Съвършената диета?

Напоследък чета доста неща за храненето или по-точно кое е правилното хранене, и стигам до извода, че навсякъде хората прибягват до крайности.

Съвършената диета?Някои казват, че вегетарианството е ултиматум, изначалната диета, която би помогнала за всичко. Други са още по-крайни и твърдят това за веганството. Трети са убедени, че без месо човек няма как да просъществува. Други са суровоядци. Четвърти не ядат нищо освен протеини, други само варива и т.н.

Всеки си е измислил някаква диета (нека останем с уговорката, че под диета имам предвид начин и стил на хранене, не правете асоциации с гладуване и отслабване) и я следват безкористно. И знаете ли какво? Ами всички те са прави! Погледнато от тяхната гледна точка и това, че диетата действа добре на тялото им – да, това е оптималният начин на хранене за определен човек, но не и универсален. Не всеки би намерил „спасение” в него. По тази причина мисля, че е много грешно да налагаме определен начин на хранене като съвършена диета. Такова нещо не съществува. Аз съм жив пример за това.

През живота си съм изпробвала какви ли не диети, начини на хранене и трениране, чак понякога се чудя как оцелявам след такива експерименти. Шегувам се, разбира се… или всъщност не съвсем. Била съм всичко – от върл защитник на месото, до веган. Сега мога да кажа, че на никого не бих препоръчала нито едното, нито другото. От доста време не ям месо, не не се определям и като вегетарианка.

Всъщност това, което правя в момента, е просто да слушам тялото си…

Съвършената диета?То ми казва: „Не искам месо. Това не е най-подходящата храна за мен в момента.”, и аз се храня като вегетарианка. Но не мога да бъда сигурна, че в бъдеще организмът ми няма да изпита нужда от месо и аз ще му го дам, разбира се. В различните периоди от живота си човек има различни нужди, които се изменят успоредно с процесите, извършващи се в организма и в ума му. Какво имам предвид? Имам предвид, че в определен период от живота ви, месото може да е най-нужната и полезна храна за вас. След 2 години например организмът се е наситил и започва да изменя вкусовете и нуждите си от хранителни вещества и това е съвсем нормално.

Тук говоря за всякакъв вид храна. Не ви ли се е случвало, като малки да мразите някакъв плод, а сега той да ви е любим? Телата ни са много интелигентни и когато имаме нужда от веществата в дадена храна, тя автоматически ни става вкусна.

Преди мразех маслини, но от скоро забелязвам, че ми стават изключително вкусни. Не съм яла месо от година и не изпитвах нужда от него. Напоследък обачесьомгата ми се струва най-вкусното нещо на света. Защо? Какво има в маслините? Полезни мазнини. В сьомгата също. Стигнах до извода, че организмът ми има нужда точно от това в момента – омега 3, омега 6 и колкото повече му давам храна, богата на тези вещества, толкова по-добре се чувствам.

Това, което искам да кажа, е – не се лепвайте за една диета, с идеята, че е перфектна и единствена.

Съвършената диета?Тялото има нужда от всичко, в различните етапи от развитието си, в различните сезони, дори в различните моменти от денонощието. То ще ви подскаже какво иска. Няма нищо лошо в това да си веган, вегетарианец или пък да ядеш месо. Лошото е ако смяташ, че другото е неправилно. И още по-лошо е, че така можеш да си навлечеш сериозни проблеми.

Да речем, ставаш веган, било то по етични причини или просто, защото в момента организмът ти не изпитва нужда от вещества от животински произход. Чувстваш се прекрасно, но в един момент ти се преяжда месо и започваш да водиш вътрешна борба. Страх те е, че ако хапнеш нещо животинско ще нарушиш философията си в живота. А замислял ли си се, че може би тялото ти го иска? Изпитва жажда за протеини, обаче от животински произход. Кой си ти, че да го държиш гладен? Спрете да лепите етикети и просто яжте това, което тялото ви подсказва.

Единствената философия, която намирам близо до себе си и разбиранията си, е винаги да даваме на тялото това, от което има нужда и точно колкото е нужно. Никога повече, никога по-малко. Не го дръжте гладно и изнемощяло. Но не го задръствайте с излишна храна. Освен на себе си, с подобни действия вредите и на другите.

Освободете се от всичко ненужно и излишно в живота ви, включително и храната.

Така ще видите, че ненужните и излишни килограми сами се стопяват, без значение дали ядете месо, треви, кълнове или шоколад.

Разбира се, тук съм на светлинни години от идеята за лакомията. Трябва да правим разлика между това, тялото ни да има нужда от нещо и това да копнеем да задоволяваме първичните си инстинкти и превръщането на храненето в пошлост, в инструмент за задоволяване на сетивни нужди.

И един последен извод! Всичко е в баланса!

Съвършената диета?Има дни, в които ям салати и вода, медитирам, правя йога, чувствам се пречистена като индийски монах и наистина изпитвам удоволствие от това. Има дни, когато тренировките ми са изпълнени със сила, мощ дори гняв. Съответно такова е и храненето ми – в по-големи количества, по-силно изразени вкусове, солено, люто. Има и дни, в които единствената ми мисъл е да хапна нещо сладко или вредно. И знаете ли какво? Ами правя го! И наистина това ми доставя удоволствие. Без вина, без чувство, че съм сбъркала нещо. Просто искам да го направя и го правя.

Това се нарича баланс – ще има и от едните и от другите дни. Какво си мислите – че никога няма да се провалите в здравословния си режим. Моля ви…

Просто преминавайте бодро и весело през всичките периоди и им се наслаждавайте най-пълно, с всичките си сетива, докрай.

Теодора Георгиева :)

Съвършената диета?

Повече за Теди Георгиева

Теодора Георгиева е автор на блога "Здраве с Теди" и консултант по здравословно хранене. Най-голямата й страст е да вдъхновява другите да обръщат повече внимание на здравето си, да се чувстват щастливи със себе си и комфортно в тялото си. С блога си има за цел да покаже, че здравето и красотата идват на първо място от ума ни и от това, до колко сме в хармония със себе си. От своя личен опит с диети, режими и упражнения осъзнава, че отслабването не трябва да бъде свързано с глад и лишения, а по-скоро да бъде превърнато в забавна и вкусна игра. Теди изучава Международни икономически отношения, интересува се от маркетинг и е страстен почитател на народните танци, книгите и пътуванията. Повече за нея можете да видите във facebook страницата й: https://www.facebook.com/zdravestedi И в блога й: https://zdravestedi.wordpress.com/
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *