Плодове и зеленчуци заедно?

Здравей!

Тази статия е посветена на плодовете и зеленчуците. И в частност на това, могат ли да се смесват те или не. Ще изкажа личното си мнение, което е базирано на доста изчетени материали и факти по въпроса. Наистина материали има много и всеки сам избира в какво да вярва и какво да прилага. Не искам по никакъв начин да налагам мнението си и горещо те съветвам и ти да се поразровиш за информация, за да прецениш сам, кое е най-добро за теб и кое не :). И така, нека започнем!

Правилното комбиниране на храните, според мен, е нещо много важно. А и смятам, че това, да знаем как да съчетаваме храните и какво с какво да ядем, би донесло много ползи на всеки. С правилна комбинация на храните ние щадим стомаха и тялото си, помагаме му да усвоява правилно хранителните вещества и не му създаваме излишна работа.

Различните храни, които ядем се смилат с различни ензими и се смилат за различен период от време. Целта на правилното комбиниране на храните е да съчетаваме така храните, че да може да ги обработим добре и да извлечем от тях максимална полза. Когато храните не се съчетаят добре, се получава тежест в стомаха, умора, подуване и газове. Това е защото докато храната, на която и трябва повече време да се обработи, се смила, тази, на която и трябва по-малко време ферментира.

Базовите препоръки на правилното комбиниране на храните са следните:

 • Не смесвай плодовете със зеленчуци, зърнени култури или протеини. Когато комбинираш плодове, не смесвай Сладки с Кисели.
 • Не смесвай въглехидрати и храни съдържащи нишесте с протеини. Комбинирай въглехидратите и нишестените със зеленчуци и протеините със зеленчуци.
 • Нека ястията ти бъдат прости. Когато използваш зеленчуци например, не смесвай повече от 5-6. Всички зелени си подхождат.
 • Избягвай да пиеш вода докато се храниш, това пречи на храносмилането, защото разрежда ензимите.
 • Започвай да се храниш със суровата храна преди готвената, защото на сготвената ще и необходимо повече време за обработка.

Ето и една графика, която грубо показва кои с кои храни се комбинират най добре:

 Плодове и зеленчуци заедно?

Тези препоръки могат да се спазват от всеки. Но според мен от тях имат нужда най-много хората с проблеми в храносмилането. Те задължително трябва да се опитат да следват такъв тип правила, за да видят от какво при тях се получават проблемите с храносмилането, подуването и газовете. Важно е да се вземе предвид и факта, че при много хора тези симптоми се появяват от често преяждане и постоянно похапване, което не дава възможност на стомаха да смели храната и да си почине.

Но има и хора, при които не е нужно стриктно спазване на тези препоръки. Ако нямаш проблеми с храносмилането, не получаваш газове и подуване, въпреки, че смесваш храни от различни групи, тогава нямаш проблем. Щом тялото ти се справя добре с определени комбинации, значи тези комбинации са добри за теб. Има и случай, когато с едни комбинации се справяме добре с други не, тогава трябва да избягваме тези, които ни натоварват и да се насочим към тези, които ни се отразяват добре :)

Според мен нещата не са толкова сложни, трудни и заплетени. Просто трябва да слушаме тялото си, да следим реакциите му и да го разбираме. То никога не си мълчи и винаги по-един или друг начин ни казва, че има някакъв проблем и че нещо не му харесва. Така, че ако слушаш наистина тялото си, не е нужно да спазваш стриктно някакви правила, то само ще ти покаже с какво се чувства добре и с какво не.

След като горе долу разясних основите на правилното комбиниране на храните, да кажем нещо и за сокчетата и смутита с плодове и зеленчуци. Все пак за това е цялата тази статия :)

Първото много важно нещо е, че при соковете и смутитата, всичко е смляно и хомогенно. Тялото ни не се затормозява да обработва храната, която му даваме и усвоява всички витамини, минерали и антиоксиданти много по-бързо. На тялото не са му необходими часове, за да смели и обработи храната. Има обаче плодове и зеленчуци, които на някои хора не се отразяват добре и предизвикват подуване и газове, дори когато се приемат и самостоятелно. Аз те съветвам да разбереш кои са те за теб, ако има такива и да ги избягваш.

Относно това да не се смесват плодове и зеленчуци – както всяко правило и тук има изключения. Това важи за прясно изцедени сокове и смутита, не за похапване на цели плодове и зеленчуци ;) Аз съм на мнение, че когато се ядат цели, наистина е по-добре плодовете да си ги ядем отделно от зеленчуците. Това изобщо не ми се струва трудно, защото те реално се смесват само в някакви много нестандартни ястия. Не вярвам да ти е трудно да си хапнеш един плод сутрин или следобед самостоятелно или да си направиш плодова салата :)

Сокове и Смутита:

Зелено-листните зеленчуци, селъри, краставици и моркови се комбинират добре с повечето плодове и останалите зеленчуци.

Ябълките са неутрални и си подхождат с всички плодове и зеленчуци. Бананите също могат да бъдат комбинирани с повечето плодове и зеленчуци, без това да се отрази на усвояването на хранителните вещества. Други неутрални плодове са лимона и лайма :)

Като цяло проблемът при соковете и смутита от плодове и зеленчуци идва от там, че зеленчуците имат много повече хранителни вещества от плодовете, а пък плодовете са по-киселинни. Тази им киселинност намаляват стойностите на полезните хранителни вещества от зеленчуците. Така, когато слагаш повече плод в зеленчуковото си смути, усвояваш малко по-малко хранителни вещества, отколкото ако не добавяш плод. Като съвет, ако целиш да пиеш повече зеленчукови сокове и искаш да извлечеш максимума от тях, може да си слагаш само малко ябълка за сладост ;). А пък плодовите сокове може да си пиеш отделно през деня.

Ядките и семената добавени към смутитата също се усвояват бързо.

Като заключение и мое лично мнение, мога да кажа, че няма нищо страшно в това да си правиш сокове и смутита от плодове и зеленчуци. Важно е да следиш тялото си и ако усетиш, че някоя комбинация не ти се отразява добре, да я избягваш.

Горещо ти препоръчвам да пиеш повече зеленчукови сокове и смутита, тъй като те ще ти донесат много ползи, а пък тези с повече плод или изцяло плодови да си ги пиеш от време на време, като нещо по-специално. Така ще извлечеш максималните ползи от Джусинга :) И не забравяй да си сдъвкваш сокчетата ;)

Успех!
Бени


 

*Източници – www.livestrong.com | www.livebeaming.com | www.generationrescue.org | www.all-about-juicing.com | www.thenaturalife.com | vegvivaciously.blogspot.com | www.acidalkalinediet.net

**Отказ от отговорност – Всичката информация, която споделям, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения или е взета от сайт или книга, които са упоменати. Не съм специалист, диетолог или медицинско лице. Сайтът Здравей няма за цел да дава медицински съвети. Преди да започнеш каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирай се с личния си лекар или диетолог.

Плодове и зеленчуци заедно?

Повече за Бени от Здравей

Здравей! ;) Казвам се Бени и съм основател на сайта и проекта Здравей! Специално за теб създадох място, на което да намираш и научаваш всичко важно за теб и твоето здраве! Идеята ми е да ти предоставя лесно достъпна информация на различни теми свързани със здравето, било то психическо, физическо или духовно, да ти предложа различни безплатни детокс програми, много вкусни рецепти, общество от съмишленици и разбира се много цвят, свежест, усмивки и позитивно настроение! ;) Пожелавам ти едно приятно и незабравимо приключение със Здравей! Ние сме твоят най-добър приятел по пътя към Здравето! Успех и смело напред! Бени
11 коментара по “Плодове и зеленчуци заедно?”
 1. Много яка статия, въпреки че нямам никакви проблеми разбрах нови и интересни неща :)
  Напълно съгласен че всеки трябва да намери нещата които са добри за него и кои не са.
  Аз за сега не съм намерил нещо което да не ми понася и си смесвам всичко, но съм съгласен че нещо ако ни предизвиква дискомфорт и проблеми….най-добре да го махнем и да го заменим с нещо от което ни е добре. :)

 2. Мерси за хубавата статия, Бени! :)
  За мен лично, тази информация беше много полезна. Сега се замислих и разбрах защо понякога след вечеря получавам тежест в стомаха, въпреки, че не съм яла много.. А пък аз си хапвам нещо готвено и след това си хапвам салатката. Но вече няма да правя тази грешка! Мерси!

 3. Много благодаря за полезната информация,това ми спестява много време.Очаквам положителните резултати за което ще споделя.

 4. Бени,именно аз питах в страницата ти във фейсбук за смесването на плодове и зеленчуци.Не съм чела по темата за смесването им в сокове,но аз самата стигнах до извода,че под формата на сок не би трябвало да има проблем,защото няма да има период на ферментация.Но за смутитата ще прочета и ако намеря интересна информация,ще пиша пак.:) Благодаря за безвъзмездната полезна работа,която ни предоставяш.:)

  1. И аз благодаря Деси!

   Браво, че си достигнала до този извод ;) Ако намериш нещо интересно, ще се радвам да споделиш.

   Поздрави!
   Бени

 5. По повод на топлинно обработените храни-ето един пример-каротина от морковите се усвоява по-добре ако са сварени -традиционно,или на пара .По силата на елементарната логика- при топлинна обработка се разрушават клетъчните обвивки на зеленчуците и те стават „по-достъпни“ по лесно усвояеми от организма.Ето защо едни зеленчуци на пара са по-лесно усвоими от една сурова салата.Аз редувам сурови зеленчуци на едно хранене и топлинно обработени на друго .Не става дума за готвене , при което обикновено се използва мазнина – там нещата са по-различни и напълно встрани от здравословното хранене.Най- добрата обработка на зеленчуците е на пара .
  По повод на смесването на плодове и зеленчуци – тялото ни отделя различни ензими за усвояването на различните видове хранителни вещества .А тези вещества са точно 3 вида!- мазнини, протеини и въглехидрати! Е добре ,замислете се и сами ще се досетите , че зеленчуците и плодовете са сходни като хранителни вещества- мазнини няма(без авокадото което е 40-50% мазнина)протеините са много малко, и преобладават въглехидратите наред с витамини, микроелементи и целулоза.Какви различни ензими ще отделя нашето тяло за усвояването на една маруля и една ябълка , интересно!Ензимите са различни при протеините и въглехидратите! Отделно от това в много от храните има смесени протеини и въглехидрати , но просто в различни съотношения- например в зърнените храни, които традиционно се считат за въглехидратни има 15-20% протеини- това е градивната клетка на зърното; а в млякото има около 5-7% въглехидрати , пък то се счита за протеинова храна.Т.Е. яжте отделно плодове и зеленчуци е несериозно от гледна точка на физиологията , както и яжте отделно протеини и въглехидрати е едно схематично и природно необосновано твърдение .Просто мислете логично!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *