Съвременният Свят и Човешкият Микробиом

Вашата чревна микрофлора, т.нар. микробиом, е съществена част от имунната ви система и през последните няколко години изследванията показват, че микроби от различен вид – бактерии, гъбички, и дори вируси – играят важна роля за функционирането на вашето тяло.

Например, установено е, че полезните бактерии също познати като пробиотици:

  • Противодействат на възпаления и контролират растежа на бактерии, причиняващи болести
  • Произвеждат витамини, аминокиселини (които са предшественици на белтъци/протеини), абсорбират минерали и елиминират токсини
  • Контролират астма и намаляват риска от алергии
  • Полезни са за вашето настроение и психично здраве
  • Влияят на теглото ви, за добро или лошо

Съставът на микробиома варира от човек до човек и се базира на фактори като диета, здравна история, прием на антибиотици, географско положение и дори наследственост, и е също така повлиян от диетата, влиянието на химически агенти, хигиена и други фактори на околната среда.

Всъщност, станало е твърде ясно, че разрушаването на вашата чревна флора с антибиотици и фармацевтични лекарства, разяждащи химикали в околната среда и токсични храни са основият фактор за повишения процент на болести.

Поради всички тези и повече други причини аз препоръчвам диета богата на пълнозърнести органични, непреработени храни, заедно с традиционно култивирани и ферментирани храни, както и доста фибри.

Висококачествените добавки може да са също добър помощник при възстановяването на здравословния баланс на вашата чревна флора – особено, ако приемате антибиотици, и/или се храните с преработени храни, тъй като и двата фактора сериозно допринасят за разрушаване на колониите от полезни микроби в червата.


Модерният начин на живот намалява полезните микроби

Едно проучване 1,2 сравняващо микробиома на Яномами – туземско  племе, живеещо в отдалечените части на Амазонската джунгла – с тези на Американците, както и на група туземци от Венецуелската част на Амазон, наречени Гуахибо и хората в Малауи в южната част на Африка, открива, че модерният начин на живот е променил човешкият микробиом по драматичен начин.

Всичките удобства на съвременния начин на живот имат значително влияние върху вашия стомах, което от своя страна може да има и още по-големи последствия върху здравето. Например, едно скорошно проучване 3,4 показва, че честата употреба на антибиотици може да увеличи риска ви за диабет тип 2, променяйки състава на вашите чревни бактерии.

След анализиране на здравната информация на един милион Британци,  силна зависимост е открита между дозата при употребата на определени антибиотици, като пеницилини, цефалоспорини, хинолони, и/или макролиди, и случаите на диабет. Връзката продължавала да съществува дори когато други допринасящи фактори били взети под внимание.

  • Два до пет курса на пеницилин увеличава риска от диабет с осем процента
  • Повече от пет курса на пеницилин увеличава риска с 23 процента
  • Два до пет курса на хинолони увеличава риска от диабет с 15 процента
  • Повече от пет курса на хинолони увеличава риска с 37 процента

Интересно е, че дори и племето Яномами, които са ловци и никога не са имали контакт с външни хора преди изследователите да пристигнат и никога не са ползвали антибиотици, се оказало че също имат в себе си микроби, които са с устойчиви на антибиотиците гени.

Според вестник „The Star5

„Това придава убедително доказателство, че бактериите си имат способността да устояват на антибиотици, дори преди да бъдат атакувани от фармацевтични лекарства – едно откритие, което подчертава неотложността на антибиотичната криза, където патогенните бактерии развиват стратегии за побеждаването на дори най-силните лекарства на пазара“.  


Американците са загубили огромно разнообразие от защитаващи здравето стомашно-чревни микроби

Като цяло, хората от племето Яномами имали около 50 процента по-голямо микробно разнообразие от американците и 30-40 процента по-голямо разнообразие от племената Гуахибо и Малау, втората група от които са възприели някои западняшки елементи на начин на живот, като например живот в затворено пространство (т.е. сгради) и употребата на антибиотици.

Според един от авторите: 6

„С промяната на различните култури по света към „по-западен“ начин на живот, те губят някои видове бактерии от микробиома си… В същото време, те започват да имат повече случаи на хронични болести свързани с имунната система, като например алергии, болестта на Крон, автоимунни болести и множествена склероза.

Така че, големият въпрос е: Тези два факта свързани ли са? Не е ясно дали по-голямото разнообразие на микробиома е по-здравословно. Но е възможно да сме загубили видове с важни функции“.


Прекалената хигиена може да е по-вредна за вашия микробиом отколкото сме мислели преди  

Докато антибиотиците са наистина силни неприятели когато става въпрос за поддържане на здравословно разнообразие на микроби в червата ви, други фактори също играят значителна роля.

Пестицидите, преработената храна, раждането с цезарово сечение, както и прекомерното разчитане на противо-микробни продукти също са допринесли до драматичния спад на микробната гама в червата на хората.

Всъщност, друго скорошно проучване 7 говори за това, че прекалената хигиена може да е по-голям фактор дори и от антибиотиците когато става въпрос за разрушаване на разнообразието от микроби.

Този път изследователите наблюдавали микробиома на две местни населения в Папуа Нова Гвинея, които за разлика от племето Яномами, редовно употребяват антибиотици и все пак, все още имат значително разнообразие на микроби в червата си. Тези две групи имали около 47 различни вида, които американците нямат.

Събраните данни от това проучване предполагат, че липсата на хигиена може да е причина за разнообразието от микроби при хората от Папуа Нова Гвинея.

NPR (Национално Обществено Радио) докладва: 8

„Прекалената хигиена в западното общество е възможно да ограничава разновидностите от микроби, които се намират в стомаха и червата ни… Бактериите се разпространяват по-лесно от човек на човек в Папуа Нова Гвинея тъй като общностите нямат санитарен възел и чиста питейна вода. Чистата питейна вода е едно от най-важните постижения на западната култура, казва Уолтър. Тя предотвратява разпространяването на инфекции, но тя също ограничава лесната обмяна на нашия микробиом“.


Значението на фибри за здравословен микробиом

Един от най-бързите и лесни начини да подобрите здравето на червата си е чрез вашата диета. Полезните микроби предпочитат да се хранят с храни, които са известни като полезни за здравето и обратно. Захарта например, е предпочитан източник на храна за гъбички, които водят до гъбични инфекции или синузит, докато здравословните богати на пробиотици храни като ферментирали зеленчуци, увеличават колониите на полезните за здравето бактерии като по този начин не позволяват на нездравословните, потенциално патогенни колонии да се разрастват. Фибрите са също важни за здравословният микробиом. Някои от микробите в стомаха ви специализират във ферментирането на разтворими фибри намиращи се в бобовите растения, плодовете и зеленчуците, а вторичните продукти от тази ферментираща дейност помагат за подхранването на клетките по стените на вашето дебело черво. Някои от тези вторични продукти от ферментирането също помагат за калибрирането на имунната ви система, като предпазват от възпалителни разстройства от рода на астма и болестта на Крон. 9,10

Според сведенията на Scientific American11 скорошно изследване показва, че приема на повече фибри може да промени микробния ви профил към такъв, който има връзка с отслабването. Фибрите от доста дълго време са считани като фактор, който допринася за отслабване и тяхното въздействие върху бактериите в червата ви изглежда, че е един от ключовите механизми, които са отговорни за това им действие.

Друго проучване е показало, че микробите които нямат достъп до фибри могат да започнат да се хранят със слузта, намираща се по стените на вашия стомах и по този начин да причинят възпаления, които могат да доведат до или да изострят няколко различни болести, включително улцерозен (язвен) колит.12 Проучването също показало, че за да се избегне това, трябва да се храните с фибри всеки един ден.

Проучване публикувано преди две години също показало, че познатите бактериални метаболити (късо-верижни мастни киселини – SCFAs) избирателно  увеличават регулаторни Т-клетки, наречени Трегс, които са съществени за регулирането на чревните възпаления.13  Според едно от тези проучвания:14 

“Трегс клетките подтискат отговора на други имунни клетки, включително и тези, които допринасят за възпаления. Този резултат разкрива нова връзка между бактериалните продукти и един важен противовъзпалителен механизъм в стомаха“. Друго проучване15,16 свързва Трегс, които се хранят с диетични фибри, с предотвратяването и обратното развитие на метаболитния синдром, частично чрез стимулиране на оксидативния метаболизъм в черния дроб и мастната тъкан. Така че, както виждате, изглежда че фибрите хранят микроби, които от своя страна имат разнообразни полезни въздействия.


Още веднъж, пробиотиците доказани като полезни при симптоми на депресия

Полезните микроби също играят важна роля при вашето умствено здраве – някои учени дори твърдят, че е възможно пробиотиците да играят същата роля както и антидепресантите. Съвсем наскоро, психолозите Лора Стийнбъргън и Лоренза Колзато от Института по мозък и когниция в Лейден, Холандия публикували статия17 показваща, че хора които са вземали множество пробиотици от един и същ или подобни видове за период от поне четири седмици и са докладвали намаляване на натрапчивите мисли относно нещо неприятно, което се е случило или може да се случи.


Както е обяснено от Д-р Стийнбъргън:

„Натрапчивите мисли са един от най-предсказващите маркери на депресия. Упорити мисли на преживяване често предхождат или предсказват епизоди на депресия“.


Според Д-р Колзато:

„Макар и първоначални, тези резултати дават първото доказателство, че приема на пробиотици може да помогне за намалянето на негативни мисли свързани с тъжно настроение. Така, нашите открития по интересен начин хвърлиха светлина върху потенциала на пробиотиците да служат като помощно средство или превенция на депресия“.


Внимание: Полисорбат 8018 и други емулгатори могат да имат обратен ефект върху вашата чревна флора

Диетата с полуфабрикатни храни е много вредна за здравето на стомаха поради редица причини. Първо, преработените храни обикновено са пълни с генно-модифицирани съставки, чиято безопасност е под въпрос, включително и фруктозите(плодовата захар) на царевична основа, които многократно допринасят за метаболитното разстройство в по-голяма степен от другите захари. Съставките може също да са замърсени с глифозат (наскоро класифициран като Клас 2 А канцероген), който вреди на здравето на червата по няколко различни начина.

Скорошно проучване публикувано в списанието „Природа“19 също загатва, че полисорбат 80, емулгант намерен в много преработени храни (включително и във ваксини) може да промени вашия чревен терен, и така да допринесе за пълнота и възпалителни процеси и условия за здравето. Според доклада на списание Предотврати Болестта: 20

„Проучването е използвало мишки, за да провери ефекта на два често срещани и употребявани емулгатора – карбоксиметилцелулоза /Е466/ и полисорбат 80 /Е433/ – върху състава на микробиома и метаболизма, откривайки че сравнително ниски концентрации на емулгаторите са причинили значителни промени в микробната екосистема на червата и стомаха (нар. Микробиота) и са довели до възпаления от ниска степен при началото на метаболитния синдром…

Екипът учени докладвал, че метаболитния синдром причинен от емулгаторите бил свързан с увреждане на микробиота, промяна на състава на видовете и увеличение склонността към възпаления. Тези резултати потвърждават очертаващата се идея, че смущения във взаимоотношенията на гостоприемната микробиота водещи до ниско ниво на възпаление може да доведе до затлъстяване и метаболитните ефекти свързани с него, пише екипа.

При това, те споделят, че широката употреба на емулгатори може да доведе до напълняване и/или метаболитен синдром, както и други хронични възпалителни болести за обществото като цяло“.


Оптимизирането на вашия микробиом може да е вашата най-важна стратегия за предпазване от болести

Оптимизирането на вашата чревна флора може да е едно от най-важните неща, които можете да направите за здравето си и добрата новина е, че това не е много трудно. Трябва обаче да предприемете някои по-активни стъпки за подобрения. За да оптимизирате вашия микробиом отвътре и отвън, обърнете внимание на следните препоръки:

Правете: Избягвайте:
   
Хранете се с много ферментирали храни. Добър избор за здравето включват ласи, ферментирало биологично чисто мляко от крави, които са се хранили с трева, като кефир, натто (ферментирала соя), и ферментирали зеленчуци. Ако правите ваши си ферментации, гледайте да използвате специална закваска, която е била оптимизирана (максимално използвана за тези цели) с бактерийни видове, които произвеждат високи нива на витамин К2. Това е един евтин начин да оптимизирате вашия К2, който е особено важен ако приемате добавка на витамин D3. Антибиотици, освен ако не е абсолютно необходимо (и когато ги вземате, непременно гледайте да заселите стомаха/червата си с ферментирали храни и/или с добавка от пробиотик). И докато някои учени търсят начини, които може да помогнат за възстановяването на разрушените от антибиотици полезни бактерии,2122 най-сигурния начин си остава да въведете пробиотици отново в стомаха си чрез ферментирали или заквасени храни и/или  добавка на висококачествен пробиотик.
   
Взимайте пробиотик като добавка.  Въпреки, че аз не подкрепям приемането на много добавки (тъй като вярвам, че по-голямата част от вашите хранителни вещества трябва да бъдат набавени от храната), пробиотиците са изключение, ако не се храните с ферментирали храни редовно. Традиционно отглеждани меса и други животински продукти, тъй като те системно се хранят с ниски дози антибиотици, плюс генно модифицирани зърнени продукти, които са пълни с глифозат, широко познат с убиването на много бактерии.
   
Завишете приема си на разтворими и неразтворими фибри, като се фокусирате върху зеленчуци, ядки и семки, включително кълнове от семена. Хлорирана вода и/или вода с флуорид.
   
Заровете ръцете си в градината. Животът без микроби може да не е във ваш интерес, тъй като загубата на полезни бактерии може да има широко-разпространено влияние върху вашето умствено, емоционално и физическо здраве. Според хипотезата за хигиена, излагането на бактерии и вируси може да служи като „естествени ваксини“ които  да засилят вашата имунна система и да й придадат дълготраен имунитет срещу болести. Заравяйки ръцете си в градинската пръст може да помогне на имунната ви система да свикне отново с полезните микроорганизми намиращи се по растенията и в пръстта. Преработени храни. Прекаленото количество на захар, заедно с другите „мъртви“ хранителни вещества, хранят патогенни бактерии. Емулгатори от рода на полисорбат 80, лецитин, каррагинан, полиглицерин, и ксантанова гума също изглежда че имат обратен ефект върху вашата чревна флора. 23
Освен ако не са 100% биологично чисти, те може също да съдържат генно-модифицирани организми (ГМО), които обикновено са силно заразени с пестициди от рода на глифозат.
   
Отворете прозорците си. За голяма част от човешката история, външната среда е била винаги част от вътрешната и в никой момент през деня не сме били истински отделени от природата. Днес, ние прекарваме 90 процента от живота си вътре (в сградата). И въпреки, че изолирането на дома ви от външната среда да си има своите предимства, това също е променило микробиома на вашия дом. Изследване 24 показва, че отварянето на прозорец и увеличаването на естественото движение на въздуха могат да подобрят разнообразието и здравето на микробите в дома ви, което от своя страна ще е от полза за вас. Земеделски химикали, глифозат,  по-специално (пример RoundUp).
   
Мийте чиниите на ръка вместо в миялната машина. Скорошно проучване показва, че миенето на чинии на ръка оставя повече бактерии по чиниите отколкото миялната машина и че храненето от тези по-малко стерилни чинии може действително да намали риска ви от алергии като стимулира имунната ви система. Анти-бактериални сапуни, тъй като те също убиват както лошите, така и добрите бактерии и допринасят за развитието на устойчивост на антибиотици.

Източници и Справки

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Наталия Христова! Благодаря! :) 

Съвременният Свят и Човешкият Микробиом

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *