5 ползи от следобедния сън за вас и вашето тяло

Жалко е, че спестяваме на децата си следобедния сън, а ние също го пропускаме, след като ползите от него са толкова големи. Много хора се оплакват, че не спят дълбоко и продължително през нощта, но пък заместват следобедната дрямка с кофеин.

Сънят само за 10 минути през деня може да има огромно положително влияние върху вашето здраве. Ползите от дрямката са по-големи, отколкото можете да си представите. Краткият сън е важен за човека още от самото му раждане и ако той е полезен за малките деца, то разбира се е не по-малко полезен за възрастните.

Ето и 5 ползи от следобедния сън/кратка дрямка:

1. Подобрява когнитивните функции

5 ползи от следобедния сън за вас и вашето тялоСънят влияе върху наученото и способността за задържане на информация, затова не е чудно, че следобедната дрямка помага за същото. Доказано е, че сънят  между 60-90 минути стимулира умствената дейност за 24 часа напред. Според проф. Юрген Цулей от Университета в Регенсбург (Германия) по време на сън наученото се повтаря многократно, докато се запечата в паметта. Докато трае дрямката, се активират същите невронни връзки, както при ученето в будно състояние. Умът обича съня. Краткият сън през деня увеличава и креативността.

2. Подобрява здравето на сърцето

Тези, които спят за кратко редовно,  най-малко 3 пъти седмично в продължение на 30 минути, значително намаляват риска от появата на сърдечни проблеми в бъдеще. Проблеми като исхемична (коронарна) болест на сърцето и последваща смърт са значително намалели  в държави, които съдържат в културата редовна „сиеста”.

3. Намалява стреса и тревожността

Умората причинява стрес, който ви прави още по-уморени. Повече сън и по-добро качество на съня е от изключителна важност за облекчаване на стреса и намаляване на тревожността (или презареждане). Според изследване на Калифорнийския университет – Бъркли 90 минутен сън през деня може да те направи спокоен и да премахне раздразнение и страх.

4. Увеличава и подобрява физическата активност

Изследвания доказват, че спортистите, които спят за кратко през деня се представят по-добре, подобрявайки моторни двигателни свойства на организма си и бързината си. Независимо дали сте професионален спортист или не, една 10 минутата дрямка през деня със сигурност ще подобри вашите реакции и ще ви направи по-бодри.

5. Увеличава волята

Денят ви може да ви струва много труден, когато сте уморени, особено когато става дума за въпроси, свързани с волята за нещо, която често е най-висока през нощта, когато мозъкът е свеж. По тази причина кратката дрямка следобед подобрява настроението, намалява стреса и възстановява фокуса.

5 ползи от следобедния сън за вас и вашето тялоСъвети за по-висококачествен сън

  • Използвайте аларма, за да не се успите и да продължите работата си. Експериментирайте с  продължителността на съня (между 5-45 минути) и преценете кое пасва най-добре за вас самите.
  • Използвайте одеяло, тъй като тялото губи от топлината си когато e в покой
  • Дръжте главата повдигната, за предпочитане на облегалката на диван или на няколко възглавници
  • Опитайте се  да спите в хладно и леко притъмнено пространство. Пълната тъмнина и топлина в стаята ще ви помогнат да заспите дълбоко, затова не са препоръчителни за следобедна дрямка. Добре е организма да се научи да прави разлика между дневния и нощния сън. Дневният сън сън не бива да е така дълбок като нощния.
  • Вземете своята доза дневен сън  в следобедните часове, препоръчително след хранене. Ако заспите твърде рано, е възможно да имате затруднения с продължителността на съня , а ако легнете да дремнете твърде късно, има голяма вероятност да нарушите съня си през нощта.
  • Едно интересно предложение: Поставете молив между пръстите си. Когато заспите, пръстите ви ще се отпуснат и молива ще падне на пода, което ще ви накара да се събудите (една добра алтернатива, ако не разполагате с аларма!).

Следващият път, когато се чувствате сънливи или изморени, не мислете, че една дрямка е лошо нещо. Ако тялото ви казва нещо, то най-вероятно е право.  Така че не забравяйте да слушате това, което то има да каже. :)


5 ползи от следобедния сън за вас и вашето тяло


Превод за теб от Мария Шестакова! Благодаря! :)


Източници: http://theheartysoul.com/taking-naps-good-or-bad/ | http://www.treehugger.com/health/7-surprising-benefits-afternoon-nap.html

5 ползи от следобедния сън за вас и вашето тяло

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *