Спирулина: Изключително здравословна храна и възможна панацея при недохранване

Спирулина: Изключително здравословна храна и възможна панацея при недохранванеСпирулина, вид синьо-зелени водорасли, е невероятна суперхрана, която осигурява концентриран източник на протеини, витамини, антиоксиданти и други хранителни вещества. Като един от най-старите форми на живот на Земята, използването на спирулина като храна датира чак от IX век в Чад и се смята, че спирулина е била използвана от ацтеките през XVI век в Мексико.

Спирулина, вид едноклетъчен организъм, е получил името си от латинската дума „helix“ или „спирала“, поради това, че на вид наподобява пружина. В САЩ, спирулина е известна най-вече като хранителна добавка или съставка за подсилване на хранителните свойства на смутита и зелени напитки. Въпреки това, в други части на света, спирулина се счита за ценна храна за предотвратяване на недохранване.

Какво прави спирулина хранителна суперзвезда?

Въпреки че спирулина често се описва като „синьо-зелени водорасли,“ тя на практика е цианобактерия. Цианобактериите се класифицират като бактерии, защото генетичният им материал не е организиран в мембранно свързано ядро. За разлика от други бактерии, те имат хлорофил и използват слънцето като източник на енергия, по начина, по който го правят растенията и водораслите.

Едно от най-специалните качества на спирулина е нейното богато съдържание на белтъци, от 50 до 70 процента от теглото й е белтък (което е още по-добре, отколкото при червеното месо, което съдържа около 27 процента белтъци). Спирулина съдържа също така всички основни аминокиселини и 10 от 12 незаменими аминокиселини, заедно с мощен спектър от други полезни хранителни вещества, като например:

B витамини, витамин К, и други витамини Естествено богат на йод Минерали (включително калций, желязо, магнезий, селен, манган, калий и цинк)
Един от най-добрите източници на Гама-линоленова киселина(GLA), важна мастна киселина за сърцето и ставите) Други мастни киселини, включително силфолипиди, които могат да бъдат защитен срещу HIV инфекция на Т-хелперните клетки Фитопигменти (фикоцианин, хлорофил и каротиноиди)
Металотионеинови съставки (белтъци съчетани с метали, които свързват тежките радиоактивни изотопи) Ниско съдържание на въглехидрати (15-20 процента) Осемнадесет различни аминокиселини

В допълнение към това богато хранително съдържание, спирулина име следните специални свойства:

 • Протеините в спирулина са лесносмилаеми (от 83 до 90 процента смилаеми), което се дължи на факта, че нямат целулозни стени, както дрождите и хлорелата. По тази причина нетното протеиново усвояване (НПУ) е високо (между 53 и 61 процента) и не изисква готвене да за увеличаване на бионаличността на нейните протеини.
 • Изследванията потвърждават много висок Коефициент на белтъчна ефективност (КБЕ) при спирулина, което означава, че тялото ви ще бъде в състояние ефективно да използва тези аминокиселини.
 • Гама-линоленова киселина рядко е с такова високо съдържание в КОЯТО И ДА Е храна и обикновено трябва да се синтезира от тялото ви от линолова киселина. Гама-линоленова киселина е предшественик на важни биохимични вещества, като простагландини, левкотриени и тромбоксани, които служат като химични медиатори на възпалителни и имунни реакции.
 • Спирулина няма мастни киселини с нечетни въглеродни номера и има разклонена верига мастни киселини на много ниско ниво -два вида липиди, които бозайници от по висш разред, като вас и мен, не може да метаболизират.
 • Спирулина има приблизително същото съдържание на калций, фосфор, магнезий като млякото, нивото на витамин Е (токоферол) е сравнимо с пшеничен зародиш и е с четири пъти по-високо съдържание на витамин В като суровия дроб!

Спирулина: Изключително здравословна храна и възможна панацея при недохранванеСпирулина в помощ на борбата с недохранването

Дивата спирулина расте свободно в алкалните езера на Мексико и на Африканския континент, въпреки че се отглежда и събира с търговска цел по целия свят. Тя се възпроизвежда бързо и тъй като отделните организми са склонни да се слепват заедно, е лесна за събиране.

Търговско производство на спирулина се очаква да достигне 220 000т до 2020 г.. Япония е най-големият производител на спирулина, както и най-големи консуматор, но въпреки това, тя се отглежда и в Индия.

Така например, организацията Антена Индия осигурява спирулинови „бонбони“ за деца с риск от недохранване и предлагат ниска цена на спирулината за жени в групи за взаимопомощ, които след това могат да продават супер храната за печалба, докато повишават осведомеността относно недохранването.

Изследванията показват, че децата, които са получавали спирулина като хранителна добавка дневно пет дни в седмицата за два месеца са били с по-добър хранителен статус и са подобрили интелектуалния си статус в сравнение с тези, които не са я получавали.

Тази храна е толкова богата на хранителни вещества, че дори НАСА и Европейската космическа агенция изследват ползите от включването на спирулина в диетите на астронавтите на космически кораби и на Марс.

Дори и отвъд храненето, спирулина предлага множество предимства за околната среда и тези, които я обработват. Например, производството на спирулина изисква 10 пъти по-малко вода, отколкото други зеленчуци и дава целогодишна реколта. И според Антена Индия, спрямо соята, Спирулина има 20 пъти по-голяма реколта от протеини на един акър.

Спирулина: Изключително здравословна храна и възможна панацея при недохранванеПодсилете имунната си система, намалете възпалението и се борете срещу хроничните заболявания със спирулина

Здравните ползи от спирулина са огромни и влияят върху почти всяка област на тялото ви. Например, спирулина показва голям потенциал при хора със сърдечно-съдови заболявания, по отношение на създаването на по-добри липидни профили, контролиране на хипертонията, както и повишаване еластичността на кръвоносните съдове.

Проучванията при животни показват, че спирулина може също така да предпази черния дроб, вероятно в резултат на високите си антиоксидантни свойства и способността му да синтезира или да освобождава азотен оксид и в едно проучване от три богати на антиоксиданти диети (боровинки, спанак, и спирулина) е установено, спирулина има най-висок неврозащитен ефект, което вероятно се дължи на способността й да потиска свободните радикали и да намалява възпалението.

Също така е доказано, че Спирулина има ползи върху широкообхватни състояния от отравяне с арсеник до алергии. Според едно проучване, пациентите, лекувани със спирулина показват облекчаване на симптомите, обикновено свързвани с алергичен ринит, като секреция от носа и задръстванията, кихане и сърбеж. В действителност, има научни изследвания в подкрепа на потенциалната полза от спирулина за предотвратяване и/или лечение на следните санитарни условия:

Възрастово-обусловена макулна дегенерация (ВМД) Диабет 2 тип
Сърдечно-съдовите заболявания, включително хипертония Неалкохолната стеатозна болест на черния дроб (НАСБ)
Здравето на черния дроб и намаляване на уврежданията от излагането на режки метали Мозъчно-съдова болест (включително удар)
Хранителни заболявания като желязо-дефицитна анемия, злокачествена анемия, недостиг на витамин А, и Квашиоркор Невродегенеративни разстройства, като например Паркинсон и Алцхаймер
Предпазва от ХИВ и друфи вируси Намалява симптомите на алергия
Предпазва от рак Предпазва от радиация
Костен мозък и здравето на кръвта (особено по време на използването на противоракови лекарства) Укрепва имунната защита и модулиране на възпалителен отговор
Намалява чувствителността към болката чрез инхибиране на простагландини, които допринасят за болка и възпаление Намалява симптомите на артрит
Предпазва от пораженията от йонизираща радиация

Спирулина: Изключително здравословна храна и възможна панацея при недохранванеБезопасност на спирулината: Пазете се от замърсяване

Спирулина има данни относно безопасността дори и във високи дози, с много малко докладвани странични ефекти. Въпреки това, ако реколтата е добита от замърсени води или е култивирана неправилно, може да се натрупват токсини от околната среда. Поради тази причина, аз препоръчвам да избягвате спирулина от Япония и околните води, събрани след 1 март 2011, тъй като те могат да бъдат замърсени с радиация от ядрената авария във Фукушима. Най-добре консумирайте органична спирулина от източник, където се отглежда в чисти води.

Ако ще започвате режим със пирулина, препоръчителната доза е 3000 милиграма (мг) на ден за възрастни и от 500 до 1500 мг за деца, при използването й като превантивна мярка. За терапевтично използване, се изисква приемът на от 10 000 до 20000 мг на ден за възрастни. Все пак, не забравяйте, че, освен че са вашият източник на важни витамини и минерали, спирулина е мощен детоксикатор. Поради тази причина, най-добре е да се започне с малка доза и да се увеличава постепенно. След като видите как реагира тялото ви, можете постепенно да увеличите приема. Отново, докато страничните ефекти са минимални, най-честите реакции които могат да се появят, са:

 • Лека температура – Високото съдържание на протеин в спирулина повишава обмяната на веществата, които могат да повишат телесната температура.
 • Тъмно зелени отпадъци – Спирулина може да премахне натрупаният отпадъчен продукт в дебелото черво, което може да доведе до по-тъмни изпражнения. Също така, спирулина е с високо съдържание на хлорофил. Това също ще направи цвета на отпадъците зелен.
 • Прекомерно изпускане на газове – Това може да означава, че храносмилателната система не функционира правилно или имате голямо натрупване на газове.
 • Чувство на възбуда или сънливост – Вашето тяло преобразува протеина в топлинна енергия, което може да причини временно чувство на безпокойство. От друга страна, процесът на детоксикация може да предизвика сънливост, която може да показва, че тялото ви е изтощено и се нуждае от по-добра почивка.
 • Поява на акне и сърбеж по кожата – Това се дължи на процеса на прочистване на дебелото черво и е само временно.

Много е вероятно тялото Ви да премине през период на приспособяване към спирулина, затова е най-добре, за да се намалят потенциалните реакции, да започнете с малки дози и да ги увеличавате постепенно, за да видите как ще реагира тялото ви. Все пак, има някои хора, които са чувствителни към спирулина и не могат да я понесат. Ако сте един от тях, най-разумно би било да избягвате спирулина. Можете да опитате хлорела, която има подобни ползи. Повечето хора понасят и хлорела и спирулина.

Органична Спирулина може да намерите ТУК

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Мира Атанасова! Благодаря! :) 

Спирулина: Изключително здравословна храна и възможна панацея при недохранване

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
2 коментара по “Спирулина: Изключително здравословна храна и възможна панацея при недохранване”
 1. Здравей, Бени!
  Изключително харесвам теб и това, което правиш.
  След като прочетох Митът за спирулината от Георги Жеков (няма да добавям линк, лесно се намира), за мен спирулината не превъзхожда с нищо добрия стар магданоз :) Добавям го щедро в соковете си, на сок ми харесва в пъти повече, отколкото в салата.

  Бъди здрава и винаги толкова усмихната и позитивна!

  1. Здравей, Вики! Препоръчвам ти да прочетеш и коментарите под въпросната статия относно сравнението между спирулина и магданоз. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *