За какво са полезни черешите?

С краткотрайния си пиков период (от май до юли), високата си податливост на болести и краткия живот на обвивката след беритба, черешовият сезон идва и си отива, докато мигнем с око.


Топ 8 на здравословните ползи от черешите

За какво са полезни черешите?Черешите, които са представители на същото семейство плодове, към което спадат прасковите, сливите, кайсиите и бадемите, често се смятат за „десертен” плод, който се използва в пайове или, може би, за украса на коктейли (като черешите мараскино).

Черешите, обаче, имат и здравословна страна, която предлага терапевтични ползи за здравето, тъй като този плод е богат на антиоксиданти и много други стимулиращи доброто здраве вещества.

Има два основни вида череши, които трябва да познавате – сладки и кисели (познати още като вишни). Сладките череши, например черешите от сорта Бинг, се консумират най-добре в свежо (и сурово) състояние, докато вишните се сдобиват с по-пълен вкус, когато са сготвени (което обяснява защо толкова често се използват в печенето на сладкиши).

От вишни, също така, се приготвят концентрирани сокове, които имат уникални ползи за здравето. Ето част от най-значимите ползи, които черешите предлагат за здравето ни:

1. Антиоксидантна защита

Черешите съдържат мощни антиоксиданти като антоцианини и цианидин.

Според едно проучване, изолирани от вишните, тези вещества показват по-висока антиоксидантна активност дори от витамин Е и сравнима с тази на повечето антиоксидантни продукти достъпни в търговската мрежа.

Сладките череши също така съдържат известно количество керцетин, който е сред най-силните вещества с антиоксидантна дейност, като има и много други стимулиращи доброто здраве свойства.

За какво са полезни черешите?2. Вещества защитаващи от рак

Сладките череши съдържат баластни вещества, витамин С, каротеноиди и антоцианини – вещества, от които всяко може да изиграе роля в превенцията на рака. Според Националната фондация на черешовите производители и индустрии в САЩ (National Cherry Growers & Industries Foundation):

“Потенциалната роля на сладките череши в превенцията на рака се дължи най-вече на съдържанието на антоцианини, особено на цианидин. Сладките череши са добър източник на цианидини, които изглежда имат действие на антиоксиданти и като такива биха могли да намалят риска от раково заболяване…”

В проучване, в което били използвани ракови клетъчни линии на човек се забелязало задържане на клетъчния цикъл и апоптоза на мутиралите клетки под влиянието на антоцианини извлечени от череши.

В по-нататъшни изследвания се предлага тезата, че свойствата на цианидина да спират растежа вероятно са резултат, поне отчасти, от значителния инхибиторен ефект, който имат тези съставки в черешите върху рецепторите на епидермалния фактор на растежа…

Най-накрая, фундаменталната наука предлага неоспорими доказателства в полза на това, че цианидинът би могъл също да стимулира клетъчното диференциране, по този начин намалявайки риска от това здравите клетки а се превърнат в ракови.”

3. Намаляване на възпалението и на риска от подагра

Проучване, в което взели участие 600 души болни от подагра показало, че при онези, които всеки ден приемали само половин чаша череши – равняваща се на около 10 или 12 череши – или консумирали екстракт от череши рискът от по-нататъшна подагрозна атака бил с 35% по-малък. При онези, които яли повече череши – до три чаши за два дни – се наблюдавало още по-голямо – 50%-ово – понижение на риска.

Подаграта настъпва, когато процесите в метаболизма, които контролират количеството пикочна киселина в тялото ни престанат да вършат работата си ефективно. Сковаността и подуването са резултат от прекомерното количество образуващи пикочна киселина в ставите ни кристали, а болката свързана с това състояние се причинява от възпалителната реакция на организма в отговор на тези кристали. Минали проучвания са показали, че:

  • Приемането на две порции череши след една нощ гладуване води до 15% понижаване на пикочната киселина и до по-ниски нива на азотен оксид и С-реактивен протеин (които се свързват с възпалителни болести като подаграта).
    Изследователите отбелязват, че проучването подкрепя „доказаната ефикасност на черешите в       борбата с подаграта”, както и „доказателството, че определени вещества в черешите могат да възпрепятстват възпалителните пътища.”
  • Всекидневното консумиране на сок от вишни в продължение на четири седмици може да намали нивото на пикочната ни киселина.


За какво са полезни черешите?4. Поддържане на здрав сън (мелатонин)

Черешите съдържат естествен мелатонин – мощен антиоксидант и ловец на свободни радикали, който спомага за „охлаждането” на прекомерното възпаление и свързания с него оксидативен стрес. Освен това, мелатонинът има жизненоважна роля за съня и регенерацията на тялото.

Въз основа на ежедневните сигнали за светлина и тъмнина в околната среда епифизата ни е еволюирала така, че да създава и отделя мелатонин, за да ни помага да спим. В проучвания се твърди, че консумирането на сок от вишни не само повишава нивата ни на мелатонин, но и подобрява времето прекарано в леглото, общото време за сън и ефикасността на съня. Според изследователите:

„…консумирането на концентриран сок от вишни води до увеличаване на екзогенния мелатонин, който спомага за подобряването на продължителността и качеството на съня при здрави мъже и жени и може да е от полза и при справянето с проблемите със съня.”

5. Облекчаване на болката при артрит

Черешите съдържат много вещества с антивъзпалително действие, които, според проучванията, могат да облекчат болките при придружен от възпаление остеоартрит.

Според едно такова проучване, при жени с остеоартрит, които пиели сок от вишна два пъти дневно в продължение на три седмици се наблюдавало значително понижение на възпалителните маркери. Същите жени изпитали и 20% понижение на болката. Изследователите отбелязват, че вишните имат „по- висок антивъзпалителен състав от която и да е друга храна”.

6. Намаляване на мазнините в коремната област

При експеримент с плъхове, онези, на които били давани вишни на прах към богата на мазнини диета качили по-малко тегло и натрупали по-малко телесна

мазнина от плъховете, на които не били давани вишни. При тях, също така, се наблюдавали по-ниски нива на възпаление и триглицериди, което говори за потенциална роля на вишните в сърдечното здраве.

7. Намаляване на болката в мускулите след тренировка

Лекоатлети, които пили сок от вишни точно преди бягане на дълго разстояние изпитали по-малко болка от онези, които не пили. Смята се, че антиоксидантните и антивъзпалителни свойства на вишните може да имат защитния ефект от намаляването на увреждането и болката в мускулите по време на тежки упражнения.

8. Намаляване на риска от удар

Консумирането на вишни може да активира PPAR (рецепторите, активируеми от пероксизомни пролифератори) в тъканите на тялото и така да спомогне за регулирането на гените участващи в метаболизма на мазнините и глюкозата.

Тази активация може да спомогне за намаляване на риска от сърдечни болести, като проучвания защитават тезата, че яденето на череши може да предостави ползи за здравето подобни на тези от приемането на предписани лекарства тип PPAR агонисти.

Как да извадим костилката на череша за няколко секунди без използването на скъп инструмент

Черешите са от онези плодове, чието ядене изисква сладък труд, тъй като, за да им се насладим, първо трябва да извадим костилките им (или да внимаваме да ги изплюваме, докато ги ядем с тях). Искате ли да научите прост трик, с който да правите това? Като инструмент за вадене на костилки можете да използвате кламер. Просто го огънете, за да се отвори, забийте го в основата на черешата, завъртете го и след това го извадете заедно с костилката. За демонстрация на този метод изгледайте видеото:

Черешата – кратка история и интересни факти

На черешите се наслаждаме от векове – още от времето на древен Рим, Гърция и Китай. Смята се, че сладките череши произхождат от Азия и че вероятно са пренесени в Европа благодарение на птиците. Едва в началото на 17-и век английските колонизатори донасят череши в Съединените щати, където днес те се отглеждат в Северозападната част, както и в Мичиган. Интересно е, че макар и да започват да дават плод след около пет-годишна възраст, на растенията им трябват от 10 до 15 години да достигнат зрялост.

В зряла възраст едно черешово дърво може да даде 45 килограма плод на сезон. Ако консумирате череши заради терапевтичната им стойност, помнете че десет сладки череши или една чаша вишни съдържат около 4 грама фруктоза.

Важно е да отбележите това в общата ви консумация на фруктоза за деня, която препоръчвам да бъде под 25 грама.

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Ивелина Стойкова ! Благодаря! :) 

За какво са полезни черешите?

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *