Удивителните здравословни ползи от канелата

Загряващата подправка канела е била ценена още от древни времена, заради нейните кулинарни,медицински и натурално консервиращи възможности. Канелата е била описана първо от Шен Нунг, бащата на Китайската медицина,  приблизително 2800 год преди Христа, а древните египтяни са я използвали като част от мумификацията.

През първи век от Новата ера европейците толкова много са ценели канелата, че са плащали за нея 15 пъти повече, отколкото за среброто. Всъщност позната ни канелата е кафявата кора на самото канелено дърво. Може да се намери под формата на пръчица или като фина пудра.

Богата на есенциални мазнини, канелата съдържа активни компоненти, включително цинамаледехид, цинамил ацетат и цинамил алкохол, които са отговорни за някои от многото й терапевтични ползи.

7 Удивителни причини да ядем повече Канела

Удивителните здравословни ползи от канелатаИма основателна причина да използвате канелата за много повече от това да поръсите сутрешното си кафе или чай с нея. Канелата е известна със стимулирането на антиоксидантната защита , а е и открито, че убива Ешерихия коли(E. Coli) и много други бактерии. Антивъзпалителните й съставки помагат за облекчаване на болката и сковаността в мускулите и ставите в следствие на артрит.

Тя също така помага за предпазване от инфекции на пикочните пътища, разрушаване на зъбите и  заболявания по венците, и спомага за контрола на кръвната захар. По-конкретно седемте основни прични да добавяте повече канела към диетата си са:

1. Успокоява възпаленията

Канелата действа антивъзпалително, донякъде заради съдържанието на цинамалдехид. Според проучване, публикувано във вестник Молекулярна Биология , хроничното възпаление играе главна роля  за развитието на различни невродегенеративни болести, включително и болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, множествена склероза, мозъчен тумор и менингит.

В Азия, където се консумират редовно подправки, процентът на някои невродегенеративни болести е много по-нисък, отколкото в Америка.

Проучването предполага, че канелата ( и други подправки като куркума, червен пипер, черен пипер, женско биле, карамфил, джинджифил, чесън и кориандър) се отразяват на възпалителните пътища, при което потенциално помагат за предотвратяване на невродегенеративни болести.

2. Подсилва функцията на мозъка

Уханието на канела засилва функцията на мозъка според изследване, представено на годишното събрание на Асоциацията за вкусови възприятие и обоняние през 2004.

Участниците , които помирисали канела ( или дъвчели дъвка с вкус на канела) подобрили резултати от задачи, свързани с вниманието, с разпознаване и памет, с работната памет и с бързината визуално-моторни реакции.

3. Подпомага загубата на теглото

Канелата понижава концентрацията на глюкоза в кръвта и усилва инсулиновата чувствителност. В прекомерно пълни индивиди и такива с нормално тегло канелата е ефективна също за поддържане на умерени нива на поспрандиалния глюкозен отговор ( или количеството захар в кръвта след хранене).

Чрез участието си в регулирането на покачването на кръвната захар канелата може да има благоприятен ефект върху глада и покачването на теглото. Нутриционистът Тара Остров, регистриран диетолог и с научна магистърска степен, от Колубийския университет обяви във вестник „The Express Tribune“ :

„ Канелата наистина е новата храна за отслабване. Учените вече признават канелата за помощта й в намаляването на концентрацията на кръвната захар и подобряването на инсулиновата чувствителност. Когато по-малко захар се превръща в мастни депа, това се превръща в помощ за тялото Ви, когато искате да отслабнете“

4. Успокоява възпалено гърло или кашлица

Удивителните здравословни ползи от канелатаКогато накиснете канела във вода, Вие правите канелена вода с водоразтворими фибри, наречени клей. Той покрива и облекчава гърлото.

Канелата също така има антибактериални свойства, което може да помогне на възпалено гърло, а затоплящите й свойства повишават кръвния поток и кислорода в кръвта, помагайки на борба с инфекциите. Според традиционната китайска медицина канелата е полезна за влажна кашлица.

5. Противоракови свойства

Цинамалдехидът в канелата потиска раковите клетки в дебелото черво и може да бъде ефективен срещу раковите клетки в черния дроб. Фондация Джордж Металиан докладва следното :

„ В добавка към тези уникални есенциални мазнини, канелата е отличен източник на фибри и микро-минерала манган, докато в същото време е източник и на калции.

Комбинацията от калции и фибри в канелата е важна и може да бъде полезна за предотвратяване на няколко различни състояния.

И калцият, и фибрите могат да се свържат със жлъчни соли и да съдействат за отстраняването им от тялото. Чрез премахването на жлъчната течност, фибрите помагат за превенцията на вредите, които определени жлъчни соли причиняват на клетките в дебелото черво и така намаляват риска от рак “.

6. Облекчава симптоми на синдрома на хиперактивност с дефицит на вниманието (ХАДВ)

Деца с ХАДВ, които са подложени на аромотерапия с канела заедно с рехабилитация имат значително смекчаване на симптомите.

За начинаещи е доказано, че канелата повишава мотивацията и постиженията, като в същото време понижава фрустрацията и тревожността по време на шофиране. Тези факти могат да обяснят някои от полезните й ефекти върху синдрома на хиперактивност с дефицит на внимаинето.

Освен това е разкрито, че деца с ХАДВ  са под повишен оксидативен стрес, а канелата е мощен антиоксидант , който може да способства за противодействие.

7. Помага на диабетиците

Знае се, че канелата помага за подобрение на гликемичния статус, включително нивата на глюкозата в кръвта след гладуване сред хора с диабет тип 2. Друго изследване е намерило, че подправката усилва метаболизма на глюкозата около 20 пъти, което значително би подобрило възможността  да бъде регулирана кръвната захар.

Канелата  преди е била посочена като потенциален заместител на инсулин за хора с диабет тип 2, заради биокативен компонент, имащ ефекти подобни на инсулиновите.

Интересно е, че канелата понижава  кръвна захар като действа на няколко различни нива. Тя забавя изпразването на стомаха, за да намали резки покачвания на кръвната захар след хранене, и подобрява ефективността на инсулина или чувствителността към него.

Други проучвания са доказали, че консумацията на канела ( около 2 грама на ден за 12 седмици) подобрява кръвното налягане и липидния профил при хора със слабо контролиран диабет тип 2.

Удивителните здравословни ползи от канелатаКанела за здравето на мозъка

В допълнение към това, че потенциалното се стимулират когнитивните процеси, цинамалдехидът и епикатехинът – две съставки, намиращи се в канелата, имат инхибиращ (потискащ) ефект върху агрегацията на определен протеин, наречен тау. Тау протеинът играе съществена роля в структурата и функцията на невроните.

Но както този протеин е естествена част от структурата на клетката, той може и да започне да се акумулира и по този начин да оформи „ неврофибрални възли “ , които са признак на болестта на Алцхаймер. Установено е, че двете съставки предпазват тау протеина от оксидативно увреждане, което може да доведе до дисфункцията му.  

Любопитно е да се отбележи, че има силна корелация между диабет тип 2 и болестта на Алцхаймера. Някои хора дори вярват , че Алцхаймерът е форма на мозъчен диабет. Инсулинът и инсулиновите рецептори в мозъка са съществени за ученето и паметта, и е известно, че тези компоненти са по-малко в хора болни от Алцхамйер.

Както вече  бе споменато, в допълнение към гореспоменатите открития, е доказано, че канелата има ползотворен ефект върху контрола на кръвната глюкоза при диабет тип 2.


Канела при стомашно-чревни оплаквания

Германската комисия Е за експертиза на лекарствени средства е одобрила канелата за употреба за различни стомашно-чревни състояния, в това число :

 • Загуба на апетит
 • Лошо храносмилане
 • Подуване
 • Метеоризъм

Удивителните здравословни ползи от канелатаНемският Лиценз за Стандарт за настройка от канелени кори описва канелата като подходяща при оплаквания от усещане за подуване, метеоризъм и леки спазми на червата, заради намалено производство на стомашен сок. Във Франция канелените кори са традиционно използвани за третиране на симптоми от храносмилателни болести, функционална астения(слабост), и също за улесняване на покачване на тегло “

Както бе споменато, канелата има изключително дълга история на традиционна употреба по света. С антибактериалните, антигъбичните, антимикробните, антивирусните и антиоксидантни си свойства канелата е била употребявана „ няколко хилядолетия “ както в източната , така и в западната медицина. Американският ботанически съвет направи доклад за разнообразието на традиционната употреба на канелата:

„…народната медицинска употреба (на канела) включва диспнеа (задух или трудно дишане, причинени от сериозно заболяване на дихателните пътища,сърцето или дробовете), възпаление на очите, фригидност, импотентност, невралгия, ревматизъм, зъбобол и рани.Тя също е била употребявана за облекчение на парализа на езика, както и външно за облекчение на ужилване от отровно насекомо, и за акне.

В индийската Аюраведична медицина и в Унани медицината канеленото масло се използва като единственото лекарство за третиране на метеоризъм, нарушено храносмилане и метаболизъм, възпаление на червата,  язва, повръщане, хемороиди, еректилна дисфункция, паразитни червеи, сухота в устата, жажда, ринит/синузит, силна болка свързана с нервите, кръвни заболявания, туберкулозна язва, ухапване от скорпион и зъбобол. Маслото от листа на канела е било използвано външно при ревматизъм и възпаление.

Също така в Аюраведичната медицинска система вътрешна кора под прахообразна форма…е посочена за третиране на болести по гърлото и устата, сухота в устата, жажда, болест на пикочния мехур, хемороиди, чревни паразити, ринит/синузит и сърдечни болести. В Сиддха медицината , прахообразната кора на вътрешното стебло …се използва за лекуване на всички видове отрови и токсини, дизентерия, болезнени стомашно-чревни болести с лошо храносмилане, метеоризъм и хриптене.

В Унани медицината изсушената вътрешна кора…се прилага за пълното подтискане на образуване на урина и отделяне, сексуална слабост, гъбичната инфекция като tinea versicolor… …лош дъх и астма.  ”

 Докато в Америка канелата е асоциирана главно със сладости като канелени охльовчета или канелени препечени филийки ( които само могат да оборят здравословните ползи, с които е позната канелата), всъщност можете да добавите канелата към здравословни лакомства като кисело мляко от пасищни животни или кефир. Канелата е подходяща и добавена в пикантни ястия, включително къри и зеленчукова гарнитура , и разбира се в чай. За бързо лакомство по всяко време опитайте 1 ч.л. канела с около 4 с.л. прясно ленено семе и нарязан банан или зелена ябълка. Това е вкусотия, която е богата на здравословни мазнини, антиоксиданти и всичко, което канелата може да предостави.

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Йорданка Караиванова! Благодаря! :)

Удивителните здравословни ползи от канелата

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Един коментар по “Удивителните здравословни ползи от канелата”
 1. Здравейте Марти!

  Благодаря ви за интересната публикация! Бихте ли ме насочили къде мога да прочета нещо повече за влиянието на канелата върху деца с ХАДВ?

  Поздрави!
  Мая

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *