет спомага за намаляването на телесна слуз и изчистване на синусите. Той също има антибактериални свойства, което го прави полезен при инфекции.

Възпалено гърло

Антибактериалните свойства на ябълковия оцет могат да бъдат полезни при болки в гърлото. Гаргара със смес от около една трета чаша ябълков оцет, по желание смесен с топла вода.

Храносмилане и киселини

Киселините обикновено са резултат от недостатъчно киселина в стомаха. Можете лесно да подобрите съдържанието на стомашните киселини, като приемате една супена лъжица суров нефилтриран ябълков оцет в една голяма чаша вода дневно. Пектинът в ябълковия оцет може също да помогне за успокояване на чревните спазми.

Кожни раздразнения

Ябълковият оцет действа при различни кожни раздразнения, от ухапвания от буболечки  до слънчево изгаряне.  Може да се приложи директно върху раздразнената кожа или да се накиснете във вана, в която е добавена около една чаша оцет.

Брадавици

Локалното приложение на ябълковия оцет може да помогне за премахване на брадавици, поради високите нива на оцетна киселина. Може да опитате като напоите памучен тампон с оцет и покриете с него брадавицата за една нощ.

Енергизатор

Ябълковият оцет съдържа калий и ензими, които прогонват умората. Плюс това, неговите аминокиселини помагат за натрупването на млечна киселина в тялото, като предотвратяват появяването на умора.

Домашни ползи от ябълковия оцет

Като цяло, можете да използвате дестилиран бял оцет за битови нужди и да консумирате оцета, направен от ферментирали плодове като например ябълки.

Еко почистване

Как ябълковият оцет може да промени живота виОцетът е един от най-добрите естествени почистващи препарати, и това до голяма степен се дължи на неговите антимикробни свойства. Когато се добави към храната, органичните киселини в оцета (особено оцетната киселина) преминават през клетъчните мембрани, за да убиват бактериите. Храните, ферментирали с оцет имат естествен арсенал от антимикробни органични киселини, включващи оцетна, млечна, аскорбинова, лимонена, ябълкова, пропионова, янтарна, и винена киселини.

Плевели

Как ябълковият оцет може да промени живота виОцетът е много ефективно средство за борба с плевелите в градината ви. Хауърд Гарет, известен още като Доктор Пръст, сподели рецептата си за хербицид на основата на оцет (този спрей ще унищожи всяко растение, до което се докосне, така че го използвайте само за тези, които искате да премахнете):

Рецепта за хербициди

  • 4 литра 10% оцет
  • 30мл масло от портокал
  • 1 лъжица меласа
  • 1 чаена лъжичка течен сапун
  • не добавяйте вода

Неутрализатор на миризми

Неутрализирайте неприятни миризми във вашия дом като налеете ябълков оцет в купа


Как ябълковият оцет може да промени живота ви


Измиване на плодове и зеленчуци

Как ябълковият оцет може да промени живота виОцетът е един от най-добрите естествени средства за премахване на някои пестициди и бактерии от вашите пресни продукти. Направете разтвор от оцет и вода в съотношение 1 към 9 в съд, и накиснете за кратко продуктите. Просто поставете вашите зеленчуци или плодове в разтвора, разбъркайте ги, и обилно изплакване (не използвайте този метод върху крехки плодове като ягоди, тъй като те биха могли да бъдат повредени в процеса или да погълнат твърде много оцет чрез своята пореста структура).

Хигиена и красота

Ако желаете бихте могли да държите ябълков оцет в шкафа на банята…

Изплакване на коса

Как ябълковият оцет може да промени живота виЯбълковият оцет помага за премахване на натрупаните продукти по косата и балансира нивото на рН на скалпа. Опитайте веднъж в седмицата да изплаквате косата с една трета чаша оцет, смесен с четири чаши вода. За пърхот, опитайте да напръскате скалпа си със смес от равни части оцет и вода, увийте кърпа около главата си, и оставете да престои в продължение на един час. След това изплакнете и повторете до два пъти седмично.

Тоник за лице

Разреден ябълков оцет нанесен с памучен тампон върху кожата на лицето е идеален тоник за почистване на лице. Може дори да помогне за избледняване на тъмни петна и пигментации по кожата.

Дезодорант

Ябълковият оцет помага в отстраняването на миризми и бактерии, нанесете малко под мишниците си за естествен дезодорант.

За здравето на устната кухина

Гаргара с разреден ябълков оцет може да помогне срещу лош дъх и да избели зъбите. Имайте предвид, обаче, че ябълковият оцет е силна киселина. Основната му съставка е оцетна киселина, която е доста силна, така че винаги трябва да го разреждате с вода преди консумация. Чистият ябълков оцет може да повреди зъбния емайл или тъканите в устата и гърлото.

Миризма при ходилата

Забърсването на ходилата с ябълков оцет може да помогне за премахване на бактериите, които причиняват неприятната миризма.

Как да използваме ябълковия оцет в готвенето

Как ябълковият оцет може да промени живота виИма много креативни начини да използвате ябълков оцет в готвенето. Опитайте да го добавяте в домашни маринати и сосове, супи, или дори шейкове. Можете да го добавите към тестени изделия (той ще спомогне за допълнително набухване) и, разбира се, използвайте го в салати (опитайте да го смесите със зехтин, чесън и горчица, например). Оцетът отива на риба, както и като марината за месо, давайки му цинк. Вкусен е и поръсен върху варени зеленчуци или в салата от краставици. Можете също така да мариновате зеленчуци с помощта на оцет.

Оцетът е също така жизненоважно допълнение към домашно приготвения костен бульон. Когато приготвяте костен бульон, оцетът спомага на всички ценни минерали от костите да се запазят в бульона.

Избирайте оцета внимателно, избягвайте дестилиран

Дестилираният бял оцет е идеален за почистване и изпиране, но за консумация избягвайте напълно бистрия оцет, който масово се продава по магазините. Вместо това, изберете органичен, нефилтриран, непреработен оцет, който е мътен. Както споменахме, паякоподобната субстанция, наречена „майка“ е показателна за висококачествения оцет. И накрая, ако обмисляте да използвате ябълков оцет като лекарство, дългосрочната и прекомерна употреба може евентуално да доведе до ниски нива на калий и може да се отрази неблагоприятно на вашата костна плътност – умереността е важна.

В допълнение, ябълковият оцет теоретично може да си взаимодейства с диуретици, лаксативи, и лекарства за диабет и сърдечно-съдови заболявания. Ако сте под грижите на лекар и искате да опитате един курс на ябълков оцет, консултирайте се с вашия лекар, за да се уверите, че няма да навреди на действието от лекарствата, които приемате.

Допълнителен бонус от ползи за напреднали

Можете да пробвате да консумирате ферментирали зеленчуци. Също като оцета, те са слаба киселина, но вместо оцетна киселина съдържат млечна киселина.  Освен, че са много полезни, ферментиралите зеленчуци ви предлагат две основни предимства – ще спомогнат за подобряване на чревната микрофлора, и ще ви снабдят с витамин К2 , който е също толкова важен, колкото витамин Д.

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :)

Как ябълковият оцет може да промени живота ви

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Марти и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
3 коментара по “Как ябълковият оцет може да промени живота ви”
  1. Goliamo blagodaria na hora kato vas koito ste zagrijeni ne samo za svoeto zdrave a i za zdraveto na ob6testvoto !!!!! Goliamo BLAGODARIA !!

  2. Много ви благодаря за полезните ползи от ябълковият оцет! Благодаря ,Марти и Бени! Все така Усмихнати!

  3. Здравейте какво е приложението на ябълковия оцет при хора с артрит.Благодаря Ви предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *