С какво е полезен лукът за нас?

Ботаническо Име: Allium cepa

Дали е бял, жълт или червен, лукът е един от най-популярните и разнообразни зеленчуци, придаващ специфична пикантност – някои видове повече от други. Той се търси много както за студени салати, така и за горещи супи, нарязан на кръгове или на филийки върху бургери, както и нарязан на ситно като подправка. Вкусното карамелизиране което се получава когато лука се сотира е поради високото съдържание на захар. Испанският червен лук е по принцип по-мек на вкус от белия или жълтия. Сорта Видалия (Vidalia) е един от най-сладките.

Острата миризма и вкус, които издава лукът се дължат на сярното съединение Алил Пропил Дисулфид (Allyl Propyl Disulphide), което ви и разплаква при беленето на лука и по този начин промива епителния слой на очите. Този „разплакващ“ ефект може да се намали, ако подържите обелен лук под студена течаща вода за няколко секунди преди да го нарежете.


С какво е полезен лукът за нас?ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ КОНСУМАЦИЯТА НА ЛУК

Лукът има множество здравословни качества и учените все още продължават да откриват колко полезен е този зеленчук в действителност. Той е много добър източник на Витамин С и В6, желязо, фолиева киселина и калий. Съдържанието на манган в лука му придава противовъзпалителни качества и спомага за облекчение при простуда и грип.

Извлечените от лука фитохимични съединения – Алиум (Allium) и Алил Дисулфид – се превръщат в Алицин (Allicin) поради активизирането на ензими при разрязването на главата лук. Изследвания показват, че тези съединения имат противоракови и противодиабетни качества, като в същото време разширяват кръвоносните съдове, освобождавайки азотен окис. Това може да има благоприятно влияние върху кръвното налягане, да възпрепятства образуването на тромби и да спомогне за намаляването риска от коронарна болест, заболявания на периферните съдове и инсулт.

На значителните количества полифеноли (друго фитохимично съединение в лука) и антиоксидантния флавоноид наречен Кверцетин (Quercetin), който има доказани противоракови, противовъзпалителни и противодиабетни функции, се дължи добрата репутация която лукът има в предотвратяването на болести.

За щастие, използването на лук при готвенето на супи не намалява стойността на Кверцетин в него, а просто се предава в бульона. Флавоноидите в лука са по-концентрирани във външните му слоеве, така че изхвърляйте колкото е възможно по-малко от него в процеса на белене.

Лукът е един от най-препоръчваните зеленчуци.

Хранителна Информация за Лука

Размер на Порцията: Една чаша нарязан лук (около 160 грама)Количества за Една Порция Калории64 Въглехидрати15 Захар7 g Фибри3 g Протеин2 g Натрий6 mg


С какво е полезен лукът за нас?ПРОУЧВАНИЯ НАПРАВЕНИ ВЪРХУ ЛУКА

Проучвания посочиха сериозно доказателство, че приемът на лук може значително да намали риска от рак на стомаха2. В друго проучване се посочва, че екстрактът от червен, жълт и бял лук има антиоксидантна и антимутагенна дейност3 в клетките – по-добра от тази на Бутил Хидрокситолуен (Butylated Hydroxytoluene – BHT), синтетичен химикал, който се прибавя към храните като консервант, както и от тази на аскорбиновата киселина. Пречистването от свободни радикали се увеличава в зависимост от концентрацията на екстрактите на лука.


Интересни ФАКТИ ЗА ЛУКА

Лук е бил намерен пъхнат в тазовата част на Египетските мумии, както и сплескан зад ушите им, и привързан към краката и ходилата им. Цъфтящ лук бил понякога поставян на гърдите им. Рамзес IV, който умрял през 1160 г. пр. Хр., бил намерен с лук, вмъкнат в очните кухини.


С какво е полезен лукът за нас?ОБОБЩЕНИЕ

От ранни времена, лукът е бил използван за овкусяването на хранителни рецепти и прибавян към древни отвари за медицински цели. Съвременната медицина счита лука като много полезен за почти всяка част на тялото, като се започне от поддържането на здравата клетка до предотвратяването на възпаления и пречистването на кръвта. Лукът също придава допълнителна пикантност в кухните на много народи по света и се допълва добре с други храни.

Други източници:

Справочни Източници и Обяснителни Бележки:

  • 2 Гастроентерология, „Консумацията на Лук и намаляване риска на рак на стомаха“ (1996), Август, 2012
  • 3 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691503003508, Антимутагенна, антиоксидантна и пречистваща свободните радикали дейност на етил ацетатен екскракт от бял, жълт и червен лук, Август, 2012

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Наталия Христова! Благодаря! :) 

С какво е полезен лукът за нас?

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *