Здравословният начин за справяне с негативните емоции

Здравословният начин за справяне с негативните емоции

Колко пъти си си казвал, че не трябва да се чувстваш както се чувстваш? Или си направил фалшива усмивка, за да скриеш тъгата си и да се почувстваш добре, но това те е карало да се чувстваш още по-зле?

В общество, което често приема, че имаме всичко, за да се чувстваме удовлетворени и щастливи и че трябва да го правим през цялото време, негативните емоции се приемат погрешно и неудобно.

В тази статия ще видим какво показват научните изследвания за въздействието на това, как се справяме с нашите негативни емоции върху цялостното ни щастие.

Да се чувстваме зле от факта, че се чувстваме зле само ни кара да се чувстваме още по-зле

Без значение колко много се опитаме да ги избегнем, ние всички понякога изпитваме негативни емоции като раздразнение, вина, гняв, тъга или срам. Но тъй като тези емоции обикновено не са добре обмислени, ние сме склонни да ги игнорираме, да крием факта, че съществуват и да си наложим да се чувстваме различно. Дори възприемаме това като силата да контролираме лошите си емоции, когато всъщност това поведение може да ни накара да се чувстваме още по-лошо.

Скорошно проучване от Университета в Бъркли, Калифорния, показа точно това: чувството, че се чувстваме зле, ни кара да се чувстваме още по-зле.

В това проучване хора, които не са чувствали неудобство от факта, че са се чувствали зле, са имали по-добри резултати в отношението към благосъстоянието си, отколкото хората, които са се опитали да игнорират отрицателните си емоции.

За да разберат как това се изявява в реалния живот, изследователите предлагат метафора за това как човек може да се отнася по-здравословно към негативните си емоции, сравнявайки ги с тъмните облаци в небето. Използвайки рационалното си мислене, човек не би съдил сивото небе, а вместо това знае, че облаците в крайна сметка ще преминат, като признаят, че слънцето грее над тях и ще изгрее отново.

Използването на този вид метафорично обяснение, когато изпитва отрицателни емоции, помага на индивида да не се занимава с когнитивно изкривяване като генерализиране или катастрофизиране. По този начин, вместо да се занимаваме с тези чувства и дори да мислим, че „никога няма да бъда щастлив“, „слънцето никога няма да изгрее отново“ или „животът ми е нещастен“, можем да отдадем по-малко значение на временното събитие.

Да се чувстваме правилно или да се чувстваме добре?

Това отношение на приемане се оказа полезно и за друго междукултурно изследване, проведено от международен екип от изследователи, включващи студенти от осем страни (Китай, Германия, САЩ, Бразилия, Полша, Гана, Сингапур и Израел). В това изследване изследователите са открили, че хората, които са си позволили да усещат емоциите, които са чувствали точно в този момент, независимо дали са приятни или неприятни, показват по-високи признаци на психологическо благополучие от тези, които не приемат емоциите си.

Във всички култури отвореността да се изживява широк спектър от емоции, а не само приятните, е свързана с по-голямо удовлетворение от живота и по-малко симптоми на депресия.

Това показва, че здравословният психологически подход към емоциите не е да се избягват неприятните и предпочитат приятните, а да се позволи изживяването на емоциите, които се възприемат като смислени и адекватни.

Проблемът да се чувстваш добре през цялото време

Нашата култура се намира в момент, в който всеки ден сме свидетели на положителни цитати, мотивиращи видеоклипове и хора, използващи социални медии, за да покажат колко добър е животът им и колко добре се чувстват от него. Това само допринася за осъждането на негативните емоции и лошите чувства от факта, че се чувстваме зле и желание да се избегне това.

Незнанието как да реагираме на негативните емоции може да има вредни последици. Пристрастяването е пример за начина, по който хората започват да използват наркотични средства или поведението си, за да маскират отрицателните емоции, като се стремят да се чувстват добре през цялото време. Цигара, чаша вино или пазаруване може да изиграе трик и да напъха негативните емоции под килима и да даде усещане за удовлетворение, което е „по-лесно“ да се чувства и, разбира се, е за предпочитане.

Здравословен емоционален отговор

Ето защо е необходимо да се учим на здравословно отношение към емоциите си и да разбираме как те играят съществена роля в самоориентирането и самоосъзнаването. Ако вместо да избягваме отрицателните емоции, бихме могли да осъзнаем от какво са създадени, ще можем да използваме опита, за да научим повече за себе си и да се развием като индивиди. Бихме били по-способни да разберем каква норма или стойност сме счупили, когато почувстваме срам, в коя област на живота ни трябва да се приспособяваме, когато изпитваме тъга или коя лична граница прескочихме, когато преживяваме гняв.

Един от начините да разработим по-задълбочено разбиране за това, което разкриват нашите емоции за нашия живот, е например да пишем за тях. Вместо да се опитвате да се почувствате добре възможно най-бързо, отделете малко време да седнете и да напишете:

  • как се чувствате
  • защо се чувствате така
  • какво ще ви накара да се почувствате по-добре

Може да се изненадате как 10-20 минути писане може да разкрие за емоциите, които изпитвате, за ситуацията, която ги е създала, или какви решения може да са достъпни за вас.

Нека бъде!

Независимо дали нашите отрицателни емоции изискват някакво действие от нас или не, като пренебрегваме важността да приемем как се чувстваме и се придържаме към идеята, че трябва да се чувстваме добре през цялото време, това е лоша психологическа стратегия с потенциал за дългосрочни вредни последици. Знаейки, че това ще ни помогне да се чувстваме по-добре относно негативните си емоции и да приемем, че да изпитаме широк спектър от емоции не е признак на слабост, а естествена последица от човешкото състояние.

Точно както сивите облаци крият слънцето, но носят необходимия дъжд, така трябва да бъдем в мир с нашите неприятни емоции и да осъзнаем тяхната преходност и смисъл.

Освен това, кой не обича земния аромат на дъжд?


Здравословният начин за справяне с негативните емоции

Превод за теб от Мартина Александрова! Благодаря! :)

Източник: https://www.linkedin.com/pulse/healthy-way-dealing-negative-emotions-ana-sofia-batista

Здравословният начин за справяне с негативните емоции

Повече за Марти от Здравей

Здравей :) Казвам се Мартина и за мое най-голямо щастие съм част от проекта Здравей! Занимавам се с публикуване на статии и материали, свързани със здравословен и позитивен начин на живот. През последните няколко години стремежът ми към здравословен начин на живот се превърна в голяма моя любов и съм много щастлива, че благодарение на Здравей мога да помогна и на теб по пътя към здравето! Много усмивки и любов от мен, Марти
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *