За оптимално здраве и тегло яжте истинска храна

Документалният филм на Майкъл Полан „В защита на храната“ е базиран на книгата му със същото име. Заглавието звучи странно отначало. От каква защита може да се нуждае храната?

Според Полан храната трябва да бъде защитена по простата причина, че това, което ядат повечето хора днес, не е истинска храна: това са „ядливи субстанции, наподобяващи храна“, които нямат еквивалент в природата.

Няма нужда да се връщаме много назад в историята, за да стигнем до момент, когато въпросът „какво да ям“ не е съществувал. Всеки е знаел какво е „храна“. Събирали са я от дърветата, храстите и изпод земята и са я консумирали сурова или приготвена по някакъв начин.

В днешно време объркването ни какво да ядем е резултат от това, че сме забравили. Хранителната индустрия и науката за храненето печелят от това объркване. Те продължават да се опитват да „помогнат“, но в резултат на тяхната експертна помощ хората са станали още по-болни. Никоя от тези индустрии не е успяла досега да надмине природата.

Полан твърди също, че човек не може да се разграничи от състоянието на хранителната верига, от която е част. Здравето на почвата например е много важен компонент, тъй като влияе върху здравословните качества на храната, която вирее върху нея, така че факторът как и къде се отглежда храната трябва да се вземе предвид.

За оптимално здраве и тегло яжте истинска хранаЗдравословното хранене не може да се сведе до отделни хранителни вещества

Хранителната индустрия драстично е променила – или както казва Полан разрушила – начина ни на хранене; „храната“ е ограничена до списък с отделни хранителни вещества, описани на опаковката. Някои от тях се смятат за „добри“, а други за „лоши“. А мнението за това кое от тях към коя група се отнася се променя през определени периоди.

Рекламата също играе роля, като използва всички средства да припише някакви ползи на нездравословната храна. Тенденцията да се мисли за храната от гледна точка на отделни хранителни вещества също се поддържа от практиката на хранителната индустрия да приписва определени качества на вещества, които са добавяни или отстранявани от продуктите.

В резултат на това цари истинско объркване по отношение на това каква храна да сложим в чинията си. Полан го нарича „Американски Парадокс: Колкото повече се притесняваме за храненето си, толкова повече се влошава здравословното ни състояние“.

Ключът към здравословното хранене – яжте истинска храна

За успеха на хранителната индустрия плащаме огромна цена. Както се споменава във филма, болестите, свързани с лошо хранене, са достигнали най-висока степен и животът на хората е поставен под риск. Въпреки че много хора осъзнават, че здравословните им проблеми са свързани с начина на хранене, те все пак са объркани относно това какви промени трябва да предприемат.

„Търсим начин да спасим храненето“, казва Полан.

Какъв е отговорът на проблемите ни? Много хора са убедени, че здравословното хранене е сложно уравнение, което изисква тонове познания относно хранителните стойности. Но грешат. Както се казва и във филма „Няма нужда да сте учен, за да знаете какво да ядете“.

Всъщност е много по-лесно отколкото си мислите. Полан предлага следния наръчник за по-здравословно хранене, състоящ се от седем думи: „Яжте храна. Не прекалено много. Предимно растителна“. Ще дам допълнителни пояснения какво той има предвид под ИСТИНСКА храна – това е храна, която е максимално близо до естественото си състояние.

Други практични съвети в програма включват:

 • Не яжте нищо, което прабаба ви не би разпознала като храна
 • Яжте само храна, която би могла да се развали или да загние
 • Нека месото да бъде допълнение или храна за специални поводи

Полан се фокусира върху връзката между червеното месо и сърдечно-съдовите заболявания, но аз смятам, че най-важното, което трябва да запомните по отношение на месото е:

 1. Яжте органично месо от пасищни животни, тъй като обикновеното месо е с много по-ниско качество
 2. Ограничете приема на протеини до половин грам на 1 паунд (0,453 кг) чиста много по-ниско качество телесна маса. Въпреки че се нуждаем от протеини, повечето американци просто консумират прекалено голямо количество и то ниско-качествени


За оптимално здраве и тегло яжте истинска хранаРежимите на хранене, включващи истинска храна, са различни, но повечето са здравословни

Науката потвърждава, че има голямо разнообразие от здравословни режими – стига те да са базирани на истинска храна, тъй като непреработената храна съдържа всички нутриенти, от които се нуждае тялото ви в много по-идеални съотношения от тези, които учените могат да изчислят.

Във филма Полан обикаля света, сравнявайки начина на хранене на хората и резултатите от него. Той нееднократно повтаря следната истина: Тези, които спазват традиционни начини на хранене са по-здрави и живеят по-дълго.

Това е валидно за ловците в равнините на Танзания, Адвентистите от седмия ден в Калифорния, които са предимно вегетарианци и французите, чийто стил на хранене все още е потопен в културата и традициите. Определени храни и съотношенията между тях може да се различават, но всички тези народи се радват на добро здраве.

Друг пример е Средиземноморската диета, която има много разновидности. Основният им отличителен белег обаче отново е прясната, пълноценна, минимално преработена храна.

Истинската храна е най-добрият източник на витамини и други хранителни вещества

Полан изследва и тенденцията за прием на витамини чрез хранителни добавки, като доказва, че наистина витамините са много важни, но е най-добре да се набавят от истинска храна. Една от основните причини да имаме нужда от добавки е, че витамините често са отстранени или разрушени при процеса на преработка на храната.

Друго предизвикателство е, че в резултат на индустриалното земеделие драстично е намаляло количеството минерали в почвите, което допълнително изчерпва хранителната стойност на много от храните. Например говеждото месо.

Говеждото месо от ферми за концентрирано отглеждане на животни не съдържа омега-3 и конюгирана линолова киселина като органично отглежданите пасищни животни, тъй като животните в тези ферми се хранят с неестествени зърнени и други добавки, включително захар (меласа) и изкуствени подсладители.

Като резултат за много преработени храни смело се твърди, че съдържат добавени витамини; в някои случаи това е доста безсмислено. Например Schlitz веднъж рекламира бира, съдържаща витамин D! Други примери са зърнени закуски, хвалени с това, че съдържат полезни за сърцето фибри и витамини, въпреки че основната съставка е захар – едно от най-вредните вещества на планетата.

Същото се отнася и за киселото мляко. Въпреки че повечето видове кисело мляко на пазара съдържат полезни бактерии, те съдържат и захар колкото кенче газирана напитка, което неутрализира полезния ефект на тези бактерии.

Освен това повечето кисели млека почти винаги са пастьоризирани, което убива някои или всички полезни бактерии. Определени групи бактерии след това се добавят отново, но в крайна сметка резултатът е плачевно далеч от традиционното кисело мляко, направено от непастьоризирано (сурово) мляко, в което бактериите могат да се размножават и да виреят нормално.

Институтът Корнукопия оценява 130 реклами на различни марки кисело мляко, като им дава точки на база информация за съдържанието от опаковката, независими тестове, а при ограничните марки – точките, постигнати в таблицата на Корнукопия за изследване на органични млечни продукти.

Така че преди да купите някое от рекламираните млека, погледнете техния състав и помнете, че най-здравословният вариант е кисело мляко, направено от сурово прясно мляко от местната ферма или фермерски пазар.

Как общоприетите препоръки за храненето погубват общественото здраве

Препоръките по отношение на храненето често са несъвършени, повлияни от различни индустрии (като захарната или месната), но може би един от най- сериозните недостатъци е препоръката да се избягват мазнините в храните.

Трудно е да се изчисли колко са случаите на преждевременна смърт в резултат на насърчаването на хранене с ниско съдържание на мазнини, но моето предположение е, че спокойно може да достигат около стотици милиони.

Много проучвания са доказали недостатъка на намаленото съдържание на мазнини в храненето. Един от примерите е опит, проведен в Испания, включващ около 7450 доброволци на възраст между 55 и 80 години, провеждан в продължение на 8 години, но прекратен през 2013 поради етични причини, тъй като контролната група е била застрашена от сериозните недостатъци на начина на хранене.

Двете експериментални групи се придържат към Средиземноморска диета – с ниско съдържание на червено месо, захар, преработени въглехидрати и продукти за бързо хранене; и с високо съдържание на почти всичко останало, включващо полезни мазнини, зеленчуци, плодове, бобови, морски храни и в допълнение към тях 30 грама ядки на ден (15 грама орехи, 7,5 гр. бадеми и 7,5 гр. лешници) или 50 мл. зехтин вместо ядки. Контролната група спазва режим с ниско съдържание на мазнини.

В никоя от групите не е налагано ограничение на калориите, нито пък изискване или препоръка за физическа активност. Спазването на изискването за консумация на зехтин и ядки е проследявано с анализ на кръв и урина. За основна крайна точка се приемали инфаркт на миокарда, удар или смърт в резултат на сърдечно- съдово заболяване. За второстепенни крайни точки се приемали удар, инфаркт на миокарда, смърт в резултат на сърдечно-съдово заболяване или смърт по друга причина.

Забележително е, че след по-малко от пет години двете експериментални групи постигат 30% относително намаление на риска от сърдечно-съдови заболявания, а рискът от удар намалява със забележителните 49%. Според общоприетото мнение подобни подобрения би трябвало да се наблюдават и при групата на режим с ниско съдържание на мазнини, но се оказва обратното и проучването е прекратено, за да се предпази здравето на контролната група.

Общото правило е, че натуралните храни съдържат полезни мазнини

През последните 60 години хората са увещавани да се хранят с ниско-маслени храни, за да предпазят сърцето си. Не е учудващо, че през цялото това време тази опасна препоръка всъщност влошава заболяването, което твърди че лекува – тъжно доказателство за опасностите от спазването на общоприети препоръки за хранене, базирани на определени хранителни вещества, а не на истинска храна.

Храни с ниско съдържание на мазнини съществуват в природата и те се наричат плодове и зеленчуци. Други храни като маслини, авокадо, кокосово масло, масло от прясно мляко, говеждо месо съдържат много мазнини и това е добро нещо.

Тялото ви се нуждае от мазнини за енергия, за производство на хормони, за функционирането на нервната система и мозъка, за преобразуване на витамините и усвояване на минералите и за подпомагане на други биологични процеси. Като правило, ако мазнините произхождат от истинска храна, значи са „добри“.

Истинският проблем с мазнините в храните идва от процеса на преработка. Вредните трансмазнини например, се получават при втвърдяването на растителни мазнини – процес, наречен хидрогениране. Науката е доказала, че здравните рискове, които преди бяха приписвани на наситените мазнини всъщност се дължат на транс-мазнините и включват увеличаване на лошия холестерол, намаляване на добрия холестерол, запушване на артериите и създаване на предпоставки за сърдечни болести и други сериозни здравословни проблеми.

За оптимално здраве и тегло яжте истинска хранаМазнините срещу захарта – кое всъщност е причина за затлъстяване?

Намаляването на мазнините в храненето доведе до затлъстяване – друг здравен проблем, който ниско-маслената диета твърди, че разрешава – и причината за това е, че хранителната индустрия заменя мазнините със захар. Документалният филм „Тайните на захарта“, разказва как хранителната индустрия от десетилетия знае за връзката между преработените храни и заболяванията. В мисия да промени начина, по който функционира захарната индустрия зъболекарката от центъра за обществена грижа в Колорадо Кристин Кернс Кузенс се натъква на доказателства за ролята на захарта върху сърдечните заболявания, за която се появяват опасения още през 1970-те.

Тя изравя повече от 1500 страници вътрешни записки, писма и доклади, заровени в архивите на вече несъществуващи захарни компании, както и от наскоро публикувани доклади на починали изследователи и консултанти, имали водеща роля в стратегията на индустрията.

Захарната индустрия изпитва основателно притеснение преди излизането на книгата „Pure White and Deadly“ (1972) на британския специалист по хранене Джон Юдкин, в която той представя проучвания, събирани в продължение на десетилетия и доказващи, че захарта – а не мазнините – са основният фактор за затлъстяване и диабет. Асоциацията на производителите на захар тайно спонсорира бял доклад, наречен „Захарта в храненето на човека“, в който се твърди, че захарта е не само безопасна и здравословна, но и важна. Не само, че го спонсорира, но и го представя като независимо проучване.

Най-големият застъпник на Асоциацията на производителите на захар е Ансел Кийс, който е финансиран от индустрията и помага за сриването на репутацията на Юдкин като го обявява за шарлатанин. Клеветническата кампания има огромен успех и спира изследванията върху ефекта на захарта. Погрешните изследвания на Кийс са използвани като основа за препоръките за ниско-маслено хранене.

Днес проучванията упорито подкрепят първоначалните предупреждения на Юдкин, че захарта е основен виновник за затлъстяването, диабета и други здравословни проблеми, включително рак и сърдечни заболявания – двата основни смъртоносни фактора за съвременния човек.

Връзката между вашия чревен микробиом, диетата и здравето

Филмът на Полан анализира и някои от последните проучвания, които показват ролята на чревните бактерии за здравето, важността на растителната диета и как западният начин на хранене е променил микробиома по начин, който влошава здравето.

Ферментиралите храни са важни за състоянието на червата, както и фибрите. Разтворимите фибри като псилиум са пробиотици, които подхранват полезните бактерии. Тези полезни бактерии подпомагат храносмилането и усвояването на храната и играят съществена роля за имунната система. Като става въпрос за фибри, хранителната индустрия и науката отново са нанесли повече вреди отколкото ползи като препоръчват зърнените храни като идеален източник на фибри. Това може да е било вярно преди 100 години, но съвременните земеделски практики и модерните технологии за преработка на храната са превърнали повечето зърнени храни в непълноценен източник.

На първо място повечето съвременни зърнени храни, включително неорганична пшеница, са замърсени с глифозат, който е известен като потенциален канцероген за хората. Глифозатът се свързва и с цьоликалия и други дисфункции на червата, което е точно обратното на това, което искате да постигнете, като включвате фибри в храненето си.

На второ място, повечето зърнени храни на пазара за минали висока степен на преработка, което допълнително влошава качеството им. Вместо тях, старайте се да консумирате повече зеленчуци, ядки и семена. Следните натурални храни например съдържат високи нива на разтворими и неразтворими фибри:

За оптимално здраве и тегло яжте истинска храна

За оптимално здраве и тегло яжте истинска хранаХранете децата си с истинска храна от раждането им

Лошо е това, че повечето деца консумират преработени храни и джънк фууд преди да могат да дъвчат, както и прекалено големи количества подсладени напитки като сода и плодови сокове. По-лошо е, че добавянето на захар се препоръчва от първия ден на раждането.

Има голяма разлика между кърмата и рекламираното адаптирано мляко – последното понякога съдържа притеснителни количества добавена захар (внимавайте, защото количеството захар обикновено не е отбелязано на етикета).

За съжаление истината за кърменето не стига до много от жените, които са заблуждавани от маркетинга на адаптираните млека и вярват, че трябва да похарчат хиляди долари на година, за да осигурят на бебетата си най-доброто хранене. В действителност (като изключим някои крайни случаи на опасност от предаване на болести или употреба на наркотици), майчината кърма е най- добрата храна за бебетата.

Както отбелязва Полан, колкото повече научаваме за кърмата, толкова повече осъзнаваме, че адаптираното мляко не е толкова добро като нея. Например кърмата съдържа несмилаеми олиго-захариди – захари, които се съдържат само в нея и които подхранват здравословните бактерии в червата на бебето.

В идеалния случай старайте се само да кърмите бебето си през първите шест месеца, след което можете да започнете да добавяте твърди храни и да продължите кърменето до една година или повече. Но помнете, дори кърменето само за месец може да има големи здравословни ползи за вас и за бебето ви.

Следващата най-добра алтернатива на кърмата е приготвянето на домашно мляко за бебета.

„Яжте истинска храна, основно растителна“

Полан говори и по няколко други теми във филма си, като влиянието на подсладените напитки, които са сериозен източник на калории за повечето американци, включително децата; опитите на кмета на Ню Йорк Блумбърг да намали размера на содата в ресторантите; и националната такса върху содата в Мексико, за която писах в скорошна статия.

Няма съмнение, че намаляването на всякакви подсладени напитки, включително плодови сокове и такива с изкуствени подсладители, може да допринесе много в посока предотвратяване на нежеланите килограми, инсулиновата и лептиновата резистентност и свързаните с тях болести. Помнете, здравословното хранене не е толкова сложна задача. Свежда се до това да помните, че трябва да ядете ИСТИНСКА ХРАНА.

Ще обобщя съветите, дадени от Полан и от мен:

 • Яжте истинска храна. Не прекалено много. Основно растителна
 • Не яжте нищо, което прабаба ви не би разпознала като храна
 • Яжте само храна, която се разваля или загнива
 • Внимавайте с месото и яжте само висококачествено месо от пасищни животни

Темата накратко:

 • По-голямата част от това, което хората ядат, не е истинска храна; това са „ядливи субстнации“, които
 • Други практични съвети за храненето са: Не яжте нищо, което прабаба ви не би разпознала като
 • Препоръките за хранене с ниско съдържание на мазнини подхранват проблема, който твърдят, че нямат еквивалент в природата. Объркването ни за това с какво да се храним се дължи на факта, че сме за забравили, че здравословното хранене се състои от ИСТИНСКА ХРАНА; Яжте само храна, която се разваля или загнива; Внимавайте с месото и яжте само месо с високо качество лекуват – тъжно доказателство за опасностите от спазването на общоприети препоръки за хранене, базирани на определени хранителни вещества, а не на истинска храна.

Източник д-р Меркола | Превод за теб от Жулиета Давидова! Благодаря! :)

За оптимално здраве и тегло яжте истинска храна

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *