С какво са полезни краставиците за нас?

С какво са полезни краставиците за нас?Краставици: Защо са полезни?

Ботаническо название: Cucumis sativus

Четвъртия най-широко разпространен „зеленчук“ в света, краставицата, свързана с пъпеша и семейството на тиквите, технически е плод. С нейния нежен, освежаващ вкус, който се смесва толкова добре с други градински предложения, краставицата всъщност е 90% вода, но все пак успява да предложи много ценни здравословни предимства.

Също като много други растителни храни, краставицата се е родила в Средиземноморието и е пренесена в Америка от европейски износители през 1500-те. Има дузини сортове отглеждани и в студени и в топли климатични условия. Докато производителите на краставици за търговски цели в Калифорния и Флорида поддържат  по-голямата част от страната с този освежаващ зелен плод между март и ноември, Мексико е най-големия доставчик на САЩ през най-дълбоките зимни месеци. Китай обаче е най-продуктивния доставчик, изнасяйки около две трети от общата продукция на краставици за целия свят.

Растяща на дълго влачещо се вреже, краставицата попада в две основни категории: краставици за нарязване, които като цяло са дълги и дебелокожи; и краставици за консервиране, които са по-малки и с по-тънка кожа. Консервирането обикновено включва рязане и киснене в саламура (силно подсолена вода) и оцет, за да се запази и да ферментира плода.

Алтернатива е по-дългата, по-тънка английска или гурме краставица, също известна като „burpless“ или „краставица без семки“, с толкова малки семки, че са общо взето незабележими.

Безсеменни сортове краставици се постигат чрез естествен процес партеногенеза, което им позволява да произвеждат без поленизация. Докато безсеменните краставици са популярни на пазара, семената съдържат редица ценни хранителни вещества, които понякога отсъстват в останалата част на плода.

Имате няколко възможности за прясна подготовка краставица в кухнята. Те са вкусни нарязани и поръсени със сол. В комбинация с нарязан лук, ябълков оцет, сол и черен пипер, те осигуряват едно солена лятна гарнитура.


С какво са полезни краставиците за нас?Здравословни предимства на краставиците

Диво отглеждани из цяла Индия, краставиците се използват като традиционно лекарство срещу главоболия. Семките са си намерили място като диуретик, а сокът се използва като крем против акне и успокояващо средство за изморени, подпухнали очи. Тези отдавнашни приложения накарали учените да изследват плодовете на краставицата, семената и екстрактите като ефективно лекарство и в други области на медицината.

Краставиците са известни още и като отличен източник на витамини, включително и на противовъзпалителния витамин K, биещия се с инфекции витамин C и доставящата енергия пантотенова киселина (витамин B). Полезни за тялото минерали включително и изграждащия костите манган, както и калий и магнезий – и двата добри за сърцето.

Лигнаните, уникални полифеноли в кръстоцветни и алиуми, като например зеле и лук, са известни носители на ползи за здравето, като например намаляване на риска от сърдечни заболявания. Но последните изследвания показват, че краставиците също съдържат мощни лигнани, които се свързват с естрогенни бактерии в храносмилателния тракт, което допринася за намаляване на риска от няколко ракови заболявания, включително рак на гърдата, на матката, на яйчниците и рак на простатата. Други фитонутриенти в краставиците, наречени cucurbitacins – част от по-голяма група, известна като тритерпени – са известни като силно средство за превенция на развитието на ракови клетки.

Хранителна стойност на краставиците

1 порция = 1 чаша нарязана краставица (104 гр.)

Количество за 1 порция  
Калории 16  
Въглехидрати 4 g  
Захар 2 g

С какво са полезни краставиците за нас?Изследвания правени на краставиците

В едно изследване, екстрактите от краставица били сканирани за признаци на свободни радикали и алергични съставки следвайки ръководството на традиционната народна употреба. Не само се установило, че екстрактите осигуряват фитонутриенти при тази употреба, но се открили редица други ценни съединения, включително глюкози, стероиди, флавоноиди, въглехидрати, терпеноиди и танини. 1

Cucurbitacins в растенията вече са идентифицирани като притежаващи фармакологични и биологични ползи, включително противоракови дейности. Но друго проучване свързано с по-нови открития, които показват, че cucurbitacin също има силен ефект на ограничаване на раковите сигнални пътища, от които раковите клетки се нуждаят, за да оцелеят и да се размножават. Изводът обсъжда вероятността cucurbitacin да може да се използва като бъдещо противораково лекарство в клинични условия. 2


Интересни факти

За тези, които са забелязали, техните краставици изглежда се влошават скоро след като са били в държани в хладилник, Калифорнийския университет Дейвис съобщава, че краставиците се запазват свежи за по-дълго, ако се държат на стайна температура.

Краставиците също така са много чувствителни на етилен, натурален растителен хормон, отговорен за започване процеса на успяване при някои плодове и зеленчуци, така че друга препоръка е краставиците да се съхраняват далече от банани, пъпеши и домати, заради естествения етилен, който съдържат.


С какво са полезни краставиците за нас?Заключение

Краставиците добавят мека, приятна, като от градина свежест, ценена по целия свят. Може би затова се радват на четвъртото място в класациите на градинските продукции. Краставиците изискват известно градинско пространство, тъй като растат на влачещо се вреже. За консервиране или за рязане са двата основни сорта краставици от този дълъг, цилиндричен, зелен плод, в дузини сортове за ядене както на масата, изпращане през ферментационен процес, до предлагане на бутилирани варианти като кисели краставички с копър, основни туршии и сладки краставици.

Здравословните ползи от краставицата включват витамин C, A, K и B5, както и манган, калий и магнезий, които помагат на организма да се дори с възпаления и инфекции, докато спомага за произвеждането на енергия и поддържането на здравината на костите и сърцето.

Още източници:

Референции:

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Яна Цолова! Благодаря! :) 

С какво са полезни краставиците за нас?

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *