Сок от Нар

Сок от Нар

Здравей!

Това е един лесен и вкусен сок – единствената му съставка е Нар :)

Нарът съдържа калций, фосфор, желязо, натрий, калий, малки количества витамин А, витамин С и магнезий. Нарът забавя стареенето на клетките, съдържа много антиоксиданти, предпазва от атеросклероза, препоръчва се при анемия, предотвратява задържането на течности в организма, облекчава спазми и диария, помага при сърдечно съдови проблеми, ниско калоричен е.

СЪСТАВКИ:

1-2 нара
вода по желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

При нарът има няколко начина за приготвяне на сок. Аз ще опиша най-лесните според мен :)

Първо трябва да обелиш нара и да изрониш зърната му. Това става много лесно като първо с нож опишеш кръг в горната му част и махнеш капачето. После с нож минаваш от четирите му страни, като не режеш навътре, а режеш само кората. След това разделяш нара на части. Най-лесно се рони под вода. В дълбока купа сипи студена вода и постави нара с обелките, може дори преди да го разделиш на части, да го поставиш в съда с вода, за да не се цапаш. След това във водата започваш да рониш нара, става много лесно и не цапа. Отстрани корите и изрони семената от жълтата ципа. Остави семената малко да киснат – така на повърхността на водата ще изплуват и останалите ципи. Събере ги и изсипи зърната в цедка, за да махнеш водата. И готово!

От семената може да получиш сок по няколко начина:

  • да ги изстискаш със сокоизстисквачка, като тук може да върнеш пулпа още 1-2 пъти през сокоизстисквачката, за да получиш повече сок. Готовият сок може да пиеш така или да разредиш с малко вода :)
  • да използваш блендер – постави семената в блендера и ги блендирай за кратко, полученият сок прецеди с цедка, за да махнеш останалите семена и ако искаш разреди с вода или пий така :)

ВАРИАНТИ:

  • добави вода
  • добави сок от морков
  • добави сок от цвекло
  • добави сок от ябълка
Сок от Нар

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *