Здравей!

Предлагам ти няколко полезни съвета и трика, за да те улесня в пиенето на прясно изцедени сокове и смутита. Ще е много хубаво, когато чуеш прясно изцеден сок, да го свързваш с нещо хубаво и приятно, а не първата ти мисъл да е , как трябва да чистиш машината ;)

1. Подготовка
Преди да започнеш да правиш сок или смути, нарежи всичките си плодове и зеленчуци, така че да влизат лесно в сокоизстисквачката или да са подходящи за блендера. Това много ще те улесни и няма да се налага да спираш постоянно, за да режеш съставките.Винаги е най-хубаво плодовете и зеленчуците да се режат и подготвят точно преди да изстискаш сока. Но ако нямаш време, може да се подготвиш от предния ден. Определи си соковете или смутитата, които искаш да пиеш на следващия ден. Измий съставките, нарежи ги и ги разпредели в пликове (най-добре в тези с цип отгоре, за да се запазят плодовете и зеленчуците по-свежи) или кутии, сложи ги в хладилника и си готов! На другия ден просто изсипваш съдържанието в блендера или сокоизстисквачката и напитката ти е готова за секунди :)

 

2. Изстискване и блендиране

 • Ако сокоизстисквачката ти има отделно контейнерче за боклук, може да поставиш пликче, в което да се съберат остатъците от плодовете и зеленчуците – пулпа (в по-следващ материал ще споделя иден за какво може да я използваме).
 •  Ако правиш сок, към който искаш да добавиш авокадо и други добавки, като супер храни, преди да започнеш изстискването на сока, обели авокадото и го постави в блендера, заедно с добавките. Така, когато сокът е готов, просто го добави в блендера. Това ще ти спаси доста витаминки :)
 • Ако използваш центрофужна сокоизстисквачка напълни отвора на сокоизстисквачката преди да стартираш машината.
 • Ако използваш центрофужна сокоизстисквачка и изстискваш листни зеленчуци тип спанак – постави ябълка или друг твърд плод или зеленчук, който използваш, след това натъпкай хубаво спанака и от горе постави друг твърд плод или зеленчук. Така ще изстискаш максимално сок от спанака.
 • Ако използваш центрофужна сокоизстисквачка, когато започнеш самото изстискване, натисни продуктите до средата и продължи да добавяш нови.
 • Изстисквай ананасите последни – имат много фибри и могат да затруднят машината.
 • Ако използваш бавно пресоваща сокоизстисквачка редувай продуктите, за да работи по-добре.
 • Ако използваш бавно пресоваща сокоизстисквачка изстисквай зеленчуци от типа на селърито и плодове като ананас последни, за да не се задръсти отвора за отпадъци в началото.
 • След като изстискаш всички съставки, остави машината да поработи още 15-20 секунди. Ще видиш, че ще излезе още доста сок :)
 • Когато блендираш и никоя от съставките ти не е замразена, може да добавиш няколко кубчета лед. Така сокът става много по-свеж и вкусен!

 

3. Пий сокът си възможно най-бързо след като го приготвиш

Колкото повече време минава от изстискването на сока, толкова повече хранителни вещества губи той – бягат му витаминните. Най-добре е да се изпие до 15 минути. Ако искаш да съхраниш сока си за по-късно, може да го сложиш в стъклена или вакуумна бутилка и да го прибереш в хладилника. Хубаво е да напълниш бутилката догоре, за да няма много въздух. Сокът изстискан със сокоизстисквачка тип центрофуга може да издържи в хладилник между 5 и 7 часа, без да загуби голяма част от хранителните си вещества. А ако използваш сдъвкваща сокоизстисквачка може да го съхраняваш до 48 часа, в зависимост от машината дори и повече, с минимални загуби на хранителни вещества. Друг начин за съхранение е да го сложиш в подходяща бутилка и да го замразиш.

 

4. Пий сокът си бавно и го дъвчи

Това изобщо не е за пренебрегване. Сокът също е храни и трябва да се сдъвка няколко пъти, за да отделим слюнка, която е много важна за храносмилането. Това помага за по-добро усвояване на хранителните вещества.

А защо да пиеш бавно сокът си? В един сок се съдържат много плодове и зеленчуци. И е хубаво да ги представим на тялото си по-бавно, за да може да ги усвои и обработи. Ако ги ядяхме цели, нямаше да глътнем наведнъж шепа спанака, ябълка и половин краставица нали? :)

 

5. Почистване на машините

Хубав навик, който може да си създадеш е да изчистваш веднага сокоизстисквачката или бледера. Когато изплакваш частите веднага след използване, всичко се отмива много лесно и не е нужно да ги търкаш и лъскаш много време. Но оставиш ли ги за по-късно, те очаква голямо търкане, тъй като всичко е полепнало и се маха доста трудно. Според мен много идейно е частите да се изплакват веднага, без препарати и веднъж седмично да се накисват и почистват по-обстойно или да се пуснат в машина за миене. А ако бързаш и нямаш време да изплакнеш частите веднага, напълни мивката с вода и препарат и ги накисни. Така ще ти е по-лесно да ги изчистиш после.

 

Ще се радвам да чуя какво още би ти било полезно като информация!

Успех!

30 коментара по “Съвети и Трикове”
 1. Много практично,никога не съм оставял сокоизтисквачката да работи след като изтискам плодовете или зеленчуците! Утре ще пробвам :) Благодаря !

 2. А съвет как всичко това да се случва на работното място… в такъв случай прясно изцедено няма да е ако е приготвено предварително от вкъщи примерно

  1. Здравей!
   Отговорих ти с имейл, но ще напиша и тук :)

   Когато решим да приемаме повече сокове и смутита от прясно изцедени плодове и зеленчуци, не означава, че това ще е единствената ни храна. Единствена храна е само тогава когато правим някакъв вид програма или детокс, траещ обикновено не повече от седмица.

   Включването на соковете в ежедневието може да стане като си правим сок сутрин и го пием преди закуска или направим смути, което да замести закуската ни. Може да си правим и сок вечер след като се приберем от работа. А през другото време да опитаме да включим повече свежи плодове и зеленчуци в менюто си – например да добавим голяма цветна салата към обяда си или да изядем някой сочен плод за следобедна закуска. Варианти има много.

   Също така може събота или неделя да си правим разтоварващ ден, който да включва пиене само на сокове и смутита.

   Има и вариант да си приготвим сок сутринта и да си го вземем във вакумна бутилка и добавим много лед за през деня. Соковете издържат около 5-7 часа. Качеството няма да е каквото е било сутринта, но наистина е по-добре от нищо :)

   Поздрави!
   Бени

   1. Здравей Бени,

    Благодаря ти за полезната информация. Моля те, публикувай линк какво е вакуумна бутилка и откъде може човек да си я купи. Благодаря.

 3. Здравей, Албена,
  Много полезна информация има в тази статия. Само не ми е ясно какво представлява тази „вакумна бутилка“, в която да съхраняваме соковете за през деня.

  Поздрави и хубав ден!

  1. Здравей, Ани!

   Тези бутилки са тип туристически и се затварят много плътно. Може да ги намериш в по-големите магазини, също така в туристическите или да си поръчаш по Интернет. Изглеждат така.

   Хубав ден!
   Бени

 4. Едно голямо БРАВО,Бени.На всеки се стараеш да отговориш по-разбран,лесен и практичен начин.Поздравления!За тази подготовка аз лично нямах представа,че листните зеленчуци се притискат между плодовете/зеленчуците,за да се извлече по-голямо количество сок от тях.Благодаря ти! :)

 5. Здравейте!
  Едва вчера разбрах за този сайт от приятел, тъй като му споделих, че съм си купила сокоизтисквачка. Имам малко бебенце и му правя сокчета, и покрай нея и на себе си правя :-) Но досега сокчетата ми се ограничаваха до морков с ябълка, портокал и лимон, а откривам цял свят с възможности, за което много много благодаря! Въпроса ми е следния- трябва ли да беля морковите, цвеклото, ябълките? Кой плодове и зеленчуци може да не се белят? Или всичко е въпрос на личен избор.
  Поздрави!

  1. Здравей, Теодора и добре дошла в Здравей :)

   Ако си сигурна какъв е източника на зеленчуците и плодовете и знаеш, че не са обработвани може да не ги белиш. Другият вариант е да ги измиваш хубаво и пак да не ги белиш. Но ако нещо много те съмнява си го обели. Горе долу си е лична преценка и избор :)

   Успех!
   Бени

 6. Здравей Бени  Замисляла ли си се дали пулпа може да се налага на лицето и да се ползва като маска за лице. Така или иначе много от маските и кремовете са с плодове или зеленчуци ( грозде, краставица..) а и не всички сокоизтисквачки изкарват пулпа съвсем сух..а ако се смеси с малко мед.. Може да стане натурална маска за детокс на лицето.. току-що ми хрумна и реших да го споделя с теб  Хубав ден!

  1. Здравей, Николина :)

   Чудесна идея, ако опиташ може да споделиш резултатите и рецептата.

 7. Тези бутилка, повечето са алуминиеви и не съм сигурна, че са подходящи за съхранение на сок. Съвет, използвайте стъклени малки бутилки ( като тези от соковете на Присан, например) и винаги ги пълнете до горе, за да няма място за въздух, така всяка бутилка ще побира само един сок и след като си го отворил, няма да се налага да го съхраняваш повторно. А ако искаш да си подготвиш три сока, например, ще са ти необходими три шишенца.

 8. Здравейте! Понеже ходя на работа, а соковете станаха неразделна част от ежедневието ми, съм възприела следната тактика: Сутрин си пускам скочето, пийвам една чашка за отскок :) , а за останалото – сипвам си го в термос и добавям кубче – две лед. Той е малък по обем и вътре е със стъкло, а не инокс. Считам, че е добро решение. Как мислиш, Бени?

 9. Bravo Beni,na vcitski xora davash iztserpatelen otgovor,da dobavia tse az bez da znam cama pravix vcitski nesha totsno kakto ca gorepocotsenite i ponege rabotata mi pozvoliava ci pia cokovete priacno iztzedeni y doma,vednaga potsistvam i vsitsko ok.da dopylnia koito ima interec ocven tse mia cyc sapyn -teshen zelentsyzite i plodove az gi kicna malko i vyv voda c iabylkov ozet,otlitsno ynishogava ximikali i t.n.okolo 15m.camo ne cdyvkvam cokovete ,tova cym propycnala.radoctno e tse vce po goliam kryg ot xora givo ce interecyvat ot cokopieneto i tova e prekracno.oshe vednyg ycpex Beni az cym sigyrna v tova

 10. И аз очаквам последващия материал за пулпата и как можем да я използваме, че доста количество изхвърлям за което ми е жал и бих искала да го вкарам и него в употреба :) Все пак говорим за ценни плодове и зеленчуци :)))
  Поздрави на всички!

 11. Здравейте! Моля, ако може да споделите как пшенична трева може да си отгледаш сам в домашни условия, има ли значение зърната – обикновена пшеница ли е или друга и от къде може да се набави ?Става ли тази която се предлага на пазара от хората които се занимават със земеделие ?

 12. Привет Бени,

  От известно време се интересувам от здравословното хранене и от детокс програмите като цяло. Тъй като мисля, че произходът на зеленчуците и плодовете е много важен, а в днешно време е доста трудно да си сигурен в произхода на каквато и да е храна,а предвд, че имам и алергия бих искала да те помоля за съвет от къде можем да се снабдим с пресни и с ясен произход зелечуци.

  1. Ще измисля нещо по въпроса! Смятам да направя една секция с производители :)

 13. Здравей Бени! Сайта ти е прекрасен и много, много мотивиращ за човек, който има нужда да започне по-здравословен начин на живот, за което аз лично ти благодаря. От скоро започнах и аз да си правя ежедневно Сокове и Смутита. Признавам си соковете повече ми допадат:), но имам едно затруднение: не съм наясно с това кои плодове и заленчуци се блендират и кои са за сокоистисквачка тип центрафуга? Ще се радвам, ако ми помогнеш:)

 14. Здравей Бени. Искам да споделя как се справих много лесно с обичайното главоболие през първите 2 дни от детокса и липсата на кафеин – купих си Гинко-билоба и се старая да правя интензивни разходки на чист въздух. Всичко мина много добре, днес е 5ия ми ден. Но интересно – чувствам се доста по-гладна от обичайно.

 15. Здравейте, купих си бавна сокоизстисквачка Philips, модела е: http://www.philips.bg/c-p/HR1895_80/avance-collection-masticating-juicer, но вместо сок, ми прави пюре, пробвах с различни сортове ябълки, но резултата е един и същ, да не би да е причината в това, че няма цедка, преди това имах центрофужна и си правеше бистър сок със същите плодове и зеленчуци, може би самият модел не може да прави сок, а само пюре, просто съжалявам, а дадох 400лв.

  1. Здравейте,
   бихте ли споделили с други плодове и зеленчуци отново ли излиза пюре?
   Аз също си купих сокоизтисквачка на Philips и съм разочарована.

 16. Здравейте!Може ли съвет?От скоро си имам сокоизстисквачка и открих , че любимият ми сок е от цвекло , морков и портокал.Но винаги се чудя трябва ли да беля портокалите ?

 17. Колко време максимално може да се съхранява фреш в хладилник?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *