Здравей Лято - Важни Съвети и Насоки

Здравей Лято - Важни Съвети и НасокиЗдравей! :)

До началото на Лятната Здравей Кампания ни остана съвсем мъничко и е време да се подготвим с още полезни съвети и насоки ;)


Здравей Лято - Важни Съвети и НасокиХранене

Както вече знаеш, програмата включва 5 дни на твърда храна и 5 дни на сокове и смутита. Ако по някаква причина не искаш или не можеш да спазваш дните, които са само на сок и смути, вместо тях направи два пъти 5те дни на твърда храна.

Има малък процент хора, на които зелените смутита и сокове не понасят. При тях се появява гадене или повръщане. Ако смутитата ти действат така, отново мини  към горното предложение.

Храни се само тогава, когато почувстваш глад. Не е нужно да изяждаш или изпиваш всичко за деня. Гледай да имаш поне 2 часа разстояние между храненията, като оптималното е поне 3 часа. Нека има поне два часа между последното ти хранене и съня. По възможност гледай да имаш поне 12 часа между последното хранене и първото за следващия ден, за да може стомахът ти да се справи добре със всичката храна и тялото да отпочине. Ако пък храната не ти стигат или спортуваш активно, може да използваш SOS опция или междинно хранене. Винаги опитай с вода преди това – изпий 1-2 чаши и виж след това дали изпитваш глад. Много често сигналите, които получаваме и мислим, че са за глад, всъщност са сигнали за жажда.

Яж бавно и дъвчи добре храната, смутитата и соковете си – това е много важно, за да се отдели слюнка и стомашни сокове. Така тялото ще усвои всички полезни хранителни вещества.
Ако спортуваш активно намали интензитета на тренировките си или приемай двойни количества от соковете/смутитата, като към тях може да добавяш растителен протеин – например конопен протеин.

Седмицата преди да започнем премини на по-лек режим на хранене, за да е по-лесно на тялото ти да се адаптира и да избегнеш главоболията.


ПодготовкаЗдравей Лято - Важни Съвети и Насоки

Подготвени ли сме добре няма какво да ни изненада ;) Много от нас нямат време да правят всичките си сокове, смутита или основни хранения на момента, но това не трябва да ни спира, нали?

За да ти е по-лесно може да приготвяш част от храната си от предната вечер или сутринта. Направи си заготовки за няколко дни напред дори. Нарежи салатите и ги затвори в кутии или подготви всичко, което ти трябва за дадена рецепта сок или смути и го сложи в плик или кутия. Така, когато дойде момента да го приготвиш, ще ти е много лесно! Използвай кутии за храна, препоръчително стъклени и съхранявай в хладилник. Ако приготвяш някои от соковете и смутита от сутринта, съхранявай ги в стъклена бутилка, добави повече лед, затвори плътно и съхранявай в хладилник.

Преди да започнеш програмата опитай част от рецептите, виж колко време за приготвяне ти отнемат, виж дали ти харесват, особено ако добавяш супер храни.


Здравей Лято - Важни Съвети и НасокиСън

Една от важните части от програмата, редом с пиенето на достатъчно количество вода! Много е важно тялото ни да си почива достатъчно време, да намалим стреса, за да може по-бързо да се възстанови.

Наспивай се добре. Лягай си по-рано, за да се чувстваш свеж и да се възползваш от най-пълноценния сън, който е от 22.00 до 02.00 часа. Така ще помогнеш на тялото ти да се презареди, а сутрин ще се будиш значително по-свеж! :)


Здравей Лято - Важни Съвети и НасокиВода и билков чай

По време на програмата пий много вода, вода с лимон и билкови чайове – може да се възползваш от предложенията на Здравей. Опитай се поне да изпиваш 2 литра чиста вода на ден. Тя е най-мощния детоксикатор. Не позволявай да ожаднееш! Пий вода сутрин след водата с лимон, опитай се да изпиеш поне две чаши, така ще закусиш и малко по-късно. Не пий докато се храниш. Пий вода 15 минути преди хранене и поне четиредесет минути след. В дните на течна храна може да пиеш вода 15-20 минути след хранене. Водата е от изключителна важност за ефект от програмата и ти гарантира постигане на добри резултати! Не я подценявай! ;)


Здравей Лято - Важни Съвети и НасокиГлавоболие

През първите два-три дни от програмата е възможно да имаш главоболие. Това е резултат от изчистването на организма и от това, че сме му спрели вредните неща :) Бъди спокоен и пий повече вода, главоболието е само временно ;) Най-силно главоболие се усеща при хората, които консумират големи количества кафе. Ако си от тях, намали кафето преди старта, за да ти е по-лесно след това.


Здравей Лято - Важни Съвети и НасокиОрганични продукти

Използвай възможно най-чисти продукт, за да бъде процеса на изчистване успешен. Избирай качествени продукти от малки производители или органични такива. Ако не си сигурен, накисвай зеленолистните с 1-2 сл оцет за 20 минутки и след това изплаквай, останалите зеленчуци бели. Списък на най-замърсените плодове и зеленчуци може да намериш тук. Стреми се да купуваш най-замърсени от възможно най-добър източник.


Здравей Лято - Важни Съвети и НасокиСупер Храни

За още по-добър резултат към рецептите са добавени супер храни. Те помагат на тялото да се изчисти по-бързо от токсините и му набавят ценни хранителни вещества. Използването им разбира се не е задължително те просто ускоряват процеса. Главните, които ще ползваме са Спирулина и Пшенична Трева, за теб съм подготвила Специален Пакет! По време на програмата е хубаво да приемаш и качествен пробиотик.


Здравей Лято - Важни Съвети и НасокиЯдки и семена

Важно е да накисваш ядките и семената, които използваш по време на програмата. Оставяй ги да киснат през нощта в студена вода и сутрин ги изплаквай. Съхранявай в хладилник. Повече за накисването научи тук.


Здравей Лято - Важни Съвети и НасокиТренировки

Опитай се всекидневно да извършваш някаква физическа активност. Не е нужно да правиш тежки тренировки и да поставяш рекорди ;). Просто отдели 30-40 минутки за себе си, излез и се поразходи с една по-бърза крачка, така че да се учести дъха ти, поскачай на въже или изкачи много стълби, използвай всичко, което ти е под ръка и не си намирай оправдание от типа, на работа съм, нямам време да отида да тренирам, не знам къде. Истината е, че може да тренираш и да се раздвижиш на всякъде. Дори да ставаш на всеки 40 минути в офиса и да правиш 10 клека е чудесно, пък и ще е забавно за околните ;). Варианти има хиляди, важно е да има желание :) Към тази програма са включени базови упражнения и няколко техники за дишане, които ще получиш другата седмица.


Здравей Лято - Важни Съвети и НасокиМотивация

Мотивацията и нагласата играят ключова роля при изпълнението на такъв тип програми. Много е хубаво, когато подходим с желание, когато сме мотивирани и знаем какво искаме да постигнем. Тогава е много по-трудно нещо да ни изненада или нещо да ни попречи да достигнем целта си. Често търсим мотивация и подкрепа в хората около нас, но в повечето случаи това ни изиграва лоша шега. За това ти предлагам да изгледащ някой филм на подобна тематика или да прочетеш книга. Предложения виж  тук.


Здравей Лято - Важни Съвети и НасокиКаква техника ми е необходима?

За да изпълниш първата част от програмата ще са ти необходими сокоизстисквачка и блендер (някои използват и пасатор). Може да я изпълниш и само с блендер (пасатор), но ще трябва да добавяш вода към рецептите и да намаляваш леко количеството на продуктите.

Ако нямаш необходимите уреди и желаеш да направиш правилния за теб избор прочети какво препоръчва Здравей ТУК


Здравей Лято - Важни Съвети и НасокиНагласа и Съвети

  • На първо място, програмата е само 10 дни, които ще минават страшно бързо, докато започнеш и вече ще си към края. Също така, сокчетата и рецептите са много разнообразни и винаги ще опитваш нещо ново и интересно.
  • Помни, че правиш тази програма за себе си, за да се чувствуваш добре, за да дадеш време на тялото ти да си почине и да се възстанови, да се заредиш с енергия, изобщо да направиш нещо добро за себе си. Не я правиш за никой друг и не трябва да те интересува какво казват и мислят другите. Поставил си си прекрасна цел, просто я последвай и я изпълни :)
  • Важна част е нагласата! Когато по време на програмата видиш някакво изкушение, например как някой около теб си хапва вкусна торта или сандвич, не си казвай – Ох, това не мога да го изям, на диета съм. Първо не си на диета и второ, ти можеш да изядеш всичко. Никой не ти е сложил ръка на устата и не те е спрял да ядеш каквото поискаш. Важното е, че ти НЕ ИСКАШ да изядеш това, не, че не можеш. Ти не искаш, защото си взел решение и имаш цел, която следваш и искаш да постигнеш определен резултат, искаш да се чувстваш добре и искаш да направиш промяна към по-добро, искаш да си здрав. Ти си този, които избира и решава, ти си този, който казва какво искаш и какво не искаш да изядеш и ти си този, който знае, защо.
  • Бъди благодарен на себе си за това, което правиш по време на програмата. Казвай си, че си доволен и горд със себе си, поощрявай се. Мисли си хубави неща и се опитай да се отървеш от всички лоши мисли и чувства. Така по време на програмата, не само ще изчистиш тялото си, но ще изчистиш ума си и ще презаредиш тялото с много положителна енергия :)
  • Не си мисли постоянно, че си на диета, няма храна и че е малко. Това не е така, всичко е в главата. На човек не му трябват тонове с храна, особено, когато тя е качествена и пълноценна. Питай се от врем на време – ако не знаех кога последно съм ял и колко храна съм изял, дали бих бил гладен? Слушай тялото си и не се поддавай на „лакомия“ мозък ;)
  • Не се качвай всеки ден на кантара, за да видиш има ли резултат или не. Това е излишен стрес. Премери се сутринта преди да започнеш и след това чак на шестия ден сутринта след като станеш :) Може да се премериш с кантар, а може и обиколките на талия, ханш, бедра с метърче, за мен това е по-добрият избор ;)
  • Опитай се да не гледаш дълго време телевизия и да киснеш пред компютъра, а вместо това почети хубава книга, виж се с близките и приятелите си, излез на разходка или свърши нещо, което отлагаш от много време.

Остава ни малко! Успех! Бени :)


*Отказ от отговорност – Всичката информация, която споделям, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения или е взета от сайт или книга, които са упоменати. Не съм специалист, диетолог или медицинско лице. Сайтът ми няма за цел да дава медицински съвети, а само да информира.

Преди да започнеш каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирай се с личния си лекар или диетолог, особено ако взимаш предписани медикаменти.

Не нося отговорност за нито един човек, спънките, загубите или вредите, причинени или смятани за причинени директно или индиректно, като резултат от прилагането, интерпретацията и използването на материалите споделени от Здравей.

Един коментар по “Здравей Лято – Важни Съвети и Насоки”
  1. Благодаря ви за тази информация :) с голямо удоволствие ви чета.Поздравления за всичко което правите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *