„Мама е в Тайланд, аз как ще цокам?!“ или 9 съвета как без стрес за бебето да пътуваме надалеч

Оставяли ли сте малкото дете или бебе за  ден или повече?

Умирате ли от ужас как друг ще се грижи за него?
Как ще заспите, без малкото човече да е наоколо?
Какво е добре да подготвите, за да сте спокойни и всичко да мине по най-лекия начин за бебето? Особено първия път…

"Мама е в Тайланд, аз как ще цокам?!" или 9 съвета как без стрес за бебето да пътуваме надалечО, нямате представа колко много се чудих, дали изобщо да потеглим или да останем с дъщеря ни, която по времето на пътуването бе на 6 месеца и 20 дни.
Да вземем толкова малко бебче на екзотична дестинация с нас беше безразсъдно. Интересни насекоми, опасност от хранителни натравяния и инфекции, супер нов и различен климат, дълги полети… определено не беше опция.

Да се откажем от дългоочакваната и мечтана дестинация – също. Родителите имаме нужда от малко почивка и личен живот. А най-вече да не обременяваме децата си с това, че заради тях сме се отказали от нещо, което сме желали и сме го пропуснали.
Детето, според мен, желае да има модел на щастие вкъщи, който работи успешно. Мама и тати предават моделите, които са получили от техните родители. Разбира се, всички баби и дядовци, бяха против изобщо да тръгваме, имали сме приоритети… Но нека приключа дотук с лиричните отклонения и да пристъпим към практическите съвети.


1. Осъзнайте вашето решение и изкоренете вината, която чувствате!

Да, ужасно трудно е, повечето хора ще кажат, че сте лоши и безотговорни родители, а бебето ще ви липсва много! Но и вие сте хора и имате нужда от почивка! А и след отсъствието ще осъзнаете още по-силно любовта и значението на малкото същество в живота ви!


2. Изберете кой ще гледа вашето бебче и говорете с него. 

В моя случай това бяха моите родители. Те често виждат дъщеря ни и имат подход към нея. И двамата си взеха отпуски и бяха 100% отдадени мисията да е успешна! Подгответе си списък с инструкции и режим на детето (ставане, лягане, миене, къпане, хранене, обличане, разходки).


3. Изберете къде ще бъде бебчето, докато ви няма.

Ние избрахме да не местим детето, а и кучето ни:), и родителите ми да дойдат в нашия дом. Така смяната на обстановката не донася допълнителен стрес на бебето.


4. Уточнете менюто.

"Мама е в Тайланд, аз как ще цокам?!" или 9 съвета как без стрес за бебето да пътуваме надалечВ нашия случай бях започнала вече да я захранвам със зеленчукови пюрета, но така или иначе 95% от храната й, бе кърма! Мами, ако кърмите и искате да продължите да давате на бебчето мляко и през вашето отсъствие, въоръжете се с много търпение и дисциплина. Аз имах литри!!! изцедено и замразено мляко, събирани в продължение на месеци преди датата на заминаването. За да ми е спокойно, изчислих, че ще ми трябват по 7 пликчета от по 160 мл за всеки ден.


Ето няколко практически насоки как да оптимизирате събирането на запасите:

Нашето бебче заспиваше около 21 часа. Затова към 12 вечерта изцеждах някакво количество и го замразявах. След това правех нощно цедене – в 3 или в 4 часа всяка нощ ставах и замразявах поне още едно пликче. (Трикове за кърмене и изцеждане ще ви споделя в някоя от следващите ми публикации. Приемам кърменето като една от личните ми победи в този живот и знам, че имам какво да споделя по темата, защото преминах и пробвах всичко – но да не се отплесвам:) И вече към 6-7 часа тя се събуждаше и денят започваше. След всяко кърмене изцеждах до капка и допълвах пликчетата до 160 мл.
След изцеждане пликчето се вкарва веднага в камерата. За хранене се изважда и залива с вряла вода за няколко минутки и е готово за консумация от бебето. Бързо, удобно и си е от мама!
За твърдата храна – дайте точни указания за приготвянето й, защото най-добре познавате вкусовите навици на детето си и вашите изисквания за здравословното му хранене.


5. Психическо състояние на детето – ако вие сте спокойни, и детето ще е спокойно!

А за да сте максимално спокойни, трябва да предвидите всичко! Аз говорех на моето бебче колко много я обичам, как ще я гледат баба и дядо, които също много я обичат, как няма да ни има няколко дни при нея, но много ще си мислим за нея и как много бързо пак ще се гушкаме и ще играем. Децата разбират всичко!


6. Видеа с песнички, приказки, стихчета и всичко, което забавлява бебето ви.

Много удобен инструмент! Чуват се гласовете на мама и тати! Дзак!!! Ам-ам-ам! Бебето видимо става по-спокойно и усеща вашето „присъствие“.


7. В нашия век, слава Богу!, има 99 вида месинджъри и други програми, с които да се виждате с бебчето и да му говорите в реално време.

Научете бабите и дядовците да ги използват:) Ние бяхме показали на нашите и как да ни изпращат клипчета, та постоянно получавахме весели видеа.


8. Погрижете се за себе си.

"Мама е в Тайланд, аз как ще цокам?!" или 9 съвета как без стрес за бебето да пътуваме надалечНужно е да си вземете помпа за изцеждане, шишенце, носни кърпички. Носете си и подплънки за кърмачки и удобни сутиени. Предвидете си график за изцеждането – на всеки 3-5 часа би било добре да се цедите. Така ще запазите кърмата си, ще намалите риска от запушване на каналчета и дискомфорта на препълнените с мляко гърди. Не е нужно да имате пликчета за съхранение на кърма, ако нямате камера или хладилна чанта.
Помнете, че колкото повече стимулирате и изцеждате, толкова повече кърма ще се произвежда. Ако желаете и след завръщането ви да кърмите, бъдете дисциплинирани и изцеждайте редовно.


9. Вече сте си вкъщи и се нахвърляте върху бебето с целувки!

Сълзите на щастие напират! Но не забравяйте след дългото пътуване да си вземете врял душ, преди да пристъпите към кърменето. Топлата вода ще стимулира още повече лактацията.


Освен нея хормоните на щастие, мириса на вашето бебе, усмивката му – всичко ще е във ваша подкрепа за сюблимния момент – бебето блажено да засуче и вие спокойно да отдъхнете, че всичко е наред. Уверявам ви, че щом бебчето е в прегръдките ви и осъзнаете, че приключението е минало успешно, ще сте най-щастливите и горди родители на света.

"Мама е в Тайланд, аз как ще цокам?!" или 9 съвета как без стрес за бебето да пътуваме надалеч

Повече за Деница Андонова

Здравейте! Казвам се Деница Андонова и се занимавам от повече от 3 години с клетъчно хранене. Вярвам, че тялото ни е съвършен механизъм, който прекрасно може да се грижи за себе си, да се регенерира, самообновява и оздравява. Стига, разбира се, да не му пречим с лоши мисли, вредни навици, нездравословна храна и изобилие от стрес във всеки един аспект от живота ни. Знам, че всеки от нас държи ключовете към перфектното здраве и форма и че просто трябва да ги използваме. Точно това правим с хората, които ми се доверяват. Заедно успяваме да намерим идеалната комбинация от баланс на физическо, емоционално и духовно ниво посредством хранителен режим, клетъчно хранене, позитивна нагласа, медитация и релаксация, физическа активност и много други психологически инструменти и техники. Тъй като съм млада майка на прекрасно момиченце, напоследък с огромно удоволствие работя с бъдещи и настоящи майки, с двойки, които планират да си имат детенце, с цели семейства, които желаят да оптимизират здравето и баланса си. Партнирам си с множество интегративни лекари, както и с холистични специалисти. Имам огромна база от прекрасни резултати, които се запазват във времето, в широк спектър от случаи, съосновател съм на The Happy Company School - Happiness as a business model: www.thehappycompanyschool.com За мен е чест и радост да ви споделя моите знания и опит и да ви помогна по-лесно и успешно да намерите ключа към вашето красиво, здраво и балансирано тяло, да се чувствате прекрасно и да излъчвате обич към себе си. Моят призив към читателите на Здравей: Обичайте се и се грижете за себе си, за да сияете от здраве и красота и да привличате изобилие от прекрасни хора и обстоятелства в живота си. Повече информация за клетъчното хранене можете да намерите тук: https://www.facebook.com/kletachno.hranene/ и тук: www.deniandonova.com Можем да се срещнем лично в Холистичен кабинет, гр. София, ул. Три уши 9, ет. 2, ап. 4, с предварително записване на телефон: 0878207156 Предлагани услуги: Индивидуални програми за клетъчно хранене, кинезиология и енергиен баланс, вибрационна терапия с Австралийски цветни есенции. Холистичен подход за здраве, баланс и изобилие!
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *