Най-простичко, Джусингът представлява пиене на прясно изцедени сокове и смутита от разнообразни плодове и зеленчуци. Принципно има разделение между пиене на сокове и смутита, но за мен и двете са много полезни и за това ги слагам под едно име. Всяко си има своите ползи и предназначения и чудесно могат да бъдат комбинирани, без да се създава особена драма, което от двете било по-полезно и по-добро от другото.

Идеята на самия Джусинг – пиене на прясно изцедени сокове, е да ти позволи лесно и бързо да си набавиш и усвоиш необходимите ти хранителни вещества, да дадеш възможност на тялото си да се зареди с енергия и всяка клетка в него да получи ценни и полезни витамини, минерали и ензими, да се изчисти и излекува.

В забързаното ни ежедневие, често пренебрегваме храната и ядем предимно обработени храни с доста неизвестни в съдържанието и по-малко свежа и сурова храна. Така не успяваме да си набавим необходимите ни хранителни вещества и тялото ни гладува за тях – често чувстваме умора, раздразнение, главоболия, имаме проблеми със съня и стомаха и непрекъснато ни се яде нещо.

Например, когато си гладен и решиш да хапнеш една мазна баничка, кроасан с шоколад или вафли, се засищаш за известно време. Тялото ти първосигнално казва, „добре получих храна, доволно съм”. Но след малко то започва да обработва храната и да търси в нея необходимите му нутриенти, за да може да функционира правилно. Оказва се, че изяденото от теб е един вид „празна храна” и в нея няма нищо ценно за него. И то остава гладно на клетъчно ниво и отново подава сигнали за глад. И не само това, дава ти и много други сигнали, че нещо не е наред – главоболие, умора, липса на енергия, наднормено тегло, раздразнение и още много, много други.

И точно тук идва мястото на Джусинга – той ти предлага възможност да приемаш течна храна заредена с много полезни хранителни вещества и да дадеш на всяка клетка в тялото си, това, от което има нужда.

А защо точно под течна форма, защо не изядем една ябълка и един морков?

Поради използването на много пестициди, модифицирани семена и други практики при производството, почвите ни са много изтощени, което води до намаляване на витамините и минералите, които приемаме от плодовете и зеленчуците. Полезните вещества, които ще получим при изяждането на една ябълка днес, са доста по-малко от тези, които бихме получили от една ябълка преди 20 години. Пиенето на прясно изцедени сокове ни предлага начин да компенсираме това. То ни дава по-ефективен начин да си набавим необходимите ни хранителни вещества.

Трудно може да си представиш, че на закуска трябва да изядеш няколко шепи спанак, сурова тиквичка, няколко стръка целина, краставица, броколи, няколко ябълки, лимон и парченце джинджифил. Със сигурност няма да е от най-вкусните неща, а и ще ти стане тежичко.

Джусинга е доста лесен начин да изядеш всичко полезно, от което се нуждаеш дневно – просто трябва да го изпиеш под формата на сок. Няма нужда да изяждаш огромни количества плодове и зеленчуци, за да си набавиш необходимите хранителни вещества – много по-лесно е да ги приемеш под формата на течна храна. А и ако не си голям фен на зеленчуците и трудно ги хапваш, ще ти е много по-лесно, в комбинация с някакъв плод, да ги изпиеш.

Пиенето на прясно изцеден сок или смути е много лесен начин да се измъкнеш от омагьосаният кръг, да се освежиш и да дадеш на тялото си полезните нутриенти, от които то има нужда. Когато тялото ти приема течна храна, то не се затормозява с обработката й, усвоява я много бързо, стомахът почива, а свободната енергия се използва, за да възстанови и излекува тялото.

Чудесен начин да включиш пиенето на сокове и смутита в ежедневието си е да замениш закуската със смути. Така ще събудиш тялото си по много свеж начин, ще му дадеш много полезна храна и ще се почувстваш пълен с енергия.

Джусингът също е и отличен начин за регулиране на теглото по естествен път, както и за подобряване на здравето. Когато даваш на тялото си това, от което то има нужда, то започва да се изчиства и лекува. И разбира се ще ти се отблагодари със свежест, прилив на енергия, липса на главоболия, здрав сън, чиста кожа – ще започне да сияе!

*Отказ от отговорност – Всичката информация, която споделям, е базирана на личен опит, изводи, проучвания и наблюдения или е взета от сайт или книга, които са упоменати. Не съм специалист, диетолог или медицинско лице. Сайтът Здравей няма за цел да дава медицински съвети. Преди да започнеш каквато и да е програма или хранителен режим, моля консултирай се с личния си лекар или диетолог.

**Източници: www.enwikipedia.org | www.juicebenefits.net | www.healthalternatives2000.com | www.juicemaster.com | Hungry for Change Movie| Fat, sick and nearly dead Movie | 7lbs in 7 days Book| www.all-about-juicing.com |www.juicing-for-health.com

33 коментара по “Какво е Джусинг?”
  1. Благодаря ти Бени. Всичко което научих от теб е уникално и поучително. Благодаря ти наистина от сърце.

  2. Бени, благодаря ти, че всяка сутрин събуждаш желанието ми да правя нещо добро за себе си. От десетина години се интересувам от здравословно балансирано хранене и джусинг, успешно пробвам и измислям полезни рецепти, мога подробно да разказвам на другите какво знам за всичко това. И все не намирам време да го прилагам върху себе си системно, като начин на живот. Отваряла съм много пъти твоите статии, както и стотици други на различни езици. Чета, научавам, даже информацията ми идва в повече. Липсвало ми е нещо много важно – да се абонирам за твоите новини и като си отворя сутрин пощата, една усмихната Бени да ми каже: „Здравей, Росица! Как си днес?“. Замислям се как съм и как искам да съм. Приготвям си вкусно смути, изпивам го бавно и започвам деня с чувството, че обичам живота си. Точно за това най-много ти благодаря. Бъди здрава, влюбена и обожавана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *