Това, което виждате в тоалетната може да ви даде ценна информация за вашето здраве

Статия от д-р Меркола преведена за теб от Грета Маринова! Благодаря! :) 

Когато стане дума за тоалетните навици, темата не е особен фаворит – поне за тези на възраст над четири. Споменете акане и лесно можете да разчистите стаята – или най-малкото да предизвикате някои необичайни гримаси, нервен смях и остроумия от типа „твърде много информация“.

Но вашите телесни отделяния са важна здравна тема, която заслужава сериозно внимание, независимо от фактора „погнуса“. Всъщност, ако пренебрегнете това, което става в тоалетната, може да изхвърляте здравето си в канала!

Знаете ли, че средностатистическият човек генерира около пет тона фекалии в живота си? Оказва се, че има много какво да се научи от тази планина от акане.

Формата, размерът, цветът и други фекални характеристики могат да ви кажат много за цялостното ви здраве, как функционира стомашно-чревния ви тракт и дори понякога е симптом за сериозни болести, които биха могли да възникнат – като инфекции, проблеми с храносмилането, дори рак. Акането може да бъде в почти всички цветове на дъгата … и моля, простете ми, че използвам думите „акане“ и „дъга“ в едно изречение.

Въпреки че със сигурност голямо количество от цветовете, текстурите и формите на изпражненията  се считат за „нормални“, определено има неща, които ако се наблюдават или изпитат, дават основание за незабавна медицинска намеса. С оглед на това статията, която следва, покрива темата кое е нормално и кое – не в тоалетната.

Какво са нормални фекалии?

Вашите фекалии са около 75% вода. Останалото е зловонна комбинация от фибри, живи и мъртви бактерии, различни клетки и слуз. Характеристиките на фекалиите ви могат да ви покажат колко щастлив и здрав е храносмилателният тракт – на цвят, мирис, форма, размер, дори звукът, когато цопнат във водата, и дали са „потъващи“ или „плаващи“ могат да са ценна информация.

„Ако акате и бързо се изнизвате от банята, без да гледате в тоалетната, може да искате да се позабавите и да погледнете надолу.“

The Bristol Stool Chart е удобен инструмент, който може да ви помогне. В идеалния случай изпражненията трябва да се доближават до видове 3, 4 и 5, от „като наденица или змия, гладки и меки“ до „меки петна, които преминават лесно”. Тип 4 е Свещеният Граал.

Bristol Stool Chart

Вид 1 Това, което виждате в тоалетната може да ви даде ценна информация за вашето здраве Отделни твърди буци, като ядки (преминаващи трудно)
Вид 2 Това, което виждате в тоалетната може да ви даде ценна информация за вашето здраве С форма на наденица, но неравни
Вид 3 Това, което виждате в тоалетната може да ви даде ценна информация за вашето здраве Като наденица, но с дупки по повърхността
Вид 4 Това, което виждате в тоалетната може да ви даде ценна информация за вашето здраве Като наденица, гладки и меки
Вид 5 Това, което виждате в тоалетната може да ви даде ценна информация за вашето здраве На меки частици, с ясни ръбове (преминават лесно)
Вид 6 Това, което виждате в тоалетната може да ви даде ценна информация за вашето здраве Пувкави парчета с неясни ръбове, като каша
Вид 7 Това, което виждате в тоалетната може да ви даде ценна информация за вашето здраве Воднисти, без солидни парчета. Изцяло течни

Фибрите имат склонност да правят фекалиите по-стабилни и действат като лепило, за да запазят изпражненията залепени едно за друго, а не на парчета. Ако изпражненията ви са по-меки, близо до диария („рядко щастие“, както някои го наричат), това може да показва непоносимост към лактоза, изкуствени подсладители (сорбитол и Спленда) или реакция към фруктоза или глутен.

Гледай, слушай и помириши преди да пуснеш водата

Кое е нормално и кое не, когато се вгледате в тоалетната? Таблицата по-долу ще ви помогне да отграничите какво да търсите, така че да не се тревожите излишно. Разбира се, има някои признаци, които СА причина за безпокойство, те също са изброени. Ако имате промяна в изпражненията, придружена от болки в корема, моля, уведомете своя лекар.

 Здрави изпражнения Нездрави изпражнения
Средно до светло кафяви Изпражнения, които преминават трудно, болезнено или с насилване
Гладки и меки, в една дълга форма, а не на парчета Твърди бучки и парчета, кашкави и воднисти, дори пастообразни и трудни за измиване
Около 2.5 – 5 см в диаметър и до 45 см дължина Тесни, подобни на молив или панделка изпражнения: може да показват запушване на червата или тумор – или в най-лошия случай рак на дебелото черво; тесни изпражнения, които се срещат рядко, не са основание за притеснение, но ако това продължи, определено трябва да потърсите лекаря си.
S-образна форма, която произхожда от формата на червата Черни, смолисти или ярко червени изпражнения могат да индикират кървене в стомашно-чревния тракт; черните изпражнения могат да са в следствие и на някои медикаменти, хранителни добавки или съдържащи черно женско биле; ако имате черни, смолисти изпражнения, най-добре е те да бъдат изследвани от медицинско лице.
Тихо и спокойно потапяне във водата … трябва да паднат в тоалетната с най-малкото “свистене“ –  а не силен, мокър плясък на гюле, което да ви накара да имате нужда от душ Бели, бледи или сиви изпражнения могат да сочат жлъчна недостатъчност, което може да е сериозен проблем (хепатит, цироза, панкреатични заболявания или евентуално запушване на жлъчните пътища), така обадете се на лекаря си; антиацидите може също да произведат бяли изпражнения.
Нормална миризма, не отблъскваща (не че ще миришат добре) Жълти изпражнения могат да сочат Жиардиаза, проблем с жлъчния мехур или болест, известна като Синдром на Гилбърт – ако видите такива, обадете се на вашия лекар.
Еднообразна текстура Наличие на несмлени храни (по-тревожно, ако е придружено от диария, загуба на тегло или други промени в чревното състояние).
Потъват бавно Плаващи или падащи с плясък
  Нарастнала слуз в изпражненията: Това може да бъде свързано с възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон или улцерозен колит, дори рак на дебелото черво, особено ако е  придружена от кръв или коремна болка.

Изпражненията ви имат ли наистина неприятна миризма?

Ако изпражненията ви имат изключително лоша миризма, тя не трябва да се пренебрегва. Става дума за миризма отвъд обичайното. Миризливите изпражнения може да се свържат с редица здравословни проблеми, например:

 • Малабсорбия
 • Целиакия
 • Болест на Крон
 • Хроничен панкреатит
 • Муковисцидоза.

Муковисцидозата (МВ) е заболяване, причинено от дефектен ген, който кара тялото ви да произвежда прекалено гъста, лепкава слуз, която се натрупва и предизвиква животозастрашаващи белодробни инфекции и сериозни проблеми с храносмилането. Повечето случаи на МВ са диагностицирани преди навършване на 2-годишна възраст, така че това по-скоро се отнася за бебета и малки деца.

Говорейки на доста миришещи неща, какво да кажем за газовете? Да имаш газове (метеоризъм, надутост) е нормално. Не само че е нормално, това е добър знак, че трилиони работни чревни бактерии си вършат работата добре. Хората имат газове средно 14 пъти на ден – около един до четири пинти (1 пинта=474 милилитра)! Деветдесет и девет процента от газовете са без мирис, така че може дори да не знаете, че ги имате. Помислете за това – ако нямаше изход, всички ние бихме се взривили като балони!

Колко често трябва да си раздвижваме червата?

Нормалните чревни навици варират. Когато говорим за регулярност, това за което наистина става дума е това, което е нормално за вас. От три изхождания на ден до три пъти седмично се считат за нормални граници.

По-важна от честотата обаче е лекотата. Ако трябва да се напъвате или насилвате, нещо не е наред – изхождането трябва да не отнема повече усилия от уринирането или отделянето на газове. Трябва обаче да внимавате за внезапна промяна в дефекацията. Много фактори могат да повлияят на редовността като диета, пътуване, лекарства, хормонални колебания, сън, спорт, заболяване, операция, раждане, стрес и цял набор от други неща.


Това, което виждате в тоалетната може да ви даде ценна информация за вашето здраве

Запек и диария

На средностатистическото тяло му отнема между 18 и 72 часа, за да превърне храната в ако и да го изхвърли. Когато това време е значително съкратено, резултатът е диария, защото червата ви не разполагат с време, за да абсорбират цялото количество вода. Обратно, когато времето се удължава, може да се завършите със запек, защото прекалено много вода се е абсорбирала, водейки до твърди, сухи изпражнения.

Запекът се определя като изхвърляне на твърди, сухи изпражнения, за които трябва да се напрягаме, за да размърдаме, и обикновено е придружен от по-рядка дефекация. Нито напъването е нормално, нито изпитването на чувство за непълно премахване, подуване на корема, спазми или мудност след ходене до тоалетната. Ако сте над 65-годишна възраст, рискът от запек нараства значително.

Хроничният, нелекуван запек може да доведе до фекално задръстване, което може да бъде сериозно медицинско състояние. Слабителните трябва да се избягват на всяка цена и да се използват само в краен случай. Ако трябва със сигурност да използвате слабително, уверете се, че ще е за много кратък период от време.

Често срещани причини за ПОВИШЕНА чревна активност/Диария
Начин на живот Заболявания и състояния
Ядене на повече плодове и зеленчуци (повече фибри) Базедовата болест (хиперфункция на щитовидната жлеза)
Повече физическа активност и упражнения Болест на Крон
Пиене на повече вода Улцерозен колит
Емоционален стрес Целиакия
Хранителни алергии Синдром на раздразнените черва (IBS)
  Странични ефекти на медикаменти
  Стомашно-чревна инфекция
Често срещани причини за ПОНИЖЕНА чревна активност/Запек
Промяна в диетата, по-малко фибир, по-малко плодове и зеленчуци Бременност, раждане или хормонален дисбаланс
Емоционален стрес Проблеми с мускулите или нервите в червата, ректума или ануса
Пренебрегване на нуждата за ходене до тоалетната, пътувания и срещи, които ни карат да трябва да „задържим“ Синдром на раздразнените черва (IBS)
Недостатъчна физическа активност Диабет
Неодстатъчна хидратация Хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза)
Добавки с калций или желязо Локална болка или дискомфорт около ануса, например от фисури или хемороиди
Лекарства като обезболяващи (например кодеин), диуретици, антиациди, антидепресанти и прекомерна или неправилна употреба на слабителни По-рядко: дивертикулит, чревна обструкция, колоректален рак, множествена склероза, болест на Паркинсон и увреждане на гръбначния мозък
Хранителни алергии  

Как да отбележите хоумрън при ходенето до тоалетна

Повечето стомашно-чревни проблеми могат да бъдат предотвратени или решени чрез прости промени в диетата и начина на живот. Ако не сте постигнали съвършенство на акото или ако не се чувствате добре, вижте следните фактори и помислете за въвеждане на някои промени. Тези стратегии ще ви помогнат да се спасите от запек или диария и ще предотвратят появата на рецидиви.

 • Отстранете всички източници на глутен от менюто си (най-често срещаните източници са пшеница, ечемик, ръж, лимец и подобни зърнени храни)
 • Яжте според диета, която включва пълнозърнести храни, богати на пресни, органични зеленчуци и плодове, които предоставят на организма добри хранителни вещества и фибри; повечето фибри трябва да идват от зеленчуци, а не от зърнени храни
 • Избягвайте изкуствените подсладители, прекомерната употреба на захар (особено фруктоза), химически добавки, MSG (мононатриев глутамат), прекомерни количества кофеин и преработени храни, защото всички те са пагубни за стомашно-чревната (и имунната) функция
 • Подобрете състоянито на чревната флора чрез добавяне на естествени ферментирали храни в диетата си, като кисело зеле, кисели краставички, комбуча и кефир (ако понасяте добре млечни продукти); добавете пробиотични добавки, ако мислите, че не получавате достатъчно полезни бактерии от менюто си
 • Опитайте се да увеличите приема на фибри; добри възможности за това са хуск и прясно смляно органично ленено семе (стремете се към 35 грама фибри на ден)
 • Уверете се, че сте добре хидратирани с прясна, чиста вода
 • Правете упражнения ежедневно
 • Избягвайте фармацевтични лекарства, като например болкоуспокояващи като кодеин или хидрокодон, които ще забавят чревната ви функция; антидепресантите и антибиотиците могат да причинят различни стомашно-чревни смущения
 • Решавайте емоционалните проблеми със системи като EFT (Emotional Freedom Technique)
 • Помислете за позиция, която наподобява повече клякане вместо седене, когато ходите по голяма нужда, за да се движат червата; клякането изправя ректума, отпуска пуборекталния мускул и насърчава пълното изпразване на червата без напъване, като е научно доказано, че облекчава запек и хемороиди.

Това, което виждате в тоалетната може да ви даде ценна информация за вашето здраве

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
4 коментара по “Това, което виждате в тоалетната може да ви даде ценна информация за вашето здраве”
 1. От известно време при изхождане забелязвам около 2 см.плуваща слузеста маса. На какво може да се дължи това? Имам напълно редовен стомах, с редки изключения, особено при пътуване и смяна на обстановката.
  Предварително благодаря!

 2. Здравейте,притеснява ме ходенето по голяма нужда,в смисъл нямам запек ,напротив акото е рядко с някакви топчета,но винаги ми се налага да се напъвам първоначално,моля споделете има ли сериозен проблем

 3. Интересува ме в изпръжненията може ли да има несмляни парчета от диня или са съсиреци кръв?

 4. От известно време сутрин се събуждам с тъпа болка ниско долу в корема.При изхождане винаги става с напъване Не съм така запечена.Преди доста години имах проблем с хемороиди,дори и вътрешни имам.Може ли и те да са проблем?Не съм забелязала особена промяна в изпражненията.А имам и колит..Ходих при няколко специалисти -гинеколог,уролог ,ехограф,при гастро-той ми изписа лекарства ,но нищо-няма промяна в моето състояние.Трябва да отида и за изследване на дебелото черво ,но се страхувам от най-лошото.Често пъти ми куркат червата и то от ляво.Какво да правя?Посъветвайте ме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *