Периодът на бременността – важен фактор за развитието на детето

Периодът на бременността – важен фактор за развитието на дететоКолко важен е всъщност периода на бременността за формиращия се в утробата на жената плод? Има ли значение за малкото създание какво се случва с майка му по времето на неговото формиране и развитие? И ако има, какво е това значение, как се определя и как една жена може да направи максималното, за да предостави на своята бъдеща рожба най-добрите условия за развитие?

В тази статия ще се опитам да отговоря на всички тези въпроси, макар че ще разглеждам периода на бременност и в множество други статии, защото начинът по който идваме на този свят и чрез който животът се създава на Земята е нещо изключително интересно и мистериозно и мисля, че в момента съществуват много неверни убеждения по този въпрос, както и има много дълбоки познания оставени ни от древни времена, които са потулени и които хората масово не знаят. С тези познания, всеки един от нас може да направи много по-осъзнат избор за това как да протекат бременността и раждането, а по-късно и възпитанието на едно дете.

Разбира се, някои от тези познания не са валидни за времената днес, но затова пък ще използваме и своя главен мозък и усещания, за да преценим сами какво може да ни бъде полезно днес и какво е останало далеч назад в миналото. Но нека се върнем на бременността и нейното огромно значение за това как се развива плода.

Пренатално възпитание

Пренатално възпитание е термин, описващ влиянието върху бебето, което оказва цялостният живот на майката преди то да се роди. В това число влизат начинът, по който се храни майката, нейната външна среда, нейните мисли, емоции и чувства, и изобщо всичко, което прави.

Думата пренатално означава „преди раждането”, или иначе казано това е периода на бременността. Възпитанието пък се отнася до пробуждане и развитие на потенциалните възможности на човешкото същество и неговата адаптация към света.

И така, какво е влиянието, което оказва състоянието на майката по време на бременността върху плода? Оказва се, че отговорът на този въпрос е – ОГРОМНО! Начинът, по който майката се храни, заобикалящата я среда, въздухът, ароматите, хората, с които общува и може би най-много нейните емоции, мисли и чувства оказват огромно влияние върху развитието на малкото същество!

Всяко нещо, което майката изпита като емоция се запаметява в енергийното тяло на бебето, защото те са свързани не само на физическо, но и на енергийно, ментално и духовно ниво. Тук въпросът, който възниква е какво може да направят майката и най-близките й хора, за да създадат най-добрата среда за бебето, за да може то да се развие максимално и да му помогнат да развие своя потенциал още в този най-ранен етап от неговото развитие?

Отговорът е доста прост на теория, но на практика е доста трудно достижим поради начина на живот, който водим днес. Нека разгледаме какви са най-добрите условия за развитието на бебето в различните аспекти от живота на майката.

Хранене

Периодът на бременността – важен фактор за развитието на дететоЩе разгледам темата за храненето по време на бременността в други отделни статии, защото темата наистина е обширна, затова тук просто ще спомена най-важните и общи неща, които една майка трябва да има в предвид.

Нека започна с това, че идеалният случай е този, в който майката се е хранила здравословно дълго време преди да забременее, за да бъде тялото й чисто от токсини и напълно здраво, за да захрани плода с най-добрите възможни хранителни вещества, достигащи до него чрез кръвта и плацентата. Като цяло не е добра идея, жената да прави големи и драстични промени в своето хранене когато вече е бременна, защото това ще се отрази неблаготворно на малкото създание. Препоръчително е също да се избягват и пречиствания на тялото, както и гладувания. Оставете тези процедури за периода след отбиване на детето, когато то спре да суче и няма пряк контакт с тялото на майката.

През периода на бременността могат да се направят промени в храненето, като майката може да премине към по-здравословно хранене от това, което е приемала досега, но нека това да бъде постепенно и внимателно, без драстични промени.

Мисля, че е излишно да казвам, че трябва да се избягват храни, които съдържат големи количества консерванти, подобрители, оцветители и т.н. Добре е да се избягват също пържени и тестени храни, които са изключително тежки и нездравословни по принцип и не носят почти никакви хранителни вещества на организма, а точно обратното – натоварват го и го замърсяват с токсини.

Добре е да се ограничи приема и на сладки неща, особено на такива съдържащи бяла захар. Мазнините в менюто на бъдещата майка е препоръчително да идват от естествени и непреработени източници като ядки, семена и плодове като авокадо, кокос и т.н. Добре е да се ограничат рафинираните мазнини.

Каква точно да бъде храната, разбира се, зависи и от индивидуалните предпочитания и особености, които майката може да има по отношение на храната, затова при изготвяне на едно здравословно меню, задължително трябва да се вземат в предвид тези индивидуални особености.

Най-общо казано, добрата храна за бебето е чистата природна храна – плодове, зеленчуци, семена, ядки, зърнени и бобови храни. Добре е да се ядат голямо количество сурови плодове и зеленчуци (за предпочитане биологично чисти), защото хранителните вещества в тях се запазват  и спомагат за правилното функциониране на организма. Една невероятна храна за всяка бременна жена са и всякакъв вид кълнове, които са пълни с жизнено необходими за изграждането на плода витамини, минерали, белтъчини и т.н. Те могат да бъдат прекрасна добавка към всяка салата.

Приемайте достатъчно вода сутринта и през деня, между храненията, за да се оросяват добре органите и тъканите на детето.

Не забравяйте, че начинът, по който се храните е също толкова важен, колкото и това с което се храните. Започвайте храненето като отделите няколко мига да успокоите дишането и ритъма на сърцето си и да благодарите за храната, която достига до вас, независимо дали е най-добрата или не.

Опитвайте се да се храните съзнателно, като обръщате внимание на вкуса на храната и ядете бавно, дъвчейки добре. Хранете се с чувство на любов и признателност и това ще се предаде на бебето. По-късно в живота си, то също ще се храни с любов и благодарност, което е една прекрасна основа за щастлив живот. Избягвайте да мислите за проблеми докато се храните, както и разговори по телефона и други разсейващи и смущаващи активности.  По този начин вие възпитавате детето си още докато е в утробата и го учите на полезни навици, които ще му служат и помагат в живота.

Токсични вещества

Мисля, че също е добре да спомена, че трябва да се избягва всякакъв прием на токсични вещества, към които са пристрастени голяма част от хората. Това включва прием на какъвто и да е алкохол, дори в малки количества, пиене на кафе, пушене и употреба на всякакъв вид наркотици и стимуланти. Това поставя плода в опасност от увреждания и проблеми с развитието.

Ако сте пристрастени към някакво токсично вещество, не го отказвайте изведнъж, защото това ще предизвика голям стрес на тялото и организма и ще се отрази неблагоприятно и на бебето. Започнете да намалявате постепенно и прогресивно употребата на това вещество, докато не го спрете напълно, без да стресирате организма си. Задължително се обърнете към специалист, за да ви помогне да преодолеете тази зависимост възможно най-бързо.

Почивка и сън

Периодът на бременността – важен фактор за развитието на дететоОт изключителна важност е по време на бременността да си давате достатъчно почивка и сън и да не се преработвате. Не можете да продължавате със същия ритъм на живот какъвто е бил преди да забременеете, защото вие вече се намирате в различен период от живота си и сте поставени в различни условия. Това предразполага и към промяна на начина ви на живот и на степента на физическо натоварване.

Имайте в предвид, че ритмите на живот на майката и на семейството се отпечатват в плода като определено темпо, което ще ръководи неговия бъдещ живот. Така майка, която си ляга късно и не променя часа си на лягане по време на бременността, може да роди дете, което да заспива трудно вечер.

Моят съвет е да намалявате постепенно времето, в което работите, ако може да си го позволите естествено, докато достигнете до шестия месец на бременността. Последните три месеца е най-добре да спрете всякаква работа и се отдадете на отдих, почивка и най-приятните ви занимания.

Дишане

Начинът на дишане на майката по време на бременността също е от изключителна важност за развитието на плода, тъй като той се нуждае от голямо количество кислород. Неговите клетки и особено неговите мозъчни клетки имат нужда от тази жизнена енергия за тяхното формиране, развитие и оптимално функциониране.

Свободното и дълбоко дишане придава жизненост на цялото тяло, успокоява нервната система, хармонизира енергиите. Вдишвайте през носа като издувате корема, след това ребрата, докато стигнете до горната част на гръдния кош, след това издишвайте по обратния път от гръдния кош към корема, като изпразвате максимално белите дробове и прибирате корема.

През последните три месеца от бременността, плодът заема все по-голямо място, повдига диафрагмата като намалява значително коремната фаза на дишането. Продължавайте да дишате по възможно най-плавния начин и винаги в съгласие с детето, никога не насилвайте нищо.

Природа и слънчева светлина

От изключително важно значение за майката и за доброто развитие на бебето е тя да прекарва колкото се може повече време сред природата и да поема максимално количество слънчеви лъчи, които да я зареждат не само с енергия, но и с положително настроение и спокойствие. Добра практика е да се наблюдава слънцето по време на неговото изгряване и залязване и по този начин да се поеме неговата животворна енергия.

Природата е нашата естествена среда и ни успокоява и лекува по естествен начин. Тя е пълна с цветове, които влияят много благотворно на майката и спомагат за развитието на плода. Колкото повече време прекарва майката сред природата, толкова по-добре е това и за нея, и за малкото формиращо се същество.

Психо-емоционалните връзки между майката и бебето

Може би най-важно от всичко е начинът, по който майката се чувства по време на цялата бременност, защото бебето е свързано с нея и усеща абсолютно всичко, което усеща и майката. Това означава, че по време на бременността, жената трябва да избягва всякакви негативни емоции, спорове, срещи с негативни и отрицателни хора, приятелки, които се оплакват и т.н. Това е време, в което майката трябва съзнателно да се наблюдава и да осъзнава, че това, което чувства е от огромно значение.

Ако на майката например, й е трудно да приеме детето, не е сигурна дали е готова за него, или пък осъзнава, че е от мъж, с който тя не иска да се обвързва, е много възможно тя да изпитва трудност да приеме емоционално детето и да го обикне още по време на бременността. Бебето ще долови това усещане на отхвърленост и неприемане и е възможно това да повлияе и на бъдещия му живот, защото това е програма, която се закодира в енергийното му тяло. Когато се роди, то може да се чувства неприето, необичано и отхвърлено.

Затова и начина, по който се чувства майката е от особено значение. Разбира се, тя не бива да се обвинява, ако изпита дадени чувства, нека ги приеме и преодолее съзнателно, защото самообвиненията не помагат, а само задълбочават негативното влияние върху плода. Най-голямата защита за бъдещата й рожба е нейната любов към него.

Заключение

Възпитанието на малкото същество започва още от зачеването и то усеща и разбира всичко, което се случва във външния свят чрез сетивата и усещанията на майката. Ако тя приема дадено нещо за опасност и пулса й се ускори, пулса на бебето също се ускорява и то също започва да се страхува. Ако това се повтаря често, то приема, че е на път да се роди във враждебен свят, който е опасен и в който трябва да се внимава. Това ще програмира съзнанието му още тогава към съществуване, което е ориентирано по-скоро към оцеляване, отколкото към развитие, щастие и благоденствие.

Затова е и от изключителна важност, майката да си осигури максимално спокойна и благоприятна среда, в която тя да се чувства спокойна, защитена, обичана и щастлива. Това ще положи една прекрасна основа за по-качествен и щастлив живот на формиращото се в утробата малко създание.


Източник: Георги Жеков | Повече за него можете да научите тук: http://drugata-realnost.com/

Автор: Боян Анов

Използвани източници:
Всичко за пренаталното възпитание – Мари-Андре Бертен, изд. А.Ф.И.М.Б.

Източник: pateshestvieto.com

 
Периодът на бременността – важен фактор за развитието на детето

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *