<< ОБРАТНО

Здравей!

Това е 5 дневната програма на Джейсън Вейл, която той разпространява безплатно и аз преведох за теб.

Преди да я опиташ, искам да отбележа няколко неща, които според мен са важни при започването и приключването на такъв тип Програми.

Като за начало, това не е диета, за това не трябва да я възприемаш като нещо такова. В тази програма няма гладуване и лишаване. Напротив, точно обратното е. Идеята е за период от 5 дни тялото ти да се презареди и да получи всички хранителни вещества, които са му липсвали. Да му дадеш възможност да си почине и да се излекува. Да си помогнеш като кажеш сбогом на безсънието, умората, стреса, депресиите и още много други :)

Към тази програма трябва да подходиш с нагласата, че правиш нещо много хубаво за себе си, за здравето си и за тялото си. Дори и за хората около теб :). Да имаш нагласа за промяна. Според мен е голям грешка да правиш такъв тип режим и след това отново да се завърнеш към предишните си навици и начин на хранене. Това никога няма да ти донесе успех, защото с предишният начин на хранене, се връщаш към предишното си състояние. Не започвай Програмата ако единствената ти мисъл е как една седмица ще пиеш сок, ще постигнеш резултат и после с най-голямо удоволствие ще си купиш един огромен шоколад или парче нездравословен сладкиш и ще го изядеш. Това не работи и няма как с такъв тип мислене да излезеш от омагьосания кръг.

Идеята е да осъзнаеш, че най-важният си ти, ти си този, който решава какво поставя в устата си и ти си този, който решава дали ще бъде здрав или не. Трябва да осъзнаеш, че в здравословното хранене, няма забранени неща, просто има неща, които ти не искаш да ядеш, защото искаш да се чувстваш невероятно, да имаш много енергия и желание за живот :). Не е нужно да гледаш нездравословните сладкиши, теста, шоколади, чипсове, газирани и напитки и тн. и да казваш – Аз не мога да ям това, по-лесно е ако ги видиш и кажеш – Аз НЕ ИСКАМ да ям това :).

След като приключиш програмата важно е и да се захраниш добре. Тъй като 5 дни си бил на течна храна, трябва да представиш твърдата постепенно. За да задвижиш добре метаболизма си и да не шокираш стомаха си.

 

Към какво да се придържаш след като изпълниш Програмата:

 • следващите 5 дни (а защо не и много повече) си прави зеленчуков зелен сок за закуска – най-добър е сокът Закуска за шампиони от Здравей Книжка с Рецепти
 • следващите закуски, ако не си решил да продължиш със сок, може да хапваш пълнозърнести овесени ядки, яйца, плодове.
 • първите 2 дни обядвай салата – спанак или маруля, краставица, домат, броколи, авокадо, моркови, маслини, зехтин и лимон – или някаква твоя вкусна вариация или сок като от закуската.
 • следващите дни за обяд хапвай – зелена салата като тази горе или салата с истински пълнозърнест хляб или салата + печена бяла риба или натурално кисело мляко + плод + истински пълнозърнест хляб или супа или някаква твоя вкусна вариация.
 • първите 2 дни вечеряй голяма салата или салата + див ориз или задушени зеленчуци.
 • Следващите вечери хапвай – голяма салата или салата + див ориз или задушени зеленчуци или салата + печена или задушена риба или супа или някаква твоя вкусна вариация.

Тези принципи не са трудни за следване и могат да се превърнат в начина ти на хранене. Също така много важно нещо, за да си успешен след програмата е да си гъвкав. Не бъди краен, ако някой е направил нещо специално за теб, не му казвай – А това е вредно аз не ям такова, а просто го опитай, нищо няма да ти стане. Важното е да знаеш къде ти е границата.

Има още няколко принципа, които можеш да следваш и които ще са ти от полза:

 • Старай се 60-80% от храната, която консумираш дневно да е жива храна с високо съдържание на вода – плодове, зеленчуци, сокове и смутита. Останалите %-ти нека бъдат за храни като риба, пилешко, пълнозърнест ориз, пълнозърнест хляб, ядки, семена и ако желаеш някакви млечни продукти.
 • Яж храната си бавно.
 • Пий соковете и смутитата си бавно.
 • Не яж ако не си наистина гладен.
 • Спортувай 1-2 пъти дневно, общо поне 45 минути.
 • Прави си такъв тип програма поне 2 пъти годишно.
 • Чувствай се благодарен и се радвай на всичко, което си постигнал.
 • Бъди гъвкав и никога не си слагай етикет – веган, вегетарианец и тн.
 • Гледай минимално телевизия.
 • Излез и играй ;)

<< ОБРАТНО

_____________________________________________________________________________________________________

*Отказ от отговорност – Всичката информация, която споделям, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения или е взета от сайт или книга, които са упоменати. Не съм специалист, диетолог или медицинско лице. Сайтът ми няма за цел да дава медицински съвети, а само да информира.

Преди да започнеш каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирай се с личния си лекар или диетолог, особено ако взимаш предписани медикаменти.

Не нося отговорност за нито един човек, спънките, загубите или вредите, причинени или смятани за причинени директно или индиректно, като резултат от прилагането, интерпретацията и използването на материалите споделени от Здравей.

**Източници: www.juicemaster.com |  5lbs in 5 days Book

10 коментара по “Описание и насоки”
 1. Албена здравей. Минах успешно малко повече от 5 дни със соковата програма за детоксикация. Мога смело да кажа, че се чувствам много, много добре и съм енергична и щастлива. Другото което е много важно за мен е това, че курса от пет дни мина и моята дъщеря-и при нея резултатите са отлични и тя е доволна. Благодаря ти Албена. Освен благодарността си искам и да те поканя на една от нашите презентации на продукти-топли напитки- обогатени с екстракт от гъба РЕЙШИ. И ще се радвам да се видим и да се запознаем. Поканата е за 19.01 или 26.01 2014 година в София, х-л Будапеща от 14.00 часа.
  До скоро.

  1. Здравей, Калинка!

   Много се радвам, че със дъщеря ти сте направили успешно програмата и тя ви е донесла полза ;) Браво!
   Ще ти пиша ако успея за презентацията.

   Поздрави и благодаря!
   Бени

   1. Здравейте Албена!
    Благодаря Ви!Невероятен резултат!
    И на Вас желая безмерен късмет и успех във всичко!
    Поздрави,
    Ваня Атанасова

    1. Много благодаря, Ваня! Радвам се, че има резултати ;)

     Успех и усмихнат ден!
     Бени

 2. Много бих искала да опитам, но в момента кърмя и не знам кога ще отбия детето. Та въпросът ми е може ли да се прилага тази програма по време на кърмене? Защото знам, че при детоксикация, вредните вещества, които се отделят, се абсорбират в кърмата.

  1. Здравей, Румяна :)

   Да, най-добре изчакай да спреш кърменето и тогава направи детокса. Сега просто включи повече свежа храна в менюто си, това ще е добре и за детето :)

 3. Здравейте, Албена!

  Първо, благодаря Ви за труда, който полагате! Ще започна с 5-дневната програма с ден закъснение. Всеки ден пия зелени смутита за закуска, които приготвям с блендера. Питах се дали е възможно да се мине през програмата, приготвяйки смутита, вместо сокове. Какви биха били пропорциите за „порция“ в този случай?

  Много ще се радвам ако намерите време да ми отговорите, поздрав!

  1. Здравей, Тина :)

   Да, може да направите програмата и с блендер. Ще трябва да добавяш по чаша вода към соковете и да намалиш част от съставките – като това ще си го импровизираш на момента. Идеята е да се получава количество, което ще може да изпиеш.

   Успех!
   Бени

 4. Благодаря много! Днес се събудих с добро настроение само от мисълта за предстоящите дни :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *