Ползи за здравето от Псилиум Хуск

Ползи за здравето от Псилиум Хуск

Диетични фибри: какво трябва да знаете за тях?

Препоръчителната дневна доза фибри е между 20 и 30 грама, но вярвам, че около 50 грама на 1000 калории би било още-по добре. За съжаление повечето хора получават само половината от това, а дори и по-малко. Най-добрият източник на диетични фибри са зеленчуците, но повечето хора просто не ядат достатъчно зеленчуци. Съществуват два основни вида фибри:

Разтворимите фибри, съдържащи се в краставици, боровинки, бобови и ядки, се разтварят в гелообразна текстура, която забавя на храносмилането. Това ви помага да се чувствате сити за по-дълго време, което държи килограмите в норма.

Неразтворимите фибри, съдържащи се в храни като тъмно зелени листни зеленчуци, зелен фасул, целина, моркови, не се разтварят изобщо и спомагат за по-обилното изхождане. Храната се придвижва по-бързо през храносмилателния тракт като предизвиква по-бързото й изхвърляне от организма.

Много от целите храни, особено плодовете и зеленчуците, имат естествено съдържание едновременно на разтворими и неразтворими фибри, и двете от които служат като отлична храна за микроорганизмите, които живеят в червата. Псилиум хускът също съдържа и двата вида диетични фибри.

9 Впечатляващи Ползи за здравето от диетичните фибри

Ползи за здравето от Псилиум ХускНякога разглеждани просто като средство спомагане на редовния стомах или за облекчаване на  запек, най-новите изследвания показват, че диетичните фибри имат много други важни ползи за здравето. Някои от техните най-важни ползи включват:

Контрол върху нивата на кръвната захар: разтворимите фибри забавят усвояването на захарта в организма, поддържайки нивата й под контрол. Изследвания показват, че жени, които приемат високо разтворими фибри имат 42% по-ниска инсулинова резистентност.

Здравето на сърцето: обратна връзка е установена между приема на фибри и сърдечния удар, а изследвания показват, че тези, които приемат храна с високо съдържание на фибри имат 40% по-нисък риск от сърдечно заболяване.

Инсулт: изследвания са установили, че на всеки 7 грама дневен прием фибри, рискът от инсулт намалява със 7 процента.

Отслабване: добавките с фибри показват добри резултати при отслабване, тъй като увеличават чувството за ситост. Но не е само това. Когато микробите в тънките черва храносмилат фибрите, се освобождава тънка верига от мастни киселини, наречена ацетат. След това ацетатът се придвижва към хипоталамуса и сигнализира мозъка да спре да яде.

Здравето на кожата: фибрите, и особено псилиум хускът, помагат за изхвърлянето на дрожди и гъбички от организма по естествен път, вместо да бъдат отделени през кожата, предизвиквайки акне и обриви по нея.

Дивертикулит (възпаление на червата): фибрите, особено неразтворимите намалят риска от дивертикулит с 40%

Хемороиди: диетата с високо съдържание на фибри намалява риска от хемороиди

Синдром на раздразнените черва: приемът на фибри облекчава раздразнените черва

Камъни в жлъчката и бъбреците: диетата с високо съдържание на фибри намалява риска от камъни в жлъчката и бъбреците, поради способността за регулиране на кръвната захар

За увеличаване приема на фибри наблегнете на зеленчуците, не на зърнените храни

Ползи за здравето от Псилиум ХускАко имате нужда от повече фибри, моля ви да устоите на изкушението да я задоволите с пълнозърнести храни. Те ще ви снабдят с фибри, но и ще повишат нивата ви на инсулин и лептин, което е основата на повечето хронични заболявания.

Освен това, повечето пълнозърнести храни на пазара са силно преработени, което допълнително влошава тяхната хранителна стойност. Вместо това, фокусирайте се върху яденето на повече зеленчуци, ядки и семена… броколи, а не тестени храни.

Зърнените храни са свързани с множество заболявания, включително Алцхаймер. Вещества в зърнените култури, като глиадин и лектини, могат да увеличат  чревната пропускливост и да доведат до синдром на пропускливите черва. Пропускливите черва могат да предизвикат стомашно-чревни неразположения като подуване, газове, спазми; както и странични ефекти като умора, кожни обриви, болки в ставите, алергии, аутизъм и други.

По ирония на съдбата, хора, страдащи от синдрома на пропускливите черва или други хронични храносмилателни проблеми, биват съветвани временно да спазват диета с ниско съдържание на фибри, докато диагнозата им бъде изяснена. Това е така, понеже когато  в тънките черва има високо съдържание на патогенни микроби, тези микроби се хранят с фибри, което води до тяхното размножаване, съответно здравословното състояние се влошава.

Така че, яденето на зърнени култури влошава състоянието на храносмилателната система, осигурявайки храна за патогенните микроби. Следващите храни съдържат високи нива на разтворими и неразтворими фибри, без рискове за здравето:

  • Псилиум хуск, ленено семе, чиа семена
  • Горски плодове
  • Броколи и брюкселско зеле
  • Кореноплодни и грудкови зеленчуци като лук и сладки картофи
  • Бадеми
  • Грах
  • Зелен боб/бял боб
  • Карфиол

Псилиум хускът осигурява препоръчителната дневна доза фибри

Ползи за здравето от Псилиум ХускАко искате да си набавите необходимото количество фибри по здравословен път, органичният псилиум хуск е лесен и достъпен начин да го направите. Приемайки го три пъти на ден по 18 грама, вие осигурявате разтворими и неразтворими фибри в нужното количество, което в идеалния случай е 50 грама за 1000 калории. За оптимален резултат консумирайте 50 грама хуск на всеки 1000 калории, в допълнение към богата на зеленчуци диета.

Моля, имайте предвид, че псилиум хускът е култура, която масово бива обработвана с пестициди, хербициди и торове. Поради тази причина не пренебрегвайте използването на органичен псилиум хуск, който е 100%  чист. Много производители използват синтетични или полу-синтетични активни съставки, които не съдържат псилиум хуск, а метилцелуоза и калциев поликарбофил. Някои марки дори добавят подсладители и други добавки, които е добре да се избягват.

Допълнителен бонус е, че разтворимите фибри като псилиум хуска са пребиотици, които подхранват полезните бактерии. От своя страна тези полезни бактерии помагат на храносмилането и усвояването на храната, както и играят съществена роля във функцията на имунната система. Така че, ако не сте сигурни какво количество фибри приемате, постарайте се да разберете.


Специално за теб Здравей ти предлага Органичен Псилиум Хуск на Здравей! Повече за прекрасния ни продукт с изключително много ползи може да намериш тук: Органичен Хуск

Ползи за здравето от Псилиум Хуск

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :)

Ползи за здравето от Псилиум Хуск

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *