Ефективни курсове на лечение при заболяванията на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм

Заболяванията на щитовидната жлеза са сред най-често срещаните здравословни проблеми, с които се сблъскваме днес. От практическа гледна точка, има много начини да подходим към този проблем. Д-р Джонатан Райт, пионер в природната медицина, споделя своите курсове на лечение при дисфункции на щитовидната жлеза.

Хипотиреоидизъм или понижена функция на щитовидната жлеза е често срещан проблем и има много причини това да е така, включително пиенето на хлорирана или флуорирана вода и консумирането на брашно, съдържащо калиев бромат.

Хлорът, флуорът и бромът са от семейството на йода и могат да го изместят от щитовидната жлеза.

Второ, нека да започнем с това, че много хора не приемат достатъчно йод с храната си. Количеството, приемано чрез йодираната сол едва е достатъчно, за да ви предпази от Базедова болест (гуша).

Третата основна причина за хипотиреоидизъм е свързана с повишени нива на реверсивен (обратен) T3 хормон. Интересно е, че в 95% от случаите при хората с повишени нива на обратен Т3 хормон се наблюдава нормализиране след провеждане на хелатотерапия с EDTA и DMPS, които извличат кадмий, олово, живак и други токсични метали. На практика тежката интоксикация с метали може да причини хипотиреоидизъм.

 „Общоизвестно е, че оловото и кадмият нарушават производството на тестостерон“, казва д-р Райт. „Това, което не е толкова добре известно е, че обратният Т3 се стимулира от токсични метали и нивото му се повишава. Като резултат може да се получат толкова високи нива, че да превишат тези на нормалния Т3. Тогава е налице понижена функция на щитовидната жлеза дори ако TSH и свободните Т3 хормони са в нормални нива.“


Ефективни курсове на лечение при заболяванията на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъмОт колко йод имате нужда за здрава щитовидна жлеза?

В Япония дневното количество йод, приемано с храненето, е средно около 2 000 до 3 000 микрограма (мкг) или 2-3 милиграма (мг) и има причини това количество да се смята за много по-адекватно от препоръчваната в САЩ дневна доза от 150 мкг.

Някои са на мнение, че е необходимо дори по-голямо количество, като например д-р Браунщайн, който препоръчва редовно да се приемат 12,5 милиграма (мг). Друг привърженик на високи количества йод е Гай Ейбрахам, акушер-гинеколог и ендокринолог към Университета в Южна Калифорния.

 „Странно е, че той не е публикувал голяма част от проучванията си преди да се пенсионира от Университета в Южна Калифорния. Но след това той създаде чудесен уебсайт, optimox.com, където можете да прочетете много безплатни материали:, казва д-р Райт.

 „Съществува доста прецизно проучване, което показва, че функцията на щитовидната жлеза не се потиска преди общият прием на йод и йодид да достигне 14 до 14,5 милиграма. Вероятно поради това първо д-р Ейбрахам, а после и други, са разработили течна форма и таблетки, съдържащи 12 до 12,5 мг.

Странно е, че през 1829 г. д-р Лугол комбинира йод и йодид. Две капки от тази комбинация съдържат точно 12,5 милиграма. Откъде д-р Лугол е знаел? Не знаем. Но е толкова ефективна за хората от 1829 насам, че все още се предписва с рецепта като разтвор на д-р Лугол…

В практиката ми обикновено препоръчвам „Една капка разтвор на Лугол, което е шест-шест и четвърт милиграма”. А за мъжете с не толкова масивна гръдна тъкан, да кажем три милиграма. За предпазване от рак препоръчвам повече от три милиграма за жените.”


Йодът предпазва и гърдите

Опитът на д-р Райт показва, че няма негативни ефекти от приемането на по-големи от 12,5 мг количества йод на ден, а в някои случаи по-големите количества могат да се окажат полезни не само за щитовидната жлеза. Има необорими доказателства, че йодът е еднакво важен за здравето на гърдите и че точно йодът – а не йодидът – се комбинира с липид и образува молекули, които убиват раковите клетки.

 „Гърдите са като големи гъби, които могат да бъдат напоени с йод,” казва д-р Райт. „Не толкова йодид; той е в щитовидната жлеза. Но ако имате достатъчно йод, тези молекули просто си стоят там готови да убият нови ракови клетки!”

Според д-р Райт йодът е от съществено значение и при други проблеми с гърдите, като фиброкистозна болест, при която той е ефективен почти всеки път. Интересното е, че при тежки случаи се препоръчва да се обтрие цялата шийка на матката с йод.

 „В тези случаи го направете с помощта на вашия лекар.”, казва д-р Райт. „Най-лошото при фиброкистозна болест на гърдите е, че се налага по-сериозно лечение. Но за този метод мога да ви обещая, че ще ви върна парите, ако не проработи…тъй като няма ми се наложи да го направя.“

За повечето хора е препоръчително да избягват приемането на такива големи дози освен с терапевтична цел и за кратък период от време. Лично аз смятам, че приемането на доза около 10 пъти по-ниска или няколко мг, е достатъчна за повечето хора.


Ефективни курсове на лечение при заболяванията на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъмДобри източници на йод

Освен разтвора на Лугол, добри източници на йод са водораслите или келпът. Билкарите често препоръчват кафяво водорасло, наричано мехурчесто водорасло (латинско наименование: Fucus vesiculosus). Можете да го намерите на прах или на капсули. Може да  използвате и като подправка в ястията си, тъй като има леко солен вкус. Недостатъкът е, че за да достигнете дозата от три милиграма на ден, трябва да приемате поне няколко лъжички.

Друг факт, който трябва да имате предвид, е потенциалната радиация от реактора във Фукушима, който замърси голяма част от японските водорасли. Затова следете за произхода им. Старайте се да си купувате водорасли, произхождащи от Норвежкото крайбрежие или колкото може по-далеч от Япония. Тъй като производителите все още не са започнали да отбелязват продуктите като „не съдържащи радиация”, можете просто да измерите съдържанието с Гайгеров брояч преди прием.


Програмата на д-р Райт за щитовидната жлеза

Д-р Райт винаги започва с физически тест, при който следи за сигнали за дисфункция на щитовидната жлеза. Те включват симптоми като суха кожа, изтъняване на външните краища на веждите, натрупване на течност в глезените, запек, липса на потене, напълняване и висок холестерол. Стар, но полезен тест, е да измервате температурата си всяка сутрин и да наблюдавате дали доближава 37 градуса по Целзий.

Този тест произхожда от изследванията на д-р Брода Барнс още през 30-те и 40-те години. Д-р Барнс установява, че ако се поддържа ниска температура, това е сигурен знак за понижена функция на щитовидната жлеза. „Заедно с всички други изследвания в днешно време, считам този метод за подходящ при някои хора, но при други не,” казва д-р Райт. „Но го прилагам при всички”.

Що се отнася до лабораторните тестове, пълното изследване на щитовидната жлеза включва стимулиращия хормон TSH, общ Т4, свободен Т4, общ Т3, свободен Т3 и обратен Т3. Той предупреждава, че TSH тестът не е толкова надежден като основен инструмент за диагностика, въпреки, че традиционно се смята за такъв. Препоръките му са базирани на проучванията на д-р Ст. Джон, О’рейли, експерт по здравето на щитовидната жлеза към Университета в Скотланд, който доказва, че TSH тестът почти никога не съответства на клиничното състояние на пациента.

Според д-р Райт нивото на TSH не е надежден индикатор за хипотиреоидизъм, освен ако не е много високо, да кажем 5 или 10. Тиреоидната терапия съществува от около 1890-те и преди TSH тестът да стане норма, средната доза тиреоиден хормон е била почти два пъти по-голяма от тази, която се се приема за средна сега, когато всички обръщат внимание на лабораторните тестове вместо на клиничните признаци. Д-р Ст. Джон О’рейли препоръчва диагнозата да се базира на физически симптоми и на нивата на свободни Т3, което д-р Райт практикува и в клиниката си.

 „Свободният Т3 е, разбира се, свободният хормон, а не този, който е част от тироксин-свързващия глобулин, където е временно неактивен,” обяснява д-р Райт. „Свободният Т3 е този, който ни помага да произвеждаме енергия; това е активният хормон. Свободният Т4 чака да стане активен, но все още не е. Той сигнализира на TSH. Но свободният Т3 не сигнализира по същия начин на TSH както свободният Т4.”

В същото време Т4 е щитовидният хормон, който традиционно и в повечето случаи се предписва от почти всички традиционни лекари. Според моя опит това е един от основните начини да различите природния лечител от традиционния лекар: типът заместваща хормонална терапия, която предписва.


Ефективни курсове на лечение при заболяванията на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъмУсложняващи обстоятелства: Автоимунен тиреоидит

На повечето хора, които преминават на заместителна хормонална терапия, за съжаление се предписват отново синтетични тиреоидни хормони, обикновено Т4, често предписван под наименованията Синтроид или Левотироксин. Традиционните лекари почти винаги предписват това и всеки, който не го прави често е строго критикуван. Това всъщност се случи с мен, когато не го предписвах. Бях спрял да се срещам с пациенти, но писах за това в този нюзлетър. Бях извикан пред лекарския съюз, за да защитя позицията си в полза на предписване на биоидентичен естествен тиреоиден хормон вместо синтроид и левотироксин – въпреки, че статията ми беше подкрепена от проучване, публикувано в Журнала по медицина Ню Инглънд, много престижен журнал. Д-р Райт също предпочита терапия с био-идентичен щитовиден хормон и обикновено започва лечение на пациентите с естествен хормон, извлечен от животни (обикновено крави, овце или прасета).

„В естествения хормон е налице всичко, което природата е заложила в него. Това е, който трябва да използвате освен ако нямате автоимунен проблем. Много хора с Хашимото произвеждат антитела към щитовидната си жлеза. Ако произвеждате такива антитела, не съм сигурен, че трябва да минете веднага на терапия с естествен хормон, тъй като има малък шанс – макар и не голям – да стимулираме производството на антитела,” казва той.

При хората с Хашимото, при които тялото синтезира антитела срещу хормоните на щитовидната жлеза, д-р Райт обикновено започва с терапия с Т4 и Т3, които са само две от 12-те йодни вещества, произвеждани от щитовидната жлеза и които се намират в естествения щитовиден хормон.


Роля на интоксикацията с тежки метали

Както беше споменато в началото, една от основните причини за хипотиреоидизъм е свързана с повишените нива на обратен Т3, който може да се увеличи в отговор на интоксикация с тежки метали. В тези случаи д-р Райт препоръчва да се проведе детоксикация преди да се премине към терапия на щитовидната жлеза. Курсът на детоксикация може да варира в зависимост от нивата на олово, кадмий, живак и други тежки метали.

Някои хора изчистват успешно телата си след 10-15 процедури хелатотерапия. Други хора, предимно такива, живели през целия си живот в големи градове, може да се нуждаят от 30-40 процедури, за да се изчистят от всички токсични метали,” отбелязва той. „Когато провеждате тази терапия, уверете се, че ви я прави лекар, който спазва процедурата, установена от Американския борд по Хелатотерапия (ABCT)

Хелацията извлича токсични минерали. Но все още никой не е открил хелационен материал, който има способността да извлича само токсични метали без нормалните такива – калций, магнезий, цинк и мед. Лекарят, който провежда хелация, трябва периодично да влива и нормални минерали в зависимост от тълкуването на резултатите от първоначалния хелационен тест. Първата страница на този тест показва всички токсични метали, които могат или не могат да бъдат извлечени. Страница две не бива никога да се пропуска и винаги трябва да се прилага. Тя показва нормалните минерали.

Има различни мнения дали трябва или не да бъдете лекувани с тиреоидни лекарства докато се детоксикирате от натрупаните токсични метали, за да намалите нивата на обратен Т3. Някои смятат, че би било полезно да се добави нормален Т3 хормон, но ако процесът на хелация коригира нивата му, добавянето на този хормон може да доведе до прекалено високи нива. Други препоръчват да се изчака докато приключи хелаторната терапия, да се оценят резултатите и ако се налага да се включи естествен хормон, в случай че нямате наследствена обремененост с автоимунно заболяване и не страдате от  Хашимото.

Зависи от преценката и уменията на лекаря, който трябва да реши по кой начин да протече лечението,” казва д-р Райт.


Ефективни курсове на лечение при заболяванията на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм


Ефективни курсове на лечение при заболяванията на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъмЕлиминирането на тежките метали изисква специални грижи

Очевидно това е процес, който не можете да извършите сами. Нуждаете се от здравен консултант, доверен и уважаван от вас лекар, който има способността да проведе съответните тестове и процедури и да предпише подходящи добавки или тиреоидни хормони, които не можете да си купите без рецепта.

Елиминирането на токсини на въглеродна основа като хербициди и пестициди може да бъде подпомогнато и от изпотяване при сауна процедури. Протоколът на Хъбърд включва и редовна употреба на ниацин, високо интензивни тренировки и сауна, които да ускорят елиминирането на токсините. За съжаление потенето не елиминира токсичните метали. За тях е необходим по-агресивен подход като хелацията.

Един от вариантите да минимизирате загубата на жизненоважни минерали е да използвате хелационни свещички. Те също ще извлекат минерали от тялото ви, но няма да се притеснявате, че ще неутрализират хранителната стойност на консумираната храна, което винаги съществува като риск при оралната употреба на хелатиращи агенти. Недостатък е, че отнема повече време. „Виждал съм хора, които използват ректални супозитории в продължение на няколко години, за да се детоксикират от всички токсични метали,” казва той. „И да, проверяваме нивата на нормалните минерали доста редовно, на всеки няколко месеца, за да се уверим, че не прекаляваме.”


Препоръчителни типове лекарства за щитовидната жлеза

След като нивата на обратен Т3 са нормализирани и са взети мерки за автоимунните заболявания, д-р Райт продължава лечението със заместителни хормони като:

 • Armour thyroid
 • Nature-Throid
 • Westhroid

ArmourThyroid има един недостатък – въпреки че на практика е генерично лекарство, струва два пъти повече от другите две.Но ако цената не е основен фактор, има няколко различни теста за установяване на съвместимостта и определяне на най-подходящият за вас продукт.

 „Всички сме чували за мускулни тестове. Не е задължително да ги прилагаме, но някои лекари са доста опитни в това,” казва д-р Райт. „Използваме други тестове за съвместимост, за да проверим енергийния поток по акупунктурните меридиани и дали той се нарушава или не от определени типове хормонални вещества. Предписваме този хормон, който е най-подходящ за съответния човек. Но уважаваме и изказвания като „Виж, чувал съм, че Westhroid и NatureThroid са на половината на цената на ArmourThyroid. Нека се придържаме към тях, ако е възможно.” Уважаваме това.”

Що се отнася до определянето на точната дозировка, има много симптоми, които могат да ви насочат дали вземате достатъчна доза – или на първо място да ви помогнат да определите дали имате проблем с щитовидната жлеза .За да научите повече, д-р Райт препоръчва книгата на д-р Дейвид Браунщайн „OvercomingThyroid”, д-р Марк Стар „HypothyroidismType 2: The Epidemic” или д-р Рида Арем „The Thyroid Solution”. Всяка от тези книги включва изброени симптоми, за които да следите дали са налице.

Ако сте на хормонално заместителна терапия има два сигнала, че приемате голямо количество – прекомерно изпотяване и ускорен сърдечен ритъм или сърцебиене. Ако имате някой от тези симптоми, приемате прекалено голямо количество хормон и трябва да намалите дозата.

Трябва да отбележим също, че в някои случаи, ако сте на границата на хипотиреоидизъм, добавянето на йод може да се окаже достатъчно вместо хормонална терапия. „Някои хора задават точно този въпрос. Те са в близко до нормалното състояние и казват „Бих могъл да се чувствам по-добре. Резултатите от теста можеше да са по-добри. Но може ли да пробвам с йод?” Те опитват и успяват. Това също е вариант. Понякога може да нормализирате състоянието си само с това.


Ефективни курсове на лечение при заболяванията на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъмЛечение на хиперфункция на щитовидната жлеза

На противоположния полюс при нарушенията на щитовидната жлеза е хипертиреиодизъм, при който тя е свръх активна. Доста по-рядко се среща от хипотиреоидизма, но когато е налице създава не по-малко проблеми. „Не се среща често. Не. Но трябва всички да знаят, че има ефективно лечение за това,” казва д-р Райт. Това е особено важно предвид конвенционалните методи за лечение, които са наистина лош вариант. Обикновено се препоръчва лечение с радиойод, което е катастрофално, или операция.

Д-р Райт разглежда лечението, което произхожда от Walter Reed Army Medical Center (WRAMC), от техния отдел по изследвания на щитовидната жлеза. При тях е имало достатъчно хора с хипертиреоидизъм, така че да ги разделят на четири групи за лечение. Една от групите е получавала литий. Втората група е лекувана с разтвор на Лугол. Третата група приема първо литий, а след 3 до 5 дни по-късно, започва да приема йод. Четвъртата група взема първо разтвора на Лугол, а след 3 до 5 дни започва да приема литий.

След като излизат статистическите данни се оказва, че групата, която започва с прием на разтвора на Лугол и продължава с литий, постига значително по-добри резултати от останалите три групи по отношение на бърз ефект върху хипертиреоидизма. Преди повече от две десетилетия Майо клиник също публикува статия за лечение на хипертиреоидизъм с литий. Те са използвали само литий и са успели да понижан нивата на Т3 и Т4 до нормални за около седмица до 10 дни. Този метод обаче не действал при всички.

Според д-р Райт системата на Уолтър Рийд е напълно ефективна. От всички 40 случаи на хипертиреоидизъм в клиниката на д-р Райт, само в два случая курсът на лечение не е подействал. Нормални нива често мога да бъдат достигнати за по-малко от две седмици. В заключение лечението е следното:

 • Пациентът започва с 5 капки от разтвора на Лугол, три пъти на ден
 • След около 4-5 дни, пациентът започва да приема 300 мг литиев карбонат един до три пъти на ден

 

Контролирайте здравето на щитовидната жлеза

Хипотиреоидизмът се оказа много по-разпространен отколкото се смяташе. Според някои експерти някъде между 10 и 40 процента от американците имат нарушена функция на щитовидната жлеза. Тиреоидните хормони са необходими на всяка клетка на тялото ви, за да регулират метаболизма и теглото като контролират изгарянето на мазнините за енергия или телесна топлина. Необходими са и за нормалното функциониране на мозъка и развитието при децата. Ако се чувствате лениви и уморени, трудно сваляте килограми, имате суха кожа, косопад, запек, чувствителност към студ и/или не се потите, това могат да бъдат сигнали за хипотиреоидизъм.

Йодът е ключът към здравата щитовидна жлеза и ако не го приемате в достатъчно количество с храненето си (под формата на морски храни), препоръчвам ви да помислите за хранителни добавки – в идеалния случай висококачествени добавки от кафяви водорасли (проверете произхода им, за да избегнете такива с потенциално радиоактивно замърсяване) или друг вид добавки, съдържащи йод.

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Жулиета Давидова! Благодаря! :) 

Ефективни курсове на лечение при заболяванията на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
14 коментара по “Ефективни курсове на лечение при заболяванията на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм”
 1. Преди 6 години ми бе поставена диагноза автоимунен тиреоидит на Хашимото с хипофункция на жлезата. Разбира се веднага ми предписаха хормонална терапия и думите на лекарката бяха- От тук нататък цял живот ще ги пиеш. Даже до аптеката не отидох. На минутата реших, че трябва да пробвам с алтернативно лечение. Отне ми почти година докато разбера какво трябва да правя- часове наред съм търсила информация в мрежата. Упражненията на Норбеков за стимулиране работата на жлезата ми помогнаха най-много. Това са 5 елементарни упражнения, които все още правя. На кратко, това което ми помогна най-много е:
  – прошката- забравете да се самоизлекувате ако таите някаква злоба или обида. Това е като отрова за тялото.
  – промяна на хранителния режим- спрях всякакви млечни продукти. Те образуват много слуз в организма, която пречи на работата на жлезите с вътрешна секреция. Увеличих приема на зеленчуци и намалих месото и тестените продукти.
  – движение- минимум 40 минути на ден- танцуване, гимнастика или енергична разходка.
  С тези промени само за 9 месеца свалих 25 килограма, които поддържам без усилие и до днес.
  Надявам се с това да помогна на читателите на сайта, които имат подобен проблем.

  1. Таня здравей!Дъщеря ми е с Хашимото…интересуваме наистина ли без хормонозаместителна терапия се справи с Хашимотото…поздравления за което

  2. Здр, Таня! Попаднах на статията и твоят коментар за заболяванията на щитовидната жлеза. Аз също съм с диагноза Хашимото, от дълги години, по-скоро от ученичка – сега съм на 35 г. Пила съм Л-тироксин,от няколко години го спрях. И аз като теб съм разбрала, че по-скоро мислите и характера на човек го разболяват, а не толкова други фактори.
   Ако е удобно би ли ми писала за коя книга на Норбеков точно споменаваш и дали имаш някакво впечатление за хранителни добавки, селен, дали самата ти приемаш такива.
   Весело, усмихнато и спокойно лято от мен.

 2. Здравей,Таня,много ми е приятно да споделя с Вас това заболяване.Аз също имам тази диагноза Хашимото и всеки
  ден вземам 25микрограма ел-тироксин таблетки.Много искам като вас да се преборя с това заболяване.Таня,имам една молба към вас -за хранителния режим, с какво точно се храните,за да мога и аз така да се храня.Благодаря ви
  предварително! Весел ден! Саша

 3. Спрете веднага глутена. Прочетете преропъките на Надя Петрова. Аз от TSH 6, го свалих на 2,3 след спиране на глутена , вегетарианска диета с много термично необработени плодове и зеленчуци и йога. Успех на всички.

  1. Здравейте Татяна , моля Ви пишете ми на този имейл,!Искам да ми помогнете с вашият опит.Благодаря!
   petia625@gmail.com

 4. Интересувам се от лечението на щитовидната жлеза! Ще се радвам да се присъединя към вас! Благодаря ви!

 5. Здравейте, прочетох статията, много ме заинтригува! Моята дъщеря има вроден хипотериоидизъм, от дву месечна е на заместителна терапия с Еутирокс, как бихме могли да и помогним, с други методи. Може ли да ни насочите към специалист. Много благодаря!

  1. Здравей :) Можеш да се обърнеш към Надя Петрова – експерт по здравословен и балансиран начин на живот
   Ето и линк към сайта й: https://nadiapetrova.bg/

 6. Здравейте! Много ме заинтригува статията и веднага реших да попитам имате ли някакви координати или имейл на Д-р Джонатан Райт ? Имам въпроси относно резултати от изследване на риверсивен Т3 и хелатотерапията, която той практикува в такива случаи! Много ми е важно, моля!
  Благодаря предварително!

 7. „Недостатъкът е, че за да достигнете дозата от три милиграма на ден, трябва да приемате поне няколко лъжички.“
  Грешен превод!
  3мг е равностойно на 1/5 от чаена лъжичка.

 8. Поредно се убеждавам, че медицина и медици в БГ нямаме.Дали соца или не знам какво, но сме на стотици години от мериканците.Още д-р Роял Райф и д-р Хулда Кларк говорят за 1. за замърсяване на организма с токсини и 2. болестотворни организми, вируси и т.н.
  Има и мерки – било от източната мидицина, било от електронни апарати за честоти т.е.-биорезонансни, но в БГ и изобщо в бившия соц. това се смята за шарлатания и друсаме ХАПЧЕТА. И как да не друсаяме хапчета като фармацията си плаща навсякъде и ……. докторите по екскурзии и „симпозиуми“ – болните на легло и на хапчета……

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *