6 начина как да стопите стомашните мазнини (като 5 от тях не включват упражнения!)

Ако искате да стопите корема си, има по-добър начин за това от коремните преси. В действителност, различни изследвания сочат, че правенето само на упражнения за коремни мускули – дори и да е 5 дни в седмицата в продължение на 6 седмици – не оказва никакъв ефект върху запасите от подкожни мазнини и коремната обиколка.

6 начина как да стопите стомашните мазнини (като 5 от тях не включват упражнения!)В една статия за списание Форбс Дженифър Коен предлага вместо това да използваме стратегии за изгаряне на кортизол. Кортизолът е хормон във вашето тяло, който намалява мускулите и се прикрепва към мазнините в стомашната област.

Едно от най-важните неща, с които можете да подобрите този процес, е да намалите стреса в живота си, тъй като стресът увеличава нивата на кортизол. Коен също така изброява и няколко други стратегии за понижаване нивата на кортизол, като изброените по-долу. За да научите повече, може да прегледате цялата статия от Форбс:

 • Не се лишавайте от сън
 • Извършвайте кратки серии от упражнения (интензивно интервално трениране)
 • Намалете или напълно отстранете рафинираната захар от храненето си
 • Прибавяйте витамин C
 • Дишайте по-бавно
 • Яжте здравословни мазнини, като омега-3, които се съдържат в сьомга, авокадо и орехи

Ключовата стратегия за стопяване на стомашни мазнини

Коен несъмнено изтъква важни моменти. Например набавянето на достатъчно сън не само че нормализира нивата на кортизол, но и помага за оптимизиране на циркадния ритъм, което може да окаже дълбоко въздействие върху вашите метаболизъм и тегло.

Като пример за това преди няколко години изследователи от Чикагския университет открили, че хора на диети, които спали по 8,5 часа, изгубили с 55% повече телесни мазнини за две седмици, отколкото хора, които спали само 5,5 часа всяка нощ. 

Но най-важното тук е вашето хранене, следвано от вида упражнения, които извършвате.

Около 80% от способността ви да стопявате излишни телесни мазнини зависи от храната, която консумирате, като останалите 20% са свързани с упражнения и други здравословни навици, като сън и овладяване на стрес. Това означава, че ако храненето ви е съставено от захар/фруктоза и полуфабрикати, шансът да оформите добре изразени коремни мускули, дори и да тренирате страстно, е много малък…

Просто няма да видите оформени плочки, докато не намалите телесните мазнини на цялото си тяло, a и нездравословното хранене кара тялото ви да задържа излишните мазнини, независимо какви усилия полагате в тренирането. В статията си Коен споменава два от най-важните фактори, свързани с храненето, а именно:

 • Да намалите или отстраните захарта от храненето си. Това включва Всички разновидности на захар и фруктоза, независимо дали става дума за рафинирана или „натурална”, като агаве или мед, както и всички зърнени храни (включително и органичните), тъй като те бързо се разграждат на захар в тялото ви.
 • Да увеличите здравословните мазнини в храненето си, като здравословни наситени мазнини и животински, богати на омега-3.

Едно от нещата, които най-много спъват отслабването, е фруктозата, която се съдържа в толкова много полуфабрикати и напитки, че е почти невъзможно да я избегнете освен ако не промените хранителните и консуматорските си навици. Като избягвате да се храните с полуфабрикати и вместо това се съсредоточите върху цели храни, за предпочитани органични и местно производство, които сте сготвили у дома, тогава ще можете да преодолеете едно от най-трудните хранителни предизвикателства в наши дни.

За повече подробности ви препоръчвам да прегледате планът ми за оптимизирано хранене, който представлява всеобхващащо ръководство стъпка по стъпка, което може да ви помогне при взимането на избори за здравословно хранене и начин на живот. То включва:

 • Ограничете количеството фруктоза до 25 гр на ден, в най-добрия случай до 15 гр на ден, тъй като най-вероятно приемате „скрита” фруктоза, ако консумирате полуфабрикати и подсладени напитки
 • Яжте повече пресни зеленчуци и пробвайте джусинг
 • Ограничете или изцяло спрете да се храните с полуфабрикати
 • Яжте поне 1/3, или колкото можете, от храната си в сурово състояние
 • Отстранете всякакъв глутен и храни, съдържащи алергени, от храненето си
 • Избягвайте всякакви видове изкуствени подсладители

Основни и най-изненадващи спънки при диетите

Фруктозата, най-вече под формата на високофруктозен царевичен сироп, скрита в полуфабрикати и напитки, е главният фактор, който допринася към широко разпространеното и на пръв поглед неконтролируемо наднормено тегло. Сред най- големите виновници в тази категория спадат:

 • Десерти на зърнена основа (торти, бисквити, понички, пайове, чипсове, плодови сладкиши и десерти с мюсли)
 • Хлябове
 • Зърнени закуски
 • Пакетирани полуфабрикати
 • Газирани, енергийни и спортни напитки
 • Плодови сокове и пуншове
 • Бързо хранене и полуготови вечери
 • Кофеинови напитки

Има и такива храни, които обикновено са считани за здравословни и които не бихте подозирали, че могат да допринесат към наднорменото ви тегло. Но макар и да се приемат като „здравословни” от широката общественост, тези храни всъщност изобилстват от захар и/или фруктоза:

 • Кисели млека
 • Плодове, богати на фруктоза: ябълки, круши, грозде, дини, райски ябълки и манго
 • Сушени плодове: стафиди, смокини, кайсии
 • Вода с добавки
 • Подправки, сосове и дресинги за салати
 • „Диетични” храни и снаксове
 • Адаптирани млека
 • Консервирани бебешки храни и бисквити

Кое е най-доброто упражнение за стопяване на мазнини?

6 начина как да стопите стомашните мазнини (като 5 от тях не включват упражнения!)Веднъж промените ли хранителните си навици, тренировките вече могат да започнат да изменят вашата физика и още повече да усилят вашето отслабване. Начинът да постигнете оформени плочки е като извършвате правилния вид упражнения.

В основата на моята тренировъчна практика за Върховен фитнес стоят интензивните интервални упражнения. Тази кратка, но интензивна, серия от упражнения подобрява използването и изразходването на мускулната енергия благодарение на положителните ефекти, които оказва върху увеличаването на мускулната маса и подобряването на качеството на мускулните фибри. Мускулната тъкан изгаря от 3 до 5 пъти повече енергия от мастната тъкан, така че с покачването на мускулната ви маса се усилва и вашият метаболизъм, което ви дава възможност да горите повече калории дори докато спите. Освен това няколко изследвания потвърждават, че тренирането на кратки серии с почивки между тях изгаря повече мазнини, отколкото ако тренирате продължително без почивка.

Всъщност вие можете да отслабнете повече, като намалите времето, което отделяте за тренировка, защото когато извършвате интензивно интервално трениране, са ви необходими само 20 минути по 2 или 3 пъти в седмицата. Ако го увеличите, ще прекалите! В клипа отдолу може да видите подробности за правилното извършване на тези упражнения.

Упражнения за вашите коремни мускули

Макар и коремните упражнения конкретно да не ви помагат в стопяването на телесните мазнини, те въпреки това са важни и не трябва да бъдат пренебрегвани. Коремните ви мускули са част от 29-те мускули на туловището на вашето тяло, които са разположени най-вече по гърба, корема и таза. Тази мускулна група полага основата за движението на цялото ви тяло, и нейното заздравяване може да ви помогне да опазите и укрепите гърба си, да направите гръбначния стълб и тялото си по-малко податливи на нараняване и да ви помогне да постигнете по-голям баланс и стабилност.

Когато работите върху коремните си мускули, вие все едно изграждате един вътрешен корсет, който задържа стомаха ви. Като правите това, вие стабилизирате гръбначния си стълб, прешлените и междупрешленните дискове, което на свой ред може значително

да намали болката в гърба и да ви улесни при вдигането на тежки товари, в обръщането и завъртането, и в движенията, необходими за един пълноценен живот. Здравата коремна стена е от голямо значение за оптималното движение на тялото и значението ѝ нараства с напредването на възрастта.

Също така здравата коремна стена е това, което ще ви донесе комплект от 6 плочки, когато стопите достатъчно количество подкожни мазнини. Но стандартните коремни преси не са най-ефективния метод, когато става дума за изграждането на релефни и изразени коремни мускули.

За да можете ефективно да тренирате мускулите на туловището си, вие трябва да съчетаете серия от стабилизиращи, функционални и традиционни упражнения. В едно изследване на Петровски (2007) се изследвало количеството мускулна активност, което различните коремни упражнения пораждали. Когато участниците били свързани към електромиограф (ЕМГ), се открило, че стандартните коремни преси пораждали най- слаба мускулна активност. Това не означава, че трябва да спрете да правите стандартни коремни преси, но това упражнение трябва да бъде съчетано в серия от упражнения за укрепване на торса.

Те могат да включват:

 • Традиционни упражнения като стандартна коремна преса със завъртане или завъртане с леки тежести в изправено положение.
 • Функционални упражнения като с топка за баланс.
 • Стабилизиращи упражнения като това, в което сте легнали на земята и огъвате корема назад към гърба и задържате тази позиция, докато дишате дълбоко.
 • Упражнения за разтягане като това, в което сте легнали по корем с изпънати над главата ръце. След това едновременно повдигате ръцете и краката от земята. (Задръжте така 5 секунди, или 5 вдишвания, и бавно се отпуснете на земята.)

Популярни тренировъчни програми за мускулите на туловището могат да бъдат намерени навсякъде, като на практика те включват всякакви видове йога и Пилатес. Но има и едно друго упражнение, за което може да не сте се досетили: лицеви опори.

Точно така. Лицевите опори не само заздравяват горната част на тялото ви, но също така укрепват и коремните ви мускули – стига да ги вършите правилно. Препоръчвам ви да изгледате долната демонстрация на Дарин Стийн за правилната им форма, но също така съм обобщил няколко ключови точки, които да запомните:

 • Дръжте тялото си стегнато и изправено, като дъска.
 • Лактите трябва да са под ъгъл 45 градуса от тялото ви.
 • Вдишвайте при спускане надолу.
 • Снижавайте се до земята.
 • Издишвайте при отблъскване.

Ако искате да имате здрави коремни мускули, не забравяйте, че първата стъпка е правилното хранене, и след това някоя обхващаща фитнес програма и коремни упражнения ще ви помогнат да постигнете целите си.

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Владимир Димитров ! Благодаря! :)

6 начина как да стопите стомашните мазнини (като 5 от тях не включват упражнения!)

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Един коментар по “6 начина как да стопите стомашните мазнини (като 5 от тях не включват упражнения!)”
 1. Zdraveite,
  radvam se 4e ste tolkova pozitivna Marti.Bih jelala da mi dadete savet kak da stopq mazninite natrupani v sledstvie na dobrojelateli

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *